salariu minim uniunea europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Majorarea salariului minim, marea pacaleala. De ce vei avea si mai putini bani de benzina

Majorarea salariului minim, marea pacaleala. De ce vei avea si mai putini bani de benzina

Salariul minim pe economie creste in 2014, insa romanii nu vor profita prea mult de pe urma acestei majorari. Simultan, Guvernul a decis majorarea accizei la benzina, care va influenta, in final, toate preturile de pe piata. Business24 iti prezinta cat castiga si cat pierd romanii, in urma ultimelor negocieri cu FMI.

Victor Ponta a anuntat cresterea salariului minim in doua etape in decursul anului 2014, la 900 de lei (202,57 euro). Procentual, majorarea este importanta, de 12,5%.

Suma ne indeparteaza de cel mai mic salariu minim de la nivelul Uniunii Europene, care apartine Bulgariei si este de 158,50 euro, potrivit ultimelor date Eurostat, actualizate la finalul lunii septembrie. Totusi, Romania ramane pe penultimul loc la nivel european. In Ungaria, de pilda, salariul minim garantat de stat este de 332,37 euro, ca sa nu mai vorbim de tarile din varful clasamentului. De exemplu, pe primul loc se afla Luxemburg, cu 1,874 euro, suma care ramane de 9 ori mai mare si dupa majorarea romaneasca din 2014.

Vezi cu cat va creste pretul carburantilor, dupa majorarea accizelor in continuarea articolului Majorarea salariului minim, marea pacaleala. Vezi de ce vei avea si mai putini bani pentru benzina pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 07:53

5 comentarii
Locuri de munca in UE. Cum poti castiga un salariu de zeci de mii de euro anual

Locuri de munca in UE. Cum poti castiga un salariu de zeci de mii de euro anual

A gasi un loc de munca in Romania, la ora actuala, poate fi un proces anevoios si plin de piedici. Dar pentru cei care nu vor sa renunte exista si alte variante.

Portalul european Eures aduna sub acelasi acoperis sute de mii de oferte de locuri de munca din toate tarile Uniunii Europene.

Oricare dintre aceste anunturi poate fi accesat si de catre romani.

In timp ce, in ceea ce priveste Romania, ANOFM posteaza cu dezinteres, fara descrierea postului, fara a publica oferta salariala si fara a enunta conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat, alte tari europene precum Frata, Germania, Italia, Spania sau Elvetia iau acest portal mult mai in serios si publica mii de oferte de munca legitime cu salarii care pot ajunge la zeci de mii de euro pe an.

58.000 de euro pentru un post de programator in Germania

Spre exemplu, daca aveti pregatire in programare si vreti sa castigati intre 40.000 si 58.000 de euro pe an, va puteti angaja in Germania.

Anuntul postat arata ca persoana pe care vor s-o angajeze trebuie sa stie sa lucreze in PHP, C++, Java. Este vorba despre un job full-time care necesita 40 de ore pe saptamana. Candidatii trebuie sa aiba intre 2 si 5 ani experianta in domeniu, studii superioare, sa cunoasca foarte bine limba engleza, iar germana la nivel de baza.

Un alt anunt din Germania cauta doi tehnicieni chimisti pentru 2.200 si 2.500 de euro pe luna. Cel care va ocupa postul va trebui sa lucreze in fabricile din Leverkusen si/sau... mai mult


Duminica, 11 August 2013, ora 20:45

8 comentarii
Salariul minim a ajuns la 1.500 de euro in Belgia - romanii iau doar 179 euro

Salariul minim a ajuns la 1.500 de euro in Belgia - romanii iau doar 179 euro

Remuneratia minima legala in Belgia este de 1.502 euro brut, acesta fiind cel mai mare salariu minim din Uniunea Europeana si al doilea din Europa. Spre comparatie, Romania este la coada clasamentului, pe penultimul loc in UE.

Salariul minim cel mai ridicat din Europa este cel din Luxemburg, 1.874 de euro, unde acesta a crescut cu 36 la suta in ultimii 10 ani, spre deosebire de o crestere de 29 la suta in Belgia, arata datele Eurostat, citate de DH.be.

Cele doua tari sunt urmate de Olanda, cu un salariu minim de 1.478 de euro si o crestere de 18 la suta, Franta - 1.430 de euro (+30 la suta) si Irlanda - 1.462 de euro (+36 la suta).

La polul opus se regasesc Bulgaria, cu un salariu minim de 156 de euro (+183 la suta in ultimii 10 ani) si Romania, unde salariul minim este de 800 de lei, respetiv 179 de euro, in crestere cu 145 la suta fata de acum 10 ani. Nivelul de trai in aceste tari este totusi total diferit, incheie sursa citata. mai mult


Sambata, 10 August 2013, ora 23:13

5 comentarii
Suntem cei mai saraci din UE - Salariul minim din Bulgaria, mai mare decat in Romania

Suntem cei mai saraci din UE - Salariul minim din Bulgaria, mai mare decat in Romania

Bulgaria nu mai este pe ultimul loc din Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste salariul minim pe economie, locul ei fiind luat de Romania, potrivit presei de la Sofia.

Dupa cea mai recenta crestere, care a avut loc in ianuarie, salariul minim pe economie in Bulgaria este de 159 euro, cu doi euro mai mare decat cel din Romania, noteaza ziarul Trud, care citeaza datele Eurostat.

Acest lucru nu este un motiv de bucurie, dat fiind ca cele doua tari se transforma din ce in ce mai mult intr-o insula a saraciei pe continent, mai scrie publicatia bulgara.

In celelalte tari sarace din UE, salariul minim este de cel putin doua ori mai mare fata de cel din Romania si Bulgaria.

In Croatia, care inca nu a aderat la UE, salariul minim pe economie este de 374 euro, in timp ce in Turcia - care are o perspectiva europeana foarte indepartata - este de 429 euro pe luna.

In urma restrictiilor severe impuse Greciei, care, practic, se afla in faliment, salariul minim pe economie in aceasta tara a fost de 684 euro in ianuarie.

In statul elen, Spania si Portugalia, cei care primesc un salariu minim pe economie il primesc nu de 12, ci de 14 ori pe an, precizeaza Eurostat.

Cel mai mare salariu minim pe economie se inregistreaza in Luxemburg, de 1.874 euro. mai mult


Luni, 04 Martie 2013, ora 15:03

3 comentarii
Salariile scad in Grecia - O masura ce ar putea fi impusa la nivel european?

Salariile scad in Grecia - O masura ce ar putea fi impusa la nivel european?

Decizia Uniunii Europeane (UE) si a Fondului Monetar International (FMI) de a reduce drastic salariul minim din Grecia va afecta, in mod indirect, toate veniturile cetatenilor eleni. In plus, aceasta masura ar putea fi adoptata si de alte tari de pe batranul continent.

Reducerea salariului minim lunar cu 22%, la 586 euro brut, pe o perioada de 14 luni, este una din principalele masuri ale memorandumului cu UE si FMI adoptat luni de parlamentul grec.

Desi aceasta masura priveste 325.000 de persoane dintr-un total de 2,8 milioane de salariati din sectorul public si privat, ea va duce la scaderea tuturor salariilor si la trecerea unui important numar de salariati in categoria celor mai prost platiti, a precizat profesorul de dreptul muncii la Universitatea din Atena si consilier stiintific la Institutul de studii al centralei sindicale GSEE, intrun interviu pentru AFP.

In Grecia, intregul sistem salarial se bazeaza pe conventia colectiva nationala, care stabileste acest plafon, iar in plus in memorandum sunt prevazute si masuri pentru limitarea razei de actiune a conventiilor sectoriale.

Totodata, vor fi loviti si somerii, in numar de aproape un milion, potrivit statisticilor oficiale, deoarece alocatia forfetara lunara de somaj, care este in prezent de 461 de euro, va scadea la 360 de euro, subliniaza profesorul grec.

"Cura" de austeritate a grecilor a inceput insa din mai 2010, cu taieri de salarii in sectorul bugetar si cresterea taxelor.

Daca inainte de... mai mult


Marti, 14 Februarie 2012, ora 22:50

3 comentarii
Salariul minim in Europa, intre 70 si 1.800 euro. Pe ce loc e Romania?

Salariul minim in Europa, intre 70 si 1.800 euro. Pe ce loc e Romania?

Romania se afla pe locul opt in topul tarilor din Europa cu cele mai reduse niveluri ale salariul minim pe economie, cu 162 euro (700 de lei).

Cel mai mic salariu minim pe economie se gaseste in Republica Moldova, reprezentand echivalentul a 72 de euro. Niveluri scazute ale salariului minim au si Belarus, cu 90 de euro, si Ucraina, cu 95 de euro, potrivit unei statistici realizate de Federatia Angajatorilor din Europa.

La polul opus, cel mai bine platiti europeni sunt luxemburghezii, cu un salariu minim de 1.801 de euro, belgienii cu aproape 1.499 de euro si olandezii cu 1.447 euro. Salariul minim depaseste 1.000 de euro si in Franta (1.398 de euro) si Marea Britanie (1.259 de euro).

In statistici nu au fost incluse Danemarca, Finlanda, Italia si Suedia, in cazul carora legislatia nu prevede un anumit nivel al salariului minim, dar si Germania, care opereaza salariu minim doar in anumite sectoare ale activitatii. mai mult


Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:33

13 comentarii
Un salariu minim de 700 lei in mediul privat e posibil in Romania

Un salariu minim de 700 lei in mediul privat e posibil in Romania

Cresterea salariului minim de la 600 la 700 lei e fezabil pentru angajtorii din domeniul privat din Romania, a declarat, vineri, la bursa locurilor de munca din Bucuresti, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu.

"Salariul minim de 700 lei pentru zona privata e fezabil pentru Romania, mai ales ca 1,5 milioane de persoane din mediul privat sunt angajate pe salariul minim pe economie", a spus Valentin Mocanu.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara saptamana trecuta ca "exista posibilitatea cresterii salariului minim pe economie la 700 lei, in functie de parametrii economici".

In prezent, peste 500.000 de persoane iau salarii de peste 2.000 euro, adica de peste 8.000 lei, in mediul privat, insa cei mai multi angajati castiga intre 1.200 lei si 1.500 lei, a mai spus Valentin Mocanu.

Salariul mediu din Romania este de circa 4,5 ori mai mic decat media din Uniunea Europeana. mai mult


Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 12:05

1 comentariu
Romania a raportat cea mai mare crestere din UE a salariului minim in ultimii 8 ani

Romania a raportat cea mai mare crestere din UE a salariului minim in ultimii 8 ani

Salariul minim pe economie din Romania a inregistrat, in ultimii opt ani, cel mai mare ritm de crestere - atat in termeni nominali, cat si in termeni reali - din Uniunea Europeana, potrivit datelor Institutului European de Statistica.

Astfel, salariul minim pe economie a urcat de la 70 lei, cat era in 2000, la 500 lei, echivalent lunii octombrie din 2008. In medie, in intervalul amintit, salariul minim pe economie a crescut anual cu 27.9% in termeni nominali si cu 12,2% in termeni reali.

Cu toate acestea, nivelul salariului minim a ajuns doar la 137 euro, unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeana, reiese din statisticiile Eurostat.

Valoarea salariului minim pe economie din Romania o depaseste doar pe cea din Bulgaria, cu 25 de euro, si este de doua ori mai mic decat in Ungaria (285 euro).

Raportat la nivelul inregistrat in Luxemburg, salariul mediu din Romania este de aproximativ 12 ori mai mic.

Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE in care nivelul acestui indicator este mai mic de 200 euro. In total, sub pragul de 500 de euro se situeaza zece state, printre care Portugalia (497 euro), Polonia (334 euro) sau Cehia (329 euro).

Salarii minime pe economie mai mari de 1.000 de euro se regasesc in Marea Britanie (1148 euro), Franta (1321 euro), Belgia (1336), Olanda (1357 euro), Irlanda (1462 euro) si Luxemburg (1610 euro). mai mult


Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 13:08

1 comentariu
Gogosi electorale: salariu minim de 300 de euro, pensii mari si pastile ieftine

Gogosi electorale: salariu minim de 300 de euro, pensii mari si pastile ieftine

PSD va milita, impreuna cu sindicalistii, pentru majorarea salariului minim pana la 300 de euro, devansarea majorarii pensiilor si convingerea campaniilor farmaceutice sa nu mai creasca preturile, a anuntat miercuri presedintele formatiunii, Mircea Geoana, informeaza NewsIn.

Impreuna cu alti parlamentari PSD precum Dan Mircea Popescu, Iulian Iancu, Marian Sarbu, Geoana a participat la o dezbatere organizata de partid avand ca subiect situatia socio-economica.

Printre propunerile care s-au conturat in timpul discutiilor s-a numarat si cea a lui Marian Sarbu, care a sugerat majorarea salariului minim pana la 300 de euro, el sustinand ca exista fondurile necesare si ca o asemenea masura nu numai ca nu va afecta echilibrul bugetar, dar va aduce si beneficii, precum majorarea salariului mediu si a pensiilor.

"Un guvern respectabil nu ar avea o mare problema sa-si asume o crestere agresiva a salariului minim pe economie", a declarat vicepresedintele PSD, adaugand ca aceasta este una din primele prioritati ale PSD cand va ajunge la guvernare.

De asemenea, Geoana i-a mai indemnat pe sindicalistii prezenti la discutii sa redeschida imediat dialogul cu guvernul pentru renegocierea salariului minim.

Alte solutii identificate de PSD pentru criza in care se afla cei mai multi dintre romani ar fi ca guvernul sa negocieze un moratoriu cu producatorii de medicamente pentru a nu creste preturile, adoptarea legii pentru TVA micsorat la alimente, a unei legi a... mai mult


Miercuri, 14 Mai 2008, ora 15:33

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum sa-ti convingi pisica sa nu mai stea pe laptop cand lucrezi (Foto)
  2. Astrolog rus: Asistam la un fenomen rar, care poate influenta evolutia omenirii
  3. Ce melodii folosea CIA pentru a-i tortura pe suspectii de terorism - Eminem, cap de lista
  4. Iubire cu aripi. Care este cea mai fidela pasare din lume
  5. Fotografii din trecut, care azi par complet deplasate sau ireale (Galerie foto)
  6. Ametitor: Cel mai rapid lift din lume - Ce viteza prinde
  7. Baronul Munchausen a ajuns erou in...Transnistria
  8. Incredibil: Un copil a zburat 5 ore ascuns langa trenul de aterizare al unui avion
  9. Cum combati evaziunea, varianta Grecia: Tombola cu Ferrari, Lamborghini si Porsche
  10. Un nou soc in serialul care a cucerit lumea. Fanii Game of Thrones sunt revoltati