salariu minim europa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Salariul minim a ajuns la 1.500 de euro in Belgia - romanii iau doar 179 euro

Salariul minim a ajuns la 1.500 de euro in Belgia - romanii iau doar 179 euro

Remuneratia minima legala in Belgia este de 1.502 euro brut, acesta fiind cel mai mare salariu minim din Uniunea Europeana si al doilea din Europa. Spre comparatie, Romania este la coada clasamentului, pe penultimul loc in UE.

Salariul minim cel mai ridicat din Europa este cel din Luxemburg, 1.874 de euro, unde acesta a crescut cu 36 la suta in ultimii 10 ani, spre deosebire de o crestere de 29 la suta in Belgia, arata datele Eurostat, citate de DH.be.

Cele doua tari sunt urmate de Olanda, cu un salariu minim de 1.478 de euro si o crestere de 18 la suta, Franta - 1.430 de euro (+30 la suta) si Irlanda - 1.462 de euro (+36 la suta).

La polul opus se regasesc Bulgaria, cu un salariu minim de 156 de euro (+183 la suta in ultimii 10 ani) si Romania, unde salariul minim este de 800 de lei, respetiv 179 de euro, in crestere cu 145 la suta fata de acum 10 ani. Nivelul de trai in aceste tari este totusi total diferit, incheie sursa citata. mai mult


Sambata, 10 August 2013, ora 23:13

5 comentarii
Unde se afla Romania pe harta salariilor minime din Europa

Unde se afla Romania pe harta salariilor minime din Europa

Cu doua cresteri ale salariul minim in acest an, de la 700 la 750 de lei incepand cu 1 februarie si de la 750 la 800 de lei incepand de la 1 iulie, Romania tot nu reuseste sa urce in clasamentul european.

Ultimul raport Eurostat, pe iulie 2013, ne situeaza inaintea Bulgariei, dar in spatele tuturor celelalte tari europene cuprinse in clasament. Pe primele locuri, conform Capital, se gasesc Luxemburg, cu 1.874 de euro, Belgia, cu 1.502 euro si Olanda, cu 1.478 euro.

Irlanda, care fusese in raportul anterior pe locul trei, ocupa acum locul patru, cu un salariu minim de 1.462 euro.

In grupa tarilor cu salarii cuprinse intre 100 si 500 de euro, Romania ocupa penultimul loc, dupa Bulgaria. Restul tarilor din grup sunt Letonia, Lituania, Cehia, Estonia, Ungaria, Slovacia, Polonia.

Premierul Victor Ponta si-a propus, conform unor declaratii recente sa creasca salariul minim la 1.000 de lei din 2014, iar cel maxim 7.000 de lei.

Potrivit prevederilor legale, angajatorii care dau salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei. mai mult


Vineri, 09 August 2013, ora 21:06

8 comentarii
Romania, codasa Europei la salariul minim. Cum sa sustina productivitatea cresterea?

Romania, codasa Europei la salariul minim. Cum sa sustina productivitatea cresterea?

Romania ocupa in prezent ultimul loc din Europa cu privire la nivelul salariului minim, dupa ce acesta a fost marit in Bulgaria cu 7%, incepand cu 1 ianuarie 2013. In functie de cursul euro, Romania se afla acum la egalitate sau dupa Bulgaria.

Desi Guvernul a avizat cresterea salariului minim in doua etape, astfel incat sa ajunga la 800 de lei de la 1 iulie, analistii atrag atentia ca masura nu va avea efectul dorit daca nu va fi corelata cu o crestere a productivitatii.

Cu toate ca exista perspective conform carora salariul minim ar trebui considerat o masura sociala, tara noastra ar trebui sa urmeze insa ideea productivitatii, afirma analistul economic Mircea Cosea pentru Business24, tinand cont de faptul ca "Romania are mari pierderi de productivitate, desi ea a crescut foarte lent in ultimii ani".

Citeste mai multe despre Romania, codasa Europei la salariul minim. Cum ar putea productivitatea sa sustina cresterea? pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 23:22

2 comentarii
Guvernul a aprobat cresterea salariului minim si a pensiilor

Guvernul a aprobat cresterea salariului minim si a pensiilor

Guvernul a aprobat, marti, intr-o sedinta extraordinara, indexarea pensiilor cu 4%, precum si cresterea salariului minim in doua trepte.

Astfel, punctul de pensie va fi majorat in 2013 la 762,1 lei, reprezentand o crestere de 4%, masura fiind prevazuta in proiectul de Lege a bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2013.

Proiectul de act normativ prevede ca bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileste la venituri in suma de 50.703,8 milioane lei, aceeasi suma fiind prevazuta si la cheltuieli.

Totodata, salariul minim va creste de la 1 februarie la 750 de lei si de la 1 iunie la 800 de lei.

Astfel, salariul minim pe economie va creste cu 50 de lei, de la data de 1 februarie, ajungand la nivelul de 750 de lei, potrivit proiectului de buget pentru 2013, iar de la 1 iulie va urma o a doua etapa de crestere a salariului minim, pana la 800 de lei.

De asemenea, Guvernul a aprobat si celelalte masuri fiscale convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International, ai Uniunii Europe si ai Bancii Mondiale.

Astfel, Guvernul va impune firmelor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0,5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.

De asemenea, este introdusa o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si al gazului metan... mai mult


Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 17:41

8 comentarii
Salariul minim in Europa, intre 70 si 1.800 euro. Pe ce loc e Romania?

Salariul minim in Europa, intre 70 si 1.800 euro. Pe ce loc e Romania?

Romania se afla pe locul opt in topul tarilor din Europa cu cele mai reduse niveluri ale salariul minim pe economie, cu 162 euro (700 de lei).

Cel mai mic salariu minim pe economie se gaseste in Republica Moldova, reprezentand echivalentul a 72 de euro. Niveluri scazute ale salariului minim au si Belarus, cu 90 de euro, si Ucraina, cu 95 de euro, potrivit unei statistici realizate de Federatia Angajatorilor din Europa.

La polul opus, cel mai bine platiti europeni sunt luxemburghezii, cu un salariu minim de 1.801 de euro, belgienii cu aproape 1.499 de euro si olandezii cu 1.447 euro. Salariul minim depaseste 1.000 de euro si in Franta (1.398 de euro) si Marea Britanie (1.259 de euro).

In statistici nu au fost incluse Danemarca, Finlanda, Italia si Suedia, in cazul carora legislatia nu prevede un anumit nivel al salariului minim, dar si Germania, care opereaza salariu minim doar in anumite sectoare ale activitatii. mai mult


Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:33

13 comentarii
Salariul minim din Romania, printre cele mai mici din Europa

Salariul minim din Romania, printre cele mai mici din Europa

Romania are unul dintre cele mai mici salarii minime pe economie din Europa, de numai 157 de euro pe luna. Astfel, tara noastra se afla cu mult sub tari precum
Cehia, Polonia sau Turcia, potrivit Eurostat.

Cu toate acestea, salariul minim din Romania a crescut cu peste 550% in perioada 2000 - 2011, noteaza Ziarul Financiar.

Cresterea este spectaculoasa, avand in vedere ca a pornit de la o baza foarte mica de numai 24 de euro, in 2000, mai arata sursa citata. In ceea ce priveste inflatia, aceasta a fost ridicata pentru o buna parte din acest interval, astfel ca puterea de cumparare a salariatilor nu a crescut la fel de rapid pe cat o arata statisticile legate de evolutia salariului minim.

Slovacia si Cehia au valori ale salariilor minime duble fata de venitul din Romania, in timp ce polonezii castiga cel putin 350 de euro pe luna. In Ungaria, salariul minim este de 280 de euro, iar in Turcia 384 euro.

In schimb, Bulgaria, singurul stat din clasament aflat sub Romania, isi remunereaza angajatii cu minimum 122 de euro.

La polul opus se afla Luxemburg, care ofera in contiunare cel mai mare salariu minim, de peste 1.700 de euro pe luna. mai mult


Marti, 05 Iulie 2011, ora 09:55

3 comentarii
Bulgaria majoreaza salariul minim

Bulgaria majoreaza salariul minim

Salariul minim in Bulgaria va creste, de la 240 de leva la 270 de leva (1 euro = aproximativ 2 leva), a anuntat premierul Boiko Borisov.

Anul trecut, sindicatele au cerut acest lucru, dar Guvernul de la Sofia a precizat ca nu poate lua aceasta masura din cauza crizei economice.

Ministrul de Finante, Simeon Djankov, a precizat ca programul de austeritate adoptat de Parlament permite acum marirea salariului minim.

"Am facut calculele si, incepand de miercuri, Cabinetul va incepe procedurile legale pentru cresterea salariului minim", a explicat premierul, citat de Novinite.

"Asa cum am repetat in ultimii ani, odata ce economia Bulgariei va incepe sa-si revina din criza economica, vom creste salariul minim. Bulgaria nu mai este in pericol de a intra in faliment, asa cum s-a intamplat cu statele vecine (Grecia N.R.). Va dura cateva saptamani, pana cand bulgarii vor lua salariile marite", a mai precizat seful Guvernului.

In ce priveste cresterea pensiilor, Borisov a spus ca o decizie va fi luata in urmatoarele 10 zile. "Cresterea pensiilor nu va fi facuta dintr-odata pentru ca nu vrem sa fim acuzati de populism, inainte de alegeri", a mai spus seful Guvernului de la Sofia.

In alta ordine de idei, Borisov a mai anuntat ca intentioneaza sa reduca gradual prezenta politistilor in trafic si sa-i inlocuiasca cu camere de supravecgere. mai mult


Luni, 06 Iunie 2011, ora 15:00

2 comentarii
Romanii sunt cel mai prost platiti din Europa, dupa bulgari

Romanii sunt cel mai prost platiti din Europa, dupa bulgari

Romanii sunt cel mai prost platiti angajati din Uniunea Europeana, cu un salariu minim de 153 de euro, dupa vecinii bulgari, care sunt nevoiti sa se descurce, in fiecare luna, cu numai 123 de euro.

Romania ocupa penultimul loc intr-un top realizat in functie de salariul minim primit de angajatii din tarile europene, conform ultimului buletin publicat de biroul european de statistica, Eurostat.

Statisticile europene arata ca tara noastra se afla in grupa statelor cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, cu un salariu minim de numai 153 de euro, alaturi de tari ca Polonia, cu 281 de euro, Lituania, cu 234 de euro, Cehia, cu 306 euro si Ungaria, cu 270 de euro.

Bulgaria se afla pe ultimul loc al clasamentului, cu un salariu de numai 123 de euro.

La polul opus se afla locuitorii din Luxemburg, care castiga cel putin 1642 de euro, fiind urmati de irlandezi, cu 1.462 de euro, belgieni, cu 1.387 de euro, olandezi, cu 1.382 de euro si francezi, care primesc un salariu minim ce 1.371 de euro. mai mult


Vineri, 31 Iulie 2009, ora 11:02

8 comentarii
Britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare decat cel din Romania

Britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare decat cel din Romania

Avem cel mai mic salariu minim pe economie din Europa. Asta stiam, insa cu cat este el mai mic decat al celorlalti ne dezvaluie un studiu al Federatiei Angajatorilor Europeni (FedEE), preluat de "Gandul" in editia electronica de marti.

In topul clasamentului se afla Luxemburg, cu 1.570 de euro pe luna, Irlanda, cu 1.499 de euro pe luna, si Marea Britanie, unde un muncitor necalificat are un salariu minim brut de 1.381 de euro.

Salariul minim brut pe economie in tara noastra este de 140 de euro, respectiv 500 de lei pe luna. In Ungaria si Croatia el este dublu, iar in Slovenia triplu. Ca sa nu mai vorbim de europenii cu adevarat dezvoltati: britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare.

"In mod normal, guvernul nici nu ar trebui sa intervina in aceste negocieri. Salariul minim ar trebui sa fie rezultatul negocierilor dintre patronate si sindicate. Patronatele insa sustin ca o crestere prea mare nu va fi acoperita de productivitate, iar sindicatele spun ca el ar trebui sa creasca pe cat de mult posibil", a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

El crede ca o majorare accelerata a salariului minim poate duce la cresterea inflatiei, atat in mod direct, prin cresterea veniturilor, respectiv a cererii, cat si indirect, prin cele 11 corelatii in care este el inclus in calcularea grilelor de salarizare sau in alte formule de calcul al veniturilor si al cheltuielilor.

"Salariul minim este nivelul de plata acceptat de o anumita economie. Exista posibilitatea... mai mult


Marti, 08 Aprilie 2008, ora 07:48

3 comentarii
Alte articole despre: salariu minim, Romania, Europa

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  2. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  3. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  4. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  5. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  6. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  7. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  8. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  9. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS
  10. Omul care sustine ca ne tragem nu din maimuta, ci din extraterestri