spania varsta pensionare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ar trebui sa muncim pentru totdeauna?

Ar trebui sa muncim pentru totdeauna?

Persoanele care raman active si dupa varsta standard de pensionare sunt mai fericite si mai sanatoase, arata numeroase studii. Insa in ce masura este posibila prelungirea vietii profesionale in actualul context economic si social?

In ultimii 125 de ani, de cand Germania sub Bismarck a introdus pentru prima data sistemul pensiilor de stat, parametrii discutiei s-au schimbat substantial, se arata intr-o analiza Brookings.

Conceptul initial presupunea crearea unui sistem de asigurari pentru cei care ajungeau in situatia de a nu mai putea munci si, implicit, castiga bani din cauza varstei inaintate. Varsta eligibila a fost stabilita la 70 de ani, insa pensia era platita doar daca beneficiarul dispunea de nu mai mult de o treime din capacitatea normala de munca.

La vremea respectiva, foarte putini ajungeau sa mai primeasca pensie, ceea ce inseamna ca sistemul era bine finantat.

Astazi, oamenii traiesc mai mult si se pensioneaza mai devreme. Astfel, din 1965, in tari precum Austria, Irlanda si Spania, varsta efectiva de pensionare a scazut cu aproape un deceniu, in timp ce speranta de viata a crescut cu 10 ani. Datorita cresterii economice si demografice, oamenii s-au putut retrage mai devreme din activitate, au trait mai mult si s-au bucurat de varsta a treia in conditii de prosperitate.

Germania, unde populatia imbatraneste si numarul ei scade, a fost una dintre putinele tari care s-au opus tendintei de a reduce varsta de iesire la pensie. Doar de curand... mai mult


Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 06:57

21 comentarii
Europenii imbatranesc din ce in ce mai saraci

Europenii imbatranesc din ce in ce mai saraci

Civilizatia a pus europenii in fata a doua situatii fara iesire: tinerii sunt din ce in ce mai putini, din cauza scaderii natalitatii, iar batranii sunt din ce in ce mai multi, ca urmare a prelungirii vietii.

In plus, imputinarea tinerilor s-a produs din vina batranilor, care, la timpul lor, n-au nascut mai multi copii, ca sa aiba acum cine plati contributia pentru aigurari sociale.

Statisticile inregistreaza in acest an un moment de rascruce in demografia Europei: nu numai tinerii, ci intreg segmentul de populatie cuprins intre 20 si 59 ani incepe sa inregistreze scaderi, arata La Tribune.

In acelasi timp, populatia de varsta a treia, respectiv de la 60 de ani in sus, va creste in fiecare an cu doua milioane de persoane, care vor trebui asistate social.

Studiile demografice prefigureaza o agravare si nu o usurare a situatiei. Natalitatea in Europa se mentine in scadere, speranta la viata este in crestere, iar speranta la pensie devine din ce in ce mai dramatica.

Criza financiara a diminuat incasarile la fondurile de pensii si a deteriorat capitalizarea fondurilor in domeniul pensiilor private.

Comisarul european pentru asigurarile sociale de la Bruxelles a prezentat o "carte alba" cu perspectivele segmentului de populatie, tot mai ridicat, care va trebui asistat social in anii urmatori, explicand ca, daca tarile nu actioneaza responsabil in acest sens, in perioada imediat urmatoare, milioane de oameni de varsta a treia se pot situa sub pragul de saracie.... mai mult


Sambata, 18 Februarie 2012, ora 09:05

14 comentarii
Spaniolii se vor pensiona la 67 de ani

Spaniolii se vor pensiona la 67 de ani

Plenul Congresului Deputatilor (camera inferioara a Parlamentului) din Spania a aprobat joi definitiv reforma sistemului de pensii prin care varsta de pensionare se mareste gradual la 67 de ani, una dintre deciziile Guvernului condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero vizand combaterea crizei economice si pentru care Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a obtinut doar sprijinul formatiunii Convergencia y Union (CiU, nationalistii catalani).

Congresul Deputatilor a votat cele 40 de amendamente adoptate de Senat la legea de actualizare, adecvare si modernizare a sistemului de asigurari sociale, potrivit Efe si Europa Press.

Ministrul muncii si imigratiei, Valeriano Gomez, a subliniat ca reforma are sprijinul partenerilor sociali - carora le-a multumit pentru "curaj" - si al Parlamentului, prin Pactul de la Toledo, iar schimbarile vor fi introduse in mod progresiv.

Valeriano Gomez a remarcat ca este vorba de o reforma "transcendentala" si de unul dintre proiectele majore ale legislaturii.

Potrivit dispozitiilor legale, care vor intra in vigoare in 2013, lucratorii spanioli, pentru a se pensiona la 67de ani trebuie sa fi cotizat cel putin 37 de ani si se vor putea retrage la 65 de ani daca au cotizat timp de 38 de ani si sase luni.

In plus, se mareste in mod progresiv numarul anilor luati in calcul la stabilirea pensiei, de la 15 (in prezent) la 25.

Noua reforma, a sasea a sistemului de pensii si a opta in privinta asigurarilor sociale, prevede ca,... mai mult


Joi, 21 Iulie 2011, ora 20:02

3 comentarii
Varsta de pensionare va creste la 67 de ani, in Spania

Varsta de pensionare va creste la 67 de ani, in Spania

Ministrul spaniol al Muncii, Valeriano Gomez, a confirmat, luni, ca guvernul socialist va propune in cadrul reformei de pensii cresterea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, prelungind perioada de referinta de la 15 la 20 de ani.

"Cel mai bun mod de a prelungi durata de munca este de a majora varsta de pensionare la 67 de ani. Cei care doresc sa iasa la pensie la 65 de ani vor putea face acest lucru, insa trebuie sa accepte o scadere a pensiei", a declarat ministrul pentru postul de radio Cadena Ser, citat de AFP.

In ceea ce priveste perioada de referinta utilizata pentru a calcula cuantumul pensiei, "trebuie sa mergem 15-20 de ani, fara a renunta apoi la posibilitatea de a o creste treptat pana la 25 de ani", a spus el, estimand ca "scopul este ca cea mai mare parte a perioade de munca sa fie luata in considerare la calcularea pensiei".

Partidul Socialist (PSOE) a incheiat un acord partial privind aceasta reforma cu principalul partid de Opozitie, Partidul Popular (PP, partid de dreapta), privind prelungirea perioadei de referinta pentru calcularea cuantumului pensiilor.

Ministrul Muncii a asigurat ca nu vor exista "scaderi ale pensiilor pensionarilor actuali". In mai, guvernul a decis, in cadrul planului de austeritate, sa inghete recalcularea anumitor pensii in 2011. mai mult


Luni, 20 Decembrie 2010, ora 14:48

2 comentarii
De ce nu se justifica cresterea varstei de pensionare in Romania?

De ce nu se justifica cresterea varstei de pensionare in Romania?

Problema cresterii varstei de pensionare s-a pus in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, nu doar in Romania. Exista totusi cateva mari diferente intre motivele care stau la baza acestei intentii in Europa, spre deosebire de Romania.

In primul rand, natalitatea in state precum Germania, Italia sau Austria, unde s-a discutat cel mai serios pe marginea acestui subiect, este in continua scadere de o lunga perioada de timp, ceea ce a condus la diminuarea fortei de munca tinere.

Daca in Romania numarul nou-nascutilor vii la mia de locuitori este de 10,5, in Germania indicele natalitatii este de doar 8,1 nou-nascuti vii la 1000 de locuitori. In decurs de doar zece ani, rata natalitatii in Germania a scazut cu peste 15%, in Portugalia cu 20%, spre desosebire de Romania unde a ramas constanta.

In acest context, in tarile occidentale, diferenta dintre numarul de angajati si cel de pensionari s-a diminuat continuu, riscand ca pe termen mediu ponderea celor doua categorii sa devina egale. Este adevarat ca in Romania acest raport se apropie de 1:1, unele surse inaintand cifra de 1,05 la 1 in favoarea angajatilor, dar asta nu inseamna nici pe departe ca situatia se poate compara cu cea din tarile puternic industrializate.

Varsta standard de pensionare in Romania este de 63 ani si 9 luni, in cazul barbatilor, respectiv de 58 ani si 9 luni pentru femei. Potrivit datelor statistice, durata medie de viata a unui barbat din Romania este de 68 de ani si 9 luni, iar... mai mult


Luni, 11 Octombrie 2010, ora 18:40

29 comentarii
Varsta de pensionare in Franta, ridicata la 62 de ani

Varsta de pensionare in Franta, ridicata la 62 de ani

Senatul francez a votat vineri pentru ridicarea varstei legale de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani, ca parte a planurilor Guvernului de reformare a sistemului de pensii, dar o alta propunere a acestor masuri este de ridicare a varstei de pensioanare chiar la 67 de ani.

Desi camera inferioara a Parlamentului sprijina schimbarile, noi reforme trebuie sa fie votate, arata BBC. Guvernul spune ca intreg pachetul va trece pana la sfarsitul anului.

Angajatii vor fi nevoiti sa lucreze minim 41,5 ani pentru a beneficia de pensie de la stat, adica un an mai mult decat in prezent.

Muncitorii au organizat deja greve in semn de protest fata de aceste masuri. O greva nationala este convocata pentru 16 octombrie.

Franta, ca si multe alte tari, incearca sa reduca nivelul imprumuturilor, care au crescut brusc, ca urmare a crizei financiare globale.

Deficitul bugetar al Frantei se ridica in prezent la mai mult de 7% din PIB, adica cu mult peste obiectivul de 3% stabilit de Uniunea Europeana, insa mai mic decat al altor tari, printre care Marea Britanie, Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania. mai mult


Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 17:39

3 comentarii
Proteste in Spania fata de modificarea varstei de pensionare

Proteste in Spania fata de modificarea varstei de pensionare

Mii de persoane au manifestat marti seara in Spania fata de propunerea propunerii guvernului de a modifica varsta legala de pensionare de la 65 la 67 de ani.

Masura afecteaza peste patru milioane de spanioli (aproape 19% din populatia activa), informeaza Times.

Manifestatiile au avut loc in mai multe orase printre care Barcelona si Valencia, la apelul principalelor sindicate din tara.

Se pare ca protestele se vor extinde in toata tara pana in 6 martie, sub sloganul: "Nu modificarii varstei de pensionare, solutia nu este reducerea protectiei sociale".

Este pentru prima data dupa sosirea sa la putere, in urma cu sase ani, cand seful guvernului socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero se confrunta cu o mobilizare generala a sindicatelor. mai mult


Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 09:40

1 comentariu
Sase din zece romani vor sa munceasca si dupa varsta pensionarii

Sase din zece romani vor sa munceasca si dupa varsta pensionarii

Aproape doua treimi (61%) dintre romani se gandesc sa munceasca si dupa varsta pensionarii, 69% dintre acestia avand varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, potrivit unui studiu realizat de Aviva.

Cu toate ca 63% dintre romani considera ca nu vor avea suficienti bani atunci cand se vor pensiona, doar 27% din populatie apeleaza la servicii financiare de economisire pentru a-si imbunatati nivelul de trai la pensionare, arata Aviva.

Potrivit aceluiasi studiu, printre persoanele care se apropie de varsta pensionarii, doar 27% se vor bucura de un trai mai bun in prezent, acestia considerand pensia oferita de stat ca fiind mai mult decat suficienta.

"Daca luam in considerare perioada medie de viata a unei persoane adulte din Romania, 70% din acest timp este petrecut muncind, iar 30% corespunde varstei de pensionare. Pentru a ne asigura ca la pensie beneficiem de acelasi standard de viata similar perioadei active, trebuie sa economisim aproximativ 30% din salariul actual", a declarat directorul general al Aviva Romania, Shah Rouf.

El a subliniat ca acest lucru nu este usor pentru majoritatea romanilor, insa procentul de 2% provenit din pensia privata obligatorie (chiar si un maxim de 6%) adaugat la pensia oferita de stat - ca nivel de baza pentru pensionare - nu va cumula cei 30% necesari unui standard ridicat de viata la pensionare.

"Acest lucru se poate realiza fie prin detinerea unei pensii facultative, fie a unei asigurari de viata cu componenta de economisire... mai mult


Luni, 31 August 2009, ora 15:22

10 comentarii
Cum se da somajul pentru romanii din Spania

Cum se da somajul pentru romanii din Spania

Romanii pot primi indemnizatie de somaj in Spania daca sunt afiliati la sistemul de securitate, au contribuit minimum un an in ultimii sase ani anteriori intrarii in somaj si nu au varsta legala de pensionare.

Cuantumul indemnizatiei de somaj se calculeaza in functie de cotizatiile la sistemul de securitate sociala din ultimele 180 zile anterioare datei intrarii in somaj, potrivit unui comunicat publicat vineri de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.

Astfel, in primele 180 zile somerul va primi 70% din baza de calcul, iar incepand cu a 181-a zi va primi 60% din baza de calcul, potrivit atasatilor pe probleme de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei in Spania, citati de ANOFM.

Astfel, in 2009, somerii care nu au copii in intretinere pot primi o indemnizatie minima de somaj de 492,08 euro sau una maxima de 1.076,44 euro, in functie de nivelul luat in calcul la salariul minim interprofesional, la care se adauga o sesime din platile suplimentare.

In cazul somerilor care au copii in intretinere, nivelul minim este de 658,16 euro (1 copil), iar nivelul maxim este de 1.230,22 euro (in functie de numarul acestora).

"Nivelul maxim al indemnizatiei de somaj nu poate depasi 1.384 euro", se mai arata in comunicat.

Indemnizatia de somaj se poate acorda pe o perioada de cel putin 120 zile (4 luni), pentru minimum 360 de zile cotizate, sau de cel mult 720 zile (24 luni) pentru cel putin 2.160 de zile cotizate (6 ani). mai mult


Vineri, 17 Iulie 2009, ora 22:23

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba