sfintii petru si pavel

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Sfintii Petru si Pavel: Jumatate de milion de romani isi serbeaza onomastica

Sfintii Petru si Pavel: Jumatate de milion de romani isi serbeaza onomastica

Aproape jumatate de milion de romani isi aniverseaza duminica onomastica de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Dintre acestia 375.222 sunt barbati, iar 135.042 sunt femei.

Cele mai frecvente nume intalnite la barbati sunt Petru, Petre si Paul. Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica, cele mai multe poarta numele de Paula, Petronela si Petruta.

Ministerul Afacerilor Interne ureaza tuturor celor care isi aniverseaza onomastica cu ocazia Sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - La Multi Ani! mai mult


Duminica, 29 Iunie 2014, ora 09:03

Jumatate de milion de romani isi serbeaza onomastica de Sfintii Petru si Pavel

Jumatate de milion de romani isi serbeaza onomastica de Sfintii Petru si Pavel

Aproape jumatate de milion de romani isi aniverseaza onomastica de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Dintre cei 499.657 de romani ce-si sarbatoresc sambata, 29 iunie, ziua numelui, 376.881 sunt barbati, iar 122.776 sunt femei.

134.005 de romani poarta numele Petru, 68.259 pe cel de Petre, iar alti 77.661 se numesc Paul.

De asemenea, alte 36.112 persoane se numesc Petrica, 32.314 poarta numele de Pavel, 17.725 pe cel de Petrisor, iar 4.560 se numesc Petronel.

In randul femeilor, cel mai frecvent nume serbat de Sfintii Apostoli Petru si Pavel esre Paula, purtat de 47.277 de romance. 34.973 se numesc Petronela, 23.693 se numesc Petruta, iar alte 15.450 - Paulina.

Mai putin intalnite sunt nume ca Pavelina, purtat de 306 romani, Petrita, pe care il poarta doar 310 femei sau Paulica - 694 de femei.

Si mai rare sunt numele Patra, intalnit doar la 62 de persoane, si Pauliana, purtat de doar 11 romance. mai mult


Sambata, 29 Iunie 2013, ora 10:52

1 comentariu
Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe 29 iunie. Sfintii Petru si Pavel sunt praznuiti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67 d. Hr.

Insa, cei doi apostoli au primit moarte martirica in mod diferit: Pavel pentru ca era cetatean roman, a fost omorat prin decapitare, iar Petru a fost rastignit cu capul in jos
continuare pe CrestinOrtodox.ro mai mult


Luni, 28 Iunie 2010, ora 23:40

83 comentarii
Alte articole despre: sfintii apostoli petru si pavel
A inceput Postul Sfintilor Petru si Pavel

A inceput Postul Sfintilor Petru si Pavel

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.

Primele marturii despre Postul Apostolilor
continuare mai mult


Luni, 31 Mai 2010, ora 10:02

1 comentariu
Alte articole despre: postul petru si pavel
Lasata secului pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Lasata secului pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

In Duminica Tuturor Sfintilor se lasa sec pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Anul acesta postul va tine 29 de zile, pentru ca data praznuirii Sfintelor Pasti a fost pe 4 aprilie. Mentionam ca durata postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este variabila, in functie de data Sfintelor Pasti.

Daca se intampla ca Duminica Tuturor Sfintior sa fie dupa 29 iunie, atunci el se va tine simbolic trei zile. In timpul acestui post, avem dezlegare la peste sambata si duminica si de asemenea, cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, pe 24 iunie.

Duminica Tuturor Sfintilor este prezenta in calendarul ortodox dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh sau a Rusaliilor. Sfintii Parinti au randuit ca in aceasta duminica sa fie cinstiti toti sfintii de la inceputul lumii si pana in prezent, pentru a arata sensul venirii Sfantului Duh - sfintirea oamenilor. Continuare pe Crestinortodox.ro mai mult


Duminica, 30 Mai 2010, ora 08:30

23 comentarii
Alte articole despre: Lasata Secului, Petru si Pavel
O biserica din Bicaz, arsa din temelii de un piroman

O biserica din Bicaz, arsa din temelii de un piroman

Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Bicaz a ars din temelii, dupa ce un barbat cu probleme psihice i-a dat foc marti dimineata.

Barbatul a amenintat ca va mai incendia si alte lacase de cult. Vinovatul a fost prins la scurt timp dupa ce flacarile au fost stinse.

"Este o tragedie! Pe langa faptul ca satul e foarte mic, imbatranit si uitat de lume, acum ne-a luat un nemernic si biserica", a declarat preotul Cristian Tablan, pentru Antena 3.

La vederea piromanului, localnicii erau pe punctul de a-l linsa. Barbatul a fost dus
la un consult psihiatric, dar, oricare ar fi rezultatul, localnicii spun ca in satul lor nu mai are ce cauta. mai mult


Marti, 04 Mai 2010, ora 21:37

1 comentariu
Sfintii Apostoli Petru si Pavel in iconografie

Sfintii Apostoli Petru si Pavel in iconografie

Ilustratiile figureaza, in forme, linii si culori, idei si simtiri inspirate din studiul naturii si al vietii sufletesti. In sculptura si pictura, artistii creeaza peisaje, portrete, interioare de camine si vederi de monumente.

Acestea ne impresioneaza si daruiesc invataminte si bucurii, largesc si odihnesc intelesul vietii pe care o innobileaza.

In arta religioasa, infaptuirile, picturile prin excelenta, interpreteaza si lumineaza intelesul unui numar de scrieri cu cuprins dogmatic si de invatatura, realizeaza chipuri divine si vesnicesc personalitati celebre...Continuare mai mult


Sambata, 28 Iunie 2008, ora 10:16

Alte articole despre: Petru si Pavel, Apostoli, iconografie
Semnificatia numelor Petru si Pavel

Semnificatia numelor Petru si Pavel

Petru (nume corespunzand gr. petros si aram. kepha, cu intelesul de "piatra, stanca") se lamureste prin Evanghelie: "Iisus, privind la el [la Simon, fratele lui Andrei], i-a zis: Tu esti Simon, fiul Iona; tu te vei numi Chifa [Chefa] (ce se talcuieste: Petru)" (Ioan 1, 42; subl. n.). "Si Eu iti zic tie ca tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile iadului nu o vor birui" (Matei 16, 18 - loc invocat abuziv de catolici pentru fundamentarea "primatului papal", scaunul de la Roma fiind, prin traditie, "scaunul Sfantului Petru"). Continuare mai mult


Vineri, 27 Iunie 2008, ora 17:35

Incepe postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Incepe postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Pe 23 iunie incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Anul acesta dureaza doar sase zile. Acest post este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (vezi Fapte 13,2 si 14,23).

Totodata, prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli la Cincizecime; de aceea, in vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii...Continuare mai mult


Luni, 23 Iunie 2008, ora 08:10

Alte articole despre: post, sfinti, Petru si Pavel

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie
  2. Avion AirAsia prabusit: Un inginer de la Airbus s-a spanzurat, obsedat de ideea ca e vinovat
  3. Barack Obama, lasat masca de... o fetita cu acces de furie chiar la Casa Alba
  4. Cum iti va controla Google toata casa cu ajutorul unor jucarii de plus
  5. Afacerea unui rabin ultra-ortodox: "Nu e vorba de orgasmul meu, ci de orgasmul nostru"
  6. Televizorul care se lipeste de perete ca magnetul de frigider
  7. Judecatoria Buzau s-ar putea muta intr-un mall
  8. Atac rasist la presedintele Obama pe Google Maps
  9. Cum face Israelul discriminare fatisa: Autobuze exclusiv pentru palestinieni
  10. "Eterna autostrada neterminata" - drumul care nu a fost gata nici in jumatate de veac