servicii medicale asigurati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
"Cardul de sanatate este obligatoriu si nu prea". Temerile medicilor si confuzia pacientilor Interviu

"Cardul de sanatate este obligatoriu si nu prea". Temerile medicilor si confuzia pacientilor Interviu

Suntem la mijloc, intre constiinta noastra profesionala si teama ca serviciul de care pacientul are nevoie ne va costa pe noi, ca vom plati din buzunar analizele, investigatiile, internarile parcientilor pe care ii trimitem in sistem, afirma presedintele Patronatului Medicilor de Familie, dr Mariana Parcalabu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, dr. Parcalabu a explicat ca ordinele CNAS au fost confuze si pentru pacienti si pentru medici, care nici pana astazi nu au o garantie legala ca serviciile prestate pacientilor care nu prezinta cardul de sanatate vor fi decontate.

Dr Parcalabu spune ca dupa blocajele de marti si miercuri sistemul nu s-a mai blocat, dar este foarte lent: "timpul de lucru e mai mare si numarul de servicii a fost din cauza asta mai mic. Asta e intr-adevar o modalitate de a face economie: nu s-au dat cate servicii s-ar fi putut da daca fluxul era corect."

Presedintele Patronatului Medicilor de Familie apreciaza ca sistemul a fost subdimensionat pentru ca medicii au fost priviti ca niste fraudatori: "Ei au crezut probabil ca jumatate din ce se raporta era fals. Daca estimau bine, dimensionau corect sistemul."

Daca eu intru in cabinetul dvs fara sa am cardul de sanatate la mine, imi acordati servicii medicale sau nu?

Va consult si incerc sa rezolv, cat pot, singura. Daca urmeaza si alte servicii, ezit. Pentru ca ma simt descoperita, in mare nesiguranta, ca aceste servicii vor fi platite de asiguratorul dvs sau vor ajunge sa fie platite de... mai mult


Vineri, 08 Mai 2015, ora 07:07

10 comentarii
Schimbari in Sanatate: Mai multe servicii si consultatii in pachetul medical de baza

Schimbari in Sanatate: Mai multe servicii si consultatii in pachetul medical de baza

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a pus in dezbatere publica un nou proiect de pachet de baza al serviciilor medicale care prevede, printre altele, dublarea numarului de consultatii pe care medicul de familie le poate acorda la domiciliu, precum si mai multe analize si servicii specializate.

Prin aceasta initiativa, semnatarii isi propun sa le ofere pacientilor acces mai mare la servicii de calitate, dar si o mai buna utilizare si monitorizare a fondurilor, scrie Mediafax.

Proiectul prevede ca medicii de familii sa acorde mai multe consultatii la domiciliu, mai exact de la 21 pe luna la 42. Medicii se pot deplasa acasa la persoane cu handicap, asigurati cu boli cronice care nu se pot deplasa, copii de pana la un an, minori cu boli contagioase si proaspete mamici. De asemenea, in aceasta categorie intra si examinarea pentru constatarea decesului.

Totodata, in pachetul de baza sunt incluse servicii de administrare a tratamentului intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, care vor fi acordate asiguratilor de pe lista proprie a medicului de familie.

Printre serviciile aditionale ce pot fi oferite de catre medicii de familie urmeaza sa fie inclusa spirometria.

In ceea ce priveste asistenta medicala ambulatorie, in initiativa sunt introduse servicii de supraveghere a sarcinii si lauziei. Acestea includ cate o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si una pentru primul trimestru de la nastere.

Schimbari in Sanatate:... mai mult


Sambata, 07 Martie 2015, ora 22:05

1 comentariu
Pachetul serviciilor de baza in sanatate, aprobat: Ce se schimba

Pachetul serviciilor de baza in sanatate, aprobat: Ce se schimba

Pachetul de servicii medicale de baza a fost aprobat de Guvern si pune accentul, potrivit ministrului Nicolae Banicioiu, pe preventie, pacientii asimptomatici pana la 39 de ani trebuind sa faca o vizita la medicul de familie cel putin o data la trei ani, iar cei peste 40 de ani, in fiecare an.

Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), in sedinta de marti a Executivului au fost aprobate, prin aceeasi hotarare de guvern, pachetele de servicii medicale, de baza si minimal, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2014-2015.

Prin acest proiect de act normativ, in conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si in cadrul acordului cu institutiile financiare internationale, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale si pachetului de servicii de baza, precizeaza MS.

Atentie pacienti: Sute de boli nu vor mai fi tratate in spital

"Este o masura importanta pentru sistemul de sanatate si pentru toti romanii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza in interesul pacientului. Pachetul de baza aduce ca noutate preventia, care va fi efectuata prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face preventie, lucru care va ajuta atat starea de sanatate a cetatenilor acestei tari, dar si intreg sistemul de sanatate. (...)

Principiile care au stat la baza procesului de redefinire a... mai mult


Marti, 13 Mai 2014, ora 18:24

1 comentariu
Afla ce medicamente compensate poti lua in 2014 si la ce servicii medicale ai dreptul

Afla ce medicamente compensate poti lua in 2014 si la ce servicii medicale ai dreptul

Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurati si unul pentru asigurati, intra in vigoare anul acesta, alaturi de o lista actualizata de medicamente compensate, precum si de noi reglementari in domeniul sanitar, privind malpraxisul, rezidentiatul si salarizarea medicilor.

Anul 2014 este pentru sistemul sanitar unul al schimbarii, in care romanii trebuie sa invete sa merga la medic macar odata la trei ani pana la 39 de ani, chiar daca nu au probleme de sanatate, dar si cum trebuie sa consulte doctorul cand sunt bolnavi.

Asta pentru ca, in 2014, vor intra in vigoare noile pachete de servicii medicale, unul pentru asigurati si altul pentru neasigurati.

Tot din 2014, dupa sase ani, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inima, diabet, boli reumatismale si chiar pentru maladiile rare.

Anul care a inceput va aduce noi reglementari pentru malpraxis, pentru rezidentiat, pentru spitale si in ceea ce priveste salarizarea medicilor, care ar urma sa se faca in functie de performanta.

La acestea se adauga modificarea modului de calcul a taxei clawback, dar si o noua metodologie de calcul al pretului la medicamente.

Pentru prima data, sistemul va avea o Strategie Nationala de Sanatate (2014 - 2020) care va aduce bani europeni pentru constructia unor spitale regionale, pentru reabilitarea unor unitati neperformante, dar si pentru preventie si intarirea medicinei de ambulatoriu. Obtinerea de fonduri structurale pentru sanatate constituie in sine o... mai mult


Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 17:40

Nicolaescu: De ce sa dai spaga cand stii ca ai dreptul la servicii medicale?

Nicolaescu: De ce sa dai spaga cand stii ca ai dreptul la servicii medicale?

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca odata cu introducerea pachetului de servicii medicale de baza, romanii vor sti exact de ce trebuie sa beneficieze in schimbul contributiilor pe care le platesc.

"Despre pachetul de servicii medicale de baza vorbim in Romania de 15 ani de cand au aparut asigurarile sociale de sanatate. De atunci nu s-a facut niciodata. Mi-e greu sa caut eu toate cauzele si nici nu cred ca mai este important. Important este ca incercam acum sa il facem si sa il introducem in societatea romaneasca. Acest sistem sanitar romanesc, de ani de zile, este un sistem care, din punctul meu de vedere, este unul mincinos. El nu spune adevarul cetateanului. Toti credem ca putem sa obtinem tot ce ne trece prin cap, dar de fiecare data ajungem la acelasi lucru. Acesta este bugetul pe care il are sistemul sanitar romanesc. Peste bugetul acesta, nu te poti duce. In toata lumea sunt bugete. Nimeni nu poate sa dea mai mult decat isi permite societatea sa finanteze", a spus ministrul Nicolaescu, invitat la o emisiune de la Realitatea TV.

Eugen Nicolaescu a subliniat ca romanii nu trebuie sa mai plateasca spaga pentru ceva ce este gratuit, pentru un pachet de servicii oferite de stat.

Nicolaescu: Imi dau demisia daca nu va fi aprobat pachetul de legi pe care l-am propus

"Pachetul inseamna de fapt adevarul pe care il spunem cetatenilor. Si le spunem oamenilor in felul urmator: pentru contributiile pe care le platiti, contributiile pentru asigurarile... mai mult


Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:49

5 comentarii
CNAS: Orice asigurat poate vedea serviciile medicale de care a beneficiat

CNAS: Orice asigurat poate vedea serviciile medicale de care a beneficiat

Orice asigurat poate vedea, in urma implementarii bazei de date a asigurarilor de sanatate, care sunt serviciile medicale de care a beneficiat, acest sistem fiind functional de circa o luna a declarat, luni, reprezentantul Directiei de Control si Monitorizare a CNAS, Adrian Nan.

"Orice asigurat merge la ghiseul Casei de Sanatate, cu care are contract, cu buletinul si, in mod personal si confidential, Casa trebuie sa puna la dispozitie, pentru intervalul solicitat, cu ce anume este inregistrat in baza de date a asigurarilor sociale de sanatate. (...) Casele de asigurari de sanatate sunt obligate sa afiseze pe site acest drept al asiguratilor", a mai spus reprezentantul Directiei de Control si Monitorizare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Potrivit spuselor sale, prevederea era trecuta in legea numarul 95/2006 a Legii Nationale de Asigurari de Sanatate, dar nu s-a putut implementa, neexistand o baza unica de date, de la toti furnizorii.

"Prin masurile pe care le-am luat am dorit sa introducem noi instrumente de verificare a realitatii serviciilor pe care furnizorii le trimit spre decontare. In acest sens s-au emis niste formulare, pe care asiguratii le pot completa benevol, prin care ei confirma daca intr-o anumita perioada de timp au primit o anumita reteta sau au beneficiat de anumite tratamente, lucru pe care il fac la solicitarea Corpului de Control. Aceste formulare sunt tipizate. Sunt formulare pe care le foloseste structura de control in... mai mult


Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 19:31

1 comentariu
Nu-ti platesti contributia la sanatate? Vezi ce servicii medicale iti asigura oricum statul

Nu-ti platesti contributia la sanatate? Vezi ce servicii medicale iti asigura oricum statul

Sa fii sanatos costa si costa destul de mult. Tocmai de aceea cei mai multi romani isi platesc asigurarea medicala la stat pentru a fi acoperiti in caz de nevoie medicala. Dar ce se intampla cu cei care nu beneficiaza de o astfel de asigurare?

"Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acesuia", a declarat Augustus Costache, reprezentant al Casei Nationale de Asigurari, pentru Ziare.com.

In acest pachet minimal acordat pacientilor neasigurati nu se regasesc investigatii medicale paraclinice - adica analize medicale si servicii medicale paraclinice de radiologie si imagistica medicala - acordate in regim ambulatoriu.

In ceea ce priveste internarea in spital, o persoana neasigurata va primi serviciile medicale de urgenta necesare, iar reprezentantii spitalului au obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa-l externeze daca starea sa de sanatate nu mai reprezinta urgenta.

"La solicitarea pacientului care nu are calitatea de asigurat se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale de catre acesta. Spitalul are obligatia de a... mai mult


Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 10:56

3 comentarii
Pachet minim de servicii medicale, in premiera de la 1 iulie

Pachet minim de servicii medicale, in premiera de la 1 iulie

Pacientii romani vor beneficia, in premiera, de la 1 iulie, de un pachet minim de servicii medicale, stabilite de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), au anuntat, marti, reprezentantii ministerului.

In afara acestui pachet minim, de care asiguratii vor beneficia gratuit, va exista o lista suplimentara de servicii medicale care nu vor mai decontate de CNAS.

Altfel spus, orice pacient va sti care sunt serviciile decontate, incluse in pachetul minim de servicii medicale, si care sunt cele pe care trebuie sa plateasca.

De asemenea, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ca se lucreaza la Legea profesiilor medicale si a malpraxisului, iar pana la sfarsitul anului va incerca introducerea sistemului de co-plata in sistemul sanitar.

"Introducerea co-platii vizeaza pacientii care vor dori un medicament mai scump sau un medic anume", a explicat Bazac.

Pentru categoriile de persoane defavorizate, Ministerul Sanatatii pregateste un nou concept, cel al sistemului de vouchere de sanatate.

In privinta sistemului de urgenta, ministrul considera ca acesta ar trebui finantat, in continuare, de la bugetul de stat, iar la el trebuie sa poata avea acces, in egala masura, cei care contribuie la fondul de asigurari de sanatate si cei care nu fac acest lucru.

Noile masuri, care vor intra in vigoare dupa jumatatea anului 2009, au fost prezentate de conducerea ministerului si vicepresedintelui Bundestag, Susanne Krastner, in cadrul unei... mai mult


Marti, 17 Martie 2009, ora 15:02

2 comentarii
Care sunt serviciile medicale la care avem drept?

Care sunt serviciile medicale la care avem drept?

Persoanele asigurate pot primi mai multe servicii prin unitatile care au contract cu Casele de Asigurari de Sanatate, noteaza Gandul. Serviciile medicale sunt cuprinse in pachetul de baza, dar aceste sunt precizate, anual, in contractul-cadru. Anul acesta, noul act normativ ar putea intra in vigoare din luna aprilie.

Tot in 2008, unele dintre programele nationale, cum ar fi cel de diabet, oncologie si transplant, vor fi finantate de la bugetul Ministerului Sanatatii Publice. Periodic se pot modifica si listele de medicamente compensate sau gratuite.

Potrivit site-ului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), asiguratul beneficiaza de servicii de medicina primara, acestea fiind acordate medicului de familie.

"Asiguratii beneficiaza de pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative, alte servicii medicale conform competentelor medicului de familie, servicii medicale pentru situatii de urgenta si de eliberare de acte medicale. Asiguratul are obligatia sa se inscrie pe lista de pacienti a unui medic de familie".

De asemenea, asiguratul beneficiaza de servicii medicale si in ambulatoriile clinice, adica in fostele policlinici. Aceste servicii sunt acordate de medicii specialisti.

Serviciile medicale din spitale se acorda pentru patologia care necesita internare (cazuri acute, cazuri cronice, alte situatii justificate) si serviciile spitalicesti care nu necesita internare, prestate in regim de spitalizare de zi.

Internarea in... mai mult


Joi, 28 Februarie 2008, ora 07:45

1 comentariu
Alte articole despre: medici, servicii medicale, asigurati

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)