schimbare plan cadru

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Remus Pricopie, fascinat de teoria "moftului"

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Remus Pricopie, fascinat de teoria "moftului"

Ordinul 3371 din 12 martie 2013 dovedeste cu prisosinta ca pentru ministrul Educatiei, Remus Pricopie, legea 53/2003 privind transparenta decizionala ramane un moft al democratiei.

De la "proprietatea este un moft" pana la a privi transparenta decizionala la fel nici nu e mare efort de facut. Realitatea dovedeste ca elaborarea planurilor cadru pentru invatamantul primar a fost inspirata din aceasta tema iliesciana: moftul.

Ce propunea ministerul in februarie 2013?

In afara de celebrele 4 ore de sport (propuse spre linistea premierului Ponta si disperarea celor care stiu ca nu exista conditii pentru o astfel de optiune), noi, cei interesati, ne amintim ca Planul cadru supus dezbaterii publice propunea cresterea numarului de ore/saptamana/elev.

La clasa I si a II-a, numarul minim de ore crestea de la 18 la 20 ore/saptamana, iar numarul maxim de ore crestea de la 20 la 21 ore/saptamana. La clasa a III-a, numarul minim de ore crestea de la 19 la 21 ore/saptamana, iar numarul maxim de ore ramanea la 22 ore/saptamana. La clasa a IV-a, numarul minim de ore crestea de la 21 la 22 ore/saptamana, iar numarul maxim de ore scadea de la 24 la 23 ore/saptamana.

Prin urmare, elevii din clasele I si a II-a ar fi putut avea o zi din cele 5 ale saptamanii cu 5 ore, cei din clasa a III-a 2 zile cu 5 ore, iar elevii din clasa a IV-a, 3 zile cu 5 ore obligatorii. Peste acestea vin consultatii, cercuri, after-school etc.

Ce criticam atunci?

Lipsa de corelare cu buna... mai mult


Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 19:59

4 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul Cadru de invatamant pentru invatamantul primar

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul Cadru de invatamant pentru invatamantul primar

Iata un prim pas facut de Ministerul Educatiei pentru o constructie curriculara adecvata contextului economic si social in care ne aflam, intereselor si particularitatilor de varsta ale elevilor.

Spre deosebire de alte tari, chiar foste comuniste, noua ne-au trebuit 23 de ani sa ajungem la concluzia ca "arhitectura" activitatii scolare trebuie schimbata, daca vrem sa avem o educatie si formare profesionala care sa ajute economia si cetatenii, nu sa-i blocheze intr-o paradigma veche, generata de regimul comunist.

Planul Cadru pentru primar ar trebui continuat cu acela pentru gimnaziu si liceu, pentru ca toti cei interesati sa-si faca o idee despre filosofia si arhitectura scolara, sa-si proiecteze si coreleze eforturile pe parcursul celor 9 sau 12 ani de scolaritate.

Noutatile din Planul Cadru in discutie sunt: reaparitia orelor de tehnologie (fostul lucru manual), mai multe ore de sport si chiar dans (educatie muzicala si miscare), discipline agregat (matematica si stiinte sau educatie pentru societate), si pastrarea prevederii din Legea Educatiei Nationale conform careia profesorii au 25% din numarul de ore la dispozitia lor, pentru a contribui la efortul educational cu un aport proprie, fie activitate de performanta, fie remediala.

Problemele apar la orele de educatie fizica, pentru ca nu toate scolile au resurse de spatiu pentru 4 ore pe saptamana/clasa, mai ales in lunile de iarna cand afara este frig si nu se pot face ore de educatie fizica in aer liber.... mai mult


Vineri, 15 Februarie 2013, ora 16:45

13 comentarii
Numarul internarilor in spitale, cu 10% mai mic in 2011 - Vezi contractul-cadru

Numarul internarilor in spitale, cu 10% mai mic in 2011 - Vezi contractul-cadru

Guvernul a adoptat, marti, prin Ordonanta de Urgenta Contractul-cadru pentru o perioada de doi ani si temeiul legal pentru derularea Programelor Nationale de Sanatate.

"Aceasta modificare va da furnizorilor de servicii medicale si intregului sistem sanitar predictibilitate si continuitate", a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Conform informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii, in premiera in Romania, incepand cu 2011, contractul cadru va reglementa conditiile acordarii de asistenta medicala in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2 ani.

Contractul-cadru va intra in vigoare incepand cu luna aprilie a anului 2011, pana atunci fiind prelungite prevederile contractului din 2010. Foarte important este ca s-a prevazut reducerea cu 10% a internarilor in spitale si respectarea Planului National de Paturi.

In plus, incepand de anul viitor, toate contractele incheiate intre casele de asigurari de sanatate si furnizori vor putea avea o valabilitate asigurata pana la data de 31 decembrie 2012. In ceea ce priveste sumele contractate, acestea se stabilesc in fiecare an de derulare a contractului. De exemplu, pentru un contract incheiat in 2011, valoarea acestuia in 2012 se va stabili prin act aditional, in functie de bugetul aprobat.

Pentru cresterea calitatii intregii activitati de eliberare a medicamentelor, farmaciile au obligativitatea de a face dovada respectarii Regulilor de Buna Practica Farmaceutica.

A fost... mai mult


Marti, 28 Decembrie 2010, ora 20:19

2 comentarii
CE a adoptat un nou plan de actiune privitor la donarea si transplantul de organe

CE a adoptat un nou plan de actiune privitor la donarea si transplantul de organe

Comisia Europeana (CE) a adoptat, luni, Directiva si planul de actiune pe sase ani (2009-2015) privind donarea si transplantul de organe in cadrul statelor membre UE.

Decizia vizeaza imbunatatirea calitativa a organelor si sporirea accesului la acestea, informeaza NewsIn.

In prezent, in Uniunea Europeana exista 56.000 de pacienti care au nevoie de un donator compatibil de organe. Potrivit estimarilor CE, zilnic mor 12 persoane care ar avea nevoie de transplant.

Directiva prevede un cadru juridic clar pentru donarea si transplantul de organe in Uniunea Europeana, fiecare stat membru va desemna o autoritate nationala competenta pentru a asigura respectarea standardelor UE in materie de calitate si siguranta.

Standardele includ stabilirea unui sistem de trasabilitate a organelor umane si a unuia de raportare a incidentelor adverse severe, precum si a reactiilor adverse grave.

Planul de actiune vizeaza incurajarea actiunilor comune si facilitarea coordonarii cu statele membre, obiective care vor fi indeplinite prin intermediul a diverse mecanisme, precum schimbul de bune practici sau incheierea unor acorduri la nivelul UE privind teme specifice. mai mult


Luni, 08 Decembrie 2008, ora 17:31

Alte articole despre: transplant organe, CE, Plan Actiune

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii