scumpirea gaze naturale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Avertisment despre facturi: Cu cat se vor scumpi gazele

Avertisment despre facturi: Cu cat se vor scumpi gazele

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, unul din cei doi mari distribuitori locali de gaze, a declarat ca se asteapta ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa majoreze in acest an pretul gazelor naturale destinate populatiei.

"Daca liberalizarea va continua - si va continua - va avea cu siguranta un efect in pretul final al gazelor. Decizia tine de reglementator (ANRE - n.red.). Pana acum nu a fost stabilit nimic oficial, dar daca te uiti la ultimele declaratii ale oficialilor ANRE este prevazuta o crestere, dar nu a fost comunicat nimic oficial inca.

Noi nu am cerut o crestere anume in ceea ce priveste tarifele noastre. Problema noastra esentiala este ca volumele noastre de distributie s-au redus foarte mult, insa cheltuielile de baza au ramas aceleasi", a declarat Hajdinjak, intr-o conferinta de presa.

In prezent, calendarul liberalizarii pretului la gaze se afla in discutie intre Guvern, Comisia Europeana si delegatia FMI. La sfarsitul lunii aprilie, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, spunea ca factura finala a consumatorilor casnici va creste de la 1 iulie cu 5-8% din cauza aplicarii unei noi etape din calendarul de liberalizare a gazelor.

"Va fi o crestere, dar nu foarte importanta, de 5-8%. Cresterea va fi doar pentru populatie, deoarece de la 1 ianuarie nu mai avem piata reglementata pentru consumatorii industriali", spunea atunci seful ANRE.

Gaze mai scumpe de la 1 iulie - cat vom plati mai mult... mai mult


Marti, 26 Mai 2015, ora 14:40

2 comentarii
Planul care ne-ar scapa de "jugul energetic" al rusilor ar putea scumpi gazele in Romania

Planul care ne-ar scapa de "jugul energetic" al rusilor ar putea scumpi gazele in Romania

Realizarea Uniunii Energetice ar putea duce la scumpirea gazelor in Romania prin egalizarea tarifelor de retea la o medie europeana.

Exista si avantaje, insa, tara noastra urmand sa beneficieze de siguranta in aprovizionarea cu gaze si energie, a explicat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Noi ne gandim in felul urmator: daca o Uniune Energetica ar insemna sa se asigure o medie europeana a preturilor, pentru ca preturile se integreaza intr-o piata interna si, normal, ca si preturile din piata interna unica se aliniaza la un pret mediu. Va fi un pret mediu egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuala avem un pret sub media europeana, am putea teoretic sa tindem sa ajungem la pretul international, care este unul mai mare. El se va egaliza.

Teoretic, nu putem sa urcam la nivelul existent pentru ca noi venim cu un pret mai mic, dar se va face o medie mai mare decat pretul existent, mai mica decat pretul international, dar mai mare decat cel pe care il avem acum. Acesta este un aspect pe care trebuie sa il luam in considerare, dar cei care initiaza aceasta Uniune Energetica precizeaza faptul ca, chiar daca platim ceva in plus, o sa avem siguranta", a afirmat Havrilet, prezent la o dezbatere.

Cum scapa Europa de sub jugul rusesc? Prin Uniunea Energetica Europeana

Potrivit sefului ANRE, teoretic, tarifele de retea sunt mai ieftine in Romania decat cele din alte state, iar in... mai mult


Marti, 07 Aprilie 2015, ora 18:45

3 comentarii
E oficial: Scumpirea gazelor a fost amanata pana in 2021

E oficial: Scumpirea gazelor a fost amanata pana in 2021

Majorarea pretului la gaze pentru consumatorii casnici, care trebuia aplicata din octombrie, a fost amanata de Guvern, printr-o hotarare care prevede si renegocierea calendarului de eliminare a preturilor reglementate, in sensul extinderii perioadei pana la 30 iunie 2021 pentru acesti consumatori.

Hotararea a fost aprobata in sedinta de luni a Guvernului.

In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

Guvernul a decis: Scumpirea gazelor, amanata cu doi ani si jumatate

El a aratat ca, pentru a amana aplicarea majorarii pretului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui sa emita o hotarare de guvern, iar mai apoi o amanare de cativa ani va necesita modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.

Calendarului de liberalizare a pretului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018.

In cazul in care Comisia Europeana va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.

Departamentul pentru Energie arata, intr-un... mai mult


Luni, 22 Septembrie 2014, ora 17:29

Guvernul a decis: Scumpirea gazelor, amanata cu doi ani si jumatate

Guvernul a decis: Scumpirea gazelor, amanata cu doi ani si jumatate

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, amanarea calendarului de liberalizare a gazelor cu doi ani si jumatate.

"Am schimbat calendarul de liberalizare la gaze, era vorba sa tot crestem preturile la gaze, nu inteleg de ce PNL si PDL au votat impotriva, trebuie sa facem un calendar suportabil", a sustinut premierul Victor Ponta.

De asemenea, el a precizat, in cadrul sedintei de guvern, ca negocierile purtate de fostul prim-ministru Emil Boc cu UE pe aceasta tema prevedeau niste scumpiri greu de suportat pentru populatie.

Gazele NU se scumpesc: Ce decizie a luat Guvernul

Ulterior, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a explicat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca decizia luata de Guvern va fi aprobata de Comisia Europeana.

"Noi am informat CE in legatura cu intentia noastra, stie si comsisarul, si directorul general, exista si o scrisoare, precum si analiza noastra pe aceasta tema. Ne stim si drepturile, si obligatiile, deci nu cred ca va fi nicio problema. Avem argumentele sociale, economice si juridice pentru ce vrem sa facem, cred ca dupa 3 ani si jumatate petrecuti ca reprezentant al Romaniei la Bruxelles stiu ce putem sa facem si ce nu putem sa facem.

E vorba de doi ani si jumatate, am luat in calcul modeul in care procedeaza si alte tari, anume faptul ca la inceputul anului 2020 va incepe productia (noilor resurse - n.red.) din Marea Neagra, deci sunt premise ca acei consumatori casnici - care nu vor mai avea dreptul de a... mai mult


Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:42

4 comentarii
Se scumpesc gazele. Facturile ne vor ingrozi la iarna

Se scumpesc gazele. Facturile ne vor ingrozi la iarna

Gazele se vor scumpi de la 1 iulie, atat pentru populatie, cat si pentru firme.

Pentru consumatorii casnici, cresterea pretului este de 2,5%, in timp ce in cazul firmelor, factura va urca cu 1,5%.

Motivul scumpirilor il reprezinta cresterea importului gazelor naturale din Rusia, conform presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

Totusi, avansul este inferior celui prevazut in calendarul de liberalizare convenit de catre Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI). In acest document, scumpirea prevazuta era de 3%.

Facturi mai mari la gaze de la 1 iulie - Cum explica autoritatile

Insa vestile proaste nu se opresc aici, avand in vedere ca mai sunt programate alte cresteri de preturi.

Astfel, Havrilet a mentionat ca la 1 octombrie se va aplica o noua scumpire a gazelor, de 4% pentru consumatorii non-casnici si de 3% pentru cei casnici.

In total, in 2014, seful ANRE a estimat ca gazele se vor scumpi cu 8% fata de anul anterior.

Gazele se scumpesc de trei ori anul asta: Cat vor creste facturile

Cea mai recenta scumpire a gazelor a avut loc in aprilie, cand pretul a crescut cu 2% pentru consumatorii casnici si cu 5% pentru non-casnici.

Cu cat vor creste facturile

Analistul Dumitru Chisalita, fost director al Romgaz, a explicat, pentru Ziare.com, ca in perioada de vara majorarea pretului gazului nu se va simti, insa acelasi lucru nu se va intampla si in timpul iernii viitoare.

Mai mult,... mai mult


Marti, 01 Iulie 2014, ora 08:59

7 comentarii
Gazele se scumpesc de trei ori anul asta: Cat vor creste facturile

Gazele se scumpesc de trei ori anul asta: Cat vor creste facturile

Pretul gazelor naturale livrate populatiei va creste cu 8% in acest an, a apreciat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

"La 1 aprilie, va fi o crestere de 2% la pretul gazelor pentru consumatorii casnici si cu 5% pentru non-casnici", a spus oficialul.

Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor (Video)

Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte doua scumpiri.

"La 1 iulie va fi o crestere pentru non-casnici de 5% si pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, cresterea va fi de 4% pentru non-casnici si de 3% pentru casnici", a completat Havrilet.

Romania a platit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai putin decat in 2012, a precizat Havrilet.

"In sectorul de energie electrica, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a facut foarte usor, pentru ca productia este mai mare decat consumul, dar la gaze este mai complex, pentru ca noi trebuie sa importam. Totusi, factura la importul de gaze a scazut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce inseamna un plus in balanta externa de plati a Romaniei", a subliniat presedintele ANRE.

Intrebat ce parere are de declaratiile lui Havrilet, premierul Victor Ponta a precizat ca "presedintele ANRE vorbeste de cele trei categorii de consumatori, trebuie sa vedeti la cine s-a referit".

Potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica, anul... mai mult


Luni, 24 Martie 2014, ora 16:30

3 comentarii
Salariul minim creste de la 1 iulie - cresc si amenzile, preturile la alimente si utilitati

Salariul minim creste de la 1 iulie - cresc si amenzile, preturile la alimente si utilitati

Salariul minim creste de la 1 iulie, de la 750 la 800 de lei. De aceasta majorare vor beneficia peste 677.000 de salariati din sectorul concurential.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.

In acest an, salariul minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat in doua etape, cu cate 50 de lei. Incepand din 1 februarie, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 700 la 750 de lei, iar din 1 iulie va creste la 800 de lei.

Salariul de 800 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna, reprezentand 4,74 de lei pe ora, nivelul acestuia fiind cu 14,29 la suta mai mare fata de anul 2012.

Amenzi mai mari

Insa, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie, va creste si punctul de amenda. Potrivit OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, un punct de amenda reprezinta 10 la suta din salariul minim brut pe tara.

Atentie soferi! Amenzi mai mari de la 1 iulie - cu cat cresc si pentru ce se aplica

Astfel, punctul de amenda creste de la 75 la 80 de lei, iar amenzile pe care le pot primi soferii sunt cuprinse intre 160 de lei si 1.600... mai mult


Luni, 01 Iulie 2013, ora 07:30

7 comentarii
Deputat independent: Se pregateste scumpirea gazelor naturale cu 22%

Deputat independent: Se pregateste scumpirea gazelor naturale cu 22%

Pretul gazelor naturale va creste cu un procent cuprins intre 20 si 22 la suta pana la sfarsitul lunii aprilie, a declarat joi deputatul independent Ioan Munteanu.

Parlamentarul sustine ca majorarea se va face intr-o singura etapa si este consecinta faptului ca pretul gazelor ar fi fost tinut fortat la nivelul actual.

"Am informatii certe ca pretul la gazele naturale va creste intr-o singura etapa cu 20 - 22 la suta. Nu se ajungea aici daca se faceau majorari succesive de cateva procente. Dar asa, pretul nu mai poate fi mentinut la valoarea actuala", a spus Ioan Munteanu.

Potrivit acestuia, majorarea pretului la gazele naturale va fi anuntata in luna aprilie, iar noile tarife vor intra in vigoare cel mai probabil incepand cu luna mai. mai mult


Joi, 24 Martie 2011, ora 15:50

1 comentariu
BNR asteapta scumpirea gazelor cu cinci la suta

BNR asteapta scumpirea gazelor cu cinci la suta

Banca Nationala asteapta o majorare de 5% a pretului gazelor naturale, in 2010, scumpire ce va determina si cresterea preturilor energiei termice, curentului electric si a altor produse.

Prognozele BNR arata ca gazale naturale, medicamentele, energia si carburantii se vor scumpi cel mai mult anul acesta, cu un impact direct asupra facturilor platite de populatie, arata Realitatea TV.

Astfel, gazele naturale vor costa cu 5% mai mult, in timp ce energia electrica s-ar putea scumpi cu 4%, iar energia termica cu 5,2%.

Guvernatorul BNR prezinta Raportul trimestrial asupra inflatiei

Cresterea preturilor va fi datorata, in principal, corelarii cu rata inflatiei, stabilita la valoarea de 3,5%, anul acesta.

Scenariul BNR este sustinut si de ANRE, care anuntase la sfarsitul anului trecut ca pretul platit de firme si populatie pentru energia electrica va creste cu 3,5 - 4%, fiind indexat cu inflatia. mai mult


Sambata, 06 Februarie 2010, ora 08:43

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  2. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  3. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  4. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  5. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  6. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  7. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  8. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  9. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  10. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)