scumpirea gaze naturale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
E oficial: Scumpirea gazelor a fost amanata pana in 2021

E oficial: Scumpirea gazelor a fost amanata pana in 2021

Majorarea pretului la gaze pentru consumatorii casnici, care trebuia aplicata din octombrie, a fost amanata de Guvern, printr-o hotarare care prevede si renegocierea calendarului de eliminare a preturilor reglementate, in sensul extinderii perioadei pana la 30 iunie 2021 pentru acesti consumatori.

Hotararea a fost aprobata in sedinta de luni a Guvernului.

In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

Guvernul a decis: Scumpirea gazelor, amanata cu doi ani si jumatate

El a aratat ca, pentru a amana aplicarea majorarii pretului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui sa emita o hotarare de guvern, iar mai apoi o amanare de cativa ani va necesita modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.

Calendarului de liberalizare a pretului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018.

In cazul in care Comisia Europeana va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.

Departamentul pentru Energie arata, intr-un... mai mult


Luni, 22 Septembrie 2014, ora 17:29

Guvernul a decis: Scumpirea gazelor, amanata cu doi ani si jumatate

Guvernul a decis: Scumpirea gazelor, amanata cu doi ani si jumatate

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, amanarea calendarului de liberalizare a gazelor cu doi ani si jumatate.

"Am schimbat calendarul de liberalizare la gaze, era vorba sa tot crestem preturile la gaze, nu inteleg de ce PNL si PDL au votat impotriva, trebuie sa facem un calendar suportabil", a sustinut premierul Victor Ponta.

De asemenea, el a precizat, in cadrul sedintei de guvern, ca negocierile purtate de fostul prim-ministru Emil Boc cu UE pe aceasta tema prevedeau niste scumpiri greu de suportat pentru populatie.

Gazele NU se scumpesc: Ce decizie a luat Guvernul

Ulterior, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a explicat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca decizia luata de Guvern va fi aprobata de Comisia Europeana.

"Noi am informat CE in legatura cu intentia noastra, stie si comsisarul, si directorul general, exista si o scrisoare, precum si analiza noastra pe aceasta tema. Ne stim si drepturile, si obligatiile, deci nu cred ca va fi nicio problema. Avem argumentele sociale, economice si juridice pentru ce vrem sa facem, cred ca dupa 3 ani si jumatate petrecuti ca reprezentant al Romaniei la Bruxelles stiu ce putem sa facem si ce nu putem sa facem.

E vorba de doi ani si jumatate, am luat in calcul modeul in care procedeaza si alte tari, anume faptul ca la inceputul anului 2020 va incepe productia (noilor resurse - n.red.) din Marea Neagra, deci sunt premise ca acei consumatori casnici - care nu vor mai avea dreptul de a... mai mult


Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:42

4 comentarii
Se scumpesc gazele. Facturile ne vor ingrozi la iarna

Se scumpesc gazele. Facturile ne vor ingrozi la iarna

Gazele se vor scumpi de la 1 iulie, atat pentru populatie, cat si pentru firme.

Pentru consumatorii casnici, cresterea pretului este de 2,5%, in timp ce in cazul firmelor, factura va urca cu 1,5%.

Motivul scumpirilor il reprezinta cresterea importului gazelor naturale din Rusia, conform presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

Totusi, avansul este inferior celui prevazut in calendarul de liberalizare convenit de catre Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI). In acest document, scumpirea prevazuta era de 3%.

Facturi mai mari la gaze de la 1 iulie - Cum explica autoritatile

Insa vestile proaste nu se opresc aici, avand in vedere ca mai sunt programate alte cresteri de preturi.

Astfel, Havrilet a mentionat ca la 1 octombrie se va aplica o noua scumpire a gazelor, de 4% pentru consumatorii non-casnici si de 3% pentru cei casnici.

In total, in 2014, seful ANRE a estimat ca gazele se vor scumpi cu 8% fata de anul anterior.

Gazele se scumpesc de trei ori anul asta: Cat vor creste facturile

Cea mai recenta scumpire a gazelor a avut loc in aprilie, cand pretul a crescut cu 2% pentru consumatorii casnici si cu 5% pentru non-casnici.

Cu cat vor creste facturile

Analistul Dumitru Chisalita, fost director al Romgaz, a explicat, pentru Ziare.com, ca in perioada de vara majorarea pretului gazului nu se va simti, insa acelasi lucru nu se va intampla si in timpul iernii viitoare.

Mai mult,... mai mult


Marti, 01 Iulie 2014, ora 08:59

7 comentarii
Gazele se scumpesc de trei ori anul asta: Cat vor creste facturile

Gazele se scumpesc de trei ori anul asta: Cat vor creste facturile

Pretul gazelor naturale livrate populatiei va creste cu 8% in acest an, a apreciat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

"La 1 aprilie, va fi o crestere de 2% la pretul gazelor pentru consumatorii casnici si cu 5% pentru non-casnici", a spus oficialul.

Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor (Video)

Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte doua scumpiri.

"La 1 iulie va fi o crestere pentru non-casnici de 5% si pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, cresterea va fi de 4% pentru non-casnici si de 3% pentru casnici", a completat Havrilet.

Romania a platit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai putin decat in 2012, a precizat Havrilet.

"In sectorul de energie electrica, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a facut foarte usor, pentru ca productia este mai mare decat consumul, dar la gaze este mai complex, pentru ca noi trebuie sa importam. Totusi, factura la importul de gaze a scazut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce inseamna un plus in balanta externa de plati a Romaniei", a subliniat presedintele ANRE.

Intrebat ce parere are de declaratiile lui Havrilet, premierul Victor Ponta a precizat ca "presedintele ANRE vorbeste de cele trei categorii de consumatori, trebuie sa vedeti la cine s-a referit".

Potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica, anul... mai mult


Luni, 24 Martie 2014, ora 16:30

3 comentarii
Salariul minim creste de la 1 iulie - cresc si amenzile, preturile la alimente si utilitati

Salariul minim creste de la 1 iulie - cresc si amenzile, preturile la alimente si utilitati

Salariul minim creste de la 1 iulie, de la 750 la 800 de lei. De aceasta majorare vor beneficia peste 677.000 de salariati din sectorul concurential.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.

In acest an, salariul minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei. Incepand din 1 februarie, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 700 la 750 de lei, iar din 1 iulie va creste la 800 de lei.

Salariul de 800 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna, reprezentand 4,74 de lei pe ora, nivelul acestuia fiind cu 14,29 la suta mai mare fata de anul 2012.

Amenzi mai mari

Insa, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie, va creste si punctul de amenda. Potrivit OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, un punct de amenda reprezinta 10 la suta din salariul minim brut pe tara.

Atentie soferi! Amenzi mai mari de la 1 iulie - cu cat cresc si pentru ce se aplica

Astfel, punctul de amenda creste de la 75 la 80 de lei, iar amenzile pe care le pot primi soferii sunt cuprinse intre 160 de lei si 1.600... mai mult


Luni, 01 Iulie 2013, ora 07:30

7 comentarii
Furnizorii cer scumpirea gazelor - Cu cat s-ar putea umfla facturile

Furnizorii cer scumpirea gazelor - Cu cat s-ar putea umfla facturile

E.ON Romania solicita o majorare a tarifului de distributie a gazelor, care s-ar reflecta si in factura finala, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Frank Hajdinjak, directorul general al companiei.

El a precizat ca vrea un avans cu 10% al tarifului de distributie, ceea ce ar insemna o crestere de 3% a pretului final, informeaza B1 TV.

Ultima scumpire a pretului gazelor a avut loc luna trecuta, la 1 aprilie, insa doar pentru consumatorii industriali.

Orice crestere ce are loc pe piata energiei trebuie sa fie aprobata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) inainte de a intra in vigoare.

Consumatorii casnici vor resimti o scumpire a gazelor naturale de la 1 iulie 2013, de 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie, care va fi de doua procente, conform calendarului de liberalizare a preturilor.

Astfel, cerinta furnizorului de gaze naturale ar aduce o scumpire suplimentara.

Conform datelor Eurostat, Romania are cel mai mic pret la gaze din randul tarilor membre UE, de 2,7 euro pe 100 metri cubi, pe urmatorul loc plasandu-se Slovacia (5,1 euro). De asemenea, aceeasi situatie se regaseste si in cazul preturilor ajustate la puterea de cumparare.

Pretul energiei electrice in Romania, peste media UE - unde ne situam la pretul gazului

E.ON avertizeaza despre scaderea investitiilor in Romania

Frank Hajdinjak a avertizat ca investitiile in tara noastra s-ar putea reduce din cauza scaderii volumelor de gaze distribuite este... mai mult


Miercuri, 29 Mai 2013, ora 12:17

9 comentarii
Ajutorul suplimentar pentru energie si gaze naturale ar putea fi cuprins intre 18 si 23 lei

Ajutorul suplimentar pentru energie si gaze naturale ar putea fi cuprins intre 18 si 23 lei

Ajutorul suplimentar pentru consumatorii vulnerabili afectati de eliminarea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale, se va acorda diferentiat, in functie de veniturile familiei sau persoanei singure, fiind cuprins intre 18 lei si 23 de lei, potrivit unui proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii.

Astfel, ajutorul va fi de 23 de lei pentru venituri pe membru de familie de pana la 200 de lei si de 18 lei in cazul veniturilor cuprinse intre 201 si 370 de lei.

Proiectul vizeaza si acordarea ajutorului suplimentar din oficiu, pe toata perioada de acordare a ajutorului social si a alocatiei pentru sustinerea familiei, dar si asigurarea platii ajutorului suplimentar din bugetul Ministerului Muncii, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala, odata cu plata ajutorului social si a alocatiei pentru sustinerea familiei.

"Sumele de 23 lei si 18 lei sunt fundamentate pe diferentele de pret pe care beneficiarii ar trebui sa le asigure suplimentar fata de cheltuielile actuale cu energia electrica si gazele naturale, diferente determinate de eliminarea tarifului social si de cresterile de pret asteptate la consumatorii casnici de energie electrica si gaze naturale", se mentioneaza in nota de fundamentare ce insoteste documentul pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Proiectul de ordonanta de urgenta va fi in dezbatere publica pana in 7... mai mult


Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 21:20

Deputat independent: Se pregateste scumpirea gazelor naturale cu 22%

Deputat independent: Se pregateste scumpirea gazelor naturale cu 22%

Pretul gazelor naturale va creste cu un procent cuprins intre 20 si 22 la suta pana la sfarsitul lunii aprilie, a declarat joi deputatul independent Ioan Munteanu.

Parlamentarul sustine ca majorarea se va face intr-o singura etapa si este consecinta faptului ca pretul gazelor ar fi fost tinut fortat la nivelul actual.

"Am informatii certe ca pretul la gazele naturale va creste intr-o singura etapa cu 20 - 22 la suta. Nu se ajungea aici daca se faceau majorari succesive de cateva procente. Dar asa, pretul nu mai poate fi mentinut la valoarea actuala", a spus Ioan Munteanu.

Potrivit acestuia, majorarea pretului la gazele naturale va fi anuntata in luna aprilie, iar noile tarife vor intra in vigoare cel mai probabil incepand cu luna mai. mai mult


Joi, 24 Martie 2011, ora 15:50

1 comentariu
BNR asteapta scumpirea gazelor cu cinci la suta

BNR asteapta scumpirea gazelor cu cinci la suta

Banca Nationala asteapta o majorare de 5% a pretului gazelor naturale, in 2010, scumpire ce va determina si cresterea preturilor energiei termice, curentului electric si a altor produse.

Prognozele BNR arata ca gazale naturale, medicamentele, energia si carburantii se vor scumpi cel mai mult anul acesta, cu un impact direct asupra facturilor platite de populatie, arata Realitatea TV.

Astfel, gazele naturale vor costa cu 5% mai mult, in timp ce energia electrica s-ar putea scumpi cu 4%, iar energia termica cu 5,2%.

Guvernatorul BNR prezinta Raportul trimestrial asupra inflatiei

Cresterea preturilor va fi datorata, in principal, corelarii cu rata inflatiei, stabilita la valoarea de 3,5%, anul acesta.

Scenariul BNR este sustinut si de ANRE, care anuntase la sfarsitul anului trecut ca pretul platit de firme si populatie pentru energia electrica va creste cu 3,5 - 4%, fiind indexat cu inflatia. mai mult


Sambata, 06 Februarie 2010, ora 08:43

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  2. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  3. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  4. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  5. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  6. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  7. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  8. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  9. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  10. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida