schimbare credit franci

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Premiera: Banca obligata de instanta sa converteasca un credit din franci in lei - S-a creat un precedent?

Premiera: Banca obligata de instanta sa converteasca un credit din franci in lei - S-a creat un precedent?

In premiera pentru Romania, o clienta a Volksbank a obtinut in instanta convertirea creditului din franci elvetieni in lei, la cursul la care a luat imprumutul, decizia fiind definitiva si irevocabila.

Avocatul Marius Coltuc sustine ca aceasta victorie poate reprezenta un precedent pentru viitoarele procese pe aceeasi tema.

Clienta a castigat dreptul de a-si plati ratele la cursul din 2007, plus o marja de 10%, ceea ce inseamna ca va plati cate doi lei pe un franc, in loc de 3,68, cat este cotatia actuala a valutei elvetiene, informeaza Digi 24.

Avocatul Marius Coltuc saluta decizia Tribunalului Galati, care a dat aceasta hotarare irevocabila.

"Tribunalul Galati a respins, joi, calea extraordinara de atac inaintata de Volksbank Romania intr-un litigiu care vizeaza conversia in lei a unui credit in franci elvetieni. In 27 iunie, Tribunalul Galati obligase in recurs banca sa converteasc creditul reclamantei din franci elvetieni in lei la cursul de la data acordarii, la care sa se adauge si o marja de 10%.

Daca la data acordarii cursul de schimb era de 1,8 lei/franc, in prezent acesta a ajuns la 3,68 lei/franc, adica dublu. Adaugarea marjei de 10% face ca conversia sa se faca la un curs de sub 2 lei/franc, situatie foarte avantajoasa pentru clientul bancii", a transmis avocatul, intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

Instanta galateana a interpretat in favoarea clientului o clauza contractuala care spunea ca banca poate (dar nu este obligata) sa... mai mult


Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 09:57

1 comentariu
Bancherii cer ajutorul Parlamentului dupa precedentul in cazul creditelor in franci elvetieni

Bancherii cer ajutorul Parlamentului dupa precedentul in cazul creditelor in franci elvetieni

Sentintele judecatoresti privind transformarea creditelor din franci elvetieni in lei la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului nu ajuta deloc la redresarea creditarii, iar impactul schimbarii conditiilor de creditare este "deosebit de puternic", potrivit presedintelui ARB, Radu Ghetea.

Tribunalul din Galati a dat miercuri prima sentinta definitiva in cazul unui credit contractat de la Volksbank in franci elvetieni si a dispus convertirea acestuia in lei la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului, la care se adauga o majorare de 10%. Contractul avea o clauza inclusa potrivit careia clientul poate solicita aceasta transformare daca cursul valutar se apreziaza cu 10% fata de momentul contractarii creditului.

Totodata, instanta a decis anularea comisionului de risc, considerat abuziv, si restituirea sumei platite aferente acestuia.

Anuntul a fost facut miercuri de avocatul Gheorghe Piperea pe pagina personala de Facebook, care a precizat ca nu a reprezentat in instanta clientul care a obtinut aceasta decizie.

"Eu cred ca astfel de sentinte nu ajuta deloc la redresarea creditarii. Astfel de interpretari nu sunt de natura sa redreseze activitatea de creditare. Atunci cand vezi ce ti se poate intampla nu te mai grabesti sa incepi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) transmit ingrijorarea sistemului", a declarat joi intr-o conferinta de presa Radu Gratian... mai mult


Joi, 11 Septembrie 2014, ora 21:39

4 comentarii
Ce trebuie sa stii daca ai credit in franci elvetieni: Toti ar putea castiga

Ce trebuie sa stii daca ai credit in franci elvetieni: Toti ar putea castiga

Plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua in care s-a acordat imprumutul ar putea fi considerata o clauza abuziva, considera avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), care a dat o decizie in acest sens in cadrul unui litigiu din Ungaria.

Totul a pornit de la un proces intentat bancii de doi maghiari care au obtinut un credit in 2008. In contract se prevedea ca rambursarea creditului se va face la cursul de vanzare valabil cu o zi inainte de data de plata a ratei, aminteste casa de avocatura Coltuc, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Veste buna pentru cei care au credite in franci elvetieni

Imprumutatii au cerut sa plateasca ratele insa la cursul la care au luat creditul, adica mult mai mic. Pornind de la acest caz, avocatul general Nils Wahl spune ca utilizarea a 2 cursuri diferite, unul mai mic la acordare si altul mai mare la plata ratelor, poate fi o clauza abuziva.

Avocatul general a anuntat insa ca "este totusi de competenta instantei nationale sa determine daca oamenii au fost in masura sa inteleaga ca s-au expus la o cheltuiala suplimentara din cauza diferentei dintre cele 2 cursuri de schimb".

In 2006-2007, cand creditele in aceasta valuta erau la mare cautare, un franc valora 2 lei. Acum, insa, cotatia a ajuns insa la peste 3 lei si 7 de bani. In consecinta, ratele celor imprumutati au crescut cu peste 85% in ultimii 7 ani.

"Si in Romania exista multe procese pe rol in legatura cu denominarea de-a lungul... mai mult


Luni, 26 Mai 2014, ora 17:53

1 comentariu
Lovitura pe care o dau bancile: Schimbarea creditelor din franci in euro, mult mai scumpa

Lovitura pe care o dau bancile: Schimbarea creditelor din franci in euro, mult mai scumpa

Creditele in franci elvetieni se pot transforma intr-o povara si mai mare pentru clienti, decat aceea data de aprecierea monedei elvetiene. Bancile le fac propunerea sa le transforme in euro, dar la valori mult prea mari, spun clientii, care le fac si mai costisitor imprumutul.

Analistii cred ca in spatele acestor propuneri sta incercarea bancilor de a scapa de creditele care le-au facut, in ultimii ani, numai probleme.

Ilie Balasoiu a luat un imprumut in franci, acum 5 ani si a primit zilele trecute o oferta de la banca sa schimbe moneda imprumutului in euro. Cand a luat creditul, 140.000 de franci elvetieni reprezentau 85.000 de euro. Dupa aprecierea monedei elvetiene si dupa plati facute timp de cinci ani, el ar avea acum de achitat 95.000 de euro.

"Ei ne-au spus asa: avem informatii cum ca francul va creste foarte mult, de aceea va facem oferta sa va convertiti din franci in euro, sa va salvam. Deci aceasta oferta o fac tuturor celor care au credit in franci. E strict pe profit. Nu au nicio treaba cu situatia clientilor, ca sunt buni platnici, rau platnici", a declarat Ilie Balasoiu.

Citeste mai departe despre Bancile propun clientilor sa schimbe creditele din franci elvetieni in euro pe Digi24.ro. mai mult


Joi, 14 Martie 2013, ora 14:22

4 comentarii
Ungaria ne da lectii. Vezi ce masuri ia impotriva francului

Ungaria ne da lectii. Vezi ce masuri ia impotriva francului

Ungaria i-ar putea forta pe creditorii tarii sa isi asume pierderile cauzate de imprumuturile ipotecare realizate in moneda straina, fixand francul elvetian cu pana la 20% sub ratele curente.

Planul ar trebui sa regleze schimbul valutar si sa stabileasca un franc la 180 de forinti, iar un euro la 250 de forinti, pentru rambursarea anticipata a unor credite ipotecare in monede straine, a precizat Janoz Lazar, liderul partidului de guvernamant, intr-o conferinta de presa, in estul Ungariei.

Propunerea va fi discutata de catre cabinetul ungar, pe 11 septembrie, iar decizie ar putea fi luata chiar a doua zi, conform unui purtator de cuvant al partidului.

"Acest lucru inseamna pierderi grave pentru sistemul financiar si ar pune, de asemenea, forintul sub presiune", a tinut sa precizeze Attila Vago, analist in cadrul Concorde Securities, din Budapesta.

Citeste mai multe despre Ungaria ne da lectii. Vezi ce masuri ia impotriva francului pe Business24.ro. mai mult


Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 09:50

1 comentariu
BNR schimba regulamentul de acordare a creditelor - vezi modificarile

BNR schimba regulamentul de acordare a creditelor - vezi modificarile

Creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%, potrivit unui proiect de regulament BNR, aplicabil si sucursalelor bancilor straine.

Banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte.

Acelasi regim se aplica si creditelor de refinantare a imprumuturilor imobiliare, anunta Mediafax.

Creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

In cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de o garantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exemplu polita de asigurare) de 133% din suma imprumutata.

De asemenea, in cazul creditelor de consum cu alte destinatii, debitorul persoana fizica va prezenta o garantie reala sau personala de 133% din valoarea imprumutului.

Fac exceptie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, pentru deces si pentru studii.

Pentru... mai mult


Marti, 06 Septembrie 2011, ora 20:30

3 comentarii
Scumpirea francului elvetian ne arde la buzunare. Ce solutii exista? - Interviu

Scumpirea francului elvetian ne arde la buzunare. Ce solutii exista? - Interviu

Sentimentul de panica de pe bursele mondiale a impins, in aceasta saptamana, francul elvetian spre un nou maxim istoric, in raport cu euro si leu. Moneda a trecut de pragul psihologic, de 4 lei/unitate, marcand o crestere de aproximativ 80% fata de nivelul din 2008.

Daca in urma cu 4-5 ani, romanii, vrajiti de mirajul dobanzilor atractive la creditele in franci elvetieni, contractau imprumuturi pe zeci de ani, acum suporta un curs de schimb dublu pentru a-si achita rata lunara.

In cazul in care francul elvetian ramane la cursul de 4 lei, singura solutie pentru romanii cu imprumuturi in aceasta moneda este refinantarea in euro sau chiar in lei.

Ziare.com a vorbit cu Corneliu Cojocaru, director in cadrul BCR, despre solutiile pe care le pot adopta romanii care au contractat imprumuturi in franci elvetieni.

Mugur Isarescu anunta recent o posibila ieftinire a creditelor in lei. Credeti ca bancile sunt dispuse in acest moment sa mai scada dobanda la creditele in lei?

Nu e vorba de lipsa de dorinta in privinta scaderii dobanzilor, ci este vorba de piata. Guvernatorul a spus foarte raspicat ca ar trebui ca dobanzile pe piata interbancara sa scada. Asta inseamna o scadere a ROBOR si ROBID. Acest lucru ar atrage dupa sine si o scadere a tuturor dobanzilor care se fixeaza in functie de ROBOR.

Piata dobanzilor va scadea in functie de evolutiile din piata monetara, dar, coroborate si cu inflatia, pentru ca in momentul in care vorbim de inflatie ridicata de peste 8%,... mai mult


Vineri, 12 August 2011, ora 16:07

11 comentarii
Ungaria ingheata cursul pentru cei cu credite in franci elvetieni

Ungaria ingheata cursul pentru cei cu credite in franci elvetieni

Guvernul ungar vrea ca pana la finele lunii aprilie sa ajute toti clientii bancilor care au credite in franci elvetieni si nu le mai pot plati.

Astfel, acestia vor avea posibilitatea de a-si fixa rata lunara la un curs de sub 200 de forinti pentru un franc, fapt care va face mult mai accesibila rambursarea datoriilor.

Ca si in Romania, debitorii unguri s-au inghesuit in perioada de boom economic sa-si ia credite, iar cele mai accesibila pareau, pe atunci, creditele in franci elvetieni. Inainte de criza, cursul era de aproximativ de 160 de forinti pentru un franc elvetian, in prezent paritatea fiind de peste 200 forinti pentru un franc, potrivit forexpros.com. La un asemenea curs, multi din cei care au credite in moneda elvetiana au si probleme in a-si returna datoriile.

Parlamentarul ungar Antal Rogan a declarat ca ar fi o mare greseala daca guvernul nu va gasi o solutie pentru a-si ajuta poporul. Desi a precizat ca rata de schimb forint/CHF ar fi foarte avantajoasa sub 200/1, acesta nu a dat o cifra precisa.

Diferenta dintre cursul de schimb si cel fixat pentru plata ratelor ar urma sa apara intr-un cont in forinti pe cinci ani, garantat de guvern. Daca cursul va coboari sub pragul fixat, persoanele vor plati in continuare ratele la acest curs, insa suma din contul garantat de guvern se va reduce. mai mult


Miercuri, 30 Martie 2011, ora 19:54

1 comentariu
Capcanele creditului in franci elvetieni

Capcanele creditului in franci elvetieni

Unul dintre cele mai cautate credite de pe piata este cel in franci elvetieni. Desi insusi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a atras atentia in repetate randuri asupra pericolului pe care il reprezinta aceste credite exotice si a punctat asupra restrangerii acestora, clientii bancilor continua sa ia astfel de imprumuturi.

In ultimul an francul elvetian s-a apreciat cu circa 22%, iar sansele sa ajunga la un nivel mai scazut sunt mici. Ceea ce inseamna ca in prezent romanii care au credite in franci elvetieni sunt nevoiti sa plateasca rate mai mari cu acelasi nivel.

Pe de alta parte, despre francul elvetian se spune ca este una dintre cele mai stabile monezi, iar dobanda de referinta este stabila si la un nivel scazut. Insa trebuie mentionat faptul ca exista un pericol al aprecierii francului elvetian care va conduce automat la o noua scumpire a creditelor in aceasta moneda exotica.

Un alt pericol este cel al schimbului valutar, adica la transformarea leilor in franci elvetieni. De obicei romanii nu gasesc la casele de schimb valutare sa cumpere franci elvetieni. Astfel ca singura optiune care ramane este platirea ratei direct la casa de schimb valutar a bancii de la care s-a luat imprumutul si acceptarea implicita a ratei de schimb afisate de banca. Iar aici apare evident o "mica" problema, pentru ca bancile cer preturi mai mari pentru francul elvetian, ceea ce poate duce la o scumpire a ratei cu pana la 1-2%.

Si, cu toate acestea, numai anul trecut romanii au... mai mult


Vineri, 30 Mai 2008, ora 22:10

17 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: O creatura infricosatoare
  2. Scandal in aer: Bataie intre pasagerii unui avion, din cauza unui... bebelus
  3. Gest de aur facut de un om al strazii pentru o tanara disperata
  4. Un barbat si-a facut 50 de operatii estetice ca sa semene cu Kim Kardashian (Foto)
  5. Suntem campioni la ceva - Un fotograf strain, mut de admiratie (Galerie foto)
  6. A sarit dezbracat in apa inghetata pentru a salva o rata (Galerie foto)
  7. Opt religii sub un singur acoperis
  8. Aparitie incredibila pe strazile din China - oamenii au ras in hohote (Video)
  9. Protest inedit fata de casatoriile gay, cu un cal imbracat in mireasa
  10. Reactie necontrolata a ducesei de Cambridge - moment unic (Video)