salariu minim uniunea europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident

Salariul minim la 1 ianuarie 2015 - cine, cat in Europa. Ramanem la doar o septime fata de Occident

Datele prezentate de Eurostat arata ca raportul dintre salariul minim din Romania si cel din principalele tari dezvoltate ale Uniunii ramane in apropierea cotei de 1 la 7.

Raportat la nivelul nostru, Belgia, Olanda, Germania, Franta si Irlanda se incadreaza in intervalul 670% - 690% (Luxemburg ar avea un raport de aproape 9 la 1 fata de noi, dar ramane o exceptie in context european).

Raportul salariului minim fata de tarile cu un nivel dezvoltare ceva mai redus, grupate in partea sudica a continentului, este undeva in jur de 1 la 3, extremele fiind Portugalia (271%) si Slovenia (363%).

De retinut, in pofida problemelor economice cu care se confrunta si a scaderii cu 22%, survenita in anul 2013, Grecia are un salariu minim de peste trei ori mai mare fata de cel din Romania.

Guvernul are viziuni mari: Salarizarea bugetarilor, facuta pe 5 categorii, nu 111 ca acum

Ponta se plange iar de salariu: Implicarea intr-o activitate publica o faci doar din patriotism

Grupul tarilor foste socialiste, din Europa Centrala si de Est, este condus de Polonia (unde salariul minim este de 188% fata de cel din Romania) si incheiat de Lituania (138%).

Practic, aceste tari utilizeaza un salariu minim de 300 - 400 de euro pe luna, in timp noi de-abia am trecut pragul de 200 de euro. Prag sub care mai figureaza doar vecinii nostri bulgari, care ne salveaza de la a figura pe ultimul loc in UE.

De retinut ca Romania are un salariu minim pe economie situat sub cel din tari... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:42

Romania a sesizat Comisia Europeana, din cauza salariului minim din Germania

Romania a sesizat Comisia Europeana, din cauza salariului minim din Germania

Comisia Europeana a primit plangeri din partea mai multor tari europene, printre care si Romania, cu privire la obligativitatea unui salariu minim si in cazul soferilor straini de camioane care tranziteaza tara.

Guvernul german a decis ca salariul minim de 8,5 euro pe ora sa fie aplicat tuturor soferilor de camioane care tranziteaza aceasta tara, iar angajatorii straini ar putea fi amendati cu peste 30.000 de euro daca nu ofera acest salariu soferilor, potrivit Poland Radio.

Oficialii Comisiei Europene au cerut explicatii din partea autoritatilor germane, transmitand ca aceasta lege ar putea incalca legislatia Uniunii Europene, si s-au oferit 30 de zile pentru un raspuns in acest caz.

Germania ia noi masuri impotriva imigrantilor romani si bulgari (Video)

Pe langa Romania, celelalte tari care au sesizat CE cu privire la acest aspect sunt Polonia, care detine si postul de comisar european pentru Piete Interne, Ungaria, tarile baltice, precum si Marea Britanie.

Totodata, prim-ministrul polonez Ewa Kopacz a discutat telefonic cu cancelarul german Angela Merkel pe aceasta tema. In schimb, guvernul german a transmis ca aplicarea legii salariului minim este considerata permisibila sub actuala legislatie europeana. mai mult


Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 20:03

15 comentarii
Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Guvernul creste iar salariul minim - afla de cand si cu cat

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat luni ca salariul de baza minim brut pe tara va creste cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungand la 975 de lei, fiind astfel respectata legislatia in domeniu.

Codul Muncii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare de guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

"In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat", conform prevederilor Codului Muncii.

Cum a crescut salariul minim in ultimii ani

In 2014, prin hotarare de guvern aprobata in noiembrie 2013, salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie, salariul de baza minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, iar din iulie, acesta este de 900 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna, reprezentand 5,35 lei pe ora.

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

De majorarea de la 850 la 900 de lei a salariului de baza minim brut au beneficiat 966.405 salariati, dintre care 281.542 bugetari si 684.863 din sectorul concurential.

Si in 2013, salariul de baza minim brut a crescut in doua etape, la 750 de lei din 1 februarie, pentru un... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 12:55

5 comentarii
Decizie istorica in Germania: a fost aprobat primul salariu minim

Decizie istorica in Germania: a fost aprobat primul salariu minim

Bundestagul, camera inferioara a Parlamentul Germaniei, a aprobat joi primul salariul minim al tarii. Acesta va fi stabilit la 8,50 euro pe ora, peste salariul minim din SUA si Marea Britanie.

Crestin-democratii cancelarului german Angela Merkel au aprobat masura ca parte a acordului cu Partidul Social-Democrat, informeaza BBC.

Anterior, salarizarea minima era stabilita in Germania de sindicate sau de grupurile de afaceri. In acest moment, cea mai mare economie europeana este una dintre cele sapte tari din Uniunea Europeana care nu au salariu minim.

Salariul minim a fost subiectul unor mari controverse in Germania, unde liderii mediului de afaceri au avertizat ca o astfel de masura va duce la scaderea numarului de locuri de munca sau va forta companiile sa isi mute facilitatile de productie in alte tari, unde forta de munca este mai ieftina.

Cei care critica introducerea salariului minim au mai argumentat ca acest lucru va face Germania mai putin competitiva.

Creste salariul minim - care sunt efectele

Pe de alta parte, sustinatorii masurii au fost nemultumiti de concesiile acordare angajatorilor, inclusiv o perioada de gartie de doi ani pentru trecerea la noua politica.

De asemenea, masura nu se aplica in cazul minorilor, al stagiarilor, al ucenicilor sau al celor care se afla in somaj de lunga durata.

Pentru ceilalti germani, masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015. Salariul va fi revizuit anual de la 1 ianuarie 2018.

Masura trebuie sa... mai mult


Joi, 03 Iulie 2014, ora 19:27

4 comentarii
Tara unde cetatenii nu vor nici salariu minim de 3.240 de euro, nici sa intre in UE

Tara unde cetatenii nu vor nici salariu minim de 3.240 de euro, nici sa intre in UE

In Elvetia va avea loc un referendum pentru legiferarea salariului minim pe economie si pentru ca acesta sa fie de 4.000 franci elvetieni, respectiv 3.240 euro, pe data de 18 mai.

In cazul in care se aproba initiativa, Elvetia va putea intra in Cartea Recordurilor ca fiind de departe tara unde s-a legiferat cel mai mare salariu minim din lume.

Initiativa le apartine unor sindicate, care considera ca traiul este mai scump ca la altii, ca venitul national se imparte inechitabil intre membrii societatii si care incearca sa se faca remarcate, fara sa observe ca un asemenea referendum are sanse mici sa reuseasca, comenteaza Le Figaro.

Elvetienilor nu le arde de salarii majorate

Pe de o parte, chiar si in prezent numai 9% din salariati primesc sub 3.240 euro, iar pe de alta parte unele companii si-au stabilit acest prag fara sa aiba nevoie de reglementari federale.

Cu titlu de exemplu, ziarul citeaza compania LIDL, care si-a platit la sfarsitul anului trecut toti angajatii sai din marketurile elvetiene cu salarii de la 4.000 franci, respectiv de la 3.240 euro, in sus.

In plus, majorarea salariului minim ar crea presiuni asupra salariului mediu, la nivel de 7.275 euro pe luna. Poate cetateanul de rand este constient de faptul ca, la nivel european, stacheta sa sta foarte sus, iar o tulburare a ordinii insitituite i-ar putea dauna.

Sondajele efectuate pana in prezent arata ca elvetienii nu doresc nici legiferarea unui salariu minim, nici stabilirea pragului de... mai mult


Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 19:10

7 comentarii
Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

Romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana

Romania se afla la coada clasamentului privind salariul minim din Uniunea Europeana, acesta fiind de doar 157,5 euro, in comparatie cu cel din Luxemburg, care este de 12 ori mai mare.

Potrivit cifrelor Eurostat, cel mai mare salariu minim din UE il primesc locuitorii din micul stat Luxemburg - 1.874 de euro, scrie site-ul New Europe.

Pe urmatoarele doua locuri se afla Belgia si Olanga, cu un salariu minim de 1.502 euro, respectiv 1.469 de euro. Urmeaza Irlanda (1.462 de euro), Franta (1.430 de euro) si Marea Britanie (1.264 de euro).

Ora de munca din Romania, printre cele mai ieftine din Uniunea Europeana

Romania se afla pe locul 21 in acest clasament, cu un salariu minim de 157,5 euro, in conditiile in care venitul minim lunar din Germania, Italia, Danemarca, Austria, Finlanda, Suedia si Cipru nu a fost evaluat.

Bulgaria este pe 20, cu 158,5 euro salaru minim, in timp ce Letonia, de pe locul 19, este la mare distanta - 286,7 euro.

Spre comparatie, in Croatia salariul minim este de 372 de euro, in timp ce in Slovenia este de 784 de euro. mai mult


Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 22:39

15 comentarii
Salariul minim a ajuns la 1.500 de euro in Belgia - romanii iau doar 179 euro

Salariul minim a ajuns la 1.500 de euro in Belgia - romanii iau doar 179 euro

Remuneratia minima legala in Belgia este de 1.502 euro brut, acesta fiind cel mai mare salariu minim din Uniunea Europeana si al doilea din Europa. Spre comparatie, Romania este la coada clasamentului, pe penultimul loc in UE.

Salariul minim cel mai ridicat din Europa este cel din Luxemburg, 1.874 de euro, unde acesta a crescut cu 36 la suta in ultimii 10 ani, spre deosebire de o crestere de 29 la suta in Belgia, arata datele Eurostat, citate de DH.be.

Cele doua tari sunt urmate de Olanda, cu un salariu minim de 1.478 de euro si o crestere de 18 la suta, Franta - 1.430 de euro (+30 la suta) si Irlanda - 1.462 de euro (+36 la suta).

La polul opus se regasesc Bulgaria, cu un salariu minim de 156 de euro (+183 la suta in ultimii 10 ani) si Romania, unde salariul minim este de 800 de lei, respetiv 179 de euro, in crestere cu 145 la suta fata de acum 10 ani. Nivelul de trai in aceste tari este totusi total diferit, incheie sursa citata. mai mult


Sambata, 10 August 2013, ora 23:13

5 comentarii
Un salariu minim de 700 lei in mediul privat e posibil in Romania

Un salariu minim de 700 lei in mediul privat e posibil in Romania

Cresterea salariului minim de la 600 la 700 lei e fezabil pentru angajtorii din domeniul privat din Romania, a declarat, vineri, la bursa locurilor de munca din Bucuresti, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu.

"Salariul minim de 700 lei pentru zona privata e fezabil pentru Romania, mai ales ca 1,5 milioane de persoane din mediul privat sunt angajate pe salariul minim pe economie", a spus Valentin Mocanu.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara saptamana trecuta ca "exista posibilitatea cresterii salariului minim pe economie la 700 lei, in functie de parametrii economici".

In prezent, peste 500.000 de persoane iau salarii de peste 2.000 euro, adica de peste 8.000 lei, in mediul privat, insa cei mai multi angajati castiga intre 1.200 lei si 1.500 lei, a mai spus Valentin Mocanu.

Salariul mediu din Romania este de circa 4,5 ori mai mic decat media din Uniunea Europeana. mai mult


Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 12:05

1 comentariu
Gogosi electorale: salariu minim de 300 de euro, pensii mari si pastile ieftine

Gogosi electorale: salariu minim de 300 de euro, pensii mari si pastile ieftine

PSD va milita, impreuna cu sindicalistii, pentru majorarea salariului minim pana la 300 de euro, devansarea majorarii pensiilor si convingerea campaniilor farmaceutice sa nu mai creasca preturile, a anuntat miercuri presedintele formatiunii, Mircea Geoana, informeaza NewsIn.

Impreuna cu alti parlamentari PSD precum Dan Mircea Popescu, Iulian Iancu, Marian Sarbu, Geoana a participat la o dezbatere organizata de partid avand ca subiect situatia socio-economica.

Printre propunerile care s-au conturat in timpul discutiilor s-a numarat si cea a lui Marian Sarbu, care a sugerat majorarea salariului minim pana la 300 de euro, el sustinand ca exista fondurile necesare si ca o asemenea masura nu numai ca nu va afecta echilibrul bugetar, dar va aduce si beneficii, precum majorarea salariului mediu si a pensiilor.

"Un guvern respectabil nu ar avea o mare problema sa-si asume o crestere agresiva a salariului minim pe economie", a declarat vicepresedintele PSD, adaugand ca aceasta este una din primele prioritati ale PSD cand va ajunge la guvernare.

De asemenea, Geoana i-a mai indemnat pe sindicalistii prezenti la discutii sa redeschida imediat dialogul cu guvernul pentru renegocierea salariului minim.

Alte solutii identificate de PSD pentru criza in care se afla cei mai multi dintre romani ar fi ca guvernul sa negocieze un moratoriu cu producatorii de medicamente pentru a nu creste preturile, adoptarea legii pentru TVA micsorat la alimente, a unei legi a... mai mult


Miercuri, 14 Mai 2008, ora 15:33

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)