salariu minim 700 lei

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul, tras de maneca: Cresterea salariului minim, o masura distructiva

Guvernul, tras de maneca: Cresterea salariului minim, o masura distructiva

Decizia Guvernului de a majora salariul minim anul viitor, pana la 975 lei pe luna brut de la 1 ianuarie si 1.050 lei pe luna brut de la 1 iulie, a starnit un val de reactii negative din partea mai multor economisti, analisti si antreprenori, care considera ca este o masura distructiva.

"Masura cresterii salariului minim pe care o doriti implementata in 2015 este distructiva pentru economie si afecteaza bunastarea celui mai sarac segment al fortei de munca", se arata in scrisoarea dechisa remisa Ziare.com.

Documentul este pus in atentia premierului Victor Ponta si a presedintelui ales Klaus Iohannis.

Salariul minim se indreapta spre 1 euro pe ora: Cum castiga statul mai mult ca salariatul

Specialistii isi argumenteaza ideea prin faptul ca aceasta masura ii impiedica pe angajatori sa colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fara experienta, in situatia in care productivitatea muncii acestora este inferioara salariului stabilit in mod artificial prin lege.

"In consecinta, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decat cel determinat de realitatea economica duce la descurajarea cererii de munca (din partea angajatorilor), la cresterea somajului si a economiei subterane", se arata in scrisoare.

Rata somajului si munca la negru

In Romania, rata somajului in randul tinerilor este de aproape 4 ori mai mare decat rata generala a somajului (23,9% fata de 6,7%). Mai mult, potrivit Consiliului Fiscal, unul din cinci salariati lucreaza in... mai mult


Marti, 09 Decembrie 2014, ora 13:25

14 comentarii
Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat luni ca salariul de baza minim brut pe tara va creste cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungand la 975 de lei, fiind astfel respectata legislatia in domeniu.

Codul Muncii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare de guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

"In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat", conform prevederilor Codului Muncii.

Cum a crescut salariul minim in ultimii ani

In 2014, prin hotarare de guvern aprobata in noiembrie 2013, salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de baza minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna, reprezentand 5,35 lei pe ora.

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

De majorarea de la 850 la 900 de lei a salariului de baza minim brut au beneficiat 966.405 salariati, dintre care 281.542 bugetari si 684.863 din sectorul concurential.

Si in 2013, salariul de baza minim brut a crescut in doua etape, la 750 de lei din 1 februarie, pentru un... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:55

5 comentarii
Salariu minim de 900 de lei, cere Agrostar

Salariu minim de 900 de lei, cere Agrostar

Federatia Agrostar a solicitat cresterea salariului minim de la 700 la 900 lei, pentru ca agricultura reprezinta un sector important de lucratori, iar societatile agricole fac evaziune fiscala cu salariile acestora, a declarat vineri presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

"Am cerut un comitet interministerial cu Ministerul Muncii, deoarece Federatia noastra solicita cresterea salariului minim de la 700 la 900 lei pentru ca reprezentam un important sector de lucratori. Am cerut ca acest comitet interministerial sa analizeze si munca la negru din agricultura pentru ca societatile agricole, din informatii pe care noi le avem, fac evaziune fiscala cu salariile lucratorilor.

Vom cere inspectoratelor teritoriale sa verifice contractele colective de munca, aplicabilitatea lor si la nivel de ramura si la nivelul societatilor agricole", a mentionat Niculae Stefan.

Acesta sustine ca a discutat si despre registrul zilierilor.

"Stiti bine ca, in agricultura, se folosesc foarte multi zilieri si am cerut reanalizarea acestei legi. Noi o sa venim cu propuneri concrete. Am avut o discutie legata de evaziunea fiscala si ne-am exprimat protestul ca acel certificat de producator, care trebuia pana acum elaborat, nu a trecut si suntem surprinsi ca Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor nu si-au dat acordul", a adaugat presedintele Agrostar.

Stop evaziunii!

Niculae Stefan a precizat ca Federatia Agrostar a propus Ministerului Agriculturii sa se faca... mai mult


Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:34

Salariul minim ar putea creste la 700 de lei

Salariul minim ar putea creste la 700 de lei

Ministerul Muncii a propus majorarea salariului minim la 700 de lei, intr-un proiect de lege publicat pe site-ul oficial.

Documentul prevede ca incepand cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie stabilit la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012, reprezentand 4,13 lei/ora.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut anterior, se mai arata in proiect.

Incalcarea acestei prevederi se sanctioneaza cu o amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.

"Cresterea va fi aceeasi si pe net si pe brut", a declarat secretarul de stat al Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, la Realitatea TV.

"Cand vorbim de salariu minm, legea ne obliga sa ne cercetam cu sindicatele. Pe medie, indicele de productie e bun, insa trebuie sa tinem cont ca atunci cand vorbim de intreprinderile mici si mijlocii, aceasta nu mai e spectaculoasa", a mentionat Mocanu.

"Pactul pe care domniile lor le-au facut, a aratat ca varianta pana la 700 de lei, nu stiu de unde au scos-o, arata ca, de fapt, datorita acestei cresteri, consumul la bugetul de stat ar fi de 30 de milioane de lei, iar venitul ar fi de 50%, iar, in cazul facut pe formula MM depaseste 100%", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Al treilea lucru, pe care il stie toata lumea, este ca... mai mult


Joi, 08 Decembrie 2011, ora 18:29

1 comentariu
Salariul minim ar putea creste la 700 de lei

Salariul minim ar putea creste la 700 de lei

Premierul Emil Boc a transmis patronatelor si sindicatelor ca Guvernul analizeaza varianta cresterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece in lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii intre 700 lei si 1.000 lei.

Potrivit calculelor efectuate de Guvern, reducerea fiscalitatii ar avea impact pentru aproximativ 600.000 salarii aflate in grila cuprinsa intre 700 lei si 1.000 lei.

Discutia pe tema salariului minim a avut loc, marti, in cadrul sedintei Consiliului National Tripartit, din care fac parte reprezentanti ai Guvernului, ai patronatelor si ai confederatiilor sindicale.

In discutii, sindicatele au solicitat insa cresterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.

Surse guvernamentale au declarat ca una dintre variantele analizate este ca pentru salarii cuprinse intre 700 lei si 1.000 lei sa fie eliminat doar impozitul pe venit, nu si contributiile de asigurari sociale, fara insa ca deocamdata sa fie stabilit o data clara de aplicare.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat in urma cu doua saptamani ca Guvernul negociaza cu FMI majorarea salariului de baza minim brut pe tara de la 670 lei la 700 lei, precizand ca discutii pe aceasta tema vor avea loc si cu organizatiile patronale.

Confederatia sindicala "Cartel ALFA" a aratat atunci ca intentia Guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei incalca sensul ideii de "salariu... mai mult


Marti, 06 Decembrie 2011, ora 13:28

2 comentarii
Agathon: Suntem gata se acceptam un salariu minim de peste 700 de lei

Agathon: Suntem gata se acceptam un salariu minim de peste 700 de lei

Suntem gata se acceptam un salariu minim de peste 700 de lei, conditionat insa de o serie de masuri care sa conduca la crestere economica, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon.

"Noi suntem consecventi, in primul rand, vom continua negocierile cu partenerii sociali, cu cele cinci mari confederatii sindicale, iar in al doilea, suntem gata sa acceptam un salariu minim de peste 700 de lei, conditionat insa de o serie de masuri care sa conduca la cresterea economica. Aceste masuri sunt cele pe care le-am prezentat si guvernului Boc si misiunii FMI in Romania, respectiv reducerea cotei unice de salarizare la 10% si a cheltuielilor sociale de la 44,6% la 41%", a spus Aghaton.

Acesta este optimist ca se va gasi o solutie, pentru ca "nu este vorba sindicate si patronate, ci de viitorul Romaniei".

Presedintele executiv al Confederatiei Meridian, Ion Albu, a declarat ca sindicatele insista pentru salariul minim pe economie de 705 lei.

