sfintii petru si pavel

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Duminica este Lasata Secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Duminica este Lasata Secului pentru postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Duminica este Lasata Secului pentru Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel se tine, in acest an, intre 8-29 iunie.

Data de inceput a acestui post nu este fixa, ci postul incepe in lunea de dupa prima duminica dupa Rusalii. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel se tine in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante.

In Postul Sfintilor Petru si Pavel, se mananca peste sambata si duminica, dar si pe 24 iunie, cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Sfantul Pavel a fost, initial, un persecutor al crestinilor, pana cand Iisus i s-a aratat si i s-a adresat. Atunci, el s-a crestinat si a devenit un mare aparator al acestei religii. Episcopul Damascului, Anania, L-a botezat in anul 34-35 cu numele de Pavel (care inseamna liniste-odihna). A sfarsit prin decapitare pe Muntele Vatican, in aceeasi zi cu Sfantul Petru, in timpul imparatului Nero.

In traditia populara, se spune ca Dumnezeu i-a incredintat lui Sfantul Petru cheile Raiului, fiind stapan peste camarile ceresti. Pentru sporul casei si pentru sanatate, se sfintesc la biserica pachete cu colaci, lumanari, mere, care se impart apoi. In aceasta zi, este bine sa impartim mere dulci si miere si sa mancam si noi mere din recolta noua. mai mult


Duminica, 07 Iunie 2015, ora 10:38

Sfintii Petru si Pavel: Jumatate de milion de romani isi serbeaza onomastica

Sfintii Petru si Pavel: Jumatate de milion de romani isi serbeaza onomastica

Aproape jumatate de milion de romani isi aniverseaza duminica onomastica de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Dintre acestia 375.222 sunt barbati, iar 135.042 sunt femei.

Cele mai frecvente nume intalnite la barbati sunt Petru, Petre si Paul. Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica, cele mai multe poarta numele de Paula, Petronela si Petruta.

Ministerul Afacerilor Interne ureaza tuturor celor care isi aniverseaza onomastica cu ocazia Sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - La Multi Ani! mai mult


Duminica, 29 Iunie 2014, ora 09:03

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe 29 iunie. Sfintii Petru si Pavel sunt praznuiti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67 d. Hr.

Insa, cei doi apostoli au primit moarte martirica in mod diferit: Pavel pentru ca era cetatean roman, a fost omorat prin decapitare, iar Petru a fost rastignit cu capul in jos
continuare pe CrestinOrtodox.ro mai mult


Luni, 28 Iunie 2010, ora 23:40

83 comentarii
Alte articole despre: sfintii apostoli petru si pavel
A inceput Postul Sfintilor Petru si Pavel

A inceput Postul Sfintilor Petru si Pavel

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.

Primele marturii despre Postul Apostolilor
continuare mai mult


Luni, 31 Mai 2010, ora 10:02

1 comentariu
Alte articole despre: postul petru si pavel
Lasata secului pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Lasata secului pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

In Duminica Tuturor Sfintilor se lasa sec pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Anul acesta postul va tine 29 de zile, pentru ca data praznuirii Sfintelor Pasti a fost pe 4 aprilie. Mentionam ca durata postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este variabila, in functie de data Sfintelor Pasti.

Daca se intampla ca Duminica Tuturor Sfintior sa fie dupa 29 iunie, atunci el se va tine simbolic trei zile. In timpul acestui post, avem dezlegare la peste sambata si duminica si de asemenea, cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, pe 24 iunie.

Duminica Tuturor Sfintilor este prezenta in calendarul ortodox dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh sau a Rusaliilor. Sfintii Parinti au randuit ca in aceasta duminica sa fie cinstiti toti sfintii de la inceputul lumii si pana in prezent, pentru a arata sensul venirii Sfantului Duh - sfintirea oamenilor. Continuare pe Crestinortodox.ro mai mult


Duminica, 30 Mai 2010, ora 08:30

23 comentarii
Alte articole despre: Lasata Secului, Petru si Pavel
O biserica din Bicaz, arsa din temelii de un piroman

O biserica din Bicaz, arsa din temelii de un piroman

Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Bicaz a ars din temelii, dupa ce un barbat cu probleme psihice i-a dat foc marti dimineata.

Barbatul a amenintat ca va mai incendia si alte lacase de cult. Vinovatul a fost prins la scurt timp dupa ce flacarile au fost stinse.

"Este o tragedie! Pe langa faptul ca satul e foarte mic, imbatranit si uitat de lume, acum ne-a luat un nemernic si biserica", a declarat preotul Cristian Tablan, pentru Antena 3.

La vederea piromanului, localnicii erau pe punctul de a-l linsa. Barbatul a fost dus
la un consult psihiatric, dar, oricare ar fi rezultatul, localnicii spun ca in satul lor nu mai are ce cauta. mai mult


Marti, 04 Mai 2010, ora 21:37

1 comentariu
Sfintii Apostoli Petru si Pavel in iconografie

Sfintii Apostoli Petru si Pavel in iconografie

Ilustratiile figureaza, in forme, linii si culori, idei si simtiri inspirate din studiul naturii si al vietii sufletesti. In sculptura si pictura, artistii creeaza peisaje, portrete, interioare de camine si vederi de monumente.

Acestea ne impresioneaza si daruiesc invataminte si bucurii, largesc si odihnesc intelesul vietii pe care o innobileaza.

In arta religioasa, infaptuirile, picturile prin excelenta, interpreteaza si lumineaza intelesul unui numar de scrieri cu cuprins dogmatic si de invatatura, realizeaza chipuri divine si vesnicesc personalitati celebre...Continuare mai mult


Sambata, 28 Iunie 2008, ora 10:16

Alte articole despre: Petru si Pavel, Apostoli, iconografie
Semnificatia numelor Petru si Pavel

Semnificatia numelor Petru si Pavel

Petru (nume corespunzand gr. petros si aram. kepha, cu intelesul de "piatra, stanca") se lamureste prin Evanghelie: "Iisus, privind la el [la Simon, fratele lui Andrei], i-a zis: Tu esti Simon, fiul Iona; tu te vei numi Chifa [Chefa] (ce se talcuieste: Petru)" (Ioan 1, 42; subl. n.). "Si Eu iti zic tie ca tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile iadului nu o vor birui" (Matei 16, 18 - loc invocat abuziv de catolici pentru fundamentarea "primatului papal", scaunul de la Roma fiind, prin traditie, "scaunul Sfantului Petru"). Continuare mai mult


Vineri, 27 Iunie 2008, ora 17:35

Incepe postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Incepe postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Pe 23 iunie incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Anul acesta dureaza doar sase zile. Acest post este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (vezi Fapte 13,2 si 14,23).

Totodata, prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli la Cincizecime; de aceea, in vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii...Continuare mai mult


Luni, 23 Iunie 2008, ora 08:10

Alte articole despre: post, sfinti, Petru si Pavel

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii