sociale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Familiile nevoiase, fara ajutoare sociale daca nu isi trimit copiii la scoala - proiect de lege

Familiile nevoiase, fara ajutoare sociale daca nu isi trimit copiii la scoala - proiect de lege

Mai multi deputati propun ca familiilor nevoiase sa le fie sistate ajutoarele sociale daca nu isi trimit copiii la scoala, o initiativa legislativa in acest sens aflandu-se in consultare publica la Senat.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat prevede ca familiile nevoiase care au in intretinere copii de varsta scolara sa poata beneficia de ajutor social doar in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile scolare.

Prin proiect se propune ca inspectoratul scolar sa transmita agentiei teritoriale situatia privind frecventarea cursurilor de catre acesti copii, iar plata ajutorului social sa fie sistata in cazul in care se constata existenta a peste 100 de absente nemotivate pe parcursul unui semestru scolar.

In expunerea de motive, initiatorii mentioneaza ca abandonul scolar a devenit un fenomen social care a capatat proportii ingrijoratoare in ultima perioada, cei mai afectati de acest flagel fiind copiii proveniti din categoriile sociale defavorizate.

Semnatarii proiectului arata ca unul dintre afectele imediate ale abandonului scolar consta in implicarea acestor copii in activitatea infractionala si ca minorii care abandoneaza invatamantul sunt principalele victime ale retelelor de trafic de persoane si ale cersetoriei.

Potrivit acestora, continutul legal al articolului 380 din Codul Penal, care incrimineaza impiedicarea accesului la invatamantului general obligatoriu, nu pare sa fi... mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 16:52

1 comentariu
De ce ramane in arest Mircea Basescu: Exista o stare de pericol social - motivarea instantei

De ce ramane in arest Mircea Basescu: Exista o stare de pericol social - motivarea instantei

Instanta a publicat, miercuri, motivarea in cazul mentinerii in arest a fratelui presedintelui, Mircea Basescu, explicand ca lasarea sa in libertate ar perturba respectul fata de lege.

In motivarea instantei se arata ca presupusele fapte savarsite de inculpatii arestati in acest caz "pot provoca o puternica rezonanta in societate" si ca inca mai exista "pericolul social generat", transmite Realitatea TV.

"Lasarea in libertate a inculpatilor ar induce perturbari grave ale disciplinei publice, ale respectului fata de lege, stimuland temerea colectiva ca justitia nu este eficienta impotriva unor fapte deosebit de periculoase - generand astfel un sentiment acut de insecuritate", se mai arata in motivare.

Mircea Basescu ramane in arest

In plus, se precizeaza ca, desi "presupusa activitate infractionala s-a derulat in perioada 2011-2012, nu se poate sustine ca trecerea timpului a diluat pericolul social generat".

In cazul persoanelor implicate in acest caz, judecatorul arata ca s-a constatat "existenta unor mentalitati gresite, a unei perceptii eronate si periculoase asupra actului de justitie si organelor abilitate sa il aduca la indeplinire".

"Nu trebuie ignorat ca cei doi inculpati au inteles sa urmareasca obtinerea unor foloase substantiale de pe urma persoanelor interesate sa rezolve pe cai ilicite anumite probleme judiciare", se precizeaza in motivare.

Totodata, judecatorul arata din nou ca, in cazul inculpatilor in acest dosar, libertatea a devenit "o... mai mult


Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 13:50

34 comentarii
N-ai platit impozitul? Nu mai primesti ajutoare sociale!

N-ai platit impozitul? Nu mai primesti ajutoare sociale!

De saptamana aceasta, zeci de mii de romani care se bazau pe ajutoarele sociale primite de la stat, dar care nu isi plateau impozitele vor ramane si fara acest venit.

Primariile din toata tara au trimis catre Ministerul Muncii listele cu cei care nu si-au platit impozitele, urmanand ca persoanele aflate pe ele, care fie ca nu au vrut, fie ca nu au avut cum sa isi plateasca aceste taxe, sa ramana fara alocatia de sustinere a familiei, venitul minim garantat sau indemnizatia de crestere a copilului, arata Pro TV.

Deja, din cauza datoriilor neplatite pe anul 2012, se afla in situatia de suspendare a ajutoarelor sociale 10.700 de familii din toata tara, urmanand ca in aceasta saptamana Ministerul Muncii sa actualizeze situatia cu cei care nu au platit impozitele in 2013 si sa procedeze la intreruperea ajutoarelor.

Daca insa cei care vor ramane fara aceste ajutoare fac un efort si reusesc, in termen de 5 luni, sa pateasca restantele, plata ajutoarelor se va relua, inclusiv cu sumele aferente perioadei de suspendare a platilor.

Singurele exceptate vor fi persoanele singure, care au in intretinere copii. mai mult


Luni, 05 Mai 2014, ora 08:37

2 comentarii
Cele mai dezvoltate tari din punct de vedere social - pe ce loc se afla Romania

Cele mai dezvoltate tari din punct de vedere social - pe ce loc se afla Romania

Un raport ce masoara nivelul progresului social din 132 de state ale lumii situeaza Romania pe locul 51, tara noastra aflandu-se in urma Bulgariei, Ungariei sau a Serbiei.

Indexul Progresului Social, realizat de organziatia The Social Progress Imperative din Statele Unite ale Americii si preluat de Mashable, stabileste coeficientul fiecarei tari pe baza unori indicatori care includ calitatea sistemului medical si sanatatea populatiei, piata imobiliara, nivelul infractiunilor, gradul de toleranta si incluziune sociala, libertatea presei sau accesul la Internet.

Romania s-a clasat pe locul 51, obtinand un scor mediu de 67,72, cele mai bune punctaje fiind inregistrate la capitolele alimentatie si ingrijire medicala de baza (96,9 puncte din 100) si accesul la cunostintele de baza (93,49). La polul opus se afla toleranta si incluziunea sociala (37,12), accesul la educatia universitara (47,52) si nivelul de oportunitate pentru dezvoltare (54,91).

Romania se afla in urma unor state precum Ungaria (locul 32), Serbia (41) si Bulgaria (44). In urma tarii noastre s-au clasat tari precum Ucraina (61), Turcia (64) sau Republica Moldova (81).

Potrivit indexului, cea mai dezvoltata tara din punct de vedere social este Noua Zeelanda, urmata de Elvetia, Islanda, Olanda si Norvegia. La coada clasamentului se afla statele africane Ciad, Republica Centrafricana si Burundi.

Una dintre concluziile importante ale studiului este aceea ca nu intotdeauna dezvoltarea economica duce si... mai mult


Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 10:47

8 comentarii
Romania si statul social: Ce cred romanii despre ajutoarele sociale - Studiu IRES

Romania si statul social: Ce cred romanii despre ajutoarele sociale - Studiu IRES

Romanii sprijina masurile guvernamentale pentru asistarea sociala a populatiei si considera ca, in contextul situatiei economice actuale, Guvernul ar trebui sa reduca prestatiile sociale adresate persoanelor cu venituri mari.

Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului "Romania si statul social", realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES pe modelul "European Welfare states after the crisis".

Studiul are ca scop analiza unor atitudini ale cetatenilor privind statul social, precum si privind modificarile care ar trebui aduse politicilor sociale, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Studiul a mai fost realizat in trei tari, care reprezinta cate un model de politici sociale, traditii in guvernanta si traiectorii de reforma: Marea Britanie (anglo-saxon), Franta (continental) si Danemarca (nordic), iar o premisa de la care s-a plecat este aceea ca, in urma crizei financiare si austeritatii fiscale, cetatenii europeni au devenit mai constienti de necesitatea prioritizarii resurselor, de reduceri bugetare si de o potentiala renegociere a contractului social, se arata in comunicatul citat.


Rezultatele studiului pentru Romania arata ca principala reactie pe care ar trebui sa o aiba Guvernul in contextul situatiei economice actuale este aceea de a reduce prestatiile sociale adresate persoanelor cu venituri mai mari (48%), considera respondentii din Romania.

Totodata, romanii sunt cei mai dispusi sa sustina reduceri ale cheltuielilor... mai mult


Miercuri, 15 Mai 2013, ora 18:23

9 comentarii
Ponta confirma: Venitul minim si ajutorul social se majoreaza de la 1 iulie

Ponta confirma: Venitul minim si ajutorul social se majoreaza de la 1 iulie

Venitul mimin va creste cu 13 procente, iar alocatia pentru intretinerea familiei se va majora cu 30 la suta, incepand de la 1 iulie, a anuntat premierul Victor Ponta, joi seara, intr-o conferinta de presa dupa intalnirea cu presedintele Bancii Mondiale.

De asemenea, va creste si alocatia sociala, in doua etape, prima tot de la 1 iulie. Majorarile au loc pe fondul cresterii preturilor, mai ales la energie, potrivit premierului.

Masurile fac parte dintr-un proiect de ordonanta de urgenta pus in dezbatere publica in luna februarie de catre Ministerul Muncii, prin care a fost propusa reglementarea masurilor speciale pentru beneficiarii ajutoarelor sociale, pe fondul cresterii pretului la curent electric si gaze.

"Sunt foarte bucuros ca 2013 gaseaste Romania ca o tara stabila, predictibila, cu crestere economica satisfactoare in raport cu media Europei, dar o tara care are nevoie inca de modernizare si echilibru social", a precizat Ponta, in urma intalnirii cu Jim Yong Kim, presedintele Bancii Mondiale, aflat intr-o vizita in Romania.

Recent, Banca Mondiala a acordat Romaniei un imprumut de 70 de milioane de euro, precum si consiliere, in vederea reformarii Administratiei Financiare.

"Acordul privind ANAF, in valoare de 70 de milioane de euro, cu o dobanda de sub 1%, sper sa aiba drept rezultat un sistem fiscal romanesc mult mai performant, mai prietenos cu companiile care isi platesc taxele si mult mai dur in combarea evaziunii fiscale", a precizat premierul.... mai mult


Joi, 09 Mai 2013, ora 20:45

12 comentarii
Ministerul Sanatatii: Nu vor creste contributiile pentru asigurari sociale

Ministerul Sanatatii: Nu vor creste contributiile pentru asigurari sociale

Ministerul Sanatatii dezminte informatiile potrivit carora contributiile pentru asigurari sociale vor creste cu 3 procente. Informatia a fost transmisa printr-un comunicat difuzat vineri de Ministerul Sanatatii.

"Ministerul Sanatatii a primit o informatie din mass-media conform careia se intentioneaza realizarea unei campanii de dezinformare a opiniei publice de catre un post de televiziune privind o presupusa intentie a Ministerului Sanatatii de a creste contributiile de asigurari sociale de sanatate cu 3%.

Ministerul Sanatatii dezavueaza un asemenea zvon si considera ca se incearca o provocare si o manipulare a opiniei publice fara nicio legatura cu realitatea", se arata in documentul publicat pe site-ul institutiei.

In finalul comunicatului, institutia a tinut sa precizeze ca "prin Programul de Guvernare al USL se prevede chiar reducerea cotelor de asigurari sociale de sanatate". mai mult


Vineri, 15 Martie 2013, ora 22:28

1 comentariu
Bugetele sociale din Germania explodeaza sub presiunea rromilor din Romania - presa franceza

Bugetele sociale din Germania explodeaza sub presiunea rromilor din Romania - presa franceza

Valul de rromi care a lovit orase germane precum Dortmund, Duisburg si Mannheim poate avea un impact puternic asupra bugetelor de asigurari sociale ale municipalitatilor.

Intre 2007 si 2011 numarul "imigrantilor saraci" din Romania si Blugaria a crescut de peste doua ori, de la 64.000 la 147.000. In iunie 2012, numarul acestora a ajuns la 185.000 si ar fi depasit 200.000 pana la sfarsitul anului trecut, transmite pentru La Libre corespondentul din Germania.

Situatia se poate agrava in contextul in care de la 1 ianuarie 2014 cetatenii bulgari si romani se pot stabili in mod liber in Germania.

In acest context, Federatia oraselor germane a avertizat cu privire la o "pierdere de prestigiu a Uniunii Europene", care nu poate ameliora situatia rromilor romani si bulgari, precum si in legatura cu existenta unor "amenintari la adresa ordinii publice".

Municipalitatea din Dusiburg si-a alocat cheltuieli suplimentare de 18 milioane de euro pentru a acoperi valoarea ajutoarelor pentru rromi in acest an. In Mannheim, costurile suplimentare pot ajunge la 30 de milioane de euro anul viitor.

Dortmund estimeaza ca pentru fiecare 100 de imigranti, sunt necesare cheltuieli de 1 milion de euro in cazul solicitarilor de azil, 700.000 de euro pentru costurile legate de sanatate, 500.000 de euro pentru scolarizarea copiilor, 1,1 milioane de euro pentru masuri de integrare etc.

Rromii care se stabilesc in Germania au, totodata, dreptul la alocatii familiale. mai mult


Luni, 04 Martie 2013, ora 21:42

19 comentarii
Ajutorul social acordat veteranilor si vaduvelor de razboi, majorat

Ajutorul social acordat veteranilor si vaduvelor de razboi, majorat

Executivul a decis marti, prin hotarare de guvern, sa majoreze cu 30 de lei ajutorul social anual acordat veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi, a anuntat purtatorul de cuvant Andrei Zaharescu.

El a mai spus ca de aceasta masura vor beneficia peste 36.000 de persoane.

Executivul a aprobat o hotarare prin care se majoreaza de la 200 la 230 de lei cuantumul ajutorului anual pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice.

Beneficiarii acestui ajutor sunt veteranii de razboi, vaduvele de razboi, precum si accidentatii de razboi in afara serviciului ordonat.

Andrei Zaharescu a precizat ca "aceasta majorare este motivata de cresterile de preturi la marfurile nealimentare si la servicii in 2012 fata de 2011".

Reprezentantul Guvernului a adaugat ca beneficiari sunt 36.836 de persoane, din care 34.975 platite de ministerul Muncii, 957 persoane platite de MApN, 902 persoane platite de MAI si doua persoane platite de SRI.

In context, Zaharescu a spus ca in sedinta de guvern nu s-a discutat nimic despre acordarea ajutorului de incalzire pentru alte categorii sociale. mai mult


Marti, 04 Decembrie 2012, ora 16:54

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Ce-a patit un preot gay care a scris pe Facebook un mesaj pro-homosexuali
  2. "O catastrofa" - Masura extrema luata impotriva ursilor koala
  3. Viral: Maimuta machiata care a indignat Internetul (Video)
  4. Prima crima din istoria omenirii
  5. Mai ceva ca-n Star Trek: Oamenii vor deveni cyborgi super-puternici, fara Dumnezeu
  6. Obama, oferta ... greu de refuzat: 50 de vaci, 70 de oi si 30 de capre pentru mana fiicei sale Malia
  7. De ce sunt plini de haine unii copaci din Marea Britanie (Galerie foto)
  8. Locul unde femeile isi lasa sutienul pe gard (Galerie foto)
  9. Oferta incredibila in SUA: ce primesc americanii care-si cumpara o masina
  10. Campanie electorala la americani: Hillary Clinton da lectii de... selfie