salariu minim bugetari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident

Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident

Datele prezentate de Eurostat arata ca raportul dintre salariul minim din Romania si cel din principalele tari dezvoltate ale Uniunii ramane in apropierea cotei de 1 la 7.

Raportat la nivelul nostru, Belgia, Olanda, Germania, Franta si Irlanda se incadreaza in intervalul 670% - 690% (Luxemburg ar avea un raport de aproape 9 la 1 fata de noi, dar ramane o exceptie in context european).

Raportul salariului minim fata de tarile cu un nivel dezvoltare ceva mai redus, grupate in partea sudica a continentului, este undeva in jur de 1 la 3, extremele fiind Portugalia (271%) si Slovenia (363%).

De retinut, in pofida problemelor economice cu care se confrunta si a scaderii cu 22%, survenita in anul 2013, Grecia are un salariu minim de peste trei ori mai mare fata de cel din Romania.

Guvernul are viziuni mari: Salarizarea bugetarilor, facuta pe 5 categorii, nu 111 ca acum

Ponta se plange iar de salariu: Implicarea intr-o activitate publica o faci doar din patriotism

Grupul tarilor foste socialiste, din Europa Centrala si de Est, este condus de Polonia (unde salariul minim este de 188% fata de cel din Romania) si incheiat de Lituania (138%).

Practic, aceste tari utilizeaza un salariu minim de 300 - 400 de euro pe luna, in timp noi de-abia am trecut pragul de 200 de euro. Prag sub care mai figureaza doar vecinii nostri bulgari, care ne salveaza de la a figura pe ultimul loc in UE.

De retinut ca Romania are un salariu minim pe economie situat sub cel din tari... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:42

Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat luni ca salariul de baza minim brut pe tara va creste cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungand la 975 de lei, fiind astfel respectata legislatia in domeniu.

Codul Muncii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare de guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

"In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat", conform prevederilor Codului Muncii.

Cum a crescut salariul minim in ultimii ani

In 2014, prin hotarare de guvern aprobata in noiembrie 2013, salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de baza minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna, reprezentand 5,35 lei pe ora.

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

De majorarea de la 850 la 900 de lei a salariului de baza minim brut au beneficiat 966.405 salariati, dintre care 281.542 bugetari si 684.863 din sectorul concurential.

Si in 2013, salariul de baza minim brut a crescut in doua etape, la 750 de lei din 1 februarie, pentru un... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:55

5 comentarii
Salariul minim a crescut: Ce inseamna pentru angajator 35 de lei in plus

Salariul minim a crescut: Ce inseamna pentru angajator 35 de lei in plus

Din aceasta luna, romanii platiti cu salariul minim pe economie vor primi 35 de lei in plus. Pentru angajatori, majorarea presupune cheltuieli suplimentare, precum si noi obligatii birocratice a caror nerespectare poate atrage amenzi de cateva mii de lei.

Mirela Serban, managing partner al R&M Audit Contabilitate, a explicat pentru Ziare.com care sunt obligatiile angajatorilor in urma cresterii salariului minim brut.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 850 de lei lunar, incepand cu data de 01.01.2014 si, respectiv, la 900 de lei lunar incepand cu data de 01.07.2014, pentru un program complet de lucru de 168 ore in medie pe luna in anul 2014, dupa cum rezulta din HG nr. 871/2013.

Pentru unitatile care detin un contract colectiv de munca, salariul minim brut pe unitate este cel stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, dar nivelul salariului minim brut pe unitate nu poate fi mai mic decat cel stabilit prin lege.

Pentru angajatii unitatilor din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza brut, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului de baza minim brut pe tara, la fel si in cazul functionarilor publici.

In concluzie, orice angajator are obligatia de a se conforma salariului minim brut.

Este necesara incheierea unui act aditional la contractul de munca?

De regula, pentru orice modificari survenite timpul executarii contractului individual de munca este necesara incheierea unui act aditional la... mai mult


Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 09:02

6 comentarii
Ponta explica de ce nu poate scadea cota unica si creste salariul minim (Video)

Ponta explica de ce nu poate scadea cota unica si creste salariul minim (Video)

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni, ca masurile economice cerute de reprezentantii Opozitiei - PDL - sunt de natura sa provoace un deficit de 12 milarde de lei.

Premierul a inceput conferinta de presa de luni, la care a participat si vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru de Finante, vorbind despre "o pozitie politica exprimata in weekend de catre reprezentantii PDL".

"Prezint pozitia noastra, a USL, de a intelege si a incuraja existenta unei Opozitii active si a unei Opozitii in sensul european al ideii de opozitie. Ne dorim foarte mult ca modelul promovat de presedintele Basescu in ultimii ani - a distrugerii adversarului - sa tina de un regim politic ce isi va inceta existenta curand.

Am constatat ca si PDL a formulat niste propuneri pe zona economica pe care si ministrul de Finante, si eu, si colegii nostri le-am tratat cu toata seriozitatea. Ori de care ori va fi vorba despre propuneri cu caracter economic, reiterez propunerea pentru dialog", a precizat premierul.

Acesta a subliniat ca nu pretinde ca actualul Guvern "stie tot", adaugand ca isi doreste un dialog intre Putere si Opozitie, pe teme economice.

"Am luat act de propunerea privind reducerea cotei unice de la 16 la 12 la suta si de cresterea salariului minim la 1.000 de RON. Sunt propuneri pe care nu le respingem de principiu", a punctat prim-ministrul.

Ponta: Vreau salariu minim de 1.000 de lei, n-avem un text al Legii Salarizarii

In schimb, Ponta a mentionat ca exista o... mai mult


Luni, 19 August 2013, ora 20:06

14 comentarii
Ponta vrea salarii intre 1.000 si 7.000 de lei pentru bugetari (Video)

Ponta vrea salarii intre 1.000 si 7.000 de lei pentru bugetari (Video)

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi seara, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca isi doreste ca in sistemul bugetar salariul minim sa fie de 1.000 de lei si cel maxim de 7.000 de lei, iar aceste schimbari vor fi posibile din 2014, odata cu noul buget.

Intrebat de un jurnalist cum va arata noul sistem de salarizare in sistemul bugetar, Victor Ponta a spus ca intentioneaza sa introduca raportul de unu la sapte.

"Intentionez ca in anvelopa nationala de 7% din PIB, negociata cu FMI, Comisia Europeana si partenerii nostri internationali, mai departe sa facem anvelopa de cheltuieli de personal pentru fiecare institutie in parte: primarie, consiliu judetean, autoritate, minister.

Sa avem un salariu minim, probabil o sa incercam sa fie de 1.000 de lei, un salariu maxim, iarasi o sa discutam, dar eu cred ca un raport de unu la sapte, deci cel mai mare salariu sa fie de 7.000 de lei", a spus Victor Ponta.

Acesta a precizat ca intre valoarea de 1.000 de lei si cea de 7.000 de lei sefii institutiilor publice vor putea acorda salarii mai mari daca angajatii vor fi buni.

"Si in acestea, conducatorii institutiilor, pe baza catorva criterii generale, sa poata sa stabileasca mult mai flexibil de cati oameni au nevoie, cum ii stimuleaza pe cei care au rezultate, performanta in activitate, cum ii sanctioneaza. Asta inseamna schimbarea Legii salarizarii, care de fapt nu s-a aplicat niciodata, a fost doar o idee finalizata, din pacate, cu un faliment, si evident a Legii... mai mult


Joi, 25 Iulie 2013, ora 23:05

9 comentarii
Salariul minim pe economie creste la 750 de lei de la 1 februarie

Salariul minim pe economie creste la 750 de lei de la 1 februarie

Salariul de baza minim brut pe economie, garantat in plata, va fi incepand de la 1 februarie de 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna, respectiv 4,44 lei/ora.

De la 1 iulie, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna, ceea ce reprezinta 4,74 lei/ora.

Incheierea unui contract individual de munca sub nivelul mentionat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, constatarea si aplicarea sanctiunii urmand a fi facute prin inspectoratele teritoriale de munca.

Incepand din 1 ianuarie 2012 si pana in prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost de 700 lei lunar, reprezentand 4,13 lei/ora.

O suta de mii de romani care lucreaza in sectorul privat sunt platiti sub salariul minim pe economie, de 700 de lei lunar.

Dupa majorarea salariilor bugetarilor cu 7,4% in decembrie 2012, salariul minim efectiv in sectorul bugetar a ajuns la 812 lei, doar "pe hartie" fiind de 700 de lei, iar majorarea salariului minim de la 700 lei la 800 de lei pentru bugetari nu va avea practic niciun efect in bugetul pe 2013.

In sectorul privat, 250.000 de sunt platiti exact la nivelul salariului minim de 700 lei. Alti 400.000 de romani din sectorul privat sunt platiti cu salarii in zona 700-850 de lei. mai mult


Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 19:56

4 comentarii
Poate Guvernul sa dea salariul minim de 1.000 de lei?

Poate Guvernul sa dea salariul minim de 1.000 de lei?

In preajma discutiilor privind construirea bugetului de stat, sindicalistii vin cu noi propuneri privind majorarea salariului minim pe economie, propuneri mai mult sau mai putin corelate cu evolutiile reale din economie si cu disponibilitatea factorilor de decizie de a le aplica.

Incurajat de promisiuni electorale, Blocul National Sindical (BNS) a ridicat miza in acest an si a cerut majorarea salariului minim brut pe tara la 1.000 de lei, de la 700 de lei, "temperand" masura prin reducerea cu 4 procente a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale.

Propunerea BNS face parte dintr-un proiect de modificare a actualului Cod al Muncii, alaturi de masuri care vizeaza limitarea perioadei pe care se pot incheia contracte individuale de munca pe durata determinata la cinci ani sau reglementarea motivelor de concediere.

La inceputul lunii, confederatia sindicala "Cartel Alfa" a organizat o serie de proteste, printre solicitari fiind inclusa si majorarea salariului minim pana la 850 de lei in 2013. Potrivit presedintelui "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, o astfel de crestere ar fi "acceptabila in conditiile actuale".

De asemenea, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a precizat ca "exista premisele unei cresteri a salariului minim", insa acest lucru depinde si de alti indicatori macroeconomici analizati in prezent de Ministerul de Finante.

In mai, noul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, anunta cresterea salariului minim in paralel cu... mai mult


Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 07:12

22 comentarii
Pambuccian: FMI accepta un salariu minim de 690 de lei

Pambuccian: FMI accepta un salariu minim de 690 de lei

Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor, a declarat luni ca reprezentantii Fondului Monetar International ar accepta un salariu minim de 690 de lei, cu 20 de lei mai mult decat s-a discutat initial.

Este vorba despre salariul minim pentru angajatii de la stat, informeaza Realitatea TV.

Luni, 22 noiembrie, Guvernul a anuntat ca amana discutiile pe Legea salarizarii, care ar fi stabilit un salariu minim de 670 de lei, pana miercuri, in conditiile in care legea nu a primit avizul Consiliului Economic si Social.

Legea salarizarii mai prevede o crestere salariala de 15% in domeniul bugetar, raportat la salariul din octombrie. Guvernul a analizat variantele de 650 de lei si 690 de lei, pentru salariul minim, fata de 600 de lei cat este in prezent.

Premierul Emil Boc intentiona sa discute, luni, cu ministrii, calendarul asumarii raspunderii pe Legea salarizarii, insa din pricina lipsei avizului CES sedinta s-a amanat.

Guvernul a amanat discutiile pe Legea Salarizarii

Saptamana trecuta, ministrul Muncii Ioan Bots a declarat ca Executivul va adopta, luni, forma finala a Legii-cadru a salarizarii personalului bugetar si a Legii de aplicare a Legii-cadru in anul 2011, urmand ca apoi sa depuna proiectele la Parlament.

"In strategia fiscal-bugetara 2011-2012, noi definim foarte clar componenta salariala pe care o sa prindem in fiecare an pentru plata personalului din sectorul bugetar. Pentru anul 2011 se vor face reincadrari pe functii,... mai mult


Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 11:17

10 comentarii
Gogosi electorale: salariu minim de 300 de euro, pensii mari si pastile ieftine

Gogosi electorale: salariu minim de 300 de euro, pensii mari si pastile ieftine

PSD va milita, impreuna cu sindicalistii, pentru majorarea salariului minim pana la 300 de euro, devansarea majorarii pensiilor si convingerea campaniilor farmaceutice sa nu mai creasca preturile, a anuntat miercuri presedintele formatiunii, Mircea Geoana, informeaza NewsIn.

Impreuna cu alti parlamentari PSD precum Dan Mircea Popescu, Iulian Iancu, Marian Sarbu, Geoana a participat la o dezbatere organizata de partid avand ca subiect situatia socio-economica.

Printre propunerile care s-au conturat in timpul discutiilor s-a numarat si cea a lui Marian Sarbu, care a sugerat majorarea salariului minim pana la 300 de euro, el sustinand ca exista fondurile necesare si ca o asemenea masura nu numai ca nu va afecta echilibrul bugetar, dar va aduce si beneficii, precum majorarea salariului mediu si a pensiilor.

"Un guvern respectabil nu ar avea o mare problema sa-si asume o crestere agresiva a salariului minim pe economie", a declarat vicepresedintele PSD, adaugand ca aceasta este una din primele prioritati ale PSD cand va ajunge la guvernare.

De asemenea, Geoana i-a mai indemnat pe sindicalistii prezenti la discutii sa redeschida imediat dialogul cu guvernul pentru renegocierea salariului minim.

Alte solutii identificate de PSD pentru criza in care se afla cei mai multi dintre romani ar fi ca guvernul sa negocieze un moratoriu cu producatorii de medicamente pentru a nu creste preturile, adoptarea legii pentru TVA micsorat la alimente, a unei legi a... mai mult


Miercuri, 14 Mai 2008, ora 15:33

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba