seismologi predictie cutremur

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Nou cutremur in Islanda, in zona in care un vulcan tocmai a erupt

Nou cutremur in Islanda, in zona in care un vulcan tocmai a erupt

Un cutremur puternic a fost resimtit in Islanda, in zona vulcanului Bardarbunga, care a erupt zilele trecute si din cauza caruia a fost emis un cod rosu de zbor.

Seismul de 5,4 grade pe scara Richter este cel mai recent dintr-un lung sir de cutremure, care tine autoritatile islandeze in alerta, informeaza Sky News.

Deocamdata nu se observa semnele unei noi eruptii.

Cod rosu de zbor in Islanda, din cauza eruptiei unui vulcan

Conform The Irish Times, seismul vine la o zi distanta de la o mica eruptie printr-o fisusa a unui ghetar aflat la 40 de kilometri de principalul crater al celui mai mare sistem vulcanic din Islanda.

Chiar daca nu exista semne ca magma ar urca la suprafata, dupa cum a declarat seismologul Martin Hensch, este imposibil sa se prezica un curs al evenimentelor in zona.

"Nu putem sa facem o predictie pentru urmatoarele ore sau zile", a spus acesta.

O eruptie din 2010, a vulcanului Eyjafjallajokull, a perturbat traficul aerian din intreaga Europa. mai mult


Sambata, 30 August 2014, ora 17:55

Un geofizician roman din SUA prezice: Marele cutremur este asteptat in curand

Un geofizician roman din SUA prezice: Marele cutremur este asteptat in curand

Geofizicianul roman Andrei Apostol, care activeaza de peste trei decenii in SUA, crede ca marele cutremur in Vrancea, de care se tem atatia oameni, si pe care l-au prezis mai multi specialisti romani, va veni in curand.

Cu toate ca prezicerea cutremurelor nu este o activitate incununata de succes, dupa cum singur recunoaste, Andrei Apostol tinde sa creada predictiile seismologilor romani, potrivit Realitatea Tv.

"Nimeni in afara de chinezi, in anii 1975-1977, in perioada dictaturii lui Mao, nu a reusit inca sa salveze vietile oamenilor pe baza predictiei de durata scurta a seismelor. Chiar si pe vremea lui Mao au fost nenumarate esecuri", arata specialistul.

"O serie de seismologi romani remarcabili, cum ar fi printre altii Gheorghe Marmureanu, Dumitru Enescu si George Purcaru, au studiat statistica seismelor distrugatoare din Vrancea pe baza datelor istorice din ultima mie de ani si au incercat sa faca estimari pentru viitor, care au fost mai mult sau mai putin confirmate de datele instrumentale (...) Astazi, atat seismologii chinezi, cat si cei americani considera predictia iminenta a seismelor imposibila. Succesele in predictia seismelor au fost uitate. Este nevoie de idei noi. Sa nu uitam ca si predictia meteorologica pe care astazi o urmarim in fiecare dimineata cu succes a fost considerata multa vreme ca fiind imposibila", admite Andrei Apostol.

Chestiunea unui cutremur major in Romania este insa tratata serios de cercetatorii romani si, crede Apostol,... mai mult


Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 14:00

3 comentarii
Mircea Radulian: Riscul unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijat - Interviu

Mircea Radulian: Riscul unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijat - Interviu

Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica a Pamantului si unul dintre putinii seismologi care cunosc ca pe propriul buzunar ceea ce se intampla in adancurile din Vrancea, sustine ca riscul producerii unui cutremur de pana la 6,5 grade pe scara Richter nu poate fi neglijat.

Radulian este membru in Comitetul European de Geofizica si Geodezie si membru al unor prestigioase comisii de geofizica din Europa si America.

Mircea Radulian este preocupat mai ales de caracterul de ciclicitate si ritmicitatea fenomenelor telurice din Vrancea, astfel ca am reluat un subiect care trezeste spaime tuturor romanilor: cat de mare o sa fie urmatorul seism vrancean... mare.

Vom avea sau nu un sesim major anul acesta?

Principalul nostru instrument de lucru este teoria probabilitatilor si statistica. Daca o sa ma intrebati daca o sa avem un seism mare in Marea Neagra (care este o zona unde pot avea loc cutremure), o sa raspund cu certitudine ca anul acesta nu, dar daca ma intrebati despre Vrancea nu pot sa fac o astfel de afirmatie.

Sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu afirm ca o sa fie un seism major in Vrancea anul acesta, dar nici nu pot sa spun, cu certitudine, ca nu o sa fie. Statistica si teoria probabilitatilor sunt ca o sabie cu doua taisuri.

Ceea ce pot afirma este ca o sa avem un seism vrancean de intensitatea mare, dar nu in viitorul imediat urmator. Cu toate acestea riscul, vorbind probabilistic, pentru un cutremur de 6-6,5 grade nu poate sa fie neglijat.... mai mult


Marti, 29 Mai 2012, ora 18:55

3 comentarii
Predictia cutremurelor, o stiinta inexacta

Predictia cutremurelor, o stiinta inexacta

Poate in niciun domeniu, stiinta n-a facut progrese atat de lente, ca in domeniul seismologiei.

Din punct de vedere teoretic, s-au clarificat multe, atat in ce priveste cauzele - bazate in principal pe subductiile placilor tectonice - cat si in ce priveste modul de propagare a seismului, inclusiv actiunea fortelor care produc distrugeri.

Ceva speranta in anul 2015

Dar, din punct de vedere practic, cand simtim cutremurul, nu stim incotro s-o apucam. Omenirea asteapta de la cercetatori, daca nu evitarea seismului, macar prevenirea populatiei in timp util, scrie Infoniac.

S-a dovedit ca nici macar Japonia, tara cu cea mai performanta aparatura si cele mai elaborate studii in domeniu, n-a putut inca actiona decat prin masuri tehnice, aplicabile doar atunci cand te simti zguduit, cu casa cu tot.

Totusi, Societatea de Seismologie a Americii a informat publicul ca este in masura sa perfectioneze atat aparatura, cat si metodologia, pentru ca, prin 2015, macar instaltiile periculoase sa poate fi protejate in timp util.

Societatea a dat asigurari ca dispune deja de tehnologia capabila sa stabileasca previziuni exacte si in timp relativ util, in baza informatiilor ce vor fi preluate de aparatura Global Positioning System (GPS)

Sa nu te joci cu magnitudinea

Yehuda Bock, specialist la Institutul Oceanografic din La Jolia, California, si-a exprimat opinia ca Japonia dispune deja de GPS, aparatura care ofera informatii cheie cu privire la amploarea reala a celor... mai mult


Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 22:08

2 comentarii
Un cutremur de 6-7 grade s-ar putea produce in Romania in 2012-2013

Un cutremur de 6-7 grade s-ar putea produce in Romania in 2012-2013

Presedintele Sectiei de Predictie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcaru, sustine ca un cutremur cu magnitudinea de 6-7 grade pe scara Richter s-ar putea produce in intervalul 2012-2013.

"A prezice un cutremur inseamna a face trei predictii si nu una. Trebuie sa prezici locul, magnitudinea si timpul de aparitie a cutremurului. Potrivit cercetarilor mele, in Romania s-ar putea produce un cutremur cu magnitudinea de 6-7 in intervalul 2012-2013. Nu se poate spune cu exactitate ziua, luna, anul", a spus George Purcaru, joi seara, la Romania TV.

Seismologii spun ca un seism cu magnitudinea de 6 nu ar produce mari pagube cladirilor joase, referindu-se la case.

"Magnitudinea de 6 nu inseamna nimic pentru case. Un cutremur mai mare sau egal cu cel din 1977, care a avut 7,2, poate produce pagube minore", a precizat Dan Lungu, profesor de siguranta constructiilor la Universitatea de Constructii din Capitala.

Si Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica Pamantului, a declarat ca in 2012 ne putem astepta la un cutremur cu magnitudinea de 5. Acesta a mai venit cu o veste proasta: in 2014 s-ar putea produce in Vrancea un cutremur de 6 grade. mai mult


Vineri, 23 Martie 2012, ora 09:35

3 comentarii
Cel mai puternic cutremur care poate lovi Romania nu va depasi 8 grade

Cel mai puternic cutremur care poate lovi Romania nu va depasi 8 grade

Cel mai puternic cutremur care poate lovi Romania si care va avea loc, cel mai probabil, in 2012, nu va depasi 8 grade pe scara Richter, potrivit calculelor pe care le-a facut specialistul in seismologie al Uniunii Europene, George Purcaru.

Senzori de alerta pentru tsunami, pe coastele Romaniei si Bulgariei

"In Romania, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 pana la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter in prezent", spune Purcaru, presedintele Sectiei de Predictie al Comisiei Europene de Seismologie si, totodata, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt, informeaza Evenimentul zilei.

Potrivit specialistului roman, "cutremurul este mai greu de prevazut decat moartea unui om. Un doctor studiaza analizele si poate sa-ti spuna un interval de timp cand se va intampla sfarsitul, cu o marja mica de eroare. Nici el nu cunoaste cu exactitate ziua sau luna".

"Eu pot sa prezic un cutremur intr-un interval mai mare de timp, chiar ani, iar stiinta accepta acest lucru. O predictie despre un cutremur include alte trei predictii. Timpul, locul si magnitudinea, iar toate se calculeaza separat. Se pune des intrebarea daca cutremurele pot fi prevazute exact. Astazi, cu stiinta pe care o avem, nu", spune, categoric, profesorul.

"Nu exista documente care sa ateste valorile tuturor cutremurelor cu exactitate. Daca in cazul cutremului din 1977 avem magnitudinea exacta, in cazul cutremurului din 1940 toate datele au disparut", spune Purcaru, care a... mai mult


Marti, 06 Decembrie 2011, ora 11:32

5 comentarii
Marmureanu: Nu vom avea cutremure mari in Romania pana in 2040

Marmureanu: Nu vom avea cutremure mari in Romania pana in 2040

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, prof. Gheorghe Marmureanu, ii linisteste pe romani: nu se vor inregistra cutremure mari, de peste 7 grade pe Richter, pana in 2040.

Intr-un interviu acordat pentru agentia Newsin, acesta explica faptul ca seismele nu sunt periodice si reaminteste ca cele mai recente mari cutremure din Romania s-au produs in 1738, 1802, 1838, 1940 si 1977.

"Stiu sigur ca urmeaza un cutremur de mare adancime. Si, facand o analiza istorica - noi de fapt avem analize pentru 600 de ani, publicate la Academie, avem anumite rezultate, si noi vedem ca un cutremur catastrofal, de peste 7 grade, de 7,1, 7,2, 7,3 grade, nu poate fi mai devreme de 2040-2060, deci in perioada asta.

E vorba despre o fereastra de circa 18-20 ani. Deci atunci am putea discuta de un cutremur catastrofal", a declarat prof. Marmureanu, in interviul citat.

Acesta precizeaza insa ca nu pot fi facute predictii exacte in seismologie, acestea fiind doar analize care mai arata ca urmatorul cutremur puternic va fi "foarte, foarte adanc" si isi va canaliza energia principala "catre nord-est, adica in Moldova romaneasca, Republica Moldova, Ucraina, pana la Moscova".

"Acest cutremur, care va fi dupa 2040, daca va fi - desi eu ma indoiesc, pentru ca in 1986 a fost un cutremur de adancime, dar nu atat de mare, dar totusi a descarcat cu ceva zona Vrancea -, va afecta in primul rand acea zona, iar Bucurestiul va fi foarte putin afectat, in proportie de 25-30%, nu... mai mult


Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 12:53

9 comentarii
Inca un cutremur prevestit in Romania - vezi cand ar putea fi

Inca un cutremur prevestit in Romania - vezi cand ar putea fi

Un nou cutremur de pana in 5,2 grade pe Richter se va inregistra in perioada 18 octombrie - 26 noiembrie, in Vrancea, mai exact in localitatea Nereju, anunta Victorin Toader, de la Institutul de Seismologie Aplicata.

"Urmatorul va fi la Nereju, tot in Vrancea. Acolo avem emotii, deoarece in acea zona se ciocnesc placile tectonice. Asteptam un cutremur de pana in 5,2 grade pe Richter, in perioada 18 octombrie - 26 noiembrie. In acele zile, activitatea seismica va fi mai intensa, tot din cauza lunii", a declarat Toader, pentru Click!.

Seismologul a prevestit si cutremurul de joi, pus pe seama unei perioade cu luna plina cand Pamantul exercita o forta de atractie fata de Luna, la fel ca si apele (n.r. apare fenomenul de flux si reflux).

"In cazul Pamantului, apar mareele tectonice, magma din interiorul scoartei terestre fiind atrasa de Luna. Drept urmare, placile tectonice se misca", a mai explicat Victorin Toader, de la Institutul de Seismologie Aplicata.

Directorul INFP, Gheorghe Marmureanu, a subliniat despre cutremurul de joi ca a fost unul banal.

"Nimic deosebit, a fost un cutremur banal. In Romania sunt sute de seisme intr-un an. Este o activitate normala in zona Vrancea si, chiar acum, cand vorbim se produce un cutremur in Serbia. Un cutremur de peste 7 pe scara Richter se va produce peste cativa ani. Nimeni nu poate face o predictie corecta", a declarat Marmureanu. mai mult


Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 09:25

6 comentarii
Seismolog: 5% sanse pentru un cutremur mai mare in Los Angeles

Seismolog: 5% sanse pentru un cutremur mai mare in Los Angeles

Seismologii sustin ca localnicii din zona Los Angeles-ului se pot asteptra la mai multe replici dupa cutremurul de duminica noaptea.

In plus, sunt doar 5% sanse ca un cutremur mai mare sa se petreaca in perioada urmatoare, noteaza Associated Press.

Magnitudinea cutremurului de duminica noapte a fost de 4,7 grade pe scara Richter, urmat de cateva replici mai mici. Seismul a zgaltait regiunea Los Angeles timp de 10-15 secunde fara a produce pagube sau daune materiale importante.

A.I. mai mult


Luni, 18 Mai 2009, ora 16:40

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)