simulari bacalaureat 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Director intr-un liceu de elita: Examenele de admitere trebuie reintroduse

Director intr-un liceu de elita: Examenele de admitere trebuie reintroduse

Examenele de admitere trebuie reintroduse, pentru ca liceele si facultatile trebuie sa fie populate cu elevi care isi doresc cu adevarat sa le urmeze, nu ajung acolo din intamplare, declara profesorul Mihai Surdu, care mai sustine ca un liceu nu trebuie sa ofere olimpici, ci sa construiasca personalitati si sa modeleze caractere.

Director adjunct la Colegiul National "Mihai Viteazul" (CNMV) din Capitala, unde 249 din cei 250 candidati au promovat in acest an bacalaureatul si aproape jumatate au avut o medie generala de peste 9,00, prof. Mihai Surdu isi argumenteaza propunerea de a se reintroduce examenele de admitere.

"Evident, scaderea presiunii pe evaluarea nationala si bacalaureat si, implicit, a coruptiei in sistem, motivarea elevilor buni, readucerea reperelor pe adevarata scara de valori se regaseste in acest examen de admitere, atat la liceu, cat si la facultate.

Romania nu este inca pregatita pentru admiteri pe dosare, precum se intampla in alte tari, dimpotriva, are traditia acestor examene", a declarat acesta pentru Ziare.com

Mai mult, prof. Surdu subliniaza faptul ca "un examen il motiveaza suficient pe candidat si ii pune in fata o alegere responsabila, ii da un sentiment al propriei valori, deoarece examenul este unic, la alegerea lui, nu a unui calculator".

"Astfel, elevul devine constient de locul sau si atat liceele, cat si facultatile se vor popula cu oameni care au dorit sa fie acolo, nu au ajuns din intamplare.

In liceu, sistemul de... mai mult


Vineri, 12 Iulie 2013, ora 11:10

20 comentarii
Bacalaureat la superpromotie (Opinii)

Bacalaureat la superpromotie (Opinii)

Ca in cazul examenelor nationale, as vrea sa cred ca procentul de promovare de la bacalaureat cu 11% mai mare decat in alti ani reflecta o crestere de competenta a absolventilor care sa se fi pregatit mai bine si sa fi inteles ca singura cale ar fi invatatura.

Dar, la fel ca in cazul examenelor nationale, nu pot sa cred asa ceva. Nu pot sa cred, pentru ca nimic nu justifica acest salt calitativ cat timp rezultatele simularilor au fost chiar mai proaste decat in anii trecuti, cat timp nu s-a intamplat nicio reforma la nivelul programelor, al corupului didactic, al metodelor de predare.

Ce am vazut insa? Unul dintre cele mai teribile scandaluri de frauda la bacalaureat, care ne-a aratat o adevarata retea de coruptie, de la director de scoala, pana la parinti, cu suspiciune de implicare politica.

Si am vazut o intrega conducere a tarii aliniata de partea potentialilor infractori impotriva procurorilor, desigur inabili, dar care pana la urma nu isi faceau decat datoria.

Imediat au aparut informatii despre zeci de alte retele similare de cumparare a rezultatelor la bacalaureat. Si, atunci, cand nu ai nicio alta explicatie obiectiva pentru rezultate cu mult mai bune, cea mai rationala justificare te duce catre frauda.

Ministrul Pricopie nu pare ingrijorat, dimpotriva mi se pare foarte multumit cu bacalaureatul de anul acesta. Din punct de vedere politic, il inteleg. Scandalul va trece, dar procentul va ramane, dupa cum va ramane satisfactia parintilor sa-si vada... mai mult


Luni, 08 Iulie 2013, ora 19:26

1 comentariu
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Azi culegem roadele desfiintarii scolilor de Arte si Meserii

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Azi culegem roadele desfiintarii scolilor de Arte si Meserii

2013 este anul in care culegem rezultatul desfiintarii Scolilor de Arte si Meserii de catre cea care le infiintase in 2003. Simularile desfasurate pe parcursul anului confirma practic rezultatele slabe.

Logic, in 2013 nu se poate produce o modificare semnificativa a promovabilitatii la bacalaureat. Daca, totusi, procentul celor care obtin diploma de bacalaureat va creste precum recolta la hectar in dictatura comunista, principalul vinovat devine erou in mod nedrept.

Vor fi emise multe cartoane ca diploma de bacalaureat si se va inlesni accesul mai multora la facultate in schimbul a tot atatea (daca nu cumva mai putine) cunostinte, abilitati si competente.

Pentru preuniversitar, un anumit ministru este precum marul otravit din cunoscuta poveste a Fratilor Grimm - a produs, produce si va produce daune. Daunele viitoare ar putea fi stopate daca ar exista vointa politica. Invaluindu-si perfid deciziile in aura bunelor intentii, a facut mai mult rau decat oricare dintre cei care au condus vremelnic ministerul.

Insistente pana la lacrimi pentru propria cauza

Toate modificarile de tip "la loc comanda" ii apartin, dar in mod las a aruncat nereusitele asupra altora. Modificarile ce nu i-au apartinut au fost demonizate si apoi schimonosite sau anulate. Daca reforma lui Marga a avut aceasta soarta, ce sa mai spunem despre actuala lege... Pentru ca nu-i apartine, trebuie negresit eliminata! Curat egocentrism.

Ocupand mereu un loc in Parlamentul Romaniei, ca a fost... mai mult


Marti, 25 Iunie 2013, ora 12:53

3 comentarii
Bacalaureat 2013: Tot ce trebuie stiut despre examenul care incepe luni

Bacalaureat 2013: Tot ce trebuie stiut despre examenul care incepe luni

Examenul de bacalaureat incepe luni, urmand a se incheia pe 5 iulie, odata cu ultima proba. Rezultatele finale se vor afisa pe 12 iulie, iar cea de-a doua sesiune din anul 2013 va avea loc in a doua jumatate a lunii august.

Experientele din ultimii ani, cu rate de promovare dezastruoase, i-au pus in garda nu doar pe elevi, cat si pe parinti si pe profesori. Nici anul acesta nu se anunta rezultate prea bune, conform simularilor.

In ultimii doi ani, mai putin de jumatate dintre liceeni au reusit sa treaca in prima sesiune. Doar 45 la suta au luat media 6 la examen din 2012, nota care le asigura o diploma dupa absolvirea liceului.

In anul 2011, din 200.000 de candidati, promovabilitatea a fost de asemenea sub 50 la suta.

Cine se poate inscrie la bacalaureat si cati elevi s-au inscris

Examenul de bacalaureat poate fi sustinut nu doar de elevii care au absolvit liceul in anul 2013, ci si de cei care nu au promovat bacalauratul in anii anteriori. Totodata, la examen se pot inscrie si elevii romani care au studiat in strainatate, dupa echivalarea studiilor si promovarea examenelor de diferenta.

Pentru examenul de bacalureat din acest an s-au inscris doar 180.000 de candidati, cu toate ca numarul total al absolventilor de liceu din anul 2013 este de aproape 200.000 de elevi. Inscrierea a avut loc in perioada 27-31 mai.

Incepe Bacalaureatul - cati elevi s-au inscris la sesiunea de vara

Calendarul examenelor de la Bacalureat 2013, sesiunea din vara:

10 -... mai mult


Luni, 10 Iunie 2013, ora 08:06

Incepe Bacalaureatul - cati elevi s-au inscris la sesiunea de vara

Incepe Bacalaureatul - cati elevi s-au inscris la sesiunea de vara

De frica unui esec, mii de elevi au decis sa ocoleasca sesiunea din vara a examenului de Bacalaureat. Astfel, doar 180.000 de candidati vor intra de luni in testari, desi numarul absolventilor din acest an este de aproape 200.000.

Primul examen va fi la comunicarea orala in limba romana. Pentru aceasta proba va fi acordat un nivel de competenta, in locul notelor sau calificativelor, anunta Digi 24. Indiferent de nivelul obtinut, elevul poate da examenele scrise.

Examenul la limba romana dureaza 15 minute, timp in care elevii trebuie sa dea dovada de imaginatie si creativitate la analiza pe text. In sala se intra in ordine alfabetica si in functie de ora la care au fost repartizati candidatii.

Cum se puncteaza probele orale

Probele orale se puncteaza cu patru calificative: cel mai slab este de incepator. Mediu inseamna ca elevul are cunostinte minime de comunicare, avansat, ca elevul are cateva dificultati de comunicare si nivelul experimentat este cel mai mare calificativ acordat de profesorii examinatori.

Elevii nu au voie sa se foloseasca de telefoane mobile in timpul examenului, cei care nu respecta indicatiile urmand sa fie dati afara din sala si sa rateze Bacalaureatul. Ei nu vor mai avea voie sa participe la probe timp de doi ani. In 2012, peste 400 de liceeni au fost prinsi copiind.

Vor scapa de probele orale de examen doar cei care detin certificate de competente nationale sau internationale. Cei care nu reusesc sa treaca de seiunea de vara mai au... mai mult


Sambata, 08 Iunie 2013, ora 20:31

Bucuresti: Promovabilitatea la matematica a simularilor - 24% la bac, 35% la evaluare

Bucuresti: Promovabilitatea la matematica a simularilor - 24% la bac, 35% la evaluare

Promovabilitatea la simularea examenelor nationale din Capitala a fost de 24% la proba de matematica si 59,09% la cea de limba romana de la bacalaureat, iar la evaluarea nationala, de 35% si, respectiv, 85%, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

La simularea evaluarii nationale, 70 de elevi au obtinut nota 10 la proba de limba si literatura romana, iar 21, la cea de matematica. Alti 1.781 de elevi au luat note cuprinse intre 9 si 9,99 la romana, iar 159, la matematica, conform datelor ISMB.

La simularea bacalaureatului, numarul notelor maxime a fost de aproximativ trei ori mai mic. Astfel, la proba de limba romana, s-au inregistrat doar 27 de note de 10, iar la cea de matematica, opt. Numarul elevilor care au luat note intre 9 si 9,99 a fost de 721 la limba romana, respectiv 118 la matematica, potrivit sursei citate.

Prezenta la simularea examenelor nationale din Capitala a fost de 95% la evaluarea nationala si de 83,9% la bacalaureat, au precizat, saptamana trecuta, reprezentantii ISMB.

La simularea examenului de bacalaureat au participat 26.631 de elevi, iar la cea a evaluarii nationale, 24.029.

Proba de limba si literatura romana a simularilor a avut loc in 30 ianuarie, iar cea de matematica, la 1 februarie.

Conducerea ISMB a precizat ca obiectivul prioritar la simulare a fost o prezenta mare, si nu rezultatele, acesta fiind considerat ca realizat pentru aceasta sesiune.

Notele de la simulare vor fi... mai mult


Marti, 12 Februarie 2013, ora 17:04

Simulari pentru Bac: Nota scazuta la purtare pentru elevii care nu vin la examene

Simulari pentru Bac: Nota scazuta la purtare pentru elevii care nu vin la examene

Inspectoratul Scolar Bucuresti pregateste sanctiuni pentru elevii care nu se vor prezenta la simularile pentru Bacalaureat.

Daca nu se prezinta la simularile pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat, care incep din 30 ianuarie, elevii risca scaderea notei la purtare, potrivit Evenimentul Zilei.

Acelasi lucru este valabil si pentru elevii care sunt indisciplinati la aceste teste ori incearca sa copieze la examen.

Simularea la limba si literatura romana pentru examenele nationale - Bacalaureat si evaluarea nationala - pentru elevii bucuresteni va fi sustinuta in 30 ianuarie, potrivit unei note publicate pe site-ul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

"Avand in vedere planul de actiune privind imbunatatirea rezultatelor obtinute de candidati la examenele nationale, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti organizeaza simulari ale probelor de examen atat pentru examenul de bacalaureat 2013, cat si pentru evaluarea nationala 2013.

In acest sens, in data de 30 ianuarie 2013, se va aplica in toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare din reteaua scolara a municipiului Bucuresti simularea probei de limba si literatura romana", se arata in nota. mai mult


Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 08:07

1 comentariu
Dezastru la simularile pentru bacalaureat

Dezastru la simularile pentru bacalaureat

Elevii clasei a 12-a care au sustinut simulari ale examenului de bacalaureat, in luna decembrie, au avut rezultate slabe, in unele cazuri sub o treime dintre ei obtinand note de trecere.

Astfel, doar 60 la suta dintre elevii din judetul Cluj au obtinut o medie de peste 6 la simulari, medie care le permite sa promoveze examenul.

In schimb, in judetul Olt, doar 30 la suta dintre elevii care au dat simularea au reusit sa obtina o medie de peste 6.

Astfel, au obtinut nota 5 la biologie doar 46 la suta dintre elevi. La alte materii, precum matematica sau fizica, rezultatele au fost si mai slabe, cu o promovabilitate de 34 la suta la matematica, in timp ce la fizica acest procent a fost de doar 27 la suta.

Secretar de stat in Ministerul Educatiei: Poate elevii nu-si doresc sa promoveze

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Stelian Fedorca, a declarat, ca urmare a acestor rezultate, ca elevii "poate nu isi doresc sa promoveze", mentionand si ca la pregatirile pentru examen s-au prezentat doar 20 la suta dintre elevi.

"Elevii din clasa a 12-a au dat simularile, sunt pentru examenul de evaluare si Bac, subiectele au fost concepute la nivel de inspectorat sau de scoala pentru a-i testa pe elevi. Sunt materii unde materia nu s-a terminat, probabil ca nici n-au intrat in recapitulari.

Aceste simulari arata gradul de pregatire a elevilor. Poate nu isi doresc sa promoveze. Daca isi doresc sa promoveze, atunci se vor concentra mai mult pe actul invatarii.

Le... mai mult


Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 11:03

4 comentarii
Elevii din Bucuresti vor sustine doua simulari la materiile de la examenele nationale

Elevii din Bucuresti vor sustine doua simulari la materiile de la examenele nationale

Elevii bucuresteni vor sustine doua simulari la materiile de la Evaluarea Nationala si Bacalaureat, potrivit planului de masuri pentru cresterea gradului de promovabilitate la examenele nationale, care a fost aprobat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Astfel, la 30 ianuarie, va fi organizata o prima simulare pentru gimnaziu si liceu la limba si literatura romana, din materia de la clasele terminale. Aceasta va fi urmata, pe de data de 1 februarie, de o simulare pentru gimnaziu si liceu la matematica.

O a doua simulare pentru gimnaziu si liceu, din materia prevazuta in programele de examen, va avea loc la limba si literatura romana in data de 24 aprilie, iar la matematica pe 26 aprilie.

Pentru candidatii care sustin examenul de Bacalureat vor mai fi organizate in plus o simulare la istorie in data de 26 aprilie, precum si una la disciplinele la alegere de la proba scrisa la alegere a profilului si specializarii, in data de 22 aprilie.

In document se arata ca ISMB si-a propus cresterea procentului de promovabilitate a candidatilor care participa la examenele nationale din 2013. In acest sens, fiecare unitate de invatamant trebuie sa-si concentreze eforturile spre imbunatatirea procentului de promovabilitate la nivelul scolii, prin identificarea si implementarea unor masuri remediale pentru elevii claselor terminale de gimnaziu sau liceu.

Astfel, planul mai prevede si o serie de alte masuri pentru identificarea in fiecare unitate de invatamant a... mai mult


Joi, 18 Octombrie 2012, ora 20:18

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)