salarizare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul are viziuni mari: Salarizarea bugetarilor, facuta pe 5 categorii, nu 111 ca acum

Guvernul are viziuni mari: Salarizarea bugetarilor, facuta pe 5 categorii, nu 111 ca acum

Numarul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului, a anuntat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"Am gandit si avem o noua viziune, in asa fel incat, fata de 111 clase de salarizare, vom avea 5 clase de salarizare, in functie de studiile pe care le are fiecare categorie din sectorul bugetar", a spus Plumb la Romania TV, precizand ca este vorba de o viziune, nu de o decizie finala.

La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie.

Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat... mai mult


Marti, 03 Martie 2015, ora 22:43

2 comentarii
Proiect pentru salarizarea medicilor: sectii private in spitalele publice, unde doctorii pot lucra dupa program

Proiect pentru salarizarea medicilor: sectii private in spitalele publice, unde doctorii pot lucra dupa program

Spitalele publice vor putea organiza clinici sau sectii private, in care medicii sa poata lucra dupa ce isi termina ziua de munca in unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor, care va fi lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

"Vorbim despre un proiect privind cresterea veniturilor medicilor, prin care urmarim cresterea veniturilor acestora, dar si reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sanatate, respectiv acela ca singurii care aduc bani in sistem sunt doctorii.

Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat sa opteze daca lucreaza cu norma intreaga, respectiv sapte ore, in spitalul public. In cazul in care a optat sa lucreze in spitalul public cu norma intreaga, atunci in aceeasi unitate sanitara va putea lucra peste programul de lucru, in sistem privat", a explicat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

O alta optiune a medicului ar fi sa lucreze doar cateva ore in spitalul public, iar in rest, intr-o unitate sanitara privata. "Asadar, medicul care nu vrea sa lucreze in sistemul public cu norma intreaga va face publica decizia si atunci va avea dreptul sa lucreze intr-un spital privat, in cel de stat ramanand doar cu norma redusa", a mai spus ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa in care a vorbit despre proiectele legislative privind reforma in sistem.

In aceste conditii, pentru medicii care aleg prima varianta, respectiv aceea de a fi cu norma intreaga la stat, spitalele vor... mai mult


Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 16:41

18 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Salarizarea bugetarilor

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Salarizarea bugetarilor

Surprinzator anuntul premierului Victor Ponta, ca vrea sa schimbe salarizarea bugetarilor incepand cu 2014, simultan cu o regandire totala a ideii de administratie. Adica salariile sa fie stabilite dupa performanta salariatului si nu dupa grile care n-au nicio legatura cu performanta si rezultatele muncii.

Declaratia se adauga desfiintarii a 60.000 de posturi neocupate si a 3.000 de posturi ocupate din administratia centrala.

Lucru de salutat, dupa multe critici severe pe care i le-am adus este prima oara cand sunt de acord cu premierul, si eu sustin de cativa ani acelasi lucru.

Contextul

Romania, si ca ea multe alte tari, nu-si calibreaza riguros raportul intre cheltuielile bugetare si cele de dezvoltare, pentru infrastructura, bunaoara. Nici cum facea Ceausescu, 67% din buget la dezvoltare si 33% in "consum", dar nici 90% in cheltuieli de functionare ale statului, in era informaticii.

Din acest motiv Grecia, Spania, Italia si alte tari au luat-o pe calea pierzaniei economice si e mare lucru daca Victor Ponta a inteles cum stau lucrurile.

Taietori de frunza la caini sunt si in sistemul nostru bugetar cu gramada. De ce trebuie sa fac cerere, sa platesc taxe si sa pierd timpul pentru obtinerea cazierelor judiciare si fiscale, statul sa plateasca mii de angajati pentru asta, cand problema poate fi rezolvata foarte simplu prin dialogul intre doua computere, cu minim de timp si cheltuiala?

De ce chitanta care sa confirme plata unei amenzi de circulatie... mai mult


Sambata, 29 Iunie 2013, ora 15:50

12 comentarii
Alte articole despre: salarii bugetari, salarizare bugetari
Nicolaescu: Grila de salarizare avantajoasa pentru medici. Din 2014

Nicolaescu: Grila de salarizare avantajoasa pentru medici. Din 2014

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca anul 2014 va aduce schimbari in sistemul sanitar, inclusiv o grila de salarizare avantajoasa pentru medici.

Ministrul Sanatatii a declarat ca doreste ca spitalele sa fie scoase din sistemul bugetar, iar doctorii sa nu mai aiba statut de bugetari, scrie EVZ.

"Bugetul lui 2013 e unul mic din pacate, trebuie sa platim si arieratele. Anul asta nu crestem salariile, anul 2013 nu avem bani de salarii, dar incercam sa construim o lege a salarizarii si un buget pentru 2014, sa facem o anume crestere.

Proiectul salarizarii il vom pune in dezbatere publica si acolo vom gasi elemente prin care incercam sa crestem salarizarea medicilor, o parte variabila, o parte fixa. Incercam sa facem acest lucru concomitent cu schimbarea statutului spitalului, sa scoatem spitalul din sistem bugetar si sa incercam sa-i dam spitalului un buget global", a spus Eugen Nicolaescu. mai mult


Sambata, 29 Iunie 2013, ora 12:02

1 comentariu
Ponta vrea sa schimbe grila de salarizare a bugetarilor (Video)

Ponta vrea sa schimbe grila de salarizare a bugetarilor (Video)

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, ca grila de salarizare a bugetarilor va fi schimbata.

Seful Guvernului a adaugat ca se vor introduce plafoane pentru minim si maxim, informeaza Antena 3.

In plus, premierul a mentionat ca nu e corect ca un medic rezident sa castige doar 1.000 de lei, in timp ce un chestor sau un director obtine mult mai mult.

"Pasul urmator pe care vrem sa-l facem in toamna este o regandire totala a administratiei. (...) Legea salarizarii unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodata.

Am ajuns in aberatia in care platim un medic rezident cu 1.000 de lei si un chestor care nu face nimic cu 150 de milioane sau un director. Deci, trebuie sa facem o lege a salarizarii mult mai credibila pentru acest an", a declarat premierul.

Ponta a adaugat ca administratia publica trebuie regandita, in asa fel incat fiecare primar sa aiba libertate cu bugetul pe care il are si cu angajatii.

"Trebuie sa vedem ce are de facut un minister, o primarie, ce buget are si apoi fiecare sa aiba libertate, dar sa nu-i plateaca pe toti la fel, deci vrem mai multa flexibilitate.

Acum, daca vrei sa dai afara pe cineva care nu munceste, te da in judecata si pierzi, suntem prizoneri in aceasta chestiune", a adaugat premierul.

mai mult


Vineri, 28 Iunie 2013, ora 18:45

25 comentarii
PSD: Nu poti avea la stat salarii de 10.000 de euro. Trebuie regandit tot sistemul de salarizare

PSD: Nu poti avea la stat salarii de 10.000 de euro. Trebuie regandit tot sistemul de salarizare

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca trebuie regandit tot sistemul de salarizare din domeniul bugetar, el aratand ca nu poti avea la stat salarii de 10.000 de euro si ca decalajele sunt nejustificate.

"Trebuie regandit tot sistemul de salarizare din domeniul bugetar. Dupa cum ati vazut, premierul Victor Ponta a cerut ministrilor de resort sa gaseasca solutii pentru a reduce decalajele. E si obligatia noastra, in urma a ceea ce am spus in campanie, ca decalejele trebuie reduse", a spus Ivan.

El a aratat ca nu poti avea la stat salarii de 10.000 de euro pentru unii angajati, in timp ce alti angajati in acelasi sistem muncesc pe 500 de euro sau pe mai putin.

"Avem in vedere reducerea decalajelor. E important ca acest sistem sa fie echitabil si corect, sa raspunda responsabilitatii pe care fiecare o are. Nu se justifica decalaje atat de mari, indiferent ce face cel care lucreaza la stat si in ce functie ar fi", a mai spus Ivan.

Cat castiga directorii din companiile de stat: pana la 18.000 de lei pe luna, in domeniul energetic

Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa rezolve, pana la Paste, problema accesului public la informatii privind veniturile angajatilor din administratia publica, aratand ca, deocamdata, doar patru ministere au indeplinit in totalitate aceste cerinte de transparenta.

Guvernul a prezentat public lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale directorilor... mai mult


Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 13:37

6 comentarii
Salarizarea in anii de criza: Ce schimbari au avut loc

Salarizarea in anii de criza: Ce schimbari au avut loc

Costurile medii pe care o firma le are cu salariul de baza al unui angajat au suferit cresteri destul de mici in ultimii 4 ani.

"Modificarile privind taxele si impozitele din aceasta perioada au vizat insa largirea considerabila a bazei de impozitare cu alte venituri asociate salariilor.

Astfel, putem aprecia o crestere medie cu circa 30% a cheltuielilor unei firme cu taxele si impozitele globale pentru angajati si colaboratori", a aratat Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate, unul dintre liderii pietei de profil.

In 2008, dintr-un salariu brut de 1.361 lei, angajatul platea catre stat taxe si impozite de 361 lei, astfel incat salariul net ramas era de 1.000 lei. La randul sau, angajatorul achita catre stat taxe si impozite in valoare de 367 lei, ajungandu-se astfel la un total de taxe si impozite de 728 lei la salariul brut mentionat.

Incepand cu anul 2009, pentru ca un angajat sa ramana cu acelasi venit net de 1.000 lei, acesta a trebuit sa achite taxe si impozite catre stat in valoare de 379 lei, iar cele platite de companie au urcat la randul lor la 386 lei, obtinand un total cumulat de 765 lei. Astfel, in 2009 s-a inregistrat o crestere cu cca 5% a taxelor si impozitelor salariale platite catre stat fata de anul 2008.

De asemenea, in ultimii ani, pentru anumite categorii de contribuabili, au mai aparut mici cresteri ca urmare a variatiilor salariului mediu brut si deci a impactului asupra procentelor de calcul a unor taxe si impozite... mai mult


Miercuri, 13 Martie 2013, ora 07:10

Nicolaescu: Salarizarea medicilor dupa performanta ar putea fi introdusa in acest an

Nicolaescu: Salarizarea medicilor dupa performanta ar putea fi introdusa in acest an

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, miercuri seara, la Realitatea TV, ca pentru a opri migratia medicilor se are in vedere introducerea platii acestora in functie de performanta, sistem care care ar putea fi introdus chiar din acest an.

"De acum acolo, incercand sa le spunem oamenilor 'mai aveti putina rabdare', noi credem ca lucrul cel mai important este sa stopam migratia. Intre 2009 si 2012, pe datele pe care le avem, au plecat intre 5.000 si 7.000 de medici din Romania.

S-ar putea, la un moment dat, sa facem investitii, sa avem un sistem minunat, dar sa nu avem cu cine pentru ca medicii pleaca, drept pentru care noi ne-a gandit sa introducem, poate chiar din acest an, sistemul de plata pe performanta, adica sa incercam sa-i dam unui medic cat se poate oferi daca el face mai mult decat altul, sa micsoram, daca vreti, acest sistem asa-zis socialist de plata, acest sistem rigid de grila de salarizare bugetara si sa incercam sa spunem: 'dumneata esti medic chirurg, faci 1.000 de operatii pe an - o cifra ipotetica - o sa ai 10.000 de euro, faci 20 de operatii pe an, o sa ai 200 de euro'", a spus Nicolaescu.

Potrivit ministrului Sanatatii, acest sistem ii va face pe cei care sunt buni si "cei care fac intr-adevar ceea ce trebuie" sa simta ca sunt apreciati si ca nu are rost sa mai plece, urmand sa ramana aici si sa-i "creasca" si pe altii.

Potrivit lui Nicolaescu, sistemul de plata a medicilor ar trebui schimbat complet in sensul eliminarii grilei... mai mult


Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:27

4 comentarii
Sindicatele din sanatate cer alt sistem de salarizare

Sindicatele din sanatate cer alt sistem de salarizare

Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania (FSSR) a transmis vineri un comunicat prin care solicita implementarea unui nou sistem de salarizare in sanatate, deoarece o eventuala revenire la veniturile anterioare nu constituie un ideal pentru salariatii din acest domeniu.

"Patosul restauratiei salariale caracterizeaza si acest Guvern, la fel ca si pe cele anterioare. Din pacate, intentia Executivului risca sa fie doar una de suprafata in ceea ce priveste salariile lucratorilor din sanatate, deoarece concomitent se iau masuri dure de reducere a salariilor in unele spitale din tara, ca urmare a reducerii sporurilor.

Exista totodata spitale care fie nu sunt finantate la un nivel adecvat, cel mai adesea, fie sunt dominate de un exces de autoritate si interes, ivite in contextul unei descentralizari gresit intelese si mult prea excesive", a declarat Viorel Rotila, presedintele FSSR.

Acesta a precizat, totodata, ca personalul din sanatate merita un nou sistem de salarizare, separat de cel al bugetarilor, bazat pe recunoasterea nivelului de pregatire, a importantei sociale a muncii si a efortului depus. mai mult


Vineri, 11 Mai 2012, ora 18:53

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)