schimbare credit franci

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Criza francului elvetian O clauza ilegala in contracte?

Criza francului elvetian O clauza ilegala in contracte?

Clauza din contractele creditelor in franci elvetieni, care ii obliga pe clienti sa isi plateasca ratele in moneda respectiva si nu in lei, este nula, arata avocatul Gheorghe Piperea.

El sustine ca aceasta clauza incalca Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care prevede ca nicio institutie de stat sau privata nu are voie sa refuze plata in lei de la clienti, potrivit ziarului Bursa.

Astfel, articolul 16 din actul normativ sublinieaza ca "bancnotele si monedele emise si neretrase din circulatie de catre Banca Nationala a Romaniei reprezinta insemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominala pentru plata tuturor obligatiilor publice si private".

Criza francului elvetian - BNR nu vrea conversia la un curs istoric: Cine plateste? Domnul Piperea?

"Potrivit acestui articol, daca imprumutatul in franci elvetieni merge sa plateasca in lei la banca, institutia nu are voie sa refuze moneda nationala. In contract, insa, scrie ca imprumutul a fost facut in CHF, iar plata trebuie efectuata, de asemenea, in CHF. Cel putin asa au lasat bancile recalcitrante sa se inteleaga (...).

Ca sa poata sa respecte contractul impus de banca si interpretarea cu executarea silita pe masa a acestui contract, 'promovata' tot de banca, clientul fie vine la casierie cu franci elvetieni, daca ii gaseste pe la casele de schimb valutar, fie vine cu lei, pe care banca ii schimba in euro si apoi in franci, cu aplicarea in cascada de comisioane de... mai mult


Marti, 17 Februarie 2015, ora 09:49

2 comentarii
AP prezinta soarta unor oameni zdrobiti de francul elvetian, inclusiv din Romania

AP prezinta soarta unor oameni zdrobiti de francul elvetian, inclusiv din Romania

In luna care a trecut de la decizia din 15 ianuarie a Bancii Centrale Elvetiene viata catorva sute de mii de cetateni din Europa Centrala s-a schimbat fundamental.

Elvis Constantin Cluci si sotia sa intentionau sa faca un fratior copilului de doi ani si jumatate. Insa pentru ca francul elvetian a crescut atat de mult, rata creditului ipotecar pentru garsoniera lor a devenit atat de mare incat nu numai ca al doilea copil a iesit din ecuatie, dar cel mic a fost trimis sa traiasca la bunici, scrie AP, citata de Daily Herald.

Costurile cu cresa celui mic si creditul sunt atat de mari incat cei doi romani au fost nevoiti sa se multumeasca sa-si viziteze copilul de doua ori pe luna, cand reusesc sa puna deoparte bani de benzina.

"Nici nu mai pot sa zambesc. Sotia mea este complet distrusa. Ca barbat, trebuie sa fiu puternic si sa indur", spune Cluci, in varsta de 37 de ani.

Disperarea financiara a familiei Cluci este resimtita de cateva sute de mii de central-europeni, pe care cresterea francului i-a scos in strada, la proteste.

Multi dintre acestia sunt tineri de 20-30 de ani si au luat credite in franci in anii de boom economic, inainte de criza din 2008. Trebuiau sa fie prima generatie care beneficiaza pe deplin de promisiunea economica a aderarii la UE. Creditele in moneda straina au fost preferate atunci pentru ca aveau dobanzi mai mici, insa acum soarta oamenilor este legata de suisurile si coborasurile acestor monezi.

Suferinta acestor oameni devine o... mai mult


Luni, 16 Februarie 2015, ora 11:28

8 comentarii
Criza francilor elvetieni: Nicio banca nu a avertizat clientii asupra riscului la creditele in valuta

Criza francilor elvetieni: Nicio banca nu a avertizat clientii asupra riscului la creditele in valuta

Peste 220 de romani cu credite in franci elvetieni au facut plangeri la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, institutie care a constatat ca nicio banca din Romania nu a avertizat nici macar un client asupra riscului la care se expune pastrand valuta creditului.

Dupa aprecierea francului elvetian, din ianuarie, ANPC a inregistrat 223 de reclamatii referitoare la creditele acordate de banci in aceasta moneda.

Reclamatiile privind posibile abuzuri ale bancilor nu sunt insa o noutate. In anul 2014, ANPC a totalizat 7.658 de reclamatii privind serviciile bancare. Dupa analizarea lor, s-a stabilit ca jumatate erau intemeiate si dintre acestea aproximativ 60% au fost solutionate amiabil.

ANPC a incheiat 407 procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi in valoare totala de 3.239.000 de lei.

Romani supraindatorati in franci: Ministrul de Finante are o idee, parlamentarii il ignora

Persoanele cu credite in franci elvetieni reclama lipsa avertizarii cu privire la riscurile cursului valutar si poprirea abuziva a drepturilor salariale pentru acoperirea ratelor de credit

ANPC sustine ca, dupa aprecierea francului elvetian, principalele solicitari legate de creditele acordate in aceasta moneda vizeaza lipsa avertizarii cu privire la riscurile cursului valutar si verificarea prevederilor contractuale.

Aspectele reclamate de consumatori, in cazul serviciilor financiar-bancare, se refera in principal la:
- intarzieri nejustificate ale... mai mult


Joi, 12 Februarie 2015, ora 12:45

6 comentarii
Inca o banca ajuta romanii care au credite in franci

Inca o banca ajuta romanii care au credite in franci

Credit Europe Bank va reduce joi dobanzile la toate creditele in franci elvetieni cu dobanda variabila, prin actualizarea anticipata a indicelui LIBOR valabil miercuri, 4 februarie, masura fiind aplicata pana la urmatorul termen de revizuire prevazut in fiecare contract, a anuntat banca.

"Intelegem impactul economic al evolutiei recente a cursului de schimb al CHF asupra clientilor nostri si suntem preocupati de gasirea de solutii pentru sustinerea lor in fata consecintelor unui mediu valutar volatil", au transmis oficialii Credit Europe Bank Romania intr-un comunicat.

Cat de penal este cazul bancilor care au acordat credite in franci

Astfel, rata dobanzii se va reduce pentru toate creditele in franci elvetieni cu dobanda variabila, inclusiv pentru cele aflate in perioada de restructurare, prin actualizarea indicelui LIBOR (luat in calcul la stabilirea dobanzii pentru creditele in franci elvetieni, alaturi de marja bancii) valabil la 4 februarie, care este cotat la -0,869% pentru termenul de trei luni si la -0,76% pentru termene de sase luni.

LIBOR (London Interbank Offered Rate) este rata de referinta la calcularea dobanzilor interbancare pe piata londoneza.

"Vom analiza de asemenea solutii suplimentare pentru clientii nostri, impreuna cu acestia, in functie de evaluarea individuala a acestora", se mai spune in comunicat.

Ce trebuie sa stii daca ai credit in franci elvetieni: Toti ar putea castiga

Banca sustine ca imediat dupa evolutia ascendenta a... mai mult


Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 20:05

Criza francului elvetian - BNR nu vrea conversia la un curs istoric: Cine plateste? Domnul Piperea?

Criza francului elvetian - BNR nu vrea conversia la un curs istoric: Cine plateste? Domnul Piperea?

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a sustinut, vineri, o conferinta de presa, in care a vorbit despre problema creditelor in franci elvetieni.

BNR le raspunde datornicilor in franci: Iata ce solutii exista (Video)

El a tinut sa precizeze ca BNR nu sustine conversia creditelor in franci elvetieni la un curs istoric (cursul la care a fost contractat creditul).

"Daca s-ar face conversia la curs istoric, cine ar suporta diferenta de curs? Domnul Piperea (avocatul Gheorghe Piperea - n.red.), daca tot s-a ambalat atata?", a spus Isarescu.

Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta in instanta mai multe persoane care au credite in franci elvetieni si au dat bancile in judecata, a spus in mai multe randuri ca solutia cea mai buna, atat pentru debitori, cat si pentru banci, este conversia imprumuturilor in lei la cursul din momentul incheierii contractului, majorat cu maxim 10%.

Potrivit lui Isarescu, in cazul in care s-ar face conversia creditelor la un curs istoric, pierderea ar fi de 9,8 miliarde de lei, iar la un curs istoric plus 20% pierderea ar fi de 5,5 miliarde de lei. "Eu nu vreau sa va sperii, dar va arat costurile", a declarat guvernatorul BNR.

Acesta a precizat ca nu poate fi adoptata o singura solutie generala, ci mai multe solutii diferentiate, mesaj care va fi transmis si Parlamentului.

Isarescu a prezentat cateva solutii "realiste" pentru cei care au credite in franci elvetieni: solutii individualizate, negociate intre... mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 12:21

17 comentarii
De ce nu ar merge indexarea cursului de la data acordarii creditului in franci cu 20%

De ce nu ar merge indexarea cursului de la data acordarii creditului in franci cu 20%

Asociatiile de clienti ai bancilor care au luat credite in franci elvetieni reclama acum faptul ca au ajuns acum sa plateasca rate de doua - trei ori mai mari fata de cele initiale.

Ei fac trimitere la o Directiva Europeana, nr. 17/2014, care prevede posiblitatea interventiei statului in conditiile in care cursul de schimb al monedei straine in care au luat creditul creste cu mai mult de 20% in raport cu moneda nationala.

Dincolo de calendarul prevazut expres pentru eventuala aplicare a unor masuri de catre statul in cauza si de eventualele problemele de constitutionalitate pe care le-ar ridica impunerea pe cale administrativa a unui curs fix pentru o anumita moneda straina (aici discutiile s-ar putea complica si cu discriminarea intre valute straine), mai exista un factor de care nu se tine cont in argumentatia publica.

Pur si simplu, leul din 2015 nu mai este acelasi cu leul din 2006, 2007 sau 2008, anii de boom economic in care, pe fondul cresterii semnificative a veniturilor si a optimismului privind avansul robust al economiei, s-a luat cea mai mare parte a creditelor in franci elvetieni.

Se poate observa ca nu toata suma mai mare aflata acum pe post de rata constituie, de fapt, o plata suplimentara. Calculul de actualizare a sumelor platite arata ca, de pilda, 1.000 lei din 2006 sunt totuna cu 1.455 lei in 2014 si se va apropia de 1.500 lei in 2015.

In toate cazurile prezentate (pentru anii 2006, 2007 si 2008), cam in trei ani de la luarea creditului,... mai mult


Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 16:05

1 comentariu
Criza francului: Sa nu dam foc casei! (Opinii)

Criza francului: Sa nu dam foc casei! (Opinii)

In chestiunea francului elvetian, ceea ce vad eu acum este o mare revarsare de populism si o incercare disperata a politicienilor de a profita de nenorocirea unor oameni care, insa, daca e sa fim cinstiti, isi platesc propria eroare.

Parlamentarii din Comisia de Buget Finante au cautat solutii, unele extravagante precum aceea de blocare a cursului de schimb leu-franc elvetian. E grav sa fii in aceasta pozitie si sa nu stii ca BNR stabileste cursul francului indirect, prin cursul euro.

S-a vorbit despre conversia creditelor in lei la cursul de la data incheierii contractelor de creditare. Ca doar au bancile de unde sa plateasca, nu-i asa?

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a avertizat care ar putea fi pretul unei asemenea decizii: "Rezolvarea printr-un act normativ care sa stabileasca conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei nu se poate! (...) Sunt banci care pot da faliment, daca conversia se face la curs istoric. Si nu una sau doua banci risca falimentul! Cineva spunea ca volumul creditelor in franci nu reprezinta un risc sistemic, dar falimentul unei banci este un risc sistemic."

Nu e un risc care trebuie minimalizat, chiar daca sentimental te gandesti mai degraba la omul care pierde casa decat la banca in pericol de faliment. Dar, daca banca intra in faliment, va dati seama cate alte firme si persoane fizice pot fi lezate chiar fara absolut nicio vina? Si daca mai multe asemenea falimente destabilizeaza sistemul... mai mult


Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 23:35

40 comentarii
Reuniune de urgenta in Parlament: Se cauta solutii pentru romanii cu credite in franci

Reuniune de urgenta in Parlament: Se cauta solutii pentru romanii cu credite in franci

Membrii Comisiei pentru Buget-Finante din Camera Deputatilor vor fi convocati intr-o sedinta de urgenta pentru a analiza solutiile pentru romanii cu credite in franci, afectati de cresterea vertigionasa a monedei elvetiene.

Deputatul PSD Ana Birchall a facut aceasta solicitare, precizand ca "este imperativ ca toate partile implicate sa se aseze la aceeasi masa pentru gasirea de solutii echilibrate care pot fi puse in practica", potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Solicit biroului Comisiei pentru buget-finante a Camerei Deputatilor sa convoace in cel mai scurt timp membrii Comisiei pentru a sustine solutiile propuse de ministrul Finantelor, domnul Darius Valcov, in urma discutiilor cu reprezentantii BNR si pentru promovarea altor masuri legislative complementare pentru ajutorarea celor afectati de fluctuatiile cursuluide schimb al francului elvetian", a explicat aceasta.

Ulterior, social-democratul Viorel Stefan, presedintele Comisiei pentru Buget-Finante, a confirmat ca va solicita, luni, o sedinta, care va avea loc "in cel mai scurt timp".

"In cadrul acestei sesiuni extraordinare vom analiza masuri de adoptat in regim de urgenta pentru rezolvarea crizei francului", a sustinut politicianul, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.

Ambii deputati au sustinut utilitatea masurilor comunicate de ministrul Finantelor, Darius Valcov, dupa intalnirea cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), anume extinderea plafonului asa-numitei "electorate" si... mai mult


Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 13:27

35 comentarii
Lovitura pe care o dau bancile: Schimbarea creditelor din franci in euro, mult mai scumpa

Lovitura pe care o dau bancile: Schimbarea creditelor din franci in euro, mult mai scumpa

Creditele in franci elvetieni se pot transforma intr-o povara si mai mare pentru clienti, decat aceea data de aprecierea monedei elvetiene. Bancile le fac propunerea sa le transforme in euro, dar la valori mult prea mari, spun clientii, care le fac si mai costisitor imprumutul.

Analistii cred ca in spatele acestor propuneri sta incercarea bancilor de a scapa de creditele care le-au facut, in ultimii ani, numai probleme.

Ilie Balasoiu a luat un imprumut in franci, acum 5 ani si a primit zilele trecute o oferta de la banca sa schimbe moneda imprumutului in euro. Cand a luat creditul, 140.000 de franci elvetieni reprezentau 85.000 de euro. Dupa aprecierea monedei elvetiene si dupa plati facute timp de cinci ani, el ar avea acum de achitat 95.000 de euro.

"Ei ne-au spus asa: avem informatii cum ca francul va creste foarte mult, de aceea va facem oferta sa va convertiti din franci in euro, sa va salvam. Deci aceasta oferta o fac tuturor celor care au credit in franci. E strict pe profit. Nu au nicio treaba cu situatia clientilor, ca sunt buni platnici, rau platnici", a declarat Ilie Balasoiu.

Citeste mai departe despre Bancile propun clientilor sa schimbe creditele din franci elvetieni in euro pe Digi24.ro. mai mult


Joi, 14 Martie 2013, ora 14:22

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Papa Francisc, avertisment de la medici - ce obicei ii pune in pericol sanatatea
  2. A castigat la Loto a doua oara in doi ani: Am avut o presimtire
  3. Cum a castigat o pisica trei milioane de euro
  4. Tribul izolat care traieste de 800 de ani in Marele Canion (Galerie foto)
  5. Si-a otravit familia dupa ce a preparat ciocolata calda expirata de 25 de ani
  6. Se angajeaza pisica. Nu e gluma. Salariul - 200 de euro - Vezi cerintele jobului
  7. Exorcizare in masa intr-o tabara religioasa: Un preot a vrut sa scoata Diavolul din copii
  8. Politistii britanici au ramas uimiti: ce-au descoperit intr-o Toyota
  9. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  10. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu