salariu minim 2014

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romanii abia se descurca de la un salariu la altul

Romanii abia se descurca de la un salariu la altul

Rezultatele unui studiu recent realizat de IRES arata ca doar 29% dintre romani pot sustine ca le ajung banii de la o luna la alta, in timp ce 39% spun ca nu descurca asa cum si-ar dori, iar 16% nu au bani nici pentru strictul necesar.

Cifrele arata ca doar 14% dintre romani spun ca traiesc bine cu banii pe care-i castiga.

De asemenea, cei mai multi (52%) sustin ca le-ar trebui un salariu minim lunar de 2.000 de lei pentru a se descurca. Peste un sfert din romani (26%) cred ca ar putea sa traiasca si cu salarii de 1.000 de lei, iar 5% spun ca le-ar trebui macar 4.000 de lei pe luna pentru un trai decent, se arata in comunicatul IRES.

Pe o scala de la 1 la 10, de la "sarac" la "bogat", cei mai multi romani s-au plasat undeva la mijloc, media fiind in jurul valorii 4,83. Cu toate acestea, 9% dintre respondenti se situeaza la polul extrem al saraciei (nota 1), in timp ce doar 1% dintre romani au putut sa se declare fara nicio rezerva bogati (nota 10).

Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 1.131 de romani, in luna decembrie, cu o rata maxima de eroare de plus sau minus 2,9%.V.D. mai mult


Sambata, 03 Ianuarie 2015, ora 14:03

15 comentarii
Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat luni ca salariul de baza minim brut pe tara va creste cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungand la 975 de lei, fiind astfel respectata legislatia in domeniu.

Codul Muncii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare de guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

"In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat", conform prevederilor Codului Muncii.

Cum a crescut salariul minim in ultimii ani

In 2014, prin hotarare de guvern aprobata in noiembrie 2013, salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de baza minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna, reprezentand 5,35 lei pe ora.

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

De majorarea de la 850 la 900 de lei a salariului de baza minim brut au beneficiat 966.405 salariati, dintre care 281.542 bugetari si 684.863 din sectorul concurential.

Si in 2013, salariul de baza minim brut a crescut in doua etape, la 750 de lei din 1 februarie, pentru un... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:55

5 comentarii
Creste salariul minim - care sunt efectele

Creste salariul minim - care sunt efectele

Salariul minim pe economie creste, de la 1 iulie, de la 850 de lei la 900 de lei.

Majorarea care intra in vigoare marti reprezinta al doilea pas facut in acest sens de Guvern.

La 1 ianuarie, salariul minim a crescut de la 800 de lei la 850 de lei.

In consecinta, angajatorii vor trebui sa plateasca mai mult, pe de o parte, cu 50 lei angajatului cu salariul minim pe economie, iar pe de alta parte cresc si contributiile la stat pe care acestia sunt obligati sa le achite.

In plus, punctul de amenda va creste de la 85 de lei la 90 de lei.

Ce implicatii va avea cresterea salariului minim

Potrivit unui raport al Fondului Monetar International, aceasta masura va avea un impact mixt asupra fiscalitatii.

Ce se intampla cu salariul minim in 2014 - raport FMI (Video)

Pe de o parte, un salariu minim mai mare ar putea duce la o pondere mai mare a contributiilor la asigurarile sociale, in timp ce fondul de salarii din sectorul public este preconizat sa creasca cu 100 de milioane de lei, iar profitabilitatea firmelor din sectorul privat ar putea fi afectata in mod negativ, cu implicatii in ceea ce priveste colectarea impozitului pe profit.

Romania, la coada clasamentului

Romania se afla, in aprilie, la coada clasamentului privind salariul minim din Uniunea Europeana, acesta fiind de doar 157,5 euro, in comparatie cu cel din Luxemburg, care este de 12 ori mai mare.

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

Potrivit datelor Eurostat, cel... mai mult


Marti, 01 Iulie 2014, ora 07:56

5 comentarii
Ce se intampla cu salariul minim in 2014 - raport FMI (Video)

Ce se intampla cu salariul minim in 2014 - raport FMI (Video)

Salariul minim pe economie va creste semnificativ in 2014, in Romania, dar va ramane scazut in comparatie cu nivelul salariului minim din alte tari din regiune, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI) publicat marti.

O crestere a salariului minim de la 800 de lei (aproximativ 180 de euro), cat a fost in 2013, la 900 de lei, este planificata sa aiba loc in doua trepte, respectiv pana la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces care a avut deja loc, si pana la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Salariul minim din Romania este al doilea cel mai scazut din regiune, dupa cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decat in alte state emergente ale Uniunii Europene, cum ar fi Croatia, Polonia si Slovacia. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Romania este cu aproximativ 40% mai mic decat in cele trei tari amintite.

Pana in prezent, majorarile salariului minim au avut un impact limitat asupra competitivitatii si a salariilor acordate la nivel national. In pofida unei majorari cu 10% a salariului minim in 2013, salariile medii din mediul privat au crescut cu numai 3,3%.

O crestere abrupta a salariului minim ar putea pune in pericol optiunile de angajare pentru cei slab pregatiti, pentru cei care au un contract de munca pe termen scurt, dar si pentru lucratorii tineri.

Avand in vedere faptul ca Romania se confrunta cu o rata crescuta a somajului in randul tinerilor (in medie de 23,2% in primele noua luni ale lui 2013)... mai mult


Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 15:11

8 comentarii
Tara europeana care ar putea avea cel mai mare salariu minim din lume

Tara europeana care ar putea avea cel mai mare salariu minim din lume

Majoritatea locuitorilor din Elvetia sunt de acord cu introducerea unui salariu minim lunar de 4.000 de franci elvetieni, adica 3.290 euro, la cursul zilei, arata rezultatele unui sondaj publicat recent. Daca se aproba, acesta ar deveni cel mai mare salariu minim din lume.

Sondajul arata ca 52% dintre elvetieni sunt de acord cu introducerea salariului minim, in timp ce 42% s-au pronuntat impotriva masurii, iar 6% sunt nehotarati. Masura va fi supusa votului in cadrul unui referendum national programat pentru data de 18 mai 2014.

Sprijinul pentru introducerea salariului minim, care va aduce in buzunarele angajatilor 22 de franci elvetieni pe ora (18,1 euro), a fost mai puternic in zonele vorbitoare de limba franceza, decat in cele de limba germana, scrie The Local.

SGB, formatiunea care a lansat propunerea, sustine ca 330.000 de muncitori din Tara Cantoanelor castiga mai putin de 4.000 de franci pe luna, suma insuficienta pentru a face fata cheltuielilor foarte ridicate.

In luna noiembrie a anului trecut, Neuchatel a devenit primul canton elvetian care a introdus un salariu minim de 19 franci elvetieni (15,6 euro) pe ora in urma votului populatiei, masura urmand sa intre in vigoare din 2015.

Ministrul Economiei, Johann Schneder-Ammann, a avertizat insa ca aceia care ar avea de suferit cel mai mult de pe urma unei asemenea politici ar fi chiar persoanele cu veniturile mai mici, masura amenintand existenta locurilor de munca din micile companii din retail,... mai mult


Luni, 17 Martie 2014, ora 23:06

Este multimilionara, insa a mers la un interviu pentru un job cu salariu minim pe economie

Este multimilionara, insa a mers la un interviu pentru un job cu salariu minim pe economie

De la aparitia in show-ul de talente care a consacrat-o, Britain's Got Talent, Susan Boyle a devenit multimilionara. Se pare, insa, ca nu si-a pierdut modestia. Recent, vedeta a mers la un interviu pentru un job unde salariul este cel minim pe economie.

Angajatii casei de pariuri din Ladbrokes, unde vedeta si-a facut aparitia, au ramas inlemniti cand au vazut-o si cand au auzit ca se intereseaza de postul de casiera, relateaza Huffington Post.

"Am fost toti socati", a povestit managerul casei de pariuri din orasul natal al lui Susan, in Scotia. In geam era postat un anunt pentru postul de casiera, job de care Susan s-a interesata.

Initial, angajatii au crezut ca este o gluma. Ulterior au vazut ca Susan trata momentul cu maxima seriozitate, asa ca i-au oferit acesteia toate informatiile de care avea nevoie.

Se estimeaza ca averea lui Susan Boyle, in varsta de 52 de ani, ajunge la 33 de milioane de dolari. Cat despre jobul de care Susan s-a aratat interesata, acesta ii aduce circa 10 dolari pe ora.

Potrivit unui reprezentant al casei de pariuri, Susan ar mai fi incercat sa se angajeze in acelasi loc inainte de a deveni faimoasa. Acum, potrivit acestuia, vedeta vrea sa-si regaseasca originile, asa ca s-a reintors in orasul natal.

"E o femeie foarte cu picioarele pe pamant si ii plac lucrurile simple in viata", a declarat acesta.

Totusi, vedeta va face, in martie 2014, un turneu de doua luni in Anglia si Tara Galilor. mai mult


Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 20:11

5 comentarii
Salariul minim a crescut: Ce inseamna pentru angajator 35 de lei in plus

Salariul minim a crescut: Ce inseamna pentru angajator 35 de lei in plus

Din aceasta luna, romanii platiti cu salariul minim pe economie vor primi 35 de lei in plus. Pentru angajatori, majorarea presupune cheltuieli suplimentare, precum si noi obligatii birocratice a caror nerespectare poate atrage amenzi de cateva mii de lei.

Mirela Serban, managing partner al R&M Audit Contabilitate, a explicat pentru Ziare.com care sunt obligatiile angajatorilor in urma cresterii salariului minim brut.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 850 de lei lunar, incepand cu data de 01.01.2014 si, respectiv, la 900 de lei lunar incepand cu data de 01.07.2014, pentru un program complet de lucru de 168 ore in medie pe luna in anul 2014, dupa cum rezulta din HG nr. 871/2013.

Pentru unitatile care detin un contract colectiv de munca, salariul minim brut pe unitate este cel stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, dar nivelul salariului minim brut pe unitate nu poate fi mai mic decat cel stabilit prin lege.

Pentru angajatii unitatilor din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza brut, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului de baza minim brut pe tara, la fel si in cazul functionarilor publici.

In concluzie, orice angajator are obligatia de a se conforma salariului minim brut.

Este necesara incheierea unui act aditional la contractul de munca?

De regula, pentru orice modificari survenite timpul executarii contractului individual de munca este necesara incheierea unui act aditional la... mai mult


Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 09:02

6 comentarii
Statul cu cel mai mare salariu minim din SUA, de 1.720 de dolari

Statul cu cel mai mare salariu minim din SUA, de 1.720 de dolari

Salariul minim in California va creste cu 2 dolari pe ora in urmatorii trei ani, la 10 dolari, californienii devenind astfel americanii cu cel mai ridicat nivel al acestui indicator din SUA.

O lege in acest sens a fost aprobata miercuri de guvernatorul Californiei, Jerry Brown, potrivit Huffington Post.

Majorarea va fi aplicata in doua etape, in iulie 2014 si in februarie 2016, fiecare constand intr-o crestere de un dolar. Aproximativ 3 milioane de californieni lucreaza pentru salariul minim.

Majoritatea romanilor nu isi poate acoperi cheltuielile lunare doar din salariu - studiu

In prezent, salariul minim anual in California este de 16.640 de dolari. In urma majorarii la 10 dolari, acesta va creste cu 4.000 de dolari, ceea ce inseamna ca salariul minim lunar va ajunge 1.720 de dolari.

Totusi, economistii avertizeaza ca plata minima nu tine pasul cu scumpirile, iar cresterile aprobate recent ar putea fi depasite de inflatie pana in 2016.

Washington este statul american in care exista in momentul de fata cel mai ridicat nivel al platii minime, de 9,19 dolari pe ora. Salariul minim este chiar mai ridicat in unele orase din SUA, pe primul loc plasandu-se San Francisco, cu 10,50 dolari pe ora. mai mult


Joi, 26 Septembrie 2013, ora 11:49

3 comentarii
Salariul minim, cat 50% din cel mediu pana in 2014

Salariul minim, cat 50% din cel mediu pana in 2014

Pana in 2014 salariul minim ar trebui sa ajunga la 50% din valoarea salariului mediu, conform legii salarizarii unice a bugetarilor, a declarat marti Valentin Mocanu, dupa discutiile de la Ministerul Muncii.

Secretarul de Stat in Ministerul Muncii a adaugat ca legea va afecta 1.380.000 de salariati si vor exista 250 de niveluri de ierarhizare.

"Nu putem sa rezolvam asta de pe o zi pe alta, vrem o lege care sa functioneze pe o perioada mare de timp ci nu o lege care sa fie modificata ulterior in functie de erorile facute", sustine Mocanu.

Reprezentantul Alma Mater, Anton Hadar, a precizat ca va mai exista o intalnire joi la orele 12.00 la Ministerul Muncii, in conditiile in care marti nu s-au discutat sporurile. Hadar s-a declarat sceptic in ceea ce priveste valoarea salariului minim in 2014, insa a precizat ca legea va fi aplicata in 2014.

"Nu s-au facut calcule concrete si nici o simulare a modului in care va fi aplicata aceasta lege. Nu cred ca salariul minim va ajunge in 2014 la 50% din valoarea salariului mediu", a declarat Anton Hadar.

Legea unica a salarizarii bugetarilor ar fi una din cerintele FMI incluse in acordul pe doi ani prin care Romania imprumuta 20 de miliarde de euro, potrivit premierului Emil Boc, acesta sustinand ca legea trebuie sa fie gata pana la 30 iunie.

Negocierile de la Ministerul Muncii, mandatat pentru a gazdui discutiile cu partenerii sociali pe aceasta tema, merg destul de greu. Reprezentantii ministerelor unde salariile... mai mult


Marti, 09 Iunie 2009, ora 14:55

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)