Acesta a precizat ca singura crestere salariala in 2011 va fi cea determinata de majorarea salariului minim pe economie. mai mult


Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 18:48

1 comentariu
Cartel Alfa cere grabirea adoptarii unui salariu minim de 705 lei

Cartel Alfa cere grabirea adoptarii unui salariu minim de 705 lei

Sindicalistii de la Cartel Alfa au cerut Guvernului sa adopte fara intarziere salariul minim de 705 lei, pentru a evita conflictele sociale.

De asemenea, acestia au cerut sa se opreasca "haosul masurilor contradictorii", sa se aplice transparenta, dialogul si concertarea actiunilor cu partenerii sociali", se arata intr-un comunicat al Cartel Alfa.

Sindicalistii au atras atentia ca asistentii sociali primesc, lunar, 1.700 de lei, pentru cresterea unui copil, si nu exista motive ca salariul minim pe economie sa ramana sub nivelul unui asistat social.

"Incoerenta actului guvernamental este dovedita prin aceea ca nu reuseste sa inteleaga faptul ca venitul salarial al unui om aflat in campul muncii trebuie sa fie mai mare decat venitul stabilit pentru un asistat social", se arata intr-un comunicat al Confederatiei Cartel Alfa.

Daca Executivul nu va respecta cerintele sindicalistilor, acestia ameninta ca se va isca un val de proteste "ale celor care astazi asista neputinciosi la adoptarea unor masuri haotice".

T.B. mai mult


Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 21:07

Un salariu minim de 700 lei in mediul privat e posibil in Romania

Un salariu minim de 700 lei in mediul privat e posibil in Romania

Cresterea salariului minim de la 600 la 700 lei e fezabil pentru angajtorii din domeniul privat din Romania, a declarat, vineri, la bursa locurilor de munca din Bucuresti, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu.

"Salariul minim de 700 lei pentru zona privata e fezabil pentru Romania, mai ales ca 1,5 milioane de persoane din mediul privat sunt angajate pe salariul minim pe economie", a spus Valentin Mocanu.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara saptamana trecuta ca "exista posibilitatea cresterii salariului minim pe economie la 700 lei, in functie de parametrii economici".

In prezent, peste 500.000 de persoane iau salarii de peste 2.000 euro, adica de peste 8.000 lei, in mediul privat, insa cei mai multi angajati castiga intre 1.200 lei si 1.500 lei, a mai spus Valentin Mocanu.

Salariul mediu din Romania este de circa 4,5 ori mai mic decat media din Uniunea Europeana. mai mult


Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 12:05

1 comentariu
Marian Sarbu: Salariul minim ar putea creste la 700 lei dupa 1 iulie

Marian Sarbu: Salariul minim ar putea creste la 700 lei dupa 1 iulie

Guvernul ar putea lua in discutie posibilitatea cresterii salariului minim pe economie de la 600 lei la 700 lei abia dupa 1 iulie 2009, dar nu inainte sa poarte discutii prealabile cu patronatele, sustine Marian Sarbu, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

"Executivul va analiza astazi (miercuri, n.r.) o hotarare de guvern ce priveste ruperea prestatiilor sociale de salariul minim pe economie si, astfel, absolventii care intra pe piata muncii sa nu mai fie platiti din acest an la salariul minim pe economie, insa alocatia pentru somaj va fi platita in continuare la 75% din salariul minim pe economie", a precizat oficialul guvernamental.

Potrivit legii, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta, si primesc lunar, pe aceasta perioada, un salariu de baza minim brut, in vigoare la data incadrarii in munca.

Marian Sarbu a adaugat ca, in aceste conditii, exista posibilitatea cresterii salariului minim pe economie "mai usor" si ca aceasta initiativa va fi luata in discutie dupa 1 iulie 2009.

"Exista, astfel, posibilitatea cresterii salariului minim pe economie la 700 lei, in functie de parametrii economici", a mai spus Sarbu.

La sfarsitul saptamanii trecute, surse guvernamentale declarau ca Executivul are in vedere, in cazul in care vor fi stransi bani din reducerea... mai mult


Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 16:52

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Socat dupa ce si-a vazut sotia pentru prima data nemachiata: Ii cere daune de zeci de mii de euro
  2. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  3. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  4. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  5. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  6. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  7. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  8. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  9. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  10. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli