salariu minim brut

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Salariul minim in Germania: A cedat Berlinul in fata Romaniei, Poloniei si Ungariei?

Salariul minim in Germania: A cedat Berlinul in fata Romaniei, Poloniei si Ungariei?

Guvernul german a decis vineri sa suspende temporar aplicarea noului sau salariu minim in cazul soferilor, in principal din Europa de Est, cand acestia tranziteaza tara, aspect reclamat la Comisia Europeana de mai multe tari, printre care Polonia, Romania si Ungaria.

"Din consideratie pentru vecinii sai" - in conditiile in care in Polonia firmele de transport si guvernul s-au angajat intr-o veritabila campanie impotriva noului sistem - guvernul a decis sa suspende dispozitia privitoare la transportul de tranzit pana la "clarificarea chestiunii juridice europene", a declarat in cadrul unei conferinte de presa de la Berlin ministrul Muncii, Andrea Nahles, la finalul unei intrevederi cu omologul polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, arata AFP.

Romania a sesizat Comisia Europeana, din cauza salariului minim din Germania

Sesizata de Polonia, Romania, Marea Britanie si alte tari, in total 13, Comisia Europeana a lansat la 21 ianuarie o "procedura preliminara" pentru a verifica conformitatea acestei dispozitii a legii germane cu dreptul european.

Dand asigurari inca o data ca, din punctul sau de vedere, aplicarea prevederilor privind salariul minim tuturor, inclusiv soferilor straini aflati in tranzit, nu incalca regulile UE, Andrea Nahles a spus ca se asteapta la o decizie din partea Bruxellesului intre lunile aprilie si iunie, in orice caz in aceasta vara.

Ministrul polonez a salutat "o decizie buna" a Berlinului si si-a exprimat dorinta ca Bruxellesul sa-si... mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 19:59

La cat va ajunge in 2016 salariul minim in Romania

La cat va ajunge in 2016 salariul minim in Romania

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca salariul minim brut pe tara va ajunge la 1.200 de lei in 2016.

Anuntul a fost facut in cadrul dezbaterii pe tema Planului National Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale 2014-2020, organizata de Fundatia Friedrich Ebert Romania.

"In 2011, (salariul minim - n.red.) era 675 de lei, anul acesta, la 1 iulie, va fi de 1.050. Vrem si cu siguranta il vom duce anul viitor la 1.200 (de lei - n.red.). Avem angajati platiti foarte prost, nu e vorba de un venit exagerat, cred cu adevarat ca stabilirea unei limite din ce in ce mai mare a venitului minim care poate fi acordat pentru munca implicand taxe si alte lucruri reprezinta o masura cu care putem sa miscam niste lucruri in aceasta directie", a precizat seful Guvernului.

Guvernul creste salariul minim brut pe tara. Cine beneficiaza de marire

La 1 ianuarie 2015, salariul minim brut pe tara a crescut de la 900 la 975 de lei, iar in iulie va ajunge la 1.050 de lei.

De aceasta majorare beneficiaza 1,5 milioane de angajati.

"De majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata va beneficia un numar de circa 1.471.356 salariati, dintre care 488.630 salariati in sectorul bugetar si 982.726 salariati in sectorul concurential, corespunzator cuantumului de 1.050 lei lunar", se arata in hotararea de guvern adoptata in luna decembrie a anului trecut.

In document este precizat ca impactul bugetar este unul negativ, estimat la 205 milioane de lei.

In 2014,... mai mult


Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 11:00

1 comentariu
Guvernul creste salariul minim brut pe tara. Cine beneficiaza de marire

Guvernul creste salariul minim brut pe tara. Cine beneficiaza de marire

Salariul de baza minim brut pe tara va creste anul viitor in doua etape, de la 900 la 975 de lei din ianuarie si la 1.050 de lei din iulie, aproape 1,5 milioane de angajati urmand sa beneficieze de majorare.

Majorarea a fost decisa in sedinta de miercuri a Guvernului.

In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 900 de lei.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

"De majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata va beneficia un numar de circa 1.471.356 salariati, dintre care 488.630 salariati in sectorul bugetar si 982.726 salariati in sectorul concurential, corespunzator cuantumului de 1.050 lei lunar", se arata in hotararea de guvern.

In document este precizat ca aceste majorari ale salariului minim presupun o crestere a cheltuielilor bugetare, anul viitor, cu 654,5.5 milioane lei.

Guvernul, tras de maneca: Cresterea salariului minim, o masura distructiva

In 2014, prin hotarare de Guvern aprobata in noiembrie 2013, salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat tot in doua etape, cu cate 50 de lei. Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de baza minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei.

Si in 2013, salariul de baza minim brut a crescut in doua etape, la 750 de lei din 1 februarie, pentru un program complet de lucru de... mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 18:41

6 comentarii
Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat luni ca salariul de baza minim brut pe tara va creste cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungand la 975 de lei, fiind astfel respectata legislatia in domeniu.

Codul Muncii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare de guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

"In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat", conform prevederilor Codului Muncii.

Cum a crescut salariul minim in ultimii ani

In 2014, prin hotarare de guvern aprobata in noiembrie 2013, salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de baza minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna, reprezentand 5,35 lei pe ora.

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

De majorarea de la 850 la 900 de lei a salariului de baza minim brut au beneficiat 966.405 salariati, dintre care 281.542 bugetari si 684.863 din sectorul concurential.

Si in 2013, salariul de baza minim brut a crescut in doua etape, la 750 de lei din 1 februarie, pentru un... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:55

5 comentarii
Vrei sau nu 3.300 euro pe luna, salariu minim? - referendum in Elvetia

Vrei sau nu 3.300 euro pe luna, salariu minim? - referendum in Elvetia

Elvetienii sunt chemati duminica la vot in cadrul unui referendum in care trebuie sa decida daca sunt de acord, sau nu, cu adoptarea de catre guvern a salariului minim pe economie de 3.300 euro brut sau 22 franci elvetieni pe ora (18 euro).

Referendumul va avea loc la initiativa sindicatelor si a partidelor de stanga. Comparativ, in Franta salariul minim atinge 9,43 euro pe ora, in Spania este de 5,05 euro pe ora iar in Germania va ajunge la 8 euro pe ora din 2015. In Elvetia nu a existat pragul salariului minim, remuneratiile fiind negociate individual sau colectiv, noteaza agentia de presa BTA.

De cateva saptamani incoace se poarta dezbateri aprinse intre sustinatorii si opozantii acestei legi. Confom ultimelor sondaje de opinie, textul are mari sanse sa fie respins de populatie, desi ar asigura o suma generoasa unui numar de 330.000 de persoane care castiga sub aceast prag.

Populatia se teme ca introducerea acestui salariu minim ar duce la cresterea somajului. Aceasta lege vizeaza muncitorii din mai multe sectoare slab platite: vanzatorii, muncitorii hotelieri si din restaurante, agricultura, firme de curatenie si frizerie.

"O tara puternica are nevoie de salarii corecte si cu aceasta lege se va pune capat actiunilor patronilor care trag salariile in jos si care ameninta ca vor aduce alti muncitori mai ieftini din afara", sustin initiatorii legii.

Opozantii spun ca aceasta lege nu va rezolva problema salariilor mici. Organizatiile profesionale din... mai mult


Duminica, 18 Mai 2014, ora 11:27

Ce se intampla cu salariul minim in 2014 - raport FMI (Video)

Ce se intampla cu salariul minim in 2014 - raport FMI (Video)

Salariul minim pe economie va creste semnificativ in 2014, in Romania, dar va ramane scazut in comparatie cu nivelul salariului minim din alte tari din regiune, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI) publicat marti.

O crestere a salariului minim de la 800 de lei (aproximativ 180 de euro), cat a fost in 2013, la 900 de lei, este planificata sa aiba loc in doua trepte, respectiv pana la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces care a avut deja loc, si pana la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Salariul minim din Romania este al doilea cel mai scazut din regiune, dupa cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decat in alte state emergente ale Uniunii Europene, cum ar fi Croatia, Polonia si Slovacia. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Romania este cu aproximativ 40% mai mic decat in cele trei tari amintite.

Pana in prezent, majorarile salariului minim au avut un impact limitat asupra competitivitatii si a salariilor acordate la nivel national. In pofida unei majorari cu 10% a salariului minim in 2013, salariile medii din mediul privat au crescut cu numai 3,3%.

O crestere abrupta a salariului minim ar putea pune in pericol optiunile de angajare pentru cei slab pregatiti, pentru cei care au un contract de munca pe termen scurt, dar si pentru lucratorii tineri.

Avand in vedere faptul ca Romania se confrunta cu o rata crescuta a somajului in randul tinerilor (in medie de 23,2% in primele noua luni ale lui 2013)... mai mult


Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 15:11

8 comentarii
PD-L si PSD promit salarii minime brute de 500 euro pana in 2014

PD-L si PSD promit salarii minime brute de 500 euro pana in 2014

Salariul minim brut pe economie urmeaza sa creasca, in urmatorii patru ani, pana la nivelul de 50% din salariul mediu brut pe economie, potrivit formei preliminare a Programului de guvernare propus de PD-L si PSD.

La data trecerii la moneda unica Europeana, 1 ianuarie 2014, salariu minim brut din Romania ar trebui sa fie de 500 euro.

In prezent, salariul minim brut pe economie este de 540 lei (circa 140 euro), iar de la 1 ianuarie 2009 acesta ar urma sa creasca la 600 lei.

Castigul salarial mediu brut pe economie era de 1.795 lei (479 euro) in octombrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in vedere adoptarea monedei unice europene in 2014. mai mult


Marti, 16 Decembrie 2008, ora 14:53

2 comentarii
Sindicalistii ameninta cu proteste daca nu se majoreaza salariul minim

Sindicalistii ameninta cu proteste daca nu se majoreaza salariul minim

Liderii Blocului National Sindical, ai CNSLR - Fratia si cei ai Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" ameninta cu ample manifestatii de strada daca Guvernul va refuza sa creasca salariul minim brut de la 500 lei la 540 lei, incepand cu 1 iulie.

"Vom avea o vara fierbinte, cu miscari sindicale si proteste. Nu vom accepta, in niciun caz, ca Executivul sa amane cresterea salariului minim la 540 de lei, de la 1 iulie, asa cum am convenit inca de anul trecut", a declarat vineri, pentru NewsIn, presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu (foto).

Liderul sindical a precizat ca este inadmisibil ca salariatii sa accepte acasta decizie a Guvernului, in conditiile in care productivitatea muncii a crescut cu peste 10% in 2008, iar PIB-ul pe cap de locuitor a depasit cu peste 3 puncte procentuale prognoza facuta la inceputul anului".

La randul sau presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a anuntat ca sindicalistii se pregatesc sa iasa in strada pentru ca nu concep ca salariul minim sa fie inghetat in acest an la valoarea de 500 de lei.

Acesta a adaugat insa ca ar fi de acord cu o amanare a datei intrarii in vigoare a cresterii salariului minim, pana la data de 1 octombrie, doar in conditiile in care Guvernul va accepta ca salariul minim sa depaseasca 700 de lei.

Reprezentantii Blocului National Sindical au anuntat ca vor organiza miscari de protest la inceputul lunii septembrie, pentru a-si exprima nemultumirile fata de cresterea preturilor si plafonarea... mai mult


Vineri, 20 Iunie 2008, ora 17:50

1 comentariu
Britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare decat cel din Romania

Britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare decat cel din Romania

Avem cel mai mic salariu minim pe economie din Europa. Asta stiam, insa cu cat este el mai mic decat al celorlalti ne dezvaluie un studiu al Federatiei Angajatorilor Europeni (FedEE), preluat de "Gandul" in editia electronica de marti.

In topul clasamentului se afla Luxemburg, cu 1.570 de euro pe luna, Irlanda, cu 1.499 de euro pe luna, si Marea Britanie, unde un muncitor necalificat are un salariu minim brut de 1.381 de euro.

Salariul minim brut pe economie in tara noastra este de 140 de euro, respectiv 500 de lei pe luna. In Ungaria si Croatia el este dublu, iar in Slovenia triplu. Ca sa nu mai vorbim de europenii cu adevarat dezvoltati: britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare.

"In mod normal, guvernul nici nu ar trebui sa intervina in aceste negocieri. Salariul minim ar trebui sa fie rezultatul negocierilor dintre patronate si sindicate. Patronatele insa sustin ca o crestere prea mare nu va fi acoperita de productivitate, iar sindicatele spun ca el ar trebui sa creasca pe cat de mult posibil", a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

El crede ca o majorare accelerata a salariului minim poate duce la cresterea inflatiei, atat in mod direct, prin cresterea veniturilor, respectiv a cererii, cat si indirect, prin cele 11 corelatii in care este el inclus in calcularea grilelor de salarizare sau in alte formule de calcul al veniturilor si al cheltuielilor.

"Salariul minim este nivelul de plata acceptat de o anumita economie. Exista posibilitatea... mai mult


Marti, 08 Aprilie 2008, ora 07:48

3 comentarii
Alte articole despre: salariu minim, Romania, Europa

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)