salariu minim europa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident

Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident

Datele prezentate de Eurostat arata ca raportul dintre salariul minim din Romania si cel din principalele tari dezvoltate ale Uniunii ramane in apropierea cotei de 1 la 7.

Raportat la nivelul nostru, Belgia, Olanda, Germania, Franta si Irlanda se incadreaza in intervalul 670% - 690% (Luxemburg ar avea un raport de aproape 9 la 1 fata de noi, dar ramane o exceptie in context european).

Raportul salariului minim fata de tarile cu un nivel dezvoltare ceva mai redus, grupate in partea sudica a continentului, este undeva in jur de 1 la 3, extremele fiind Portugalia (271%) si Slovenia (363%).

De retinut, in pofida problemelor economice cu care se confrunta si a scaderii cu 22%, survenita in anul 2013, Grecia are un salariu minim de peste trei ori mai mare fata de cel din Romania.

Guvernul are viziuni mari: Salarizarea bugetarilor, facuta pe 5 categorii, nu 111 ca acum

Ponta se plange iar de salariu: Implicarea intr-o activitate publica o faci doar din patriotism

Grupul tarilor foste socialiste, din Europa Centrala si de Est, este condus de Polonia (unde salariul minim este de 188% fata de cel din Romania) si incheiat de Lituania (138%).

Practic, aceste tari utilizeaza un salariu minim de 300 - 400 de euro pe luna, in timp noi de-abia am trecut pragul de 200 de euro. Prag sub care mai figureaza doar vecinii nostri bulgari, care ne salveaza de la a figura pe ultimul loc in UE.

De retinut ca Romania are un salariu minim pe economie situat sub cel din tari... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:42

Salariul minim in Germania: A cedat Berlinul in fata Romaniei, Poloniei si Ungariei?

Salariul minim in Germania: A cedat Berlinul in fata Romaniei, Poloniei si Ungariei?

Guvernul german a decis vineri sa suspende temporar aplicarea noului sau salariu minim in cazul soferilor, in principal din Europa de Est, cand acestia tranziteaza tara, aspect reclamat la Comisia Europeana de mai multe tari, printre care Polonia, Romania si Ungaria.

"Din consideratie pentru vecinii sai" - in conditiile in care in Polonia firmele de transport si guvernul s-au angajat intr-o veritabila campanie impotriva noului sistem - guvernul a decis sa suspende dispozitia privitoare la transportul de tranzit pana la "clarificarea chestiunii juridice europene", a declarat in cadrul unei conferinte de presa de la Berlin ministrul Muncii, Andrea Nahles, la finalul unei intrevederi cu omologul polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, arata AFP.

Romania a sesizat Comisia Europeana, din cauza salariului minim din Germania

Sesizata de Polonia, Romania, Marea Britanie si alte tari, in total 13, Comisia Europeana a lansat la 21 ianuarie o "procedura preliminara" pentru a verifica conformitatea acestei dispozitii a legii germane cu dreptul european.

Dand asigurari inca o data ca, din punctul sau de vedere, aplicarea prevederilor privind salariul minim tuturor, inclusiv soferilor straini aflati in tranzit, nu incalca regulile UE, Andrea Nahles a spus ca se asteapta la o decizie din partea Bruxellesului intre lunile aprilie si iunie, in orice caz in aceasta vara.

Ministrul polonez a salutat "o decizie buna" a Berlinului si si-a exprimat dorinta ca Bruxellesul sa-si... mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 19:59

Romania a sesizat Comisia Europeana, din cauza salariului minim din Germania

Romania a sesizat Comisia Europeana, din cauza salariului minim din Germania

Comisia Europeana a primit plangeri din partea mai multor tari europene, printre care si Romania, cu privire la obligativitatea unui salariu minim si in cazul soferilor straini de camioane care tranziteaza tara.

Guvernul german a decis ca salariul minim de 8,5 euro pe ora sa fie aplicat tuturor soferilor de camioane care tranziteaza aceasta tara, iar angajatorii straini ar putea fi amendati cu peste 30.000 de euro daca nu ofera acest salariu soferilor, potrivit Poland Radio.

Oficialii Comisiei Europene au cerut explicatii din partea autoritatilor germane, transmitand ca aceasta lege ar putea incalca legislatia Uniunii Europene, si s-au oferit 30 de zile pentru un raspuns in acest caz.

Germania ia noi masuri impotriva imigrantilor romani si bulgari (Video)

Pe langa Romania, celelalte tari care au sesizat CE cu privire la acest aspect sunt Polonia, care detine si postul de comisar european pentru Piete Interne, Ungaria, tarile baltice, precum si Marea Britanie.

Totodata, prim-ministrul polonez Ewa Kopacz a discutat telefonic cu cancelarul german Angela Merkel pe aceasta tema. In schimb, guvernul german a transmis ca aplicarea legii salariului minim este considerata permisibila sub actuala legislatie europeana. mai mult


Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 20:03

15 comentarii
Ati fi votat pentru salariul minim de 3.000 de euro? (Opinii)

Ati fi votat pentru salariul minim de 3.000 de euro? (Opinii)

Refuzul categoric al elvetienilor la propunerea de introducere a unui salariu minim de aproximativ 3.300 de euro, cel mai mare din lume, cred ca ar trebui sa ne dea de gandit, mai ales noua, traitorilor intr-o tara unde promisiunea are cu atat mai mare succes cu cat e mai gogonata.

Sigur, una dintre explicatiile deciziei elvetienilor tine de faptul ca foarte multi dintre ei, cam 90%, castiga mai mult decat salariul minim propus. Dar si viata este foarte costisitoare in Elvetia. Zurich si Geneva sunt printre cele mai scumpe orase din Europa si propunerea sindicatelor de introducere a salariului minim tocmai de la acest argument a plecat.

O alta explicatie este teama exprimata explicit ca o asemenea reglementare ar fi atras ca un magnet forta de munca straina si ar fi stricat piata muncii din Elvetia, provocand efectul contrar, adica scaderea salariilor.

Poate nu este intamplator faptul ca in top cinci tari europene cu cel mai mare salariu mediu, Elvetia, Danemarca Luxemburg, Norvegia si Irlanda, numai doua, Irlanda si Luxemburg, au un salariu minim reglementat prin lege.

Dar cea mai puternica explicatie consta in faptul ca elvetienii inteleg foarte bine efectul economic negativ al reglementarii unui salariu minim, mai ales a unuia foarte mare. O asemenea reglementare pune presiune pe angajator, care, pentru a se incadra in acelasi nivel de cheltuieli, poate fi nevoit sa reduca numarul locurilor de munca si, de aici, in mod logic, un somaj mai mare. Acum nivelul... mai mult


Miercuri, 21 Mai 2014, ora 18:40

27 comentarii
Tara unde cetatenii nu vor nici salariu minim de 3.240 de euro, nici sa intre in UE

Tara unde cetatenii nu vor nici salariu minim de 3.240 de euro, nici sa intre in UE

In Elvetia va avea loc un referendum pentru legiferarea salariului minim pe economie si pentru ca acesta sa fie de 4.000 franci elvetieni, respectiv 3.240 euro, pe data de 18 mai.

In cazul in care se aproba initiativa, Elvetia va putea intra in Cartea Recordurilor ca fiind de departe tara unde s-a legiferat cel mai mare salariu minim din lume.

Initiativa le apartine unor sindicate, care considera ca traiul este mai scump ca la altii, ca venitul national se imparte inechitabil intre membrii societatii si care incearca sa se faca remarcate, fara sa observe ca un asemenea referendum are sanse mici sa reuseasca, comenteaza Le Figaro.

Elvetienilor nu le arde de salarii majorate

Pe de o parte, chiar si in prezent numai 9% din salariati primesc sub 3.240 euro, iar pe de alta parte unele companii si-au stabilit acest prag fara sa aiba nevoie de reglementari federale.

Cu titlu de exemplu, ziarul citeaza compania LIDL, care si-a platit la sfarsitul anului trecut toti angajatii sai din marketurile elvetiene cu salarii de la 4.000 franci, respectiv de la 3.240 euro, in sus.

In plus, majorarea salariului minim ar crea presiuni asupra salariului mediu, la nivel de 7.275 euro pe luna. Poate cetateanul de rand este constient de faptul ca, la nivel european, stacheta sa sta foarte sus, iar o tulburare a ordinii insitituite i-ar putea dauna.

Sondajele efectuate pana in prezent arata ca elvetienii nu doresc nici legiferarea unui salariu minim, nici stabilirea pragului de... mai mult


Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 19:10

7 comentarii
Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

Romania se afla la coada clasamentului privind salariul minim din Uniunea Europeana, acesta fiind de doar 157,5 euro, in comparatie cu cel din Luxemburg, care este de 12 ori mai mare.

Potrivit cifrelor Eurostat, cel mai mare salariu minim din UE il primesc locuitorii din micul stat Luxemburg - 1.874 de euro, scrie site-ul New Europe.

Pe urmatoarele doua locuri se afla Belgia si Olanga, cu un salariu minim de 1.502 euro, respectiv 1.469 de euro. Urmeaza Irlanda (1.462 de euro), Franta (1.430 de euro) si Marea Britanie (1.264 de euro).

Ora de munca din Romania, printre cele mai ieftine din Uniunea Europeana

Romania se afla pe locul 21 in acest clasament, cu un salariu minim de 157,5 euro, in conditiile in care venitul minim lunar din Germania, Italia, Danemarca, Austria, Finlanda, Suedia si Cipru nu a fost evaluat.

Bulgaria este pe 20, cu 158,5 euro salaru minim, in timp ce Letonia, de pe locul 19, este la mare distanta - 286,7 euro.

Spre comparatie, in Croatia salariul minim este de 372 de euro, in timp ce in Slovenia este de 784 de euro. mai mult


Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 22:39

15 comentarii
Salariul minim a ajuns la 1.500 de euro in Belgia - romanii iau doar 179 euro

Salariul minim a ajuns la 1.500 de euro in Belgia - romanii iau doar 179 euro

Remuneratia minima legala in Belgia este de 1.502 euro brut, acesta fiind cel mai mare salariu minim din Uniunea Europeana si al doilea din Europa. Spre comparatie, Romania este la coada clasamentului, pe penultimul loc in UE.

Salariul minim cel mai ridicat din Europa este cel din Luxemburg, 1.874 de euro, unde acesta a crescut cu 36 la suta in ultimii 10 ani, spre deosebire de o crestere de 29 la suta in Belgia, arata datele Eurostat, citate de DH.be.

Cele doua tari sunt urmate de Olanda, cu un salariu minim de 1.478 de euro si o crestere de 18 la suta, Franta - 1.430 de euro (+30 la suta) si Irlanda - 1.462 de euro (+36 la suta).

La polul opus se regasesc Bulgaria, cu un salariu minim de 156 de euro (+183 la suta in ultimii 10 ani) si Romania, unde salariul minim este de 800 de lei, respetiv 179 de euro, in crestere cu 145 la suta fata de acum 10 ani. Nivelul de trai in aceste tari este totusi total diferit, incheie sursa citata. mai mult


Sambata, 10 August 2013, ora 23:13

5 comentarii
Romanii sunt cel mai prost platiti din Europa, dupa bulgari

Romanii sunt cel mai prost platiti din Europa, dupa bulgari

Romanii sunt cel mai prost platiti angajati din Uniunea Europeana, cu un salariu minim de 153 de euro, dupa vecinii bulgari, care sunt nevoiti sa se descurce, in fiecare luna, cu numai 123 de euro.

Romania ocupa penultimul loc intr-un top realizat in functie de salariul minim primit de angajatii din tarile europene, conform ultimului buletin publicat de biroul european de statistica, Eurostat.

Statisticile europene arata ca tara noastra se afla in grupa statelor cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, cu un salariu minim de numai 153 de euro, alaturi de tari ca Polonia, cu 281 de euro, Lituania, cu 234 de euro, Cehia, cu 306 euro si Ungaria, cu 270 de euro.

Bulgaria se afla pe ultimul loc al clasamentului, cu un salariu de numai 123 de euro.

La polul opus se afla locuitorii din Luxemburg, care castiga cel putin 1642 de euro, fiind urmati de irlandezi, cu 1.462 de euro, belgieni, cu 1.387 de euro, olandezi, cu 1.382 de euro si francezi, care primesc un salariu minim ce 1.371 de euro. mai mult


Vineri, 31 Iulie 2009, ora 11:02

8 comentarii
Britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare decat cel din Romania

Britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare decat cel din Romania

Avem cel mai mic salariu minim pe economie din Europa. Asta stiam, insa cu cat este el mai mic decat al celorlalti ne dezvaluie un studiu al Federatiei Angajatorilor Europeni (FedEE), preluat de "Gandul" in editia electronica de marti.

In topul clasamentului se afla Luxemburg, cu 1.570 de euro pe luna, Irlanda, cu 1.499 de euro pe luna, si Marea Britanie, unde un muncitor necalificat are un salariu minim brut de 1.381 de euro.

Salariul minim brut pe economie in tara noastra este de 140 de euro, respectiv 500 de lei pe luna. In Ungaria si Croatia el este dublu, iar in Slovenia triplu. Ca sa nu mai vorbim de europenii cu adevarat dezvoltati: britanicii au un salariu minim de 10 ori mai mare.

"In mod normal, guvernul nici nu ar trebui sa intervina in aceste negocieri. Salariul minim ar trebui sa fie rezultatul negocierilor dintre patronate si sindicate. Patronatele insa sustin ca o crestere prea mare nu va fi acoperita de productivitate, iar sindicatele spun ca el ar trebui sa creasca pe cat de mult posibil", a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

El crede ca o majorare accelerata a salariului minim poate duce la cresterea inflatiei, atat in mod direct, prin cresterea veniturilor, respectiv a cererii, cat si indirect, prin cele 11 corelatii in care este el inclus in calcularea grilelor de salarizare sau in alte formule de calcul al veniturilor si al cheltuielilor.

"Salariul minim este nivelul de plata acceptat de o anumita economie. Exista posibilitatea... mai mult


Marti, 08 Aprilie 2008, ora 07:48

3 comentarii
Alte articole despre: salariu minim, Romania, Europa

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba