schimbare salarizare sanatate

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ministrul alternativa al Sanatatii: 300 de mil. de euro fraudati anual - bani pentru salariile medicilor Interviu

Ministrul alternativa al Sanatatii: 300 de mil. de euro fraudati anual - bani pentru salariile medicilor Interviu

Daca guvernul ar dori sa dea salarii mai mari medicilor ar fi suficient sa controleze riguros cheltuielile publice si sa combata fraudele din sistemul de asigurari de sanatate, care provoaca pierderi de cel putin 300 de milioane de euro pe an, afirma dr. Dragos Serban, ministrul Sanatatii in cabinetul alternativa al PDL.

In interviul acordat Ziare.com, dr. Dragos Serban considera ca in acest moment exodul din tara al medicilor a devenit o chestiune de securitate nationala, care insa nu poate fi pusa exclusiv pe seama salariilor mici: "Ministerul Sanatatii nu a facut nimic pentru redarea demnitatii profesionale. Nu a existat nici o masura pentru stoparea denigrarii personalului medical, nu a existat oferta de locuri de munca in domeniile pentru care tinerii medici s-au pregatit, nu este asigurat accesul la specializare si perfectionare si mai ales promovarea in sistem pe criterii de transparenta si competenta."

Dr. Dragos Serban considera ca reglementarile si procedurile stau la baza oricarui sistem medical modern si ele trebuie sa constituie baza reformei sanatatii, astfel incat pacientului sa ii fie respectat dreptul la servicii medicale de calitate similara oriunde s-ar afla.

Medicul Dragos Serban este singurul neafiliat politic din guvernul alternativa al PDL. Este ministrul "din umbra" al Sanatatii. Este medic primar chirurg la Spitalul Universitar din Bucuresti, este lector la UMF Carol Davila si are studii de management sanitar in tara si in strainatate.... mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 12:10

22 comentarii
Ministrul Sanatatii promite salarii mai mari pentru medici, dar nu spune cum face minunea

Ministrul Sanatatii promite salarii mai mari pentru medici, dar nu spune cum face minunea

Pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost postat, joi, cu o zi intarziere fata de anuntul initial, proiectul de lege pentru modificarea salariilor medicilor, insa acesta este plin de lacune.

Despre acest proiect, ministrul Sanatatii a afirmat, in repetate randuri, ca va reforma sistemul sanitar si ca ii va convinge pe medici sa profeseze in tara, potrivit Digi24.

Totusi, in document sunt prezentate cateva idei vagi, fara a se preciza concret cum vor ajunge medicii sa primeasca salarii mai mari. Proiectul prevede ca acestia vor aveau un salariu format din doua parti: una fixa, de baza, si un variabila, in functie de performanta. Acest fragment din document este, insa, incomplet si neclar.

Nicolaescu: Salarizarea medicilor dupa performanta ar putea fi introdusa in acest an

"Proiectul asta, daca merge asa in Parlament, poate fi aprobat maine fara nicio problema, pentru ca el nu spune mare lucru, nici macar nu schimba mare lucru. Se putea face in trei zile, hai si a patra, sa te mai consulti cu cativa medici, colegii ale medicilor", este de parere Sorin Ionita, presedintele Expert Forum.

Eugen Nicolaescu promitea, la inceputul anului, ca va modifica sistemul de salarizare a medicilor, astfel incat acestia sa nu mai plece in alte tari. "Am avut de optat intre a respecta un termen pe care toata lumea mi l-a asigurat atunci cand mi l-am asumat sau a nu respecta acel termen. Am acceptat, cu riscul de a fi criticat", a declarat ministrul.

In Romania, un medic... mai mult


Vineri, 02 August 2013, ora 21:40

7 comentarii
Nicolaescu: Grila de salarizare avantajoasa pentru medici. Din 2014

Nicolaescu: Grila de salarizare avantajoasa pentru medici. Din 2014

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca anul 2014 va aduce schimbari in sistemul sanitar, inclusiv o grila de salarizare avantajoasa pentru medici.

Ministrul Sanatatii a declarat ca doreste ca spitalele sa fie scoase din sistemul bugetar, iar doctorii sa nu mai aiba statut de bugetari, scrie EVZ.

"Bugetul lui 2013 e unul mic din pacate, trebuie sa platim si arieratele. Anul asta nu crestem salariile, anul 2013 nu avem bani de salarii, dar incercam sa construim o lege a salarizarii si un buget pentru 2014, sa facem o anume crestere.

Proiectul salarizarii il vom pune in dezbatere publica si acolo vom gasi elemente prin care incercam sa crestem salarizarea medicilor, o parte variabila, o parte fixa. Incercam sa facem acest lucru concomitent cu schimbarea statutului spitalului, sa scoatem spitalul din sistem bugetar si sa incercam sa-i dam spitalului un buget global", a spus Eugen Nicolaescu. mai mult


Sambata, 29 Iunie 2013, ora 12:02

1 comentariu
Nicolaescu: Salarizarea medicilor dupa performanta ar putea fi introdusa in acest an

Nicolaescu: Salarizarea medicilor dupa performanta ar putea fi introdusa in acest an

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, miercuri seara, la Realitatea TV, ca pentru a opri migratia medicilor se are in vedere introducerea platii acestora in functie de performanta, sistem care care ar putea fi introdus chiar din acest an.

