salariu minim pe economie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un deputat cere salariul minim pe economie pentru parlamentari si pensii normale

Un deputat cere salariul minim pe economie pentru parlamentari si pensii normale

Deputatul Bogdan Diaconu, presedintele Partidului Romania Unita, a lansat pe o retea de socializare propunerea ca indemnizatia parlamentarilor sa fie redusa la nivelul salariului minim pe economie.

"In felul acesta, alesii vor cunoaste ce inseamna sa traiesti cu 724 de lei pe luna, ca multi dintre romani, vor fi mai atenti la cresterile de taxe si vor lupta sa creasca salariul minim care reprezinta o condamnare la saracie lucie.

De asemenea, in loc de pensii de lux, va propun sa modificam legea in asa fel incat pensia pentru parlamentari pentru perioada mandatului sa fie cea rezultata din contributia avuta din salariul minim, la fel ca la cetateanul obisnuit.

Astept opiniile voastre care se vor transforma intr-un proiect de lege pentru ca tocmai in aceste zile un numar foarte mare de alesi doresc sa-si voteze pensii de lux!", a scris pe Facebook Bogdan Diaconu.

Opiniile cititorilor sai au fost impartite. In timp ce unii au scris ca daca reuseste asta, devine un al doilea Vlad Tepes, iar altii au spus ca isi doresc parlamentari bine platiti si responsabili, un alt cititor a propus ca "indemnizatia sa creasca odata cu numarul de legi propuse si trecute, si cumva sa se scada in cazurile de chiul".

Parlamentarii, cu un pas mai aproape de pensii speciale

Pensii speciale pentru functionarii din Parlament - primul aviz favorabil (Video)

Proiectul de lege care modifica Statului parlamentarilor introducand pensii speciale va fi dezbatut si supus votului marti,... mai mult


Luni, 15 Iunie 2015, ora 18:15

15 comentarii
Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat luni ca salariul de baza minim brut pe tara va creste cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungand la 975 de lei, fiind astfel respectata legislatia in domeniu.

Codul Muncii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare de guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

"In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat", conform prevederilor Codului Muncii.

Cum a crescut salariul minim in ultimii ani

In 2014, prin hotarare de guvern aprobata in noiembrie 2013, salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de baza minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna, reprezentand 5,35 lei pe ora.

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

De majorarea de la 850 la 900 de lei a salariului de baza minim brut au beneficiat 966.405 salariati, dintre care 281.542 bugetari si 684.863 din sectorul concurential.

Si in 2013, salariul de baza minim brut a crescut in doua etape, la 750 de lei din 1 februarie, pentru un... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:55

5 comentarii
Majorarea salariului minim pe economie, pe agenda guvenelor lumii

Majorarea salariului minim pe economie, pe agenda guvenelor lumii

La inceputul lunii mai, in Elvetia s-a organizat un referendum prin care alegatorii puteau vota pentru introducerea celui mai ridicat plafon din lume al salariului minim pe economie, de 22 de franci elvetieni (25 de dolari) pe ora. Propunerea a fost respinsa, cu un raport de trei la unu, Elvetia ramanand fara nivel minim de salarizare.

Totusi, referendumul din Elvetia s-a incadrat in trendul unei preocupari internationale. Mai multe tari dezvoltate vor sa introduca un salariu minim la nivel national, sau sa le mareasca pe cele existente, explica cei de la The Economist.

Germanii si-au asumat riscul

Social-democratii germani au insistat, recent, pentru un salariu minim de 8,50 euro (11,50 dolari), ca parte a acordului din coalitia cu crestin-democratii condusi de Angela Merkel, decat sa lase sindicatele si patronatele sa stabileasca nivelurile minime in functie de sectoare.

Vezi ce masuri pregatesc guvernele lumii si care sunt diferentele de salarizare dintre Romania si restul Europei, in continuarea articolului Majorarea salariului minim pe economie, pe agenda guvenelor lumii. Ce beneficii aduce strategia pe Business24.ro mai mult


Marti, 03 Iunie 2014, ora 08:16

1 comentariu
Este multimilionara, insa a mers la un interviu pentru un job cu salariu minim pe economie

Este multimilionara, insa a mers la un interviu pentru un job cu salariu minim pe economie

De la aparitia in show-ul de talente care a consacrat-o, Britain's Got Talent, Susan Boyle a devenit multimilionara. Se pare, insa, ca nu si-a pierdut modestia. Recent, vedeta a mers la un interviu pentru un job unde salariul este cel minim pe economie.

Angajatii casei de pariuri din Ladbrokes, unde vedeta si-a facut aparitia, au ramas inlemniti cand au vazut-o si cand au auzit ca se intereseaza de postul de casiera, relateaza Huffington Post.

"Am fost toti socati", a povestit managerul casei de pariuri din orasul natal al lui Susan, in Scotia. In geam era postat un anunt pentru postul de casiera, job de care Susan s-a interesata.

Initial, angajatii au crezut ca este o gluma. Ulterior au vazut ca Susan trata momentul cu maxima seriozitate, asa ca i-au oferit acesteia toate informatiile de care avea nevoie.

Se estimeaza ca averea lui Susan Boyle, in varsta de 52 de ani, ajunge la 33 de milioane de dolari. Cat despre jobul de care Susan s-a aratat interesata, acesta ii aduce circa 10 dolari pe ora.

Potrivit unui reprezentant al casei de pariuri, Susan ar mai fi incercat sa se angajeze in acelasi loc inainte de a deveni faimoasa. Acum, potrivit acestuia, vedeta vrea sa-si regaseasca originile, asa ca s-a reintors in orasul natal.

"E o femeie foarte cu picioarele pe pamant si ii plac lucrurile simple in viata", a declarat acesta.

Totusi, vedeta va face, in martie 2014, un turneu de doua luni in Anglia si Tara Galilor. mai mult


Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 20:11

5 comentarii
Guvernul Ponta - socialism si lipsa de viziune (Opinii)

Guvernul Ponta - socialism si lipsa de viziune (Opinii)

Guvernul Ponta ne-a anuntat luni seara cum va ingropa de tot economia si cum va adanci saracia. Cam acestea vor fi efectele anuntate de Victor Ponta si Daniel Chitoiu dupa incheierea negocierilor cu FMI.

Ce ne asteapta asadar? Inca o taxa in carburanti, care, pasamite, ar urma sa fie folosita pentru drumuri. Cred ca suntem singura tara din Europa care aduna bani pentru drumuri in toate felurile, si cu vigneta, si cu taxa in benzina, si cu statii de taxare. Toate tarile au cate o singura metoda.

Si totusi, Romania are cele mai proaste drumuri din Europa si cele mai putin autostrazi. Sunt gata sa pun gatul ca noua taxa nu va aduce sub nicio forma o imbunatatire a situatiei din exact aceleasi motive de pana acum. Banii sunt sifonati de firme clietelare, kilometrul de autostrada ajunge sa coste sume halucinanate si nimic nu se misca. Dar fapt este ca o noua taxa va mai cocosa putin romanii.

La fel cum apare si impozitul suplimentar pe cladirile speciale. Care sunt ele nu a explicat nimeni, asa ca ne putem astepta la orice. Cel mai probabil, ele nu sunt ale populatiei, ci ale firmelor. Adica mediul de afaceri, si asa chinuit, mai primeste o lovitura, mica sau mare vom vedea.

Asa cum o lovitura pentru mediul de afaceri este si cresterea salariului minim pe economie in doua etape, pana la 900 de lei in vara viitoare. Aceasta majorare asigura, teoretic, bugetului niste incasari certe, dar, pe de alta parte, daca angajatorul nu isi permite sa plateasca niste salarii, el... mai mult


Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:35

36 comentarii
Salariul minim pe economie creste pana la 800 de lei de la 1 iulie

Salariul minim pe economie creste pana la 800 de lei de la 1 iulie

Salariul minim brut pe economie se majoreaza, incepand de luni, 1 iulie. Acesta va creste de la 750 de lei la 800 de lei.

Este cea de-a doua majorare a salariului minim brut pe economie in acest an. Prima a avut loc la 1 februarie, cand s-au adaugat 50 de lei, arata Mediafax.

Salariul de 800 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna, reprezentand 4,74 de lei pe ora.

De aceasta marire vor beneficia 677.000 de salariati din sectorul concurential.

Atentie soferi! Amenzi mai mari de la 1 iulie - cu cat cresc si pentru ce se aplica

In urma acestei cresteri a salariului minim brut pe economie vor creste si amenzile aplicate soferilor care incalca Codul Rutier. mai mult


Duminica, 30 Iunie 2013, ora 17:20

4 comentarii
Salariul minim pe economie creste la 750 de lei de la 1 februarie

Salariul minim pe economie creste la 750 de lei de la 1 februarie

Salariul de baza minim brut pe economie, garantat in plata, va fi incepand de la 1 februarie de 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna, respectiv 4,44 lei/ora.

De la 1 iulie, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna, ceea ce reprezinta 4,74 lei/ora.

Incheierea unui contract individual de munca sub nivelul mentionat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, constatarea si aplicarea sanctiunii urmand a fi facute prin inspectoratele teritoriale de munca.

Incepand din 1 ianuarie 2012 si pana in prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost de 700 lei lunar, reprezentand 4,13 lei/ora.

O suta de mii de romani care lucreaza in sectorul privat sunt platiti sub salariul minim pe economie, de 700 de lei lunar.

Dupa majorarea salariilor bugetarilor cu 7,4% in decembrie 2012, salariul minim efectiv in sectorul bugetar a ajuns la 812 lei, doar "pe hartie" fiind de 700 de lei, iar majorarea salariului minim de la 700 lei la 800 de lei pentru bugetari nu va avea practic niciun efect in bugetul pe 2013.

In sectorul privat, 250.000 de sunt platiti exact la nivelul salariului minim de 700 lei. Alti 400.000 de romani din sectorul privat sunt platiti cu salarii in zona 700-850 de lei. mai mult


Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 19:56

4 comentarii
Agathon: Suntem gata se acceptam un salariu minim de peste 700 de lei

Agathon: Suntem gata se acceptam un salariu minim de peste 700 de lei

Suntem gata se acceptam un salariu minim de peste 700 de lei, conditionat insa de o serie de masuri care sa conduca la crestere economica, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon.

"Noi suntem consecventi, in primul rand, vom continua negocierile cu partenerii sociali, cu cele cinci mari confederatii sindicale, iar in al doilea, suntem gata sa acceptam un salariu minim de peste 700 de lei, conditionat insa de o serie de masuri care sa conduca la cresterea economica. Aceste masuri sunt cele pe care le-am prezentat si guvernului Boc si misiunii FMI in Romania, respectiv reducerea cotei unice de salarizare la 10% si a cheltuielilor sociale de la 44,6% la 41%", a spus Aghaton.

Acesta este optimist ca se va gasi o solutie, pentru ca "nu este vorba sindicate si patronate, ci de viitorul Romaniei".

Presedintele executiv al Confederatiei Meridian, Ion Albu, a declarat ca sindicatele insista pentru salariul minim pe economie de 705 lei.

Acesta a precizat ca singura crestere salariala in 2011 va fi cea determinata de majorarea salariului minim pe economie. mai mult


Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 18:48

1 comentariu
Salariul minim pe economie ar putea ramane la 600 lei cel putin pana in iulie

Salariul minim pe economie ar putea ramane la 600 lei cel putin pana in iulie

Salariul minim pe economie ar putea ramane in 2010 la nivelul de anul trecut, de 600 de lei, valoare avuta in vedere si la constructia bugetului de stat ce se afla in Parlament, au declarat marti surse guvernamentale, care nu exclud, insa, o eventuala majorare in iulie.

"Executivul nu are in vedere adoptarea unei hotarari de guvern pentru cresterea salariului minim pe economie la 705 lei, incepand cu 1 ianuarie 2010, intrucat sindicatele si patronatele nu s-au pus de acord asupra nivelului la care ar fi putut creste venitul minim din economie", au precizat reprezentantii guvenului.

"Este probabil, totusi, ca o noua discutie intre partenerii sociali pentru majorarea salariului minim sa aiba loc in luna iulie, insa oricum nu cred ca salariul minim va fi modificat, in conditiile in care valoarea de 600 de lei a fost luata in calcul ca referinta la constructia bugetului de stat pe anul 2010", au completat acestia.

In aceste conditii, salariul minim legal al angajatilor din mediul privat ar urma sa fie diferit de cel al salariatilor de la stat, care au asigurat, potrivit Legii unitare a salarizarii, un salariu minim de 705 lei de la inceputul acestui an.

"In cazul in care salariul minim pe economie va fi majorat la 705 lei in luna iulie, in urma negocierilor dintre sindicate si patronate, guvernul va fi nevoit sa cuprinda toate modificarile aduse de schimbarea plafonului minim de salarizare al angajatilor din Romania in viitoarea rectificare bugetara, ce va avea loc... mai mult


Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 22:54

4 comentarii
Alte articole despre: salariu minim, Cezar Coraci UGIR

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  2. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  3. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  4. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  5. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  6. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  7. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  8. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  9. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  10. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)