servicii medicale asigurati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pachetul serviciilor de baza in sanatate, aprobat: Ce se schimba

Pachetul serviciilor de baza in sanatate, aprobat: Ce se schimba

Pachetul de servicii medicale de baza a fost aprobat de Guvern si pune accentul, potrivit ministrului Nicolae Banicioiu, pe preventie, pacientii asimptomatici pana la 39 de ani trebuind sa faca o vizita la medicul de familie cel putin o data la trei ani, iar cei peste 40 de ani, in fiecare an.

Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), in sedinta de marti a Executivului au fost aprobate, prin aceeasi hotarare de guvern, pachetele de servicii medicale, de baza si minimal, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2014-2015.

Prin acest proiect de act normativ, in conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si in cadrul acordului cu institutiile financiare internationale, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale si pachetului de servicii de baza, precizeaza MS.

Atentie pacienti: Sute de boli nu vor mai fi tratate in spital

"Este o masura importanta pentru sistemul de sanatate si pentru toti romanii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza in interesul pacientului. Pachetul de baza aduce ca noutate preventia, care va fi efectuata prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face preventie, lucru care va ajuta atat starea de sanatate a cetatenilor acestei tari, dar si intreg sistemul de sanatate. (...)

Principiile care au stat la baza procesului de redefinire a... mai mult


Marti, 13 Mai 2014, ora 18:24

1 comentariu
Afla ce medicamente compensate poti lua in 2014 si la ce servicii medicale ai dreptul

Afla ce medicamente compensate poti lua in 2014 si la ce servicii medicale ai dreptul

Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurati si unul pentru asigurati, intra in vigoare anul acesta, alaturi de o lista actualizata de medicamente compensate, precum si de noi reglementari in domeniul sanitar, privind malpraxisul, rezidentiatul si salarizarea medicilor.

Anul 2014 este pentru sistemul sanitar unul al schimbarii, in care romanii trebuie sa invete sa merga la medic macar odata la trei ani pana la 39 de ani, chiar daca nu au probleme de sanatate, dar si cum trebuie sa consulte doctorul cand sunt bolnavi.

Asta pentru ca, in 2014, vor intra in vigoare noile pachete de servicii medicale, unul pentru asigurati si altul pentru neasigurati.

Tot din 2014, dupa sase ani, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inima, diabet, boli reumatismale si chiar pentru maladiile rare.

Anul care a inceput va aduce noi reglementari pentru malpraxis, pentru rezidentiat, pentru spitale si in ceea ce priveste salarizarea medicilor, care ar urma sa se faca in functie de performanta.

La acestea se adauga modificarea modului de calcul a taxei clawback, dar si o noua metodologie de calcul al pretului la medicamente.

Pentru prima data, sistemul va avea o Strategie Nationala de Sanatate (2014 - 2020) care va aduce bani europeni pentru constructia unor spitale regionale, pentru reabilitarea unor unitati neperformante, dar si pentru preventie si intarirea medicinei de ambulatoriu. Obtinerea de fonduri structurale pentru sanatate constituie in sine o... mai mult


Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 17:40

Nicolaescu a lansat noul pachet medical de baza: Avand resurse limitate, ne bazam pe preventie

Nicolaescu a lansat noul pachet medical de baza: Avand resurse limitate, ne bazam pe preventie

Noul pachet de baza prevede o singura consultatie preventiva la trei ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor "cu risc normal" care au o problema noua sau acuta de sanatate.

Forma finala a pachetului de baza si a celui minimal a fost lansata in dezbatere publica, duminica, de Ministerul Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu subliniind, intr-o conferinta de presa, ca proiectul prevede "in mod deosebit" trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistare precoce a bolilor, pentru a "descarca" spitalele de servicii nejustificate, transmite Mediafax.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca acest nou pachet de baza mizeaza pe preventie.

"Avand in vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, concentrat pe spitale, care fac internari nejustificate sau fictive si sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, in cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza, o componenta semnificativa este reprezentata de preventie", se argumenteaza in nota de fundamentare a proiectului.

Nicolaescu stie despre lipsurile din spitale: Eu nu sunt ipocrit ca altii, aceste lucruri se intampla de ani de zile

Ministrul a subliniat ca in noul pachet nu mai este vorba... mai mult


Duminica, 22 Decembrie 2013, ora 17:12

4 comentarii
Nicolaescu: De ce sa dai spaga cand stii ca ai dreptul la servicii medicale?

Nicolaescu: De ce sa dai spaga cand stii ca ai dreptul la servicii medicale?

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca odata cu introducerea pachetului de servicii medicale de baza, romanii vor sti exact de ce trebuie sa beneficieze in schimbul contributiilor pe care le platesc.