"De acum acolo, incercand sa le spunem oamenilor 'mai aveti putina rabdare', noi credem ca lucrul cel mai important este sa stopam migratia. Intre 2009 si 2012, pe datele pe care le avem, au plecat intre 5.000 si 7.000 de medici din Romania.

S-ar putea, la un moment dat, sa facem investitii, sa avem un sistem minunat, dar sa nu avem cu cine pentru ca medicii pleaca, drept pentru care noi ne-a gandit sa introducem, poate chiar din acest an, sistemul de plata pe performanta, adica sa incercam sa-i dam unui medic cat se poate oferi daca el face mai mult decat altul, sa micsoram, daca vreti, acest sistem asa-zis socialist de plata, acest sistem rigid de grila de salarizare bugetara si sa incercam sa spunem: 'dumneata esti medic chirurg, faci 1.000 de operatii pe an - o cifra ipotetica - o sa ai 10.000 de euro, faci 20 de operatii pe an, o sa ai 200 de euro'", a spus Nicolaescu.

Potrivit ministrului Sanatatii, acest sistem ii va face pe cei care sunt buni si "cei care fac intr-adevar ceea ce trebuie" sa simta ca sunt apreciati si ca nu are rost sa mai plece, urmand sa ramana aici si sa-i "creasca" si pe altii.

Potrivit lui Nicolaescu, sistemul de plata a medicilor ar trebui schimbat complet in sensul eliminarii grilei... mai mult


Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:27

4 comentarii
Sindicatele din sanatate cer alt sistem de salarizare

Sindicatele din sanatate cer alt sistem de salarizare

Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania (FSSR) a transmis vineri un comunicat prin care solicita implementarea unui nou sistem de salarizare in sanatate, deoarece o eventuala revenire la veniturile anterioare nu constituie un ideal pentru salariatii din acest domeniu.

"Patosul restauratiei salariale caracterizeaza si acest Guvern, la fel ca si pe cele anterioare. Din pacate, intentia Executivului risca sa fie doar una de suprafata in ceea ce priveste salariile lucratorilor din sanatate, deoarece concomitent se iau masuri dure de reducere a salariilor in unele spitale din tara, ca urmare a reducerii sporurilor.

Exista totodata spitale care fie nu sunt finantate la un nivel adecvat, cel mai adesea, fie sunt dominate de un exces de autoritate si interes, ivite in contextul unei descentralizari gresit intelese si mult prea excesive", a declarat Viorel Rotila, presedintele FSSR.

Acesta a precizat, totodata, ca personalul din sanatate merita un nou sistem de salarizare, separat de cel al bugetarilor, bazat pe recunoasterea nivelului de pregatire, a importantei sociale a muncii si a efortului depus. mai mult


Vineri, 11 Mai 2012, ora 18:53

2 comentarii
Initiatorul Legii Sanatatii: Arafat a refuzat dezbaterea, e vina lui

Initiatorul Legii Sanatatii: Arafat a refuzat dezbaterea, e vina lui

Cristian Vladescu, unul dintre initiatorii Legii Sanatatii, sustine ca dezbaterea publica a acestui proiect a fost constant amanata din cauza ca Raed Arafat a refuzat sa discute daca nu se schimba prevederile asa cum doreste el.

"Legea a ajuns in perioada Sarbatorilor (in dezbatere publica - n.red.) din cauza domnului Arafat, care s-a opus timp de doua luni de zile sa fie pusa in dezbatere. E nefericit lucrul acesta, dar dezbaterea are loc acum", a declarat, la RFI, Vladescu.

Intrebat cum comenteaza informatiile conform carora ar fi refuzat sa participe la dezbaterile la care era prezent si Arafat, Vladescu a spus ca sunt false.

"Domnul Arafat s-a ridicat de la dezbateri, spunand ca daca nu se accepta ce doreste dansul, dansului spunandu-i-se ca poate sa scrie legea asa cum o doreste domnia sa, tinand cont de un singur lucru: posibilitatea de a deschide sistemul, astfel incat pacientul sa aiba mai multe optiuni, sa-i creasca accesibilitatea si cu resursele existente sa se poata face aceste lucruri. Domnia sa s-a ridicat, a plecat si a spus ca va trece Urgenta la Ministerul de Interne. Si acesta a fost sfarsitul discutiei", a mai spus Vladescu.

Personalul de la ambulanta de stat mai bine trece strada, decat granita

Initiatorul controversatei legi a fost rugat sa comenteze si declaratiile lui Arafat care spune ca, in alte tari unde s-au intamplat lucruri similare, salarizarea este redusa sistematic si, per total, aceasta meserie devine neatractiva.

"Asta... mai mult


Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 12:59

6 comentarii
Cum sustine un secretar de stat noua Lege a Sanatatii - Interviu

Cum sustine un secretar de stat noua Lege a Sanatatii - Interviu

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Anton Irimie, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre noua Lege a Sanatatii, beneficiile transformarii spitalelor in fundatii si societati comerciale si necesitatea reformei in acest sistem.

Cristian Anton Irimie sustine ca sectorul de stat nu va pierde in concurenta cu cel privat, deoarece "viata a dovedit ca, acolo unde exista concurenta, exista cresterea calitatii".

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii ne-a mai spus ca "noua legislatie va oferi unui pacient un pachet de servicii foarte clare, spitalul va trebui sa discute cu companiile de asigurari private, iar sefii spitalelor nu se mai vor mai putea adresa pentru suplimentari de fonduri sefilor de case judetene de sanatate ca pana acum".

Cristian Anton Irimie sustine ca prin noua Lege a Sanatatii initiatorii ei urmaresc "nu doar sa se imbunatateasca activitatea in spitale, ci isi doresc, totodata, sa creasca aprecierea profesionistilor in sistem, sa termine cu egalitarismul".

Ce puncte vulnerabile se afla in actualul proiect al Legii Sanatatii? Aveti propuneri de imbunatatire? Si daca da, care ar fi acestea?

Deocamdata legea este in dezbatere publica, nu putem spune ca are sau nu puncte vulnerabile, nu putem spune care vor fi punctele tari. Asteptam de la toti participantii la aceasta dezbatere publica sa ne dea opiniile lor, sa le analizam, sa reusim sa facem un proiect acceptat de toata lumea.

Care sunt potentialele avantaje sau... mai mult


Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 07:57

26 comentarii
Cod rosu in Sanatate

Cod rosu in Sanatate

Sanatatea din Romania se afla in nedeclarat cod rosu. Anul trecut au plecat sa munceasca in strainatate cel putin 1.700 de medici dupa ce, in 2008, plecasera 2.100, iar cu un an inainte 1.500 de medici parasisera tara.

Exista un deficit grav de medici in discipline de maxima importanta, dar si maxima cerere in strainatate, de exemplu anestezie terapie intensiva si medicina de urgenta. Sunt date ale Colegiului Medicilor.

Acelasi Colegiu se asteapta ca incepanand cu luna viitoare sa se manifeste un nou val al acestui exod al halatelor albe, pentru ca 2.400 de medici romani si-au negociat plecarea in strainatate inca de la sfarsitul anului trecut, cu ocazia targurilor de joburi. Cum intregul corp medical din Romania cuprinde aproximativ 41.000 de doctori, putem spune ca situatia este disperata.

Aceasta migratie galopanta se suprapune unei situatii deja critice in conditiile in care Romania ocupa inca din 2008 locul 46 din 48 intr-un clasament, realizat de OMS, al numarului de medici la mia de locuitori. Aveam atunci 2 medici la mia de locuitori, mai putini decat tari ca Republica Moldova, Bulgaria sau Ucraina. La cei 8 cu care se lauda Franta sau Germania nici macar nu putem visa.

In acest ritm, in mai putin de 10 ani Romania va experimenta un colaps al sistemului de sanatate, avetizeaza Vasile Astarastoae, presedintele CMR. Dar nu o spune doar domnia sa. Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in momentul in care migratia medicilor intr-o tara... mai mult


Vineri, 26 Februarie 2010, ora 18:54

39 comentarii
Sindicatele obtin reducerea coeficientilor de salarizare

Sindicatele obtin reducerea coeficientilor de salarizare

Guvernul a desis, duminica, sa accepte propunerea sindicatelor de a reduce diferenta dintre salariile minime si cele maxime din grila Legii unitare de la 1/15 la 1/12, urmand ca Ministerul Muncii sa finalizeze proiectul de lege pana luni seara, potrivit unor surse participante la discutie.

Astfel, toti coeficientii cuprinsi intre 9 si 15 au fost comprimati intre nivelurile 9 si 12, iar coeficientul maxim din grila va fi atribuit doar presedintelui Romaniei, care ar urma sa aiba cel mai mare salariu din sistemul bugetar.

"Sefii din Justitie si din Parlament, precum si presedintele Curtii de Conturi vor cobori pe treapta a doua de salarizare, imediat dupa presedinte, insa coeficientii ce vor reveni acestor functii urmeaza a fi stabiliti in cursul zilei de luni", a declarat pentru NewsIn unul dintre participantii la intalnirea de duminica.

Potrivit oficialului guvernamental, ministerele au inaintat, in cadrul reuniunii de duminica de la Guvern, ultimele propuneri privind modificarile aduse pe grilele de salarizare, urmand ca Ministerul Muncii sa finalizeze pana luni seara proiectul final al Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar.

Proiectul de lege ar urma sa fie distribuit ministrilor pana marti, urmand ca in sedinta de Guvern de miercuri sa se ia o decizie in ce priveste asumarea raspunderii.

In aceste conditii, la intlnirea cu sindicatele, programata pentru luni, nu se va discuta pe proiectul final de lege, potrivit oficialului mentionat.

In ceea... mai mult


Duminica, 30 August 2009, ora 17:03

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  2. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  3. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  4. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  5. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  6. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  7. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  8. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  9. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  10. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida