schimb valutar yuan

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum arata un razboi valutar

Cum arata un razboi valutar

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat in fata reporterilor: "Rata de schimb nu este o tinta a politicii monetare, dar este importanta pentru crestere si stabilitatea preturilor. Vrem sa vedem daca aprecierea este sustinuta si daca altereaza estimarile noastre privind riscurile si stabilitatea preturilor".

Dupa aceasta, euro s-a depreciat cu mai mult de jumatate de procent fata de dolar, desi Draghi nu semnalase nicio schimbare importanta pe partea de politica monetara.

Asa arata un razboi valutar, scrie Washington Post.

Razboiul valutar este definit printr-o serie de evenimente prin care natiunile incearca sa-si devalorizeze monedele in scopul stimularii exporturilor si al consolidarii cresterii.

Rezerva Federala a anuntat achizitii nelimitate de obligatiuni in septembrie 2012, ceea ce inseamna acumulare de lichiditati pe piata, iar dolarul a scazut. La aceeasi metoda a apelat in ianuarie si Banca Japoniei, iar yenul a scazut, de asemenea. Poate ca in cele din urma BCE va reduce mai mult dobanda cheie, iar Banca Angliei va cumpara la randul sau mai multe obligatuni, inversand tendinta de crestere a monedei unice si a lirei fata de dolar si yen.

Deprecierea monedei unice in urma declaratiilor lui Draghi este explicata prin faptul ca seful BCE a descris pur si simplu realitatea: economia vulnerabila a Europei este si mai mult afectata de aprecierea monedei europene. Euro a crescut de la 1,23 dolari/unitate in august la 1,36... mai mult


Sambata, 09 Februarie 2013, ora 10:28

1 comentariu
Ce urmareste China, devalorizand din nou moneda?

Ce urmareste China, devalorizand din nou moneda?

Dupa ce multi ani la rand China a sustinut un curs foarte slab al propriei monezi, ceea ce favoriza un adevarat boom cu produse de consum, pe care l-am simtit si in tara noastra, de la o vreme a tinut seama de reactiile Occidentului si a majorat cursul.

Se ieftinesc importurile, se scumpesc exporturile

Se pare insa ca autoritatile chineze, care controleaza preturile centralizat, s-au izbit de o scadere a exporturilor, cauzata de diminuarea cererii din partea tarilor dezvoltate, lovite de criza, arata o analiza Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ca urmare, asistam din nou la o usoara depreciere a monedei nationale, avand ca scop sprijinirea exporturilor, menite sa accelereze economia, care si-a incetinit cursul.

Calculele economistilor chinezi nu le cunoaste nimeni, dar, chiar daca vor reusi sa invioreze exporturile, la o prima vedere se pare ca intreg avantajul va fi compensat de cresterea cheltuielilor la import, care se prevad mai mult decat sensibile, dupa deprecierea monedei nationale.

In principal, este vorba despre faptul ca economia este dependenta de hidrocarburile importate masiv din Orientul Mijlociu. In asemenea conditii, noua balanta valutara intre incasarile din import si platile la export are toate sansele sa iasa dezavantajata.

China nu poate sa scape din acest cleste, decat daca mizeaza pe exporturi spectaculoase, dar ieftine, nu in Europa saracita si in America abia revenita, ci inspre alte economii emergente, capabile sa absoarba cantitati... mai mult


Duminica, 12 August 2012, ora 12:12

8 comentarii
China si SUA vor incerca sa rezolve problemele de schimb valutar

China si SUA vor incerca sa rezolve problemele de schimb valutar

China si Statele Unite vor sustine o serie de intalniri, luna viitoare, pentru a incerca sa ajunga la un punct comun in privinta politicii monetare.

SUA au acuzat China de mentinerea monedei sale, yuanul, la un nivel scazut in mod artificial, pentru a ajuta exportatorii, relateaza BBC News.

Pe de alta parte, chinezii sustin ca o apreciere brusca a monedei sale ar dauna nu doar exportatorilor, ci economiei per ansamblu, avand in vedere ca este cel mai mare exportator al lumii.

In ultimii ani, exporturile au fost motorul de crestere a economiei chineze. Insa principalii sai parteneri comerciali, SUA si Uniunea Europeana, sunt ingrijorati de faptul ca autoritatile din Beijing au pus la cale o strategie ce ofera avantaje incorecte producatorilor locali, prin mentinerea la cote scazute a yuanului.

Astfel, produsele din China sunt mai ieftine pe pietele externe decat ale concurentilor din alte state.

Din cauza presiunilor internationale, Beijing-ul a permis yuanului sa se aprecieze usor in fata dolarului american, insa nu pe cat de mult si-ar fi dorit oficialii din Washington si Bruxelles.

In ultimul an, yanul s-a apreciat cu 5 la suta in fata dolarului. Totusi, analistii considera moneda chineza subevaluata. mai mult


Marti, 26 Aprilie 2011, ora 16:34

1 comentariu
Suprematia mondiala a dolarului, zdruncinata de euro si yuan

Suprematia mondiala a dolarului, zdruncinata de euro si yuan

Dolarul isi va pierde din suprematie pe pietele internationale. Din cauza schimbarilor tehnologice si a ascensiunii monedelor euro si yuan, dolarul va imparti in viitor dominatia cu acestea.

Timp de decenii, dolarul a servit ca principala moneda de schimb din lume, dar va trebui in curand sa imparta acest rol, comenteaza The Wall Street Journal.

Faptul cel mai uimitor al schimbului valutar nu este volumul mare de tranzactii, ci incredibila crestere care s-a inregistrat. Nici volatilitatea ratelor cursului nu este periculoasa pentru piete in aceste zile.

In schimb, este importanta masura in care piata ramane centrata pe dolar. In total 85% dintre tranzactiile valutare la nivel mondial sunt negociate din alte monede in dolari. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) afiseaza pretul petrolului in dolari, iar mai mult de 60% din rezervele valutare ale bancilor centrale si guvernamentale sunt in dolari.

Dolarul, cu alte cuvinte, nu este doar moneda Americii. Este a lumii. Dar cu atat mai uimitor este ca domnia dolarului se apropie de sfarsit. Probabil ca in urmatorii 10 ani vom vedea o schimbare profunda, spre o lume in care mai multe valute vor fi in competitie pentru dominarea pietelor.

Ce se va schimba? In primul rand, schimbarile tehnologice submineaza monopolul dolarului. Nu cu mult timp in urma, ar fi existat doar o singura moneda de schimb internationala. Acum aproape toata lumea poarta dispozitive portabile, care pot fi utilizate pentru a... mai mult


Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:15

1 comentariu
Yuanul, urmatoarea moneda de referinta la nivel international?

Yuanul, urmatoarea moneda de referinta la nivel international?

Autoritatile chineze au permis, pentru prima data, tranzactionarea monedei nationale pe piata americana, o recunoastere explicita din partea Beijingului a pietei din ce in ce mai mari in yuan, dar si un pas important in planul tarii de a avea una din monedele principale la nivel mondial.

Bank of China permite clientilor sa faca tranzactii cu yuani in Statele Unite, extinzand piata de schimb valutar care a inceput anul trecut, in Hong Kong.

Prin aceasta decizie, se face inca un pas in trasnsformarea yuanului, a carui valoare este strict controlata de stat, in moneda internationala ce poate fi utilizata pentru comert si investitii.

"Ne pregatim pentru ziua cand renminbi-ul (a doua denumire a monedei chineze - n.r.) va fi complet convertibila", a declarat Li Xiaojing, directorul general al subsidiarei Bank of China din New York, citat de The Wall Street Journal.

Pana la jumatatea anului trecut, cumpararea si vanzarea de yuani a fost restrictionata la China continentala. Insa, in luna iulie, moneda a devenit tranzactionabila si pe piata din Hong Kong, valoarea tranzactiilor ajungand la 400 de milioane de dolari.

Decizia Chinei de a permite tranzactionarea monedei sale pe piata americana vine intr-un moment in care Statele Unite fac presiuni asupra guvernului chinez de a permite si cresterea valorii yuanului, pentru a reflecta puterea economica a tarii.

De altfel, potrivit Institutului Peterson pentru Economie Internationala, China a devenit prima putere... mai mult


Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 12:31

9 comentarii
Yuanul ar putea destabiliza economia mondiala

Yuanul ar putea destabiliza economia mondiala

China a promis ca moneda sa, yuanul, va avea un curs de schimb flexibil, fara sa mai fie raportat la dolarul american, un lucru cerut de mult timp de marile puteri ale lumii. Insa este acest lucru bun pentru economia mondiala?

Expertii par a nu fi de acord. Castigatorul premiului Nobel pentru economie Robert Mundell crede ca o rata de schimb flexibila a yuanului ar putea eroda nu numai stabilitatea economiei chineze, dar si pe cea mondiala.

Potrivit lui Mundell, faptul ca yuanul a ramas fixat fata de dolar a fost, cu adevarat, sursa de stabilitate a economiei chineze si a celei mondiale. In plus, castigatorul premiului Nobel nu a ezitat sa-l critice pe Barack Obama, presedintele american, care a cerut liderilor chinezi sa faca aceasta miscare, spunand ca acesta "nu este economist".

Dupa ce guvernul chinez a anuntat ca, incepand cu 19 iunie, va incepe sa creasca flexibilitatea yuan-ului, moneda a inregistrat cea mai importanta apreciere din ultimele 18 luni.

Insa, Mundell, numit si "tatal intelectual" al monedei euro, a cerut o rata de schimb fixa raportata la dolar si pentru euro, declarand ca fluctuatiile ratelor de schimb flexibile sunt una din cauzele crizei financiare globale.

"Este gresit din partea SUA sa forteze China sa-si destabilizeze moneda, nu cred ca este o idee buna", a declarat Mundell, citat de Bloomberg. De altfel, economistul crede ca ceea ce fac liderii chinezi este doar o miscare politica.

Faptul ca yuan-ul a fost raportat la dolar a... mai mult


Marti, 22 Iunie 2010, ora 06:31

9 comentarii
China anunta ca va liberaliza gradual rata de schimb a yuanului

China anunta ca va liberaliza gradual rata de schimb a yuanului

China a anuntat ca va liberaliza gradual rata de schimb a yuanului. Anuntul bancii centrale chineze a venit sambata, cu o saptamana inainte de summit-ul G20, ceea ce ar sugera ca tara este gata sa inlature piedicile puse in fata ratei de schimb in ultimele 23 de luni.

Cu toate acestea, China exclude o apreciere masiva, spunand ca "nu este niciun motiv pentru fluctuatii sau schimbari" in rata de schimb, scrie Reuters.

SUA face presiuni de ceva timp asupra Beijingului sa liberalizeze rata de schimb, ajungand chiar sa numeasca China "manipulator valutar".

Prima tara exportatoare din lume, China este un colos financiar, cu rezerve valutare de 2,4 trilioane de dolari (1,8 trilioane de euro). Cu toate acestea, moneda sa, renminbi-ul (RMB), numita si yuan, nu este convertibila.

Expertii sunt de parere ca yuanul este subevaluat la jumatate fata de dolarul american. Cu toate acestea, China a oprit, in iulie 2008, lenta reevaluare a monedei incepute in 2005 (+21% in total).

Analistii cred ca anuntul de sambata ar putea da un semnal pozitiv burselor, luni. mai mult


Sambata, 19 Iunie 2010, ora 22:40

Presa internationala - SUA preseaza China pentru liberalizarea ratei de schimb

Presa internationala - SUA preseaza China pentru liberalizarea ratei de schimb

China a inceput sa pregateasca terenul pentru o schimbare a politicii ratei de schimb pentru yuan, la cateva zile dupa ce Trezoreria americana a decis amanarea deciziei cu privire la catalogarea Chinei drept un "manipulator valutar".

Un economist al guvernului chinez a declarat in fata presei ca exista posibilitatea ca tara sa sa largeasca tunelul zilnic in care se tranzactioneaza yuanul si sa-i permita acestuia sa reia aprecierea graduala la care a renuntat in iulie 2008, infomreaza Financial Times.

Ba Shusong, director general adjunct al Institutul de Cercetari Financiare dela Centrul de Dezvoltare si Cercetare, a explicat ca momentul exact al trecerii la o noua politica depinde de rata refacerii economice atat in China cat si in Statele Unite.

Vorbind in fata presei, Ba a explicat ca actuala legare a valorii yuanului de valoare dolarului a fost un pas necesar si o masura de urgenta care va fi abolita la un moment-dat.

Joi banca centrala chineza a fixat o valoare de referinta a cursului yuanului cu dolarul la 6.8259, cel mai inalt nivel al monedei chineze atins din mai, anul trecut.

In lunile recente Wen Jiabao, primul ministru al Chinei si alti oficiali chinezi au declarat in mod repetat ca moneda chineza nu este depreciata artificial si ca China nu va permite o presiune externa asupra acestei monede care sa o ridice peste valoare sa reala.

Insa tonul oficialilor chinezi a fost moderat, chinezii sugerand ca o propunere de ajustare a politicii monetare... mai mult


Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 10:43

China nu poate controla preturile fara o reforma valutara

China nu poate controla preturile fara o reforma valutara

Adoptarea unui regim valutar mai flexibil este "critica" pentru China, daca intentioneaza sa protejeze economia prospera de accentuarea inflatiei, a spus secretarul trezoreriei americane, Henry Paulson.

Cu o saptamana inainte de o noua runda a asa-numitului "dialog economic strategic" cu oficialii chinezi, Paulson a anuntat ca principalul subiect va fi gestionarea provocarilor dificile cu care se confrunta cele doua economii, printre care scumpirea energiei si a alimentelor.

"Reforma cursului de schimb valutar va fi critica pentru intrunirea obiectivelor pe termen scurt si mediu ale Chinei", a declarat Paulson, citat de AFP. "In ciuda progresului facut de China, inclusiv aprecierea yuanului cu aproape 20% in fata dolarului din iulie 2005, sunt inca necesare eforturi continue si o mai mare flexibilitate".

Paulson si alti oficiali din administratia Bush se vor intalni cu omologii chinezi, martea viitoare, pentru discutiile bianuale ce au loc, prin rotatie, in cele doua tari.

Secretarul trezoreriei americane a anuntat ca pe lista de discutii se afla cinci domenii: gestionarea ciclurilor macroeconomice, dezvoltarea capitalului uman, mentinerea pietelor deschise pentru comert, stimularea investitiilor si o cooperare mai stransa intre problemele energetice si cele de mediu. mai mult


Marti, 10 Iunie 2008, ora 19:27

2 comentarii
Alte articole despre: Henry Paulson, China, preturi, control, reforma, valutara

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba