salariu minim economie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Elvetienii au votat covarsitor impotriva celui mai mare salariu minim din lume

Elvetienii au votat covarsitor impotriva celui mai mare salariu minim din lume

Elvetienii au mers duminica la vot, in cadrul unui referendum privind introducerea celui mai mare salariu minim pe economie din lume, adica 24,70 de dolari pe ora, care in euro ar insemna un castig de aproape 3.300 de euro pe luna.

Rezultatele initiale sugereaza ca alegatorii au respins aceasta propunere. Swiss TV anunta ca 77% dintre elevetieni au ales sa voteze impotriva introducerii salariului minim pe economie, arata CBC.

Elvetia nu are in prezent salariu minim pe economie, iar cel mediu este de 37 de dolari pe ora.

Cel mai mare salariu minim pe economie ramane astfel cel din Luxemburg, 10,66 dolari pe ora. Urmeaza Franta, cu 10,60 de dolari/ora; Australia, cu 10,21 de dolari/ora; Belegia, cu 9,97 de dolari pe ora si Olanda cu 9,48 de dolari/ora.

Alegatorii elvetieni au trebuit sa mai voteze si cu privire la alte doua teme: achizitionarea de la Suedia a 22 de avioane de lupta Gripen si modificarea Constitutiei, astfel incat medicii de familie din zonele rurale sa primeasca un sprijin mai mare. mai mult


Duminica, 18 Mai 2014, ora 17:39

5 comentarii
Salariul minim creste de la 1 iulie - cresc si amenzile, preturile la alimente si utilitati

Salariul minim creste de la 1 iulie - cresc si amenzile, preturile la alimente si utilitati

Salariul minim creste de la 1 iulie, de la 750 la 800 de lei. De aceasta majorare vor beneficia peste 677.000 de salariati din sectorul concurential.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.

In acest an, salariul minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei. Incepand din 1 februarie, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 700 la 750 de lei, iar din 1 iulie va creste la 800 de lei.

Salariul de 800 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna, reprezentand 4,74 de lei pe ora, nivelul acestuia fiind cu 14,29 la suta mai mare fata de anul 2012.

Amenzi mai mari

Insa, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie, va creste si punctul de amenda. Potrivit OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, un punct de amenda reprezinta 10 la suta din salariul minim brut pe tara.

Atentie soferi! Amenzi mai mari de la 1 iulie - cu cat cresc si pentru ce se aplica

Astfel, punctul de amenda creste de la 75 la 80 de lei, iar amenzile pe care le pot primi soferii sunt cuprinse intre 160 de lei si 1.600... mai mult


Luni, 01 Iulie 2013, ora 07:30

7 comentarii
Salariul minim ar putea creste cu 50 de lei din februarie (Video)

Salariul minim ar putea creste cu 50 de lei din februarie (Video)

Salariul minim pe economie va creste cu 50 de lei, de la data de 1 februarie, ajungand la nivelul de 750 de lei, potrivit proiectului de buget pentru 2013.

De asemenea, va urma o a doua etapa de crestere a salariului minim, pana la 800 de lei, de la 1 iulie, relateaza Romania TV.

In acelasi timp, de la 1 ianuarie 2013, punctul de pensie va creste cu 30 de lei, de la 732 la 762 de lei, in afara pensiilor sociale, care raman la nivelul de 350 de lei.

Luni, reprezentantii celor mai mari cinci sindicate din Romania au cerut reprezentantilor Fondului Monetar International, in cadrul unei intalniri, o crestere a salariului minim pana la 850 de lei.

Potrivit Inspectiei Muncii, numarul salariatilor care au salariu minim este de 536.839, dintr-un total de peste cinci milioane.

Astfel, la sfarsitul anului trecut erau activi 5,035 de milioane de salariati, relateaza Mediafax. Tot atunci, existau inregistrate peste 5,52 de milioane de contracte individuale de munca. Pe 17 ianuarie 2013, numarul angajatilor activi scazuse la 5,021 de milioane, iar a contractelor la 5,51 de milioane.

mai mult


Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:28

7 comentarii
Salariu minim de 900 de lei, cere Agrostar

Salariu minim de 900 de lei, cere Agrostar

Federatia Agrostar a solicitat cresterea salariului minim de la 700 la 900 lei, pentru ca agricultura reprezinta un sector important de lucratori, iar societatile agricole fac evaziune fiscala cu salariile acestora, a declarat vineri presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

"Am cerut un comitet interministerial cu Ministerul Muncii, deoarece Federatia noastra solicita cresterea salariului minim de la 700 la 900 lei pentru ca reprezentam un important sector de lucratori. Am cerut ca acest comitet interministerial sa analizeze si munca la negru din agricultura pentru ca societatile agricole, din informatii pe care noi le avem, fac evaziune fiscala cu salariile lucratorilor.

Vom cere inspectoratelor teritoriale sa verifice contractele colective de munca, aplicabilitatea lor si la nivel de ramura si la nivelul societatilor agricole", a mentionat Niculae Stefan.

Acesta sustine ca a discutat si despre registrul zilierilor.

"Stiti bine ca, in agricultura, se folosesc foarte multi zilieri si am cerut reanalizarea acestei legi. Noi o sa venim cu propuneri concrete. Am avut o discutie legata de evaziunea fiscala si ne-am exprimat protestul ca acel certificat de producator, care trebuia pana acum elaborat, nu a trecut si suntem surprinsi ca Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor nu si-au dat acordul", a adaugat presedintele Agrostar.

Stop evaziunii!

Niculae Stefan a precizat ca Federatia Agrostar a propus Ministerului Agriculturii sa se faca... mai mult


Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:34

Salariul minim in Europa, intre 70 si 1.800 euro. Pe ce loc e Romania?

Salariul minim in Europa, intre 70 si 1.800 euro. Pe ce loc e Romania?

Romania se afla pe locul opt in topul tarilor din Europa cu cele mai reduse niveluri ale salariul minim pe economie, cu 162 euro (700 de lei).

Cel mai mic salariu minim pe economie se gaseste in Republica Moldova, reprezentand echivalentul a 72 de euro. Niveluri scazute ale salariului minim au si Belarus, cu 90 de euro, si Ucraina, cu 95 de euro, potrivit unei statistici realizate de Federatia Angajatorilor din Europa.

La polul opus, cel mai bine platiti europeni sunt luxemburghezii, cu un salariu minim de 1.801 de euro, belgienii cu aproape 1.499 de euro si olandezii cu 1.447 euro. Salariul minim depaseste 1.000 de euro si in Franta (1.398 de euro) si Marea Britanie (1.259 de euro).

In statistici nu au fost incluse Danemarca, Finlanda, Italia si Suedia, in cazul carora legislatia nu prevede un anumit nivel al salariului minim, dar si Germania, care opereaza salariu minim doar in anumite sectoare ale activitatii. mai mult


Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:33

13 comentarii
Patronatele se cearta intre ele din cauza salariului minim de 700 de lei

Patronatele se cearta intre ele din cauza salariului minim de 700 de lei

Sindicatele si patronatele au semnat Contractul colectiv de munca - salariu minim de 700 de lei si crestere a veniturilor pentru muncitorii calificati si pentru maistri-, insa patronii si Puterea nu l-au intampinat cu bucurie, mentionand ca este nelegitim, pentru ca a fost semnat numai de cinci dintre cele 16 confederatii.

In acelasi timp, cei care au semnat contractul spun ca cei care il contesta nu cunosc legea, acuzandu-i si pe politicieni de diversiuni de natura sa dezbine miscarea patronala, informeaza Ziarul Financiar.

"Pentru mine este clar ca unii reprezentanti ai patronatelor habar nu au despre ce este vorba. Pe de o parte, exista un proces verbal in care au fost de acord cu aceasta decizie, iar ulterior la semnarea contractului au contestat acest document. Este clar ca nu cunosc legea.

Dar cine nu a semnat acest document cred ca are interesul sa continue munca la gri si sa incurajeze evaziunea fiscala. Numai in felul acesta se poate lichida concurenta neloiala. Diferentele sunt foarte mici pentru orice angajator.

Sunt cateva zeci de lei contributii la stat si suma care se acorda angajatului. De ce guvernul nu ar vrea mai multi bani? De ce patronii care oricum platesc salarii mai mari decat cel minim pe economie nu vor aceasta majorare? Pentru ca majoritatea nu au contracte colective pe unitate si nu isi dau seama ca este un pas important pentru a intra intr-o concurenta corecta", a declarat Cezar Corici, presedintele UGIR 1903.

La randul sau,... mai mult


Luni, 20 Decembrie 2010, ora 08:13

2 comentarii
Negocieri pe salariul minim la Ministerul Muncii

Negocieri pe salariul minim la Ministerul Muncii

O noua runda de negocieri, la nivel de experti din Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, impreuna cu sindicatele si patronatele, va avea loc marti, de la ora 17.00, la Ministerul Muncii.

Se va discuta despre cresterea salariului minim pe economie, iar o decizie politica ar urma sa fie luata in sedinta coalitiei de marti seara, de la Palatul Victoria.

Luni seara, reprezentantii coalitiei de guvernare si expertii din Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii au luat in discutie variantele de salariu minim pe anul 2011 la nivelurile inaintate de sindicate - 750 de lei si de patronate - 650 de lei.

In privinta Legii unitare de salarizare pentru anul 2011, discutiile de luni seara, de la Palatul Victoria, s-au conturat 5 - 6 variante, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.

Conform unor surse participante la discutiile de luni seara, se ia in calcul posibilitatea ca angajatii cu salarii mai mici sa poata recupera, procentual, mai mult decat cei cu salarii mari, din pierderea cu 25% suferita in 2010.

Nicio categorie de bugetari nu ar urma sa recupereze in totalitate sfertul de salariu pierdut prin diminuarile impuse de Guvern in vara anului 2010, au precizat sursele citate.

Potrivit deputatului Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, coalitia de guvernare se va reuni si marti, de la ora 18.00, pentru o decizie politica in cazul Legii unitare de salarizare. Guvernul ar urma, astfel, sa-si asume... mai mult


Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 11:34

Cartel Alfa cere grabirea adoptarii unui salariu minim de 705 lei

Cartel Alfa cere grabirea adoptarii unui salariu minim de 705 lei

Sindicalistii de la Cartel Alfa au cerut Guvernului sa adopte fara intarziere salariul minim de 705 lei, pentru a evita conflictele sociale.

De asemenea, acestia au cerut sa se opreasca "haosul masurilor contradictorii", sa se aplice transparenta, dialogul si concertarea actiunilor cu partenerii sociali", se arata intr-un comunicat al Cartel Alfa.

Sindicalistii au atras atentia ca asistentii sociali primesc, lunar, 1.700 de lei, pentru cresterea unui copil, si nu exista motive ca salariul minim pe economie sa ramana sub nivelul unui asistat social.

"Incoerenta actului guvernamental este dovedita prin aceea ca nu reuseste sa inteleaga faptul ca venitul salarial al unui om aflat in campul muncii trebuie sa fie mai mare decat venitul stabilit pentru un asistat social", se arata intr-un comunicat al Confederatiei Cartel Alfa.

Daca Executivul nu va respecta cerintele sindicalistilor, acestia ameninta ca se va isca un val de proteste "ale celor care astazi asista neputinciosi la adoptarea unor masuri haotice".

T.B. mai mult


Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 21:07

Patronatele: Un salariu minim de 705 lei va duce la concedieri masive

Patronatele: Un salariu minim de 705 lei va duce la concedieri masive

Un salariu minim de 705 lei fara corectii la Contractul Colectiv de Munca ar fi un gest iresponsabil care ar duce la concedieri masive, au avertizat, miercuri, patronatele.

Astfel, a fost propus ca salariu minim sa creasca la 650 de lei de la 1 ianuarie 2010, dupa care sa se discute majorarii la 705 de lei de la 1 iulie 2010, in functie de evolutia economica.

"Este foarte greu sa ajungem la un numitor comun, am propus in eventualitatea acceparii unui salariu de 705 lei cu conditia elaborarii unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca, care sa prevada doar o crestere mica a fondului de salariu, eventual proportional cu inflatia", a declarat Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, citat de Mediafax.

Reprezentantii patronatelor au spus ca asteapta propuneri concrete de la confederatiile siindicale, dar si finalizarea negocierilor cu FMI. mai mult


Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 18:02

7 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii