siria onu

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Siria recunoaste ca mai are patru unitati de producere a armelor chimice

Siria recunoaste ca mai are patru unitati de producere a armelor chimice

Siria a recunoscut ca mai are 4 unitati implicate in productia armamentului chimic pe care nu le-a raportat anterior, a declarat un reprezentant special al secretarului general al ONU.

Sigrid Kaag, emisar special ONU care supravegheaza distrugerea stocurilor de arme chimice ale Siriei, a declarat ca trei dintre aceste unitati sunt laboratoare de cercetare si dezvoltare, iar a patra este destinata productiei, scrie The Telegraph.

O misiune comuna a ONU si a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a fost insarcinata anul trecut cu eliminarea arsenalului chimic al Siriei. Intelegerea a fost acceptata de Siria dupa ce SUA au amenintat cu lovituri aeriene in urma unui atac chimic intr-o suburbie a Damascului care a dus la moartea a sute de oameni.

Pana acum, 1300 de tone de arme chimice au fost distruse, insa exista temeri ca Siria nu si-a declarat tot arsenalul. SUA sunt ingrijorate ca Statul Islamic ar putea pune mana pe acest arsenal.

OPCW a declarat ca in octombrie va incepe distrugerea capacitatilor siriene de producere a armelor chimice si ca lucreaza impreuna cu guvernul sirian pentru a lamuri discrepantele din declaratiile privind armamentul chimic.

Kaag a dezvaluit marti ca reprezentantii OPCW au descoperit ca chlorina a fost folosita "repetat si sistematic" in atacuri, chiar si in luna august. Ambele parti se acuza reciproc de folosirea chlorinei si a altor arme chimice. mai mult


Joi, 09 Octombrie 2014, ora 00:06

ONU acuza Statul Islamic de crime impotriva umanitatii

ONU acuza Statul Islamic de crime impotriva umanitatii

ONU ii acuza pe militantii Statului Islamic (ISIL) de crime impotriva umanitatii si de utilizarea armelor chimice.

Constatarile reprezinta rezultatul unor interviuri desfasurate pe durata a sase luni, precum si a dovezilor colectate intre lunile ianuarie si iulie, in cadrul unei anchete despre incalcarea drepturilor omului in Siria, scrie BBC.

Perioada respectiva coincide cu cresterea puterii Statului Islamic in Siria. Grupul isi propune sa creeze un Stat Islamic independent care sa se intinda in Siria si Irak.

ONU acuza Statul Islamic de crime, abuzuri sexuale si epurare etnica si religioasa

In cadrul acestui raport, anchetatorii ONU au declarat ca Statul Islamic a condus o campanie a fricii in nordul Siriei, locuitorii asistand adesea la amputari, executii publice si biciuiri.

"Trupurile celor ucisi sunt lasate la vedere mai multe zile, pentru a teroriza populatia. Femeile au fost criticate pentru ca nu au respectat codul vestimentar impus de Statul Islamic. In Raqqa, copiii in varsta de zece ani sunt recrutati si antrenati in taberele ISIL", au scris anchetatorii in raport.

Potrivit presedintelui comisiei ONU, Paulo Pinheiro, comunitatea internationala a esuat in exercitarea "atributiilor sale elementare, acelea de a proteja civilii, de a preveni astfel de fapte si de a crea o cale spre responsabilitate".

In plus, unul dintre anchetatori, Carla del Ponte, a cerut puterilor lumii sa sesizeze Curtea Penala Internationala cu privire la situatia din Siria. mai mult


Joi, 28 August 2014, ora 14:15

1 comentariu
ONU, rezolutie istorica privind armele chimice din Siria - Ce spune MAE roman

ONU, rezolutie istorica privind armele chimice din Siria - Ce spune MAE roman

Ministerul roman de Afaceri Externe saluta decizia Consiliul de Securitate al ONU de a adopta un proiect de rezolutie privind eliminarea armelor chimice din Siria.

MAE saluta adoptarea de catre Consiliul de Securitate al ONU, la 27 septembrie, a Rezolutiei 2118 privind instituirea unor proceduri speciale pentru distrugerea expeditiva a arsenalului de arme chimice al Siriei si verificarea riguroasa a punerii in aplicare a acestor masuri, se arata intr-un comunicat al ministerului, remis Ziare.com.

ONU adopta o rezolutie istorica privind armele chimice din Siria

De asemenea, MAE saluta decizia Consiliului de Securitate de a recurge la masuri constrangatoare in baza capitolului VII al Cartei ONU in eventualitatea nerespectarii prevederilor Rezolutiei, inclusiv in cazul transferului neautorizat de arme chimice sau in cazul oricarei utilizari de arme chimice, de catre oricare parte, in Siria.

MAE roman subliniaza si "necesitatea ca Siria sa ia fara intarziere toate masurile necesare pentru implementarea prevederilor Rezolutiei 2118 si sa coopereze pe deplin cu personalul Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) si ONU in efortul comun de punere in aplicare, in teren, in deplina siguranta, a mandatului atribuit de Rezolutie".

In plus, isi exprima disponibilitatea ca, impreuna cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, sa analizeze modalitatile concrete de sprijinire, pe baza coordonarii cu Consiliul executiv al Organizatiei pentru Interzicerea... mai mult


Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 18:55

ONU confirma "fara echivoc" ca s-au folosit arme chimice in Siria. Nu se stie cine le-a folosit

ONU confirma "fara echivoc" ca s-au folosit arme chimice in Siria. Nu se stie cine le-a folosit

Consiliul de Securitate ONU a facut publice, luni, rezultatele mult asteptatei anchete, confirmand, "fara echivoc si in mod obiectiv", ca in Siria s-au folosit arme chimice, insa nu se stie cine le-a folosit.

Raportul ONU arata ca a fost utilizat gaz sarin impotriva civililor, in atacul ce a avut loc pe 21 august, intr-o suburbie a capitalei siriene Damasc, in urma caruia au murit aproximativ 1.500 de persoane, printre care circa 400 de copii, transmite BBC.

"Este o crima de razboi", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. "Misiunea a dus la concluzia ca armele chimice au fost folosite pe o scala relativ mare in zona Ghouta din Damasc. Atacul a dus la numeroase victime, in special din randul civilior", a adaugat oficialul.

Ban Ki-moon a vorbit si despre suferinta oamenilor, spunand ca supravietuitorii au marturisit ca, in urma unui atac cu bombe, au experimentat o serie de simptome, cum ar fi dificultati respiratorii, dezorientare, iritatie ocular, vedere incetosata, greata, varsaturi si slabiciune generala.

"Multi si-au pierdut in cele din urma cunostina. Primele echipe ajunse la locul atacului au spus ca au vazut un numar mare de persoane zacand pe pamant, multe fiind inconstiente sau moarte", a completat secretarul general al ONU.

Siria - urmeaza razboiul? Armata lui Assad a folosit gaz sarin, anunta Kerry

Investigatorii ONU au examinat sange, par, urina de la victime dar si monstre ce proveneau din rachetele cu care s-a tras. Astfel, 85%... mai mult


Luni, 16 Septembrie 2013, ora 21:59

9 comentarii
Siria: ONU verifica 14 posibile atacuri cu arme chimice

Siria: ONU verifica 14 posibile atacuri cu arme chimice

Comisia ONU pentru crimele de razboi din Siria investigheaza 14 posibile atacuri cu arme chimice sau agenti chimici.

Atacurile au fost semnalate incepand cu septembrie 2011, de cand a inceput monitorizarea privind abuzurile asupra drepturilor omului, a declarat presedintele comisiei, Paulo Pinheiro, intr-o conferinta de presa sustinuta luni, scrie NY Times.

Pinheiro a mai spus ca oficialii de la Damasc au invitat-o pe Carla del Ponte, membru al comisiei, sa viziteze Siria personal.

Del Ponte a declarat ca presupune ca a fost invitata deoarece in luna mai 2013 aratase ca exista informatii ca anumite grupuri ale opozitiei armate siriene folosisera arme chimice. mai mult


Luni, 16 Septembrie 2013, ora 18:01

Siria: ONU ridica bilantul mortilor la peste 60.000

Siria: ONU ridica bilantul mortilor la peste 60.000

Peste 60.000 de persoane au murit in revolta si razboiul civil din Siria, a anuntat ONU, miercuri, ridicand dramatic bilantul victimelor.

Doar miercuri, zeci de persoane au murit in urma unui bombardament al avioanelor guvernamentale impotriva unei benzinarii, in Damasc. Benzinaria, care tocmai primise o livrare de carburanti, s-a transformat intr-un infern, zeci de persoane care s-au repezit sa se aprovizioneze cu benzina murind carbonizate, scrie Reuters.

Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a anuntat, la Geneva, ca cercetatorii care verifica sapte surse de cinci luni incoace au facut o lista cu 59.648 de persoane ucise in Siria in perioada 15 martie 2011 - 30 noiembrie 2012.

"Numarul mortilor este mult mai mare decat ne asteptam si este cu adevarat socant. Avand in vedere ca nu constatam o relaxare a conflictului din noiembrie incoace, putem spune ca peste 60.000 de persoane au fost ucise pana la inceputul lui 2013", a spus Pillay.

Lista intocmita de ONU nu este detaliata in functie de etnie sau apartenenta la gruparile de rebeli, fortele guvernamentale sau civili.

Anterior, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului anuntase ca 45.000 de morti sunt confirmate, insa numarul real al deceselor este mult mai mare. mai mult


Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 22:09

1 comentariu
Alte articole despre: Siria bilant morti, Siria ONU morti
Siria: ONU prezice 700.000 de refugiati

Siria: ONU prezice 700.000 de refugiati

Agentia pentru refugiati a ONU a avertizat ca pana la sfarsitul lui 2012, 700.000 de sirieni vor fi refugiati. Este o crestere masiva a evaluarii anterioare a UNCHR, in conditiile in care razboiul civil din Siria s-a acutizat in ultimele luni.

Aproape 294.000 de refugiati au parasit deja Siria, iar UNCHR cere donatorilor 490 de milioane de dolari pentru a-i ajuta, scrie BBC.

Majoritatea celor care au fugit de violentele din tara se afla in tabere de refugiati din Turcia, Liban si Iordania.

In fiecare zi, apreciaza UNCHR, intre 2.000 si 3.000 de sirieni isi parasesc tara si se refugiaza intr-o tara invecinata.

"Multi refugiati sosesc doar cu hainele de pe ei" spune Panos Moumtzis, coordonatorul regional al agentiei pentru refugiatii din Siria.

"Unii s-au mutata din loc in loc de multe ori inainte sa fuga din Siria. Au nevoie de asistenta umanitara din prima zi", spune acesta.

Agentia precizeaza ca este urgent sa se pregateasca pentru iarna, in conditiile in care multi refugiati traiesc in corturi. mai mult


Joi, 27 Septembrie 2012, ora 20:48

Alte articole despre: refugiati Siria, ONU refugiati Siria
Siria a reluat bombardamentele in Homs

Siria a reluat bombardamentele in Homs

Fortele regimului sirian au reluat, luni, bombardarea orasului Homs, dupa ce Damascul a respins un plan al Ligii Arabe ce prevedea trimiterea unei forte de mentinere a pacii in tara.

La scurt timp dupa rasaritul soarelui, armata a lansat mortiere impotriva cartierului Baba Amr, vizat si saptamana trecuta de lupte grele, deoarece aici rebelii detin controlul, scrie AFP.

"Cartierul Baba Amr a fost supus bombardarii de la ora 5.00 dimineata de catre armata siriana", a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Organizatia a mai anuntat ca fortele presedintelui Bashar al-Assad au intervenit violent si in provincia sudica Deraa, alt punct important al revoltei din ultimele 11 luni, unde au facut mai multe arestari printre disidenti.

"Fortele au lansat un atac si aresteaza oamenii in Sasra al-Sham, dupa o explozie in Dael, in provincia Daraa. Au avut loc ciocniri violente intre dezertori si armata care a patruns in Larjat si a arestat mamele a patru disidenti", se mai arata in comunicatul ce aminteste si de un civil ucis in centrul orasului Hama de un lunetist.

In orasul Homs, de la inceputul ofensivei fortelor guvernamentale, la 4 februarie, peste 500 de oameni au fost ucisi. In intreaga tara, in ultimele 11 luni, au murit peste 6.000 de protestatari, potrivit unor estimari ONU.

Statele occidentale si arabe discuta, saptamana aceasta, la adunarea generala a ONU, solutii pentru a presa regimul. Va fi o initiativa de genul celei careia i s-au... mai mult


Luni, 13 Februarie 2012, ora 17:01

1 comentariu
Siria respinge misiunea de pace comuna cu ONU, ceruta de Liga Araba

Siria respinge misiunea de pace comuna cu ONU, ceruta de Liga Araba

Siria a respins categoric rezolutia de pace ceruta, duminica, de Liga Araba, si in care era inclusa si o misiune de pace comuna Siria - ONU, au anuntat surse oficiale.

"Siria respinge rezolutia Ligii Arabe privind o misiune comuna cu ONU. Potrivit primelor informatii, refuzul sirienilor asupra rezolutiei este categoric", transmite televiziunea Al Arabiya, citata de publicatia The Jerusalem Post.

Liga Araba cere ONU sa se alature unei forte de mentinere a pacii in Siria

Zilele trecute, ministrii de Externe ai tarilor din Liga Araba au anuntat ca sunt de acord cu "deschiderea canalelor de comunicare" cu opozitia siriana.

Totodata, ei au anuntat ca au cerut Consiliului de Securitate ONU sa formeze, impreuna cu Liga, o misiune de mentinere a pacii in Siria, se arata in proiectul de rezolutie a intalnirii de duminica de la Cairo.

Liga Araba urmeaza sa fie de acord cu taierea tuturor legaturilor diplomatice cu Damascul, dar, conform proiectului, fiecare tara va implementa singura aceasta decizie.

De ce sprijina rusii Siria chiar si atunci cand isi macelareste cetatenii?

Ministrii de Externe ai Ligii s-au aflat la Cairo pentru a discuta pe marginea viitoarelor masuri in cazul Siriei, unde represiunea sangeroasa din ultimele luni a capatat accente dramatice.

Amintim ca mii de persoane au murit si cateva orase importante sunt asediate de fortele presedintelui Bashar al-Assad.

mai mult


Luni, 13 Februarie 2012, ora 11:14

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba