salariu profesor debutant

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele

Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca se va lua in calcul cresterea salariului minim, la 850 de lei, de la 1 ianuarie, si la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Precizarile premierului au fost facute dupa discutiile purtate cu reprezentantii Comisiei Europene, ai FMI si ai Bancii Mondiale.

"Referitor la salariul minim, vom lua in calcul cresterea acestuia la 850 de lei de la 1 ianuarie, si la 900 de lei de la 1 iulie. Avem un fond de crestere a salariilor in domeniul bugetar. Va fi o crestere tintita in anumite domenii.

Vom vedea care este gradul cu care vor creste salariile profesorilor debutanti si ale medicilor rezidenti, categorii unde trebuie sa luam clar decizii de crestere", a afirmat Victor Ponta.

Acesta a tinut sa sublineze ca au fost finalizate cu bine negocierile cu CE, FMI si BM, referitor la bugetul si prioritatile bugetare pe anul 2014.

"Am stabilit un deficit bugetar de 2,2 la suta din PIB, in scadere fata de anul acesta, care va fi luat in calcul intr-un PIB care anul viitor se considera ca isi va continua cresterea cu 2,2 la suta.

Profesorii si medicii, salarii mai mari in 2014, cu binecuvantarea FMI - surse

Pentru investitii am prevazut ca date de constructie a bugetului, investitii care sa depaseasca 6 la suta din PIB, avand posibiltitatea sa continuam cresterea economica", a sustinut prim-ministrul, care insa a subliniat si ca vor creste accizele odata cu inflatia, precum si introducerea unei accize de 7 eurocenti... mai mult


Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 19:20

31 comentarii
Profesorii si medicii, salarii mai mari in 2014, cu binecuvantarea FMI - surse

Profesorii si medicii, salarii mai mari in 2014, cu binecuvantarea FMI - surse

Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente, au declarat surse oficiale.

Delegatia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultima discutie cu premierul Victor Ponta. Surse guvernamentale au declarat anterior ca Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continua discutiile referitoare la impactul masurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitari ale celor doua partide din USL cu impact pe cheltuieli.

Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o crestere economica de 2,1% (scenariu de baza), si un deflator putin peste 2%.

In functie de marimea deficitului acceptata de FMI, care este negociat intre 2,2-2,3% din PIB, cuprinzand clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, cresterea economica s-ar putea ridica la 2,2% din PIB. Rata inflatiei luata in calcul pentru anul viitor este in jur de 2%.

USL a decis majorarea salariului minim pe economie, in doua transe, indexarea pensiilor, potrivit legii, si exista controverse privind reducerea CAS, ceruta de PNL. Pe de alta parte, PSD insista pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii Comarnic-Brasov, au... mai mult


Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 17:35

13 comentarii
Cel mai mic salariu de profesor din preuniversitar, in 2011: 600 de lei pe luna

Cel mai mic salariu de profesor din preuniversitar, in 2011: 600 de lei pe luna

Un profesor din preuniversitar cu studii de nivel liceal, fara pregatire de specialitate si pana in doi ani vechime va fi platit, pana la sfarsitul anului, cu 600 de lei pe luna, conform Legii privind incadrarea si salarizarea in 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant.

Salariul de incadrare poate insa creste la 670 de lei pe luna, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in 2011.

In functie de vechime, salariul cadrelor didactice din preuniversitar fara pregatire de specialitate poate ajunge la 869 de lei, potrivit aceleiasi legi.

Pana la 31 decembrie, salariul de incadrare al profesorilor cu studii superioare din invatamantul preuniversitar este cuprins intre 934 de lei (pentru profesorii cu studii superioare de scurta durata, grad didactic debutant, cu o vechime in invatamant de pana in doi ani) si 1.896 de lei (pentru profesorii cu studii superioare de lunga durata, grad didactic I, cu o vechime de peste 40 de ani), potrivit aceluiasi act normativ, pentru care guvernul si-a asumat raspunderea.

Tot pana la sfarsitul anului in curs, salariul de incadrare al unui invatator debutant cu o vechime in invatamant de pana in doi ani este de 838 de lei, iar cel al unui invatator cu grad didactic I si cu o vechime de peste 40 de ani este de 1.479 de lei.

In privinta salariilor de incadrare pentru personalul didactic din invatamantul universitar, cel mai putin are un preparator cu o vechime intre sase si 10 ani -... mai mult


Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 19:08

1 comentariu
Editorial: Basescu versus Basescu

Editorial: Basescu versus Basescu

Pe presedinte il invinge propria fire si nu stiu daca realizeaza asta. Dar cand ai sub buricele degetelor cele mai importante butoane ale unei tari, cand iti trec pe sub ochi in fiecare dimineata informatii atat despre posibilele amenintari la adresa securitatii nationale, cat si despre conduita celor mai importanti oameni din stat, probabil sa ajungi sa crezi ca daca esti cel mai puternic, esti si cel mai destept.

Traian Basescu este extrem de inteligent, dar uneori, cam atat. Abordarile domniei sale in emisiunea de la TVR sunt de bun-simt, sunt sanatoase, dar am doua observatii: betisorul nu-l poti pune invers in ureche astfel incat sa te ranesti, pentru ca are vata la ambele capete, iar faza cu salariile debutantilor a fost de-a dreptul mitocaneasca.

Pentru cine n-a urmarit: un dascal debutant spunea ca are leafa de 600 de lei, mai mica decat a unei femei angajate la curatenie, si-l intreba pe presedinte cum sa traiasca el din banii astia. Raspuns: "Si eu cand am debutat in serviciu aveam salariul mai mic decat femeia de serviciu de la Navrom, dar dupa 30 de ani de munca am ajuns la un salariu de 6.000 de lei".

Eu nu cred ca leafa sa de debutant a fost cum pretinde, dar nu asta e problema. Ci dispretul pe care l-am simtit in raspunsul lui Traian Basescu, generat probabil de faptul ca a inteles ca interogatia dascalului reprezinta o critica. Si chiar si asa sa fie! Sunt doua posturi tv care-l toaca marunt zilnic pe Obama, dar omul nu se rasteste la ele.

In... mai mult


Joi, 05 August 2010, ora 09:06

19 comentarii
Medicii au urcat doua trepte in legea de salarizare unitara

Medicii au urcat doua trepte in legea de salarizare unitara

Medicii primari au urcat pe treapta a saptea in grila legii de salarizare unitara, de pe treapta a cincea, in timp ce profesorii cu o vechime de peste 40 de ani au ramas la nivelul cinci de salarizare, potrivit ultimei variante a grilei analizata de Ministerul Muncii.

Expertii Bancii Mondiale si cei ai Ministerului Muncii au definitivat in mare parte noua incadrare pe grila a angajatilor din sistemul bugetar, urmarind pozitionarea salariatilor din sistemul de stat intre treptele intai si noua din totalul de 12 niveluri de salarizare a personalului din sistemul bugetar.

Astfel, cei care ar putea fi platiti cu noua salarii minime pe economie (Banca Mondiala a luat in calcul un salariu minim de 600 de lei, n.r.) ar putea fi rectorii de universitati, Avocatul Poporului, procurorul sef de la Parchetul de pe langa Tribunal, prefectul Bucurestiului si secretarul general al Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM).

La nivelul opt al grilei se afla managerul public, directorii din cadrul Curtii de Conturi, politistii sefi de birou in cadrul DNA, procurorii criminalisti si biologii si chimistii cu rang de consilier superior.

La nivelul sapte al grilei de salarizare se afla profesorii universitari cu o vechime de peste 40 de ani si sefii de serviciu din cadrul DNA, precum si judecatorii si procurorii cu o vechime de 2-3 ani. Tot la acest nivel in grila sunt situati sefii de birou vamal, specialistii DIICOT, arhitectii sefi, presedintii de sectie instanta, medicii primari... mai mult


Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 22:11

4 comentarii
Noul proiect de salarizare: Un profesor debutant va avea maxim 1.950 de lei

Noul proiect de salarizare: Un profesor debutant va avea maxim 1.950 de lei

Noul proiect al legii salarizarii unice in domeniul bugetar, modificat de cei de la Ministerul Muncii pe ultima suta de metri dupa sase luni de negocieri cu sindicatele, a scazut salariile a peste 85% din bugetari cu 40% fata de cat au cerut.

Conform noului proiect, un profesor de grad I are un coeficient de 5,45, ceea ce corespunde unui salariu de 3.270 spre deosebire de 9,15, cat aveau inainte (5.490 de lei). Un profesor debutant va avea maxim 1.950 de lei, fata de 3.300, cum arata vechiul proiect, informeaza Antena 3.

In cazul cadrelor universitare, salariul nu a fost micsorat atat de mult: de la 7.560 de lei, s-a ajuns la 6.060 de lei. Asistentii universitari ar urma sa aiba lefuri de 2.760 de lei, spre deosebire de 4.560 de lei in vechiul proiect.

Armata si politia sunt de asemenea afectate de schimbari: soldatii si militarii de grade inferioare sunt cei ale caror salarii au scazut cel mai mult. Potrivit vechii grile, salariul unui caporal ar fi ajuns la 2.460 de lei, insa acum nu va mai ajunge decat la 1.360 de lei.

Si medicii sufera in urma modificarilor, Salariul maxim al unui medic, fara sporuri, ar urma sa ajunga doar la 3.450 de lei, fata de 5.880 de lei, cum se stabilise initial.

Modificarile operate de Ministerul Muncii in proiectul de salarizare, negociat timp de peste sase luni cu sindicatele, ar fi necesare din nevoia de a prezenta Guvernului "un proiect de lege realist", a declarat secretarul de stat in Minister Valentin Mocanu, care si-a si... mai mult


Sambata, 27 Iunie 2009, ora 18:38

11 comentarii
Grila unica: Un profesor debutant va castiga 3.300 lei, un universitar - pana la 7.800 lei

Grila unica: Un profesor debutant va castiga 3.300 lei, un universitar - pana la 7.800 lei

Un pofesor debutant va castiga 3.300 lei, iar un profesor care si-a luat definitivatul - maximum 4.300 lei, in timp ce un invatator cu studii medii si vechime de peste 40 ani va avea un salariu de 3.600 lei, potrivit grilei finale unice de salarizare convenite de Ministerele Educatiei si Muncii.

Totodata, un profesor cu gradul II va castiga maximum 4.900 lei, iar un profesor cu gradul I cu o vechime de peste 40 de ani - 5.500 lei.

Un invatator debutant, un educator si un maistru cu studii medii vor avea coeficienti in grila unica de salarizare cuprinsi intre 2,77 si 3,50, respectiv un salariu maxim de 2.100 lei, calculat la salariul minim brut pe economie, de 600 lei.

Cat priveste invatamantul superior, salariile pornesc de la 2.844 lei, pentru un asistent universitar cu vechime minima, pana la 7.800 lei, pentru un profesor universitar cu vechime maxima.

Un asistent universitar va castiga cel putin 2.844 de lei

Astfel, un asistent universitar ar urma sa castige intre 2.844 lei si 4.500 lei, avand coeficienti in grila cuprinsi intre 4,74 si 7,50, iar un conferentiar universitar intre 4.512 lei si 6.000 lei, in functie de vechime.

Profesorii universitari vor avea salarii cuprinse intre 5.814 lei si 7.800 lei, coeficientii fiind cuprinsi intre 9,69 si 13.

Documentul convenit de reperezentantii Ministerului Educatiei si cei ai Ministerului Muncii mai prevede introducerea in salariul de baza a sporurilor de stabilitate, de vechime si a celui neuropsihic... mai mult


Vineri, 12 Iunie 2009, ora 23:14

42 comentarii
Profesorii asteapta al 13-lea salariu

Profesorii asteapta al 13-lea salariu

Pana la sfarsitul acestei luni, profesorii din invatamantul preuniversitar vor primi al 13-lea salariu, valoarea acestuia reprezentand media pe 2008 a salariului castigat de un profesor.

Astfel, un debutant va primi aproximativ 800 lei, iar un profesor cu o vechime de peste 30 de ani in invatamant, cu gradul intai, primeste peste 1.600 lei, informeaza AmosNews.

Banii reprezentand al 13-lea salariu se acorda in baza legii bugetului elaborata pentru anul 2008, iar profesorii primesc acesti bani pentru anul trecut.

"In Bucuresti am discutat cu toti cei 6 primari de sector. La fel si in tara au fost discutii similare. Sumele necesare sunt prinse in Buget, astfel ca nu vor fi probleme in acordarea celui de-al 13-lea salariu", a precizat Marius Nistor, presedinte executiv al Federatiei Spiru Haret.

Profesorii universitari nu primesc acesti bani. mai mult


Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 12:44

6 comentarii
Profesorii debutanti au un salariu de doua ori mai mic decat venitul mediu national

Profesorii debutanti au un salariu de doua ori mai mic decat venitul mediu national

Un profesor debutant castiga in Romania un salariu lunar net de 700 de lei net, adica aproape jumatate din venitul mediu, care in primele patru luni ale anului a ajuns la 1200 de lei net.

Dintre profesorii debutanti, cei mai castigati sunt cei care au si ore de dirigentie. Ei au in plus aproximativ 100 de lei lunar si castiga aproape un salariu mediu net pe economie, informeaza Realitatea Tv.

Abia dupa 40 de ani la catedra, dascalii ajung sa aiba un salariu de 2.000 de lei brut.

Cel mai prost platiti, cu mult sub media nationala sunt invatatorii debutanti. Salariul nu depaseste sub nici o forma 900 lei pe hartie. Invatatorii cu 40 de ani vechime pot ajunge sa primeasca 1.570 lei brut.

Profesorii se plang ca si sporurile salariale sunt foarte mici. Doar 15% dintre dascalii cu vechime primesc anual sporuri de merit, care valoreaza 15% din salariul de baza.

Mai exista si un spor pentru manuale, pe care il primesc toti profesorii calificati. Acesta se acorda anual si are o valoare de 100 de euro. mai mult


Miercuri, 16 Iulie 2008, ora 11:00

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba