sarbatori religioase noiembrie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pomenirea Mortilor: Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian

Pomenirea Mortilor: Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian

Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian sunt pomeniti in calendarul crestin ortodox la 1 noiembrie.

Au trait in secolul al IV-lea, fiind frati, nascuti dintr-o mama crestina si un tata pagan, in Cilicia Asiei. Ramasa vaduva, mama lor le-a dat o buna educatie crestina, in spiritul careia cei doi frati au trait pana la sfarsitul vietii lor.

Au urmat scoli inalte ale vremii lor devenind foarte buni doctori pentru bolnavii care sufereau atat cu trupul cat si cu sufletul, fiind adevarati luminatori cu dreapta credinta pentru multime.

Darurile taumaturgice iesite din comun si faptul ca vindecau fara sa ceara ceva in schimb - dupa porunca lui Hristos: "In dar ati luat, in dar sa dati" (Matei 10, 8) - le-au adus titulatura de "doctori fara de arginti". Au plecat la Domnul cu pace si in dreapta credinta.

Sambata, 1 noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna.

Ortodoxi
Sf. doctori fara de arginti Cosma si Damian, din Asia
(Pomenirea mortilor)

Greco-catolici
Sf. m. Cosma si Damian, doctori fara plata. Pomenirea mortilor

Romano-catolici
Toti Sfintii mai mult


Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 11:26

1 comentariu
De ce impodobim bradul si legenda lui Mos Craciun, un om extrem de crud si violent

De ce impodobim bradul si legenda lui Mos Craciun, un om extrem de crud si violent

Traditiile de sarbatoarea Craciunului sunt printre cele mai frumoase din an si, desi cu totii pastram macar o parte din ele, putini cunoastem de fapt originea si rolul lor.

Etnologul Daniela Busuioc a explicat pentru Ziare.com de ce impodobim bradul de Craciun, a vorbit despre traditia colindatului si a istorisit legenda lui Mos Craciun.

Sarbatorile de iarna la romani incep odata cu Postul Craciunului (15 noiembrie) si tin pana la Sfantul Ioan (7 ianuarie). Este o perioada bogata in obiceiuri, diferite de la o zona la alta, avand in centru marile sarbatori crestine praznuite in aceasta perioada.

De ce tinem post inainte de sarbatoarea Craciunului

Postul Craciunului este un paradox, in felul sau, un post de bucurie, desi in traditia crestina postul inseamna pocainta. Postul Craciunului este usor de tinut si neindreptat catre pocainta, cu toate acestea insa, el simbolizeaza intunericul in care se afla lumea inainte de venirea Mantuitorului.

"Pentru comunitatea de pana la inceputul secolului al XX-lea din Romania, perioada sarbatorilor era un timp al sezatorilor, intrucat, in noptile lungi de iarna, era vreme destula pentru lucru de mana, dar si pentru distractii. Era un moment bun in care flacaii se cunosteau cu fetele, ca sa se casatoreasca dupa Boboteaza", a declarat etnologul Daniela Busuioc, pentru Ziare.com.

Supertitiile din ziua de Ajun

Ziua de Ajun, pe langa faptul ca, in trecut, femeile tineau in aceasta zi post aspru si mancau numai seara prune... mai mult


Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 12:28

9 comentarii
Departamentul american de Stat: Guvernul roman a respectat libertatea religioasa in 2012

Departamentul american de Stat: Guvernul roman a respectat libertatea religioasa in 2012

Constitutia si alte legi si politici protejeaza libertatea religioasa in Romania si, in practica, guvernul a respectat libertatea religioasa, arata Departamentul american de Stat in raportul pe 2012 privind libertatea religioasa.

Autoritatile locale nu au reusit uneori sa raspunda plangerilor din partea gruparilor religioase minoritare si ramane o problema semnificativa faptul ca nu s-a facut niciun progres pe marginea restituirii bisericilor greco-catolice trasferate de catre guvernul comunist bisericii ortodoxe in 1948, se arata in documentul Departamentului de Stat.

Au existat, potrivit raportului, relatari privind discriminare pe baza afilierii religioase, credintei sau practicilor. Au fost si cazuri in care preotii ortodocsi au aratat ostilitate fata de grupurile religioase non-ortodoxe, au criticat activitatilor lor de prozelitism si le-au refuzat accesul in cimitire.

Raportul detaliaza compozitia religioasa a populatiei Romaniei, aratand si ca in urma recensamantului din 2011 a fost crescut artificial, potrivit unor plangeri, numarul ortodocsilor, in defavoarea practicantilor altor religii, majoritatea sectanti.

Potrivit unui sondaj, 14% din romani au participat la slujbele bisericesti de cateva ori pe saptamana, 48% de cateva ori pe luna, 16% de cateva ori pe an si 17% numai la sarbatorile religioase importante.

Desi nu au existat rapoarte privind incalcarea libertatii religioase, unele grupari religioase minoritare s-au plans ca autoritatile locale... mai mult


Marti, 21 Mai 2013, ora 11:05

Cate zile libere vom avea in 2013

Cate zile libere vom avea in 2013

La fel ca si in acest an, in 2013, patru dintre sarbatorile legale vor fi in weekend, de aceea angajatii se vor bucura doar de opt din cele 12 zile libere acordate de lege.

Astfel, va fi liber de 1-2 ianuarie (marti-miercuri) pentru Anul Nou, 1 mai (miercuri) pentru Ziua Muncii, 6 mai (luni) pentru a doua zi de Paste, 24 iunie (luni) pentru a doua zi de Rusalii, 15 august (joi) pentru Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria) si 25-26 decembrie (miercuri-joi) pentru Craciun.

In weekenduri vom sarbatori Pastele (5 mai), Rusaliile (23 iunie), Sfantul Andrei (30 noiembrie) si Ziua Nationala (1 Decembrie), care anul viitor cade duminica.

Conform art. 139 alin.1 din Codul Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

- 1 si 2 ianuarie;

- prima si a doua zi de Pasti;

- 1 mai;

- prima si a doua zi de Rusalii;

- Adormirea Maicii Domnului;

- 1 decembrie;

- prima si a doua zi de Craciun;

- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

In plus, senatorii au mai votat inca din 2010 ca ziua de 24 ianuarie, cand Principatele au fost unite sub Alexandru Ioan Cuza, sa fie zi libera legala insa propunerea nu a fost inca aprobata de Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

In schimb, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a mai propus ca zi libera data de 30 noiembrie, cand romanii il... mai mult


Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 10:48

5 comentarii
Ortodocsii sarbatoresc joi arhanghelii Mihail si Gavriil - patroni spirituali ai jandarmilor

Ortodocsii sarbatoresc joi arhanghelii Mihail si Gavriil - patroni spirituali ai jandarmilor

Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste joi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cei mai cunoscuti in traditia bisericii, ei fiind totodata si patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane.

In aceasta zi sunt praznuiti toti ingerii si arhanghelii, numele sarbatorii fiind soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele consilier Constantin Stoica.

"Sarbatoarea religioasa are conotatii deosebite pentru toti jandarmii romani, care, asemenea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, cei care lupta in oastea cereasca pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu, asigura respectarea legilor oamenilor pe pamant, a adaugat parintele Stoica.

Ziua de 8 noiembrie a inceput a fi praznuita in Biserica ca sarbatoare a ingerilor in veacul al cincilea si s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin. Vorbind despre ingeri, Biserica ne invata ca sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimisi de acesta sa fie prieteni si ocrotitori ai oamenilor, a mai spus parintele Stoica.

La inceput toti ingerii au fost buni si intelepti. Dupa incercarea la care i-a supus Dumnezeu, inainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adica cei condusi de Lucifer, s-au razvratit.

"Atunci, spune Scriptura, a fost mare razboi in cer. Mihail si ingerii cei buni au invins, iar cei rai au fost aruncati din cer, devenind demoni. Peste soborul ingerilor buni, Dumnezeu l-a randuit, pe veci conducator, pe Arhanghelul Mihail", a mai spus... mai mult


Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 12:59

1 comentariu
Masuri de criza: Portugalia renunta la patru sarbatori legale

Masuri de criza: Portugalia renunta la patru sarbatori legale

Masurile de austeritate din Portugalia ating un nou nivel. Guvernul a decis sa taie si din sarbatorile legale, hotarand sa renunte la patru din cele 14 serbari publice.

Conform BBC, guvernul a anulat doua festivaluri religioase si inca doua sarbatori publice. Masura este valabila timp de cinci ani, pana in 2013. Renuntarea la sarbatorile catolice a fost luata numai dupa ce a fost consultat si Vaticanul.

In efortul sau de a reduce deficitul bugetar si pentru a face fata crizei, guvernul a redus deja salariile din sectorul public si a trecut la cresterea taxelor.

Anul trecut, Portugalia a convenit cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI asupra unui plan de salvare in valoare de 78 de miliarde de euro.

Acum, prin anularea unor sarbatori, guvernul spera sa imbunatateasca competitivitatea si sa stimuleze activitatea economica.

Sarbatorile suspendate sunt: Ziua Tuturor Sfintilor, pe 1 noiembrie; Corpus Christi, ce avea loc la 60 de zile dupa Paste; aniversarea formarii Republicii, pe 5 octombrie si obtinerii independentei fata de Spania, pe 1 decembrie. mai mult


Miercuri, 09 Mai 2012, ora 11:07

Cate zile libere vom avea in 2012

Cate zile libere vom avea in 2012

Dintre cele 11 zile de sarbatoare legala pe care le prevede Codul Muncii, in 2012 doar 7 vor fi si zile libere, in timp ce 4 cad sambata sau duminica.

Conform art. 139 alin.1, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

- 1 si 2 ianuarie;

- prima si a doua zi de Pasti;

- 1 mai;

- prima si a doua zi de Rusalii;

- Adormirea Maicii Domnului;

- 1 decembrie;

- prima si a doua zi de Craciun;

- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Cum 1 ianuarie, prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii sunt duminica, iar 1 Decembrie, Ziua Nationala, cade in 2012 sambata, cei care lucreaza vor avea in plus, in afara weekendurilor si a zilelor de concediu doar 7 zile libere.

In plus, senatorii au mai votat inca din 2010 ca ziua de 24 ianuarie, cand Principatele au fost unite sub Alexandru Ioan Cuza, sa fie zi libera legala insa propunerea nu a fost inca aprobata de Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a mai propus ca zi libera data de 30 noiembrie, cand romanii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, dar propunerea nu a trecut inca prin Parlament.

Este posibil ca in acest an electoral parlamentarii sa se arate mai generosi si sa voteze aceste doua zile libere in plus, in conditiile in care vecinii nostri bulgari au 15 zile de sarbatoare... mai mult


Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 15:22

6 comentarii
Mosii de toamna - Pomenirea mortilor

Mosii de toamna - Pomenirea mortilor

Sambata, 6 noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna. Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai.

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de ... continuare mai mult


Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 08:06

2 comentarii
Halloween, sarbatoarea dovlecilor luminosi si a copiilor costumati

Halloween, sarbatoarea dovlecilor luminosi si a copiilor costumati

In noaptea de 31 octombrie, americanii, si, de ceva timp, si alte popoare de pe glob, sarbatoresc Halloween, "Sarbatoarea tuturor sfintilor".

Halloween este o sarbatoare de origine celtica ce s-a raspandit in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii.
In principiu, se sarbatoreste in noaptea de 31 octombrie, desi in unele tari data sarbatorii variaza - de exemplu, in Suedia este sarbatorita in prima sambata din noiembrie.

Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows' Even, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor. Halloween-ul a ajuns sa fie asociat cu aceasta sarbatoarea in tarile unde predomina crestinismul occidental - catolic si protestant, deoarece in aceste culte crestine, ziua tuturor sfintilor este sarbatorita pe 1 noiembrie.

Celtii credeau ca in data de 31 octombrie spiritele intrau in comunicare cu cei vii si coborau pe pamant. Pentru a nu fi posedati de spirite, oamenii se deghizau in monstri, iesind pe strazi si facand mult zgomot pentru a le speria.

Dincolo de semnificatia religioasa, Halloween este o sarbatoare pe sufletul copiilor si adultilor deopotriva. Specificul sarbatorii este dovleacul scobit si impodobit cu o lumanare plasata inauntrul sau, care reprezinta Lanterna lui Jack (Jack-o-Lantern).

Copiii sunt incurajati sa se mascheze in vrajitori, zane, mumii, persoanje de desene animate dar si obiecte neinsufletite, pentru a colinda pe la case intreband "Trick or Treat?"... mai mult


Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 08:04

11 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viata in Transnistria, in imagini uimitoare (Galerie foto)
  2. O carte despre un hot de carti, cea mai furata carte in 2014 in Romania
  3. Cascadorie prea periculoasa pentru Cartea Recordurilor, organizata in Romania
  4. O mini-casa de doar 7 metri patrati, construita de cativa studenti la arhitectura (Galerie foto)
  5. O maicuta s-a plans de dureri de stomac pana... a nascut
  6. Extaz pentru adeptii teoriilor conspiratiei: "Dovada" de pe Marte
  7. Reclama controversata la Super Bowl: Polemica aprinsa din cauza continutului sexual (Video)
  8. Ce tip de telefon folosesc oamenii inteligenti - studiu
  9. Ciudata fascinatie a culorilor: De la pasarile flamingo la catedrala din Amiens
  10. Si-a dat in judecata chiriasul din cel mai ciudat motiv