"Despre pachetul de servicii medicale de baza vorbim in Romania de 15 ani de cand au aparut asigurarile sociale de sanatate. De atunci nu s-a facut niciodata. Mi-e greu sa caut eu toate cauzele si nici nu cred ca mai este important. Important este ca incercam acum sa il facem si sa il introducem in societatea romaneasca. Acest sistem sanitar romanesc, de ani de zile, este un sistem care, din punctul meu de vedere, este unul mincinos. El nu spune adevarul cetateanului. Toti credem ca putem sa obtinem tot ce ne trece prin cap, dar de fiecare data ajungem la acelasi lucru. Acesta este bugetul pe care il are sistemul sanitar romanesc. Peste bugetul acesta, nu te poti duce. In toata lumea sunt bugete. Nimeni nu poate sa dea mai mult decat isi permite societatea sa finanteze", a spus ministrul Nicolaescu, invitat la o emisiune de la Realitatea TV.

Eugen Nicolaescu a subliniat ca romanii nu trebuie sa mai plateasca spaga pentru ceva ce este gratuit, pentru un pachet de servicii oferite de stat.

Nicolaescu: Imi dau demisia daca nu va fi aprobat pachetul de legi pe care l-am propus

"Pachetul inseamna de fapt adevarul pe care il spunem cetatenilor. Si le spunem oamenilor in felul urmator: pentru contributiile pe care le platiti, contributiile pentru asigurarile... mai mult


Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:49

5 comentarii
CNAS: Orice asigurat poate vedea serviciile medicale de care a beneficiat

CNAS: Orice asigurat poate vedea serviciile medicale de care a beneficiat

Orice asigurat poate vedea, in urma implementarii bazei de date a asigurarilor de sanatate, care sunt serviciile medicale de care a beneficiat, acest sistem fiind functional de circa o luna a declarat, luni, reprezentantul Directiei de Control si Monitorizare a CNAS, Adrian Nan.

"Orice asigurat merge la ghiseul Casei de Sanatate, cu care are contract, cu buletinul si, in mod personal si confidential, Casa trebuie sa puna la dispozitie, pentru intervalul solicitat, cu ce anume este inregistrat in baza de date a asigurarilor sociale de sanatate. (...) Casele de asigurari de sanatate sunt obligate sa afiseze pe site acest drept al asiguratilor", a mai spus reprezentantul Directiei de Control si Monitorizare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Potrivit spuselor sale, prevederea era trecuta in legea numarul 95/2006 a Legii Nationale de Asigurari de Sanatate, dar nu s-a putut implementa, neexistand o baza unica de date, de la toti furnizorii.

"Prin masurile pe care le-am luat am dorit sa introducem noi instrumente de verificare a realitatii serviciilor pe care furnizorii le trimit spre decontare. In acest sens s-au emis niste formulare, pe care asiguratii le pot completa benevol, prin care ei confirma daca intr-o anumita perioada de timp au primit o anumita reteta sau au beneficiat de anumite tratamente, lucru pe care il fac la solicitarea Corpului de Control. Aceste formulare sunt tipizate. Sunt formulare pe care le foloseste structura de control in... mai mult


Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 19:31

1 comentariu
Nu-ti platesti contributia la sanatate? Vezi ce servicii medicale iti asigura oricum statul

Nu-ti platesti contributia la sanatate? Vezi ce servicii medicale iti asigura oricum statul

Sa fii sanatos costa si costa destul de mult. Tocmai de aceea cei mai multi romani isi platesc asigurarea medicala la stat pentru a fi acoperiti in caz de nevoie medicala. Dar ce se intampla cu cei care nu beneficiaza de o astfel de asigurare?

"Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acesuia", a declarat Augustus Costache, reprezentant al Casei Nationale de Asigurari, pentru Ziare.com.

In acest pachet minimal acordat pacientilor neasigurati nu se regasesc investigatii medicale paraclinice - adica analize medicale si servicii medicale paraclinice de radiologie si imagistica medicala - acordate in regim ambulatoriu.

In ceea ce priveste internarea in spital, o persoana neasigurata va primi serviciile medicale de urgenta necesare, iar reprezentantii spitalului au obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa-l externeze daca starea sa de sanatate nu mai reprezinta urgenta.

"La solicitarea pacientului care nu are calitatea de asigurat se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale de catre acesta. Spitalul are obligatia de a... mai mult


Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 10:56

3 comentarii
Turistii din Turcia beneficiaza de tratament gratuit doar daca au asigurare

Turistii din Turcia beneficiaza de tratament gratuit doar daca au asigurare

Turistii din Turcia pot beneficia de tratamente gretuite in spitalele din aceasta tara, insa Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca este necesara o asigurare medicala.

Incepand cu 13 iulie 2011, conform informatiilor primite de la Ministerul Sanatatii al Republicii Turcia, turistii romani care necesita ingrijiri medicale de urgenta pot beneficia de tratament medical in spitalele de stat, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Se atrage insa atentia ca doar cetatenii romani care detin o asigurare medicala valabila sunt scutiti de plata serviciilor medicale asigurate de unitatile spitalicesti publice. In cazul in care turistii nu au incheiata o asigurare medicala valabila, acestia vor suporta integral contravaloarea serviciilor medicale prestate.

Turistii romani din Turcia pot beneficia de tratament in spitalele publice

In caz de necesitate, turistii pot apela 112 - numarul general de urgente sau ALO 184, numar la care pot solicita informatii cu privire la serviciile de sanatate. La aceste numere de telefon, solicitantul poate primi asistenta intr-una din urmatoarele limbi de circulatie internationala: engleza, germana, araba, rusa.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda, cu insistenta, cetatenilor romani ca inainte de deplasare sa incheie o asigurare de calatorie, medicala si de viata pentru toata perioada sejurului in afara granitelor tarii.

De asemenea, oficiile consulare ale Romaniei vor acorda, in limita competentelor,... mai mult


Vineri, 22 Iulie 2011, ora 19:39

2 comentarii
Pachet minim de servicii medicale, in premiera de la 1 iulie

Pachet minim de servicii medicale, in premiera de la 1 iulie

Pacientii romani vor beneficia, in premiera, de la 1 iulie, de un pachet minim de servicii medicale, stabilite de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), au anuntat, marti, reprezentantii ministerului.

In afara acestui pachet minim, de care asiguratii vor beneficia gratuit, va exista o lista suplimentara de servicii medicale care nu vor mai decontate de CNAS.

Altfel spus, orice pacient va sti care sunt serviciile decontate, incluse in pachetul minim de servicii medicale, si care sunt cele pe care trebuie sa plateasca.

De asemenea, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ca se lucreaza la Legea profesiilor medicale si a malpraxisului, iar pana la sfarsitul anului va incerca introducerea sistemului de co-plata in sistemul sanitar.

"Introducerea co-platii vizeaza pacientii care vor dori un medicament mai scump sau un medic anume", a explicat Bazac.

Pentru categoriile de persoane defavorizate, Ministerul Sanatatii pregateste un nou concept, cel al sistemului de vouchere de sanatate.

In privinta sistemului de urgenta, ministrul considera ca acesta ar trebui finantat, in continuare, de la bugetul de stat, iar la el trebuie sa poata avea acces, in egala masura, cei care contribuie la fondul de asigurari de sanatate si cei care nu fac acest lucru.

Noile masuri, care vor intra in vigoare dupa jumatatea anului 2009, au fost prezentate de conducerea ministerului si vicepresedintelui Bundestag, Susanne Krastner, in cadrul unei... mai mult


Marti, 17 Martie 2009, ora 15:02

2 comentarii
Care sunt serviciile medicale la care avem drept?

Care sunt serviciile medicale la care avem drept?

Persoanele asigurate pot primi mai multe servicii prin unitatile care au contract cu Casele de Asigurari de Sanatate, noteaza Gandul. Serviciile medicale sunt cuprinse in pachetul de baza, dar aceste sunt precizate, anual, in contractul-cadru. Anul acesta, noul act normativ ar putea intra in vigoare din luna aprilie.

Tot in 2008, unele dintre programele nationale, cum ar fi cel de diabet, oncologie si transplant, vor fi finantate de la bugetul Ministerului Sanatatii Publice. Periodic se pot modifica si listele de medicamente compensate sau gratuite.

Potrivit site-ului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), asiguratul beneficiaza de servicii de medicina primara, acestea fiind acordate medicului de familie.

"Asiguratii beneficiaza de pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative, alte servicii medicale conform competentelor medicului de familie, servicii medicale pentru situatii de urgenta si de eliberare de acte medicale. Asiguratul are obligatia sa se inscrie pe lista de pacienti a unui medic de familie".

De asemenea, asiguratul beneficiaza de servicii medicale si in ambulatoriile clinice, adica in fostele policlinici. Aceste servicii sunt acordate de medicii specialisti.

Serviciile medicale din spitale se acorda pentru patologia care necesita internare (cazuri acute, cazuri cronice, alte situatii justificate) si serviciile spitalicesti care nu necesita internare, prestate in regim de spitalizare de zi.

Internarea in... mai mult


Joi, 28 Februarie 2008, ora 07:45

1 comentariu
Alte articole despre: medici, servicii medicale, asigurati

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Perle la simularea pentru Bac: Arghezi a scris poezii triste, ca nu avea prieteni cu care sa iasa la bere
  2. Profesoara descoperita de elevi spanzurata in mijlocul clasei
  3. O actrita a pus capat casatoriei dupa ce sotul a vrut sa plateasca pe cineva pentru sex
  4. Orasul zombi din "Walking Dead" a fost scos la vanzare
  5. Lenea dusa la un alt nivel (Galerie foto)
  6. Viena va avea cel mai inalt zgarie-nori ... din lemn - care e marele pericol
  7. Sunt gemene, dar mai diferite nu se poate (Foto)
  8. Primarul din New York a marsaluit prin ninsoare la parada gay
  9. Studiu surprinzator: Diferenta majora intre castorii europeni si cei din America de Nord
  10. Cum a reusit o banala rochie sa creeze isterie pe Internet