scutire impozit venit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
1 iulie aduce schimbari fiscale importante - printre ele, celebra "electorata"

1 iulie aduce schimbari fiscale importante - printre ele, celebra "electorata"

Prima zi a lunii iulie vine cu schimbari importante in plan fiscal. Astfel, incepand cu 1 iulie 2014 intra in vigoare masura privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit, precum si schema fiscala de restructurare a creditelor - asa-numita "electorata".

Totodata, de la aceasta data, au fost eliminate sau comasate 92 de taxe si tarife nefiscale.

Agentii economici vor fi scutiti integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru. Este luat in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit dupa aceasta data.

Neimpozitarea profitului reinvestit, gura de oxigen pentru firmele afectate de taxa pe stalp

Masura, al carei impact bugetar este estimat la 137,5 milioane de lei in 2014, se va aplica pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

Schema fiscala pentru restructurarea creditelor se aplica in cazul persoanelor cu salarii sub 2.000 de lei pe luna, deducerea din venitul lunar impozabil fiind de 900 de lei.

Celebra "electorata", aprobata de Guvern: Cine beneficiaza si in ce consta ajutorul

Masura este optionala atat pentru banci, cat si pentru clienti si este valabila in perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2015.

Beneficiul lunar pentru clientii care obtin restructurarea va fi de cel mult 144 de lei, aferent impozitului de 16% aplicat pentru suma maxima deductibila.

Deducerea se acorda lunar, dupa incheierea perioadei de reducere a... mai mult


Marti, 01 Iulie 2014, ora 13:39

Veste buna de la Guvern pentru agricultorii afectati de calamitati naturale

Veste buna de la Guvern pentru agricultorii afectati de calamitati naturale

Agricultorii care au suferit pierderi anul trecut din cauza calamitatilor naturale nu vor mai plati, in anumite conditii, impozit pe venit pentru 2013.

Impozitul pe venitul din activitati agricole va fi anulat daca a fost stabilit pe baza de norme de venit, iar productia a fost afectata in proportie de peste 30%, informeaza Mediafax.

Agricultorii trebuie sa dispuna de acte doveditoare privind gradul de calamitate, emise de autoritatea competenta. De asemenea, nu trebuie sa fi avut incheiata o polita de asigurare aferenta, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

"Acesti producatori agricoli au declarat si in unele cazuri au si platit impozitul calculat pe baza normelor de venit intr-un context in care au suferit pierderi economice importante (243.253.000 lei).

In aceste conditii, plata impozitului pe venit reprezinta o pierdere suplimentara, avand in vedere faptul ca producatorii nu au realizat valoare adaugata in anul economic respectiv", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

In cazurile in care impozitul a fost platit, fiscul va emite o decizia de anulare, iar sumele vor fi restituite.

Impactul bugetar estimat pentru aceasta scutire acordata agricultorilor este de 5,22 milioane de lei in acest an. mai mult


Luni, 02 Iunie 2014, ora 18:36

1 comentariu
Modificari la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie: impozitul pe profit, TVA, accize, redevente

Modificari la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie: impozitul pe profit, TVA, accize, redevente

Noul Cod Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2014 aduce o serie de modificari privind impozitarea profitului, veniturilor si microintreprinderilor, TVA, accize, constructii speciale si redevente.

Modificarile si completarile aduse Codului Fiscal, prezentate in sinteza pe site-ul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea, prevad in domeniul impozitului pe profit scutirea veniturilor din dividende primite de la persoane juridice din state terte cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, scutirea castigurilor de capital realizate de contribuabili din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare, scutirea veniturilor obtinute de o persoana juridica romana din lichidarea unei alte persoane juridice.

Aceste scutiri se acorda in conditiile in care contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.

Au fost introduse, respectiv modificate, si prevederile referitoare la scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica romana, scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica straina situata intr-un stat membru, neimpozitarea dividendelor distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane.

De asemenea, noul Cod Fiscal prevede conditiile de schimbare a anului fiscal pentru contribuabilii care solicita... mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 19:38

Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL

Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL

Impozitul diferentiat pe venit cu mentinerea plafonului de 16%, reducerea progresiva a contributiilor sociale la angajator, cu 5% in urmatorii patru ani, concomitent cu cresterea treptata salariului minim la 1.200 de lei pana in 2016, scaderea TVA la 19% dupa patru ani de guvernare sunt principalele masuri economice propuse de Uniunea Liberal Sociala in programul de guvernare 2012-2016.

"Trebuie ca statul sa reinceapa sa functioneze si sa isi merite taxele pe care le incaseaza. Solutia noastra este sa facem Romania puternica", spun reprezentantii USL in document.

In acest scop, USL doreste sa reduca treptat, in urmatorii 4 ani, CAS-ul datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, concomitent cu cresterea progresiva, pana in anul 2016, a salariului minim pe economie pana la 1.200 lei.

Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?

O alta masura vizeaza reducerea TVA la producatorii agricoli de la 24% la 9%, iar 15% se intoarce la producator in momentul in care prezinta factura. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. "Stimulam, astfel, producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura", se explica in document.

Totodata, dupa 4 ani de mandat al guvernului USL, TVA va reveni la nivelul de 19%.

Uniunea Social Liberala isi reafirma intentia de a mentine plafonul de 16% si de a introduce, pe parcursul mandatului, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de... mai mult


Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 19:00

15 comentarii
Dilema impozitelor (II)

Dilema impozitelor (II)

Modelul de impozite american pare sa fie copiat din ce in ce mai mult. Extrem de complex, necesita cateva sute de mii de salariati ai IRS (Internal Revenue Service, echivalentul Fiscului) care urmaresc ospatarii si ospataritele, ca sa vada daca sumele obtinute ca gratuitati (bacsisuri) sunt raportate pentru impozitare. Uneori scenele rezultate sunt extrem de penibile.

Trebuie inteles ca impozarea e "voluntara". Fiecare cetatean cu venituri, de orice fel, trebuie sa prezinte, in fiecare an, inainte de 15 aprilie, un raport ("return") de venituri si e obligat sa plateasca taxele cuvenite. Daca impozitele datorate pe 15 aprilie sunt peste o anumita suma, (1.200 USD) se deduce ca cetateanul era obligat sa faca plati de impozite trimestriale. Daca nu a facut-o, e pasibil sa fie penalizat, in amenzi si dobanzi, de la data scadenta.

Dilema impozitelor I)

Cei care lucreaza pe cont propriu, micile si marile intreprinderi, entitatile care au salariati, trebuie sa plateasca impozitele pe venit, asigurarile sociale, medicale si de somaj, pe baza unui format saptamanal, lunar sau trimestrial, depinzand de suma in cauza.

Daca impozitele pe veniturile personale sunt tratate relativ usor de agentia care le colecteaza, impozitele pe statul de plata al salariilor reprezinta o alta poveste. Nu exista niciun fel de toleranta. Daca se dovedeste rea vointa (ai platit intai materialele, dar n-ai platit impozitele!), frauda (ai studiat contabilitatea si legea impozitelor in colegiu,... mai mult


Joi, 26 August 2010, ora 07:38

Alte articole despre: sistem impozitare, scutire impozite
Biserica scapa de impozit - Sa puna Guvernul bir si pe castigul Domnului?

Biserica scapa de impozit - Sa puna Guvernul bir si pe castigul Domnului?

"De unde dai, Dumnezeu iti da", spune o vorba crestineasca. Insa este valabil si reversul?

Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, Senatul, Camera Deputatilor, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si toti liderii de grupuri parlamentare au primit saptamana aceasta o scrisoare de la Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) in care li se atragea atentia ca au omis sa impoziteze ceva - cultele.

"In aceasta perioada, institutiile statului cauta solutii viabile pentru depasirea crizei financiare. Masurile de austeritate afecteaza intreaga Romanie, totusi cultele continua sa beneficieze de exceptii fiscale importante si nejustificate. Va propunem adoptarea unor masuri ce vor contribui semnificativ la depasirea crizei finaciare actuale: taxarea cultelor si restrictionarea finantarii lor de catre stat", isi incep cei de la ASUR scrisoarea.

Ce anume se vrea sa fie impozitat? Botezuri, nunti, inmormantari, pomeniri, binecuvantari, rugaciuni speciale, comertul cu obiecte de cult, pe care Biserica detine monopolul, sau turismul ecumenic, adica tot ceea ce depaseste liturghia obisnuita.

Face Biserica afaceri imobiliare?

Mai mult, cei de la ASUR atrag atentia ca Biserica detine o multitudine de cladiri si terenuri care nu sunt supuse vreunui impozit.

"O alta masura este aceea legata de taxarea imobiliara. Cultele detin un numar mare de cladiri si terenuri, care nu sunt impozitate in vreun fel, fara a se face distinctia intre cladirile destinate... mai mult


Luni, 26 Iulie 2010, ora 12:45

26 comentarii
Persoanele cu handicap, nemultumite ca platesc impozit pe venit

Persoanele cu handicap, nemultumite ca platesc impozit pe venit

Persoanele cu handicap solicita Ministerului de Finante eliminarea prevederilor legale potrivit carora de la 1 ianuarie 2010 veniturile lor sunt impozitate cu 16%, dupa ce Guvernul a luat decizia de a elimina scutirea acestor persoane de la plata impozitului.

Potrivit Realitatea TV, se vor impozita cu cota unica de impozitare de 16% pensiile care depasesc 1.000 de lei si veniturile obtinute pe baza unor conventii civile, contracte de colaborare sau de drepturi de autor.

Persoanele cu dizabilitati, nemultumite de aceasta decizie a Guvernului, au cerut sprijinul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), care a trimis Ministerului de Finante o scrisoare pentru a solicita revenirea la forma initiala a legii.

Reprezentantii Ministerului de Finante au promis ca vor avea in vedere acest lucru la urmatoarea modificare a Codului Fiscal. mai mult


Vineri, 26 Februarie 2010, ora 17:43

2 comentarii
Pensionarii cu handicap, scutiti de impozitul pe venit

Pensionarii cu handicap, scutiti de impozitul pe venit

Senatul a aprobat marti, cu 76 de voturi pentru, o initiativa legislativa prin care sunt scutite de la impozitul pe venit din pensii realizat de persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Initiativa legislativa propusa de deputatul PSD, Mihai Cristian Apostolache, prevede modificarea Codului Fiscal, mentionand ca "prevederile referitoare la retinerea impozitului pe venitul din pensii nu se aplica venitului din pensii realizat de persoanele cu handicap grav sau accentuat".

In cadrul dezbaterilor reprezentantul Guvernului s-a impotrivit propunerii legislative, totodata Comisia de buget-finante avizand negativ initiativa legislativa. Comisia de munca, familie si protectie sociala a emis insa un raport favorabil cu optiunea unanima a membrilor comisiei.

"Votul este fundamentat pe considerentul egalitatii de tratament a veniturilor persoanelor cu handicap indiferent de varsta lor, astfel incat facilitatile aplicate veniturilor de natura salariala sa se extinda si asupra veniturilor din pensii ale varstnicilor cu handicap", precizeaza raportul comisiei.

Propunerea legislativa urmeaza sa fie supusa votului Camerei Deputatilor. mai mult


Marti, 27 Octombrie 2009, ora 15:42

3 comentarii
Firmele ar putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit

Firmele ar putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit

Companiile ar putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit, daca Fondul Monetar International accepta cererea Guvernului, potrivit premierului Emil Boc.

"Neimpozitarea profitului reinvestit este vitala pentru mediul de afaceri. Cert este ca, in momentul cand iei o sursa de venit din buget, rezultata in urma neimpozitarii profitului reinvestit, trebuie sa pui altceva in loc", a spus Emil Boc, citat de Mediafax.

"Am cerut si cer in continuare Ministerului Finantelor, cat si celor care lucreaza la elaborarea proiectiei bugetare sa gaseasca o solutie, astfel incat aceasta masura sa fie implementata. Va trebui sa gasim un mecanism prin care sa compensam lipsa de resurse in buget prin neimpozitarea profitului reinvestit, prin compensare din alta parte", a adaugat prim ministrul.

De asemenea, s-a cerut si alocarea de resurse suplimentare pentru infrastructura, care, alaturi de neimpozitarea profitului reinvestit, constituie cele doua obiective principale ale Guvernului in discutiile cu FMI si Comisia Europeana. mai mult


Vineri, 07 August 2009, ora 17:07

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)