scufundare titanic luna

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Miezul lui Titan, compozitie neasteptata: gheata si piatra

Miezul lui Titan, compozitie neasteptata: gheata si piatra

Calota de gheata a lunii panetei Saturn, Titan, este mai groasa decat se credea pana acum. Mai mult, spun cercetatorii, sub aceasta se afla un interior bizar.

Pana acum se credea ca Titan are un ocean ascuns sub calota de gheata. Oamenii de stiinta sperau ca in acest ocean subteran sa se afle viata extraterestra, scrie Space.

Pentru a afla mai multe despre dedesubturile lui Titan, omul de stiinta Doug Hemingway, de la Universitatea California, Santa Cruz, a analizat datele furnizate de sonda Cassini asupra campului gravitational al lui Titan.

Puterea atractiei gravitationale intr-un punct depinde de cantitatea de masa de dedesubtul acelui punct - cu cat mai mare atractia, cu atat mai multa masa.

Cercetatorii au comparat datele furnizate de Cassini cu structura suprafetei lui Titan. Se asteptau sa gaseasca regiuni mai ridicate, care sa aiba cea mai mare atractie gravitationala, presupunand ca se gaseste mai multa materie sub ele. In mod automat, regiunile mai joase ar fi urmat sa exercite o atractie gravitationala mai redusa.

Oamenii de stiinta au ajuns insa la rezultate neasteptate si au fost nevoiti sa-si verifice calculele. Regiunile ridicate de pe Titan au cea mai redusa atractie gravitationala.

"A fost foarte surprinzator sa vedem asta. Am presupus mai intai ca ma gresit, ca vedeam datele invers, insa, dupa ce n-am mai avut optiuni de a elimina datele gresite, am gasit un model care explica aceste observatii", a explicat Hemingway.

Pentru a explica... mai mult


Joi, 29 August 2013, ora 16:15

O fotografie senzatioala: Icebergul de care s-a lovit vasul "Titanic" acum un secol

O fotografie senzatioala: Icebergul de care s-a lovit vasul "Titanic" acum un secol

O casa de licitatie americana a oferit spre vanzare fotografia care reprezinta icebergul de care s-a lovit celebrul vas "Titanic", la memorabila data de 14 aprilie 1912. In urma unei cercetari minutioase, specialistii au cazut de acord ca fotografia este autentica.

Fotografia in alb-negru a fost realizata cu doua zile inaintea tragediei, de pe puntea vasului "SS Etonian", care a trecut in apropierea uriasului ghetar, ocolindu-l.

Pe fotografie, se afla urmatoarea inscriptie: "Un iceberg albastru, fotografiat de catre capitanul Wood, de pe vasul "SS Etonian" la 12/04/1912 in punctul situat la 41grade si 50 minute longitudine vestica si 49 grade si 50 minute latitudine nordica. Aici s-a produs ciocnirea vasului "Titanic" in noaptea de 14/04/1912, iar la trei ore dupa ciocnire vasul s-a sufundat".

Marinarii Frederik Fleet si Joseph Skarrot, ambii de pe vasul "Titanic", care au vazut in acea noapte ghetarul, l-au desenat pe hartie. Expertii au comparat schitele celor doi marinari cu fotografia, constatand o perfecta asemanare.

Fotografia va fi unul din cele patru sute de obiecte memorabile care se vor vinde prin casa de licitatii americana "RR", luna viitoare.

Cu acest prilej, portalul infoniac.ru, unde sunt publicate aceste informatii, remomoreaza unele detalii privind scufundarea vasului, nu toate cunoscute marelui public:

Inainte de coliziune, comandantul vasului a primit sase avertismente privind existenta ghetarilor plutitori pe itineraul ce urmeaza a fi... mai mult


Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 23:42

3 comentarii
Remember Titanic - De la cititori

Remember Titanic - De la cititori

Putine tragedii in istoria recenta a omenirii au avut un asemenea impact emotional, pe cat avut-o cea din noaptea de 14 spre 15 aprile 1912.

Omenirea a avut parte de atunci de infinit mai mari tragedii, incepand cu cele doua razboaie mondiale si terminand cu cele provocate de dictatori dezaxati de prin Asia sau Africa. Ceva anume a facut insa ca tragedia Titanicului sa aiba un factor emotional iesit din comun, care s-a pastrat cumva peste timp.

Despre acea teribila noapte in care apele Atlanticului au inghitit peste 1.500 de suflete s-au scris incredibil de multe studii, romane, piese de teatru, poezii ba chiar si parodii. S-au realizat costisitoare filme artistice, dar si documentare.

Intr-un astfel de documentar, un protagonist al incercarii de a reconstitui istoria acelei tragedii isi exprima dezacordul fata de amploarea pe care au luat-o calatoriile in zona scufundarii celebrului transatlantic. Gratie modernelor mijloace de orientare, respectiva zona a devenit locul de intalnire a fel de fel de personaje, de la aventuriei cautatori de comori, pana la tinere perechi care vor sa isi serbeze logodna (!?) chiar in acel loc.

Acestea fiind cunoscute, nicio mirare ca 100 de ani de ani de la scufundarea Titanicului sunt comemorati printr-o croaziera care reparcurge traseul celebrului vapor.

Copia Titanicului incepe refacerea traseului cu doi romani la bord

Cumva, ceva, trebuia sa se intreprinda in vederea acestei obligatorii rememorari. Astfel, 3.500 de... mai mult


Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 09:52

1 comentariu
Copia Titanicului incepe duminica refacerea traseului cu doi romani la bord

Copia Titanicului incepe duminica refacerea traseului cu doi romani la bord

"MS Balmoral", nava de lux care intentioneaza sa refaca traseul Titanicului, porneste duminica la drum, din acelasi port britanic, Southampton, din care a pornit si vasul scufundat cu un secol in urma.

Croaziera se incadreaza in sirul de evenimente care marcheaza implinirea in 2012 a o suta de ani de la tragedia maritima cunoscuta in intreaga lume. La bordul vasului se vor afla 1.309 pasageri, la fel ca pe Titanic, iar organizatorii croazierei au tinut cont de cat mai multe detalii posibile in recrearea acestui vis, scrie The Huffington Post.

Nava esta amenajata ca acum un secol, iar pasagerii si echipajul vor purta tinute similare celor de atunci. O mica orchestra din Belgia va interpreta piese din acea perioada, in onorarea muzicienilor care au cantat pana la final, pierind in valuri impreuna cu celebrul vas.

In ciuda preturilor destul de piperate, biletele au fost achizitionate rapid, de oameni din nu mai putin de 28 de tari. Toate biletele au fost vandute inca de la finalul anului trecut, iar preturile au variat intre 4.400 de dolari pentru o persoana cazata intr-o cabina simpla si 12.600 de dolari pentru un loc in cel mai luxos apartament.

Printre cei 1.309 pasageri se vor afla si sotii Alina si Cornel Tabacaru. Multimilionarul roman a rezervat un impresionat apartament pe vaporul de lux, care l-a costat nu mai putin de 50.000 de euro. Cornel Tabacaru declara in urma cu o luna pentru ProTV ca este unul dintre cei fascinati de povestea naufragiului, asa ca... mai mult


Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 14:20

3 comentarii
S-a dezlegat misterul scufundarii Titanicului: Luna e de vina!

S-a dezlegat misterul scufundarii Titanicului: Luna e de vina!

La un secol de la scufundarea Titanicului, oamenii de stiinta au aflat care a fost cauza tragediei: Luna.

Cu totii stim ca dezastrul de la care se implinesc 100 de ani luna viitoare a fost cauzat de un aisberg. Insa, se pare, Luna a avut un cuvant greu de spus, potrivit lui Donald Olson, fizician la Universitatea de Stat Texas. Echipa condusa de acesta, astronomi in majoritate, a examinat rolul Lunii in aceasta tragedie, concluzionand ca evenimentele de atunci au fost generate de aceasta.

"Conexiunea lunara pe care am identificat-o poate explica de ce un numar neobisnuit de mare de aisberguri au ajuns in calea Titanicului", afirma Donald Olson, conform Reuters. In mod normal, aisbergurile din Groenlanda, de genul celor care au lovit Titanicul, raman blocate in apele de mica adancime din apropiere de Labrador si Terranova.

Ca sa se deplaseze spre sud trebuie sa se topeasca, pentru a pluti, sau sa fie impinse de maree, aici intrand Luna in joc.

Nu poate fi pusa la indoiala experienta capitanului Edward Smith, ales pentru aceasta "misiune" tocmai pe baza priceperii sale. El a navigat in nenumarate randuri in Atlanticul de Nord.

Insa, daca se merge pe teoria lansata de cercetatorul Fergus Wood in 1912, Luna s-a apropiat foarte mult de Pamant in acele vremuri, provocand maree neobinuit de mari. Acestea au impins spre sud un numar mare de aisberguri dinspre Groenlanda, acestea plutind spre culoarele de navigatie din Atlantic.

Fenomen astronomic extrem de rar... mai mult


Miercuri, 07 Martie 2012, ora 17:39

11 comentarii
5.000 de obiecte recuperate de pe Titanic, scoase la licitatie

5.000 de obiecte recuperate de pe Titanic, scoase la licitatie

Proprietarul a peste 5.000 de obiecte recuperate de pe Titanic a anuntat ca intentioneaza sa le scoata la licitatie in luna aprilie, cu ocazia comemorarii a 100 de ani de la scufundarea faimoasei nave.

Ocazia este cu totul speciala, mai ales ca nu se va licita pentru fiecare obiect in parte, ci pentru intreaga colectie in ansamblu, informeaza CNN.

In prezent, intregul lot de obiecte este prezentat in diferite locatii din intreaga lume, in cadrul unor expozitii organizate de compania americana care le detine, Premier Exhibitions (PRXI).

Nu au fost oferite prea multe detalii suplimentare, dar se stie ca in 2007 colectia era estimata la circa 189 de milioane de dolari, iar de atunci au fost achizitionate noi si noi obiecte provenite de pe celebrul vas scufundat.

Exista zvonuri potrivit carora, daca pana la 1 aprilie nu sunt identificate persoane cu posibilitati materiale interesate sa achizitioneze aceasta colectie, licitatia va fi anulata.

In caz contrar, suma obtinuta la licitatie va fi anuntata oficial pe 15 aprilie, la implinirea a 100 de ani de la tragicul eveniment.

Nu mai putin de 8 scufundari de amploare au avut drept tinta epava Titanicului: in 1987, 1993, 1994, 1996, 1998, 2000, 2004 si 2010. mai mult


Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 19:10

Vanatoare de fantome pe epava Titanicului

Vanatoare de fantome pe epava Titanicului

Un grup de vanatori de fantome planuieste o misiune pe epava Titanicului pentru a vedea daca spiritele celor inecati bantuie adancurile.

In luna aprilie a anului viitor, cercetatorii au planuit scufundarea in locul unde, in 1912, vasul Titanic a fost inghitit de ocean, pentru a inregistra fenomenul vocii electronice, informeaza Aolnews.

Cu toate ca accidentul s-a produs acum aproape 100 de ani, expertii in fantome considera ca unele spirite mai pot fi inca "auzite".

"Exista teorii care spun ca locurile in care s-au intamplat mari tragedii pot fi imprimate cu emotiile victimelor", declara unul dintre investigatori.

"Vom recreea atmosfera initiala, vom servi aceleasi feluri de mancare si vom asculta aceeasi muzica pentru a facilita inregistrarea vocii eventualelor spirite ramase", completeaza alt cercetator.

Angelica Harris, pilot in marina, are un motiv personal de a participa la expeditie - bunicul ei a murit pe Titanic.

Echipa trebuie sa stranga suma de 83.000 de dolari pentru a putea ridica ancora. mai mult


Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 10:13

Titanic in varianta 3D, la 100 de ani de la scufundarea navei

Titanic in varianta 3D, la 100 de ani de la scufundarea navei

Regizorul James Cameron vrea sa relanseze pelicula "Titanic" in varianta 3D, in 2012, la 100 de ani de la scufundarea navei, desi este constient ca, nefiind filmata tridimensional, productia va fi "un fel de 2,8D".

"Luam in calcul primavara anului 2012 pentru lansare, cand se vor implini 100 de ani de la scufundarea vasului. Nu va arata la fel de bine ca peliculele filmate tridimensional, dar va fi un fel de 2,8D", a declarat Cameron pentru USA Today.

"Titanic" a castigat 11 premii Oscar in 1998 si a realizat incasari in box office-ul mondial de 1,8 miliarde de dolari, detinand, timp de 12 ani, recordul celor mai mari incasari din istorie. Anul acesta, filmul a fost depasit de o alta superproductie a lui James Cameron, "Avatar", care a incasat deja 2,6 miliarde de dolari din vanzarea de bilete, in trei luni de la lansare.

Pelicula, care ii are ca protagonisti pe Leonardo di Caprio si Kate Winslet, imparte recordul celor 11 premii Oscar cu a treia parte din seria "Lord of the Rings".

Cameron ia in considerare si relansarea "Avatar", in august 2010, la zece luni de la lansarea oficiala a peliculei. "A fost estompat in cineatografe de 'Alice in Wonderland'. Probabil am pierdut cateva sute de milioane de dolari din aceasta cauza", spune Cameron. mai mult


Luni, 15 Martie 2010, ora 19:28

Top coincidente incredibile

Top coincidente incredibile

"Coincidentele apar atunci cand Dumnezeu ramane anonim"... sau "Nu exista coincidente, ci doar potriviri cosmice", cum spun doua vechi zicale. Totusi, exista 6 miliarde de oameni pe aceasta planeta, ceea ce inseamna sanse crescute ca evenimente ce pot fi incluse in categoria "coincidente" sa se intample.

Blestemul auto al lui James Dean

In septembrie 1995, James Dean a murit intr-un teribil accident auto, la bordul masinii sale sport Porshe. Dupa accident, masina s-a dovedit a aduce ghinion, arata Oddee.

Atunci cand masina a fost remorcata de la locul accidentului si dusa intr-un garaj, motorul s-a desprins si a cazut pe un mecanic, sfaramandu-i picioarele.

In cele din urma, motorul a fost cumparat de un doctor, care l-a pus pe masina sa de curse. Doctorul a murit ulterior, in timpul unei curse. Alt sofer, din aceeasi competitie, a murit, masina sa avand montat schimbatorul de viteze de la masina lui James Dean.

Atunci cand Porsche-ul lui James Dean a fost reparat, garajul unde se afla a fost distrus intr-un indendiu. Ulterior, automobilul a fost expus la Sacramento, dar a cazut de pe suportul sau rupand soldul unui adolescent. In final, in 1959, Porshe-ul s-a rupt misterios in 11 bucati, in timp ce se afla pe niste suporturi de otel.

Un beblus, salvat de doua ori de acelasi om

Candva prin anii '30, in Detroit, o tanara si incredibil de neatenta mama a ramas etern recunoscatoare unui domn Joseph Figlock.

In timp ce Figlock se plimba pe strada, de la... mai mult


Duminica, 21 Decembrie 2008, ora 12:32

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)