specii pesti marea neagra

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Dupa 20 de ani, vidrele s-au intors in Marea Neagra

Dupa 20 de ani, vidrele s-au intors in Marea Neagra

Mamiferul acvatic care a populat in urma cu 20 de ani apele Marii Negre s-a intors in zona litoralului romanesc. O vidra de aproape un metru a fost descoperita de biologi pe o plaja din Constanta.

Specialistii sunt astfel din ce in ce mai convinsi ca aceste vietati s-au intors in Marea Neagra, cu toate ca vidrele sunt iubitoare de apa dulce. Se pare ca mamiferele acvatice s-au intors in mare in cautare de hrana, dupa o absenta de mai bine de 20 de ani, potrivit Stirile Pro TV.

Este pentru prima data in ultimele doua decenii cand biologii marini descopera un asemenea exemplar la malul marii, cu toata ca vidra gasita recent era moarta. Expertii spun ca, in ultimii doi ani, doua familii de vidre s-au adapostit in apropierea digului din acvatoriul portuar, apa fiind mai dulce in acea zona.

Animalul a fost descoperit pe plaja Modern, insa era mort de cateva zile. Cel mai probabil, vidra a fost adusa la mal de valuri. Biologii nu cunosc exact cauzele mortii, asa ca mamiferul va fi trimis la laboratorul Muzeului Antipa din Capitala.

Vidra, protejata prin lege in Romania

Specialistii sustin ca mii de vidre populau zona Marii Negre in urma cu 50 de ani. Cu toate ca este un animal de apa dulce, care se gaseste mai mult in Delta Dunarii, vidra europeana ajunge uneori si in apele sarate de coasta, in cautare de hrana. In Romania, vidrele sunt pe cale de disparirie, astfel incat acestea sunt protejate prin lege.

"Delta Dunarii are doua animale din familia mustelide,... mai mult


Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 11:28

1 comentariu
Bulgarii vor sa construiasca un oceanariu la Marea Neagra

Bulgarii vor sa construiasca un oceanariu la Marea Neagra

Primarul orasului bulgar Burgas de la Marea Neagra, Dimitar Nikolov, a propus lansarea procedurilor pentru construirea unui oceanariu, un proiect de mare amploare care ar raspunde interesului manifestat de investitori.

Oceanariul va putea fi construit printr-un contract de concesiune, urmand sa fie creat si intretinut de viitorul investitor, relateaza Novinite informatiile preluate din presa locala.

Acordul de concesiune ar include un oceanariu cu acvarii populate cu specii de pesti si animale din Marea Neagra, Marea Mediterana si oceanice, un delfinariu cu o arena si un spatiu rezervat odihnei, un parc acvatic, o zona SPA, o padure tropicala cu specii reale de plante, dar si magazine, zone verzi, spatii pentru parcare si infrastructura pentru transport si tehnologica.

Costul investitiei este estimat la 80 de milioane de leva (peste 40 de milioane de euro). mai mult


Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 23:37

11 comentarii
Doar trei specii de pesti ramase in Marea Neagra

Doar trei specii de pesti ramase in Marea Neagra

Speciile valoroase de pesti din Marea Neagra s-au redus intr-un mod extrem de ingrijorator ca urmare a deteriorarii grave a sistemului ecologic acvatic, trage un semnal de alarma Iuri Tokarev, doctor in stiinte biologice, directorul adjunct al Institutului de Biologie al Marilor din Sud A. O. Kovalevski (Institute of Biology of the Southern Seas, IBSS) cu sediul la Sevastopol (sudul Ucrainei).

"Iata ce avem acum in Marea Neagra: scrumbie, sprot si hamsie. In trecut aici au existat sturioni, cambula, lufar, chefal. In prezent, pana si scrumbia este pe cale de disparitie, iar sprotul si hamsia reprezinta 90% din totalul rezervelor de peste care se gasesc aici", a declarat presei duminica Tokarev, referindu-se la rezultatele unei recente expeditii a cercetatorilor IBSS, care au studiat ecosistemul acvactic in partea ucraineana a Marii Negre, transmite luni agentia Interfax-Ukraina.

Calcanii din Marea Neagra, pe cale de disparitie din cauza braconajului

Pentru prima oara in ultimii 25 de ani, oamenii de stiinta de la IBSS au reusit sa realizeze o inregistrare video complexa si cuprinzatoare a platoului din nord-vestul Marii Negre, pana in stramtoarea Kerci.

In acest context, ei sesizeaza starea critica in care se afla alga rosie (Phyllophora Grev) din campurile Zernovo. Aceasta aproape ca a disparut de pe o suprafata de aproximativ 10.000 de hectare in nord-vestul Marii Negre, lacas al crustaceelor, midiilor si molustelor. Desi campurile de alga rosie au fost... mai mult


Luni, 13 Decembrie 2010, ora 12:38

6 comentarii
Calcanii din Marea Neagra, pe cale de disparitie din cauza braconajului

Calcanii din Marea Neagra, pe cale de disparitie din cauza braconajului

Calcanii, unii dintre cei mai valorosi pesti din Marea Neagra, sunt in pericol de disparitie, avertizeaza specialistii.

In numai sase luni, Romania a ramas fara sute de tone de calcan, mai ales din cauza braconajului facut de turci in Marea Neagra, relateaza ProTV.

Decimarea speciei pana la disparitie este o posibilitate reala iar specialistii marini se gandesc chiar sa propuna interzicerea pescuitului la calcan.

In anumite zone se fac acum masuratori, rezultatele urmand a fi trimise catre Comisia Europeana, care va decide cel tarziu luna viitoare cota de pescuit pentru 2011. mai mult


Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 22:59

1 comentariu
"Bomba atomica" in Marea Neagra

"Bomba atomica" in Marea Neagra

Marea Neagra reprezinta un pericol ecologic pentru statele riverane - Romania, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Turcia si Georgia. La o adancime de peste 200 de metri se afla un urias bazin de hidrogen sulfurat care poate produce o explozie asemanatoare cu cea a unei bombe atomice.

In materialul de acum doua saptamani - Al Treilea Razboi Mondial incepe in noiembrie 2010? - prezentam o serie de evenimente ce ar putea avea loc in acest an, dupa cum prezicea Nostradamus, printre care si catastrofa din Marea Neagra, provocata de hidrogenul sulfurat.

Nu vorbim de un scenariu apocaliptic. Pericolul vazut de Nostradamus a fost confirmat atat de Consiliul Europei, printr-un raport prezentat in 2008 la Strasbourg, cat si de specialistii romani, care avertizau ca vietuitoarele subacvatice din mare vor disparea in circa 30 de ani.

Existenta hidrogenului sulfurat se explica prin prezenta unei specii de bacterii, dar si prin faptul ca apa marii contine foarte putin oxigen.

In plus, Marea Neagra este poluata prin contaminarea cu substante toxice si radioactive, apele reziduale a 17 tari varsandu-se aici. Numai Dunarea deverseaza anual 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom si 50.000 de tone de hidrocarburi.

Hidrogenul sulfurat este un gaz asemanator cu metanul, dar cu o putere calorica mai mare si care se aprinde la contactul cu oxigenul din atmosfera, explozia fiind de proportiile unei bombe atomice.... mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 17:35

22 comentarii
Marea Neagra si Dambovita, printre cele mai poluate ape din Romania

Marea Neagra si Dambovita, printre cele mai poluate ape din Romania

Marea Neagra este poluata de evacuarile de apa uzata insuficient epurata sau neepurata si de activitatea intensa din porturile maritime, potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

"Factorul antropic a avut, in decursul ultimelor trei decade, influente negative asupra calitatii Marii Negre, care au condus la pierderea habitatelor, inlocuirea speciilor indigene de pesti cu specii invazive, declinul stocurilor comerciale de pesti", qu explicat specialistii citati de Evenimentul Zilei.

Marea Neagra este poluata si de exploatarea resurselor minerale, petrol si gaze din platoul continental.

De asemenea, apa din raul Dambovita este foarte proasta, degradandu-se dupa evacuarea apelor uzate in sectiunea Glina, ajungand la o apa de calitatea a V-a (proasta), in sectiunile Balaceanca si Budesti.

Astfel, in Dambovita, oxigenul este foarte redus, iar nutrientii se gasesc in cantitati foarte mari, din cauza faptului ca Bucurestiul nu are o statie de epurare care sa preia apele uzate de la populatie.

Potrivit ANAR, doar 45% din apele Romaniei se incadreaza in clasa II de calitate (buna), iar procentul de ape uzate ramane la peste 70%.

Apele de calitate proasta sau foarte proasta au drept cauza "aglomerarile urbane fara statii de epurare a apei uzate". mai mult


Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 23:20

Trei specii noi de vietuitoare descoperite in Marea Neagra

Trei specii noi de vietuitoare descoperite in Marea Neagra

Creveta japoneza, crabul japonez si crabul nord-american sunt specii exotice care au ajuns in Marea Neagra, fiind "pasageri clandestini" ai navelor comerciale.

Cele trei specii noi pentru Marea Neagra au fost descoperite, in scufundarile sale, de biologul Dragos Micu de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina Grigore Antipa din Constanta, relateaza Telegraf.

Descoperirile i-au fost recunoscute biologului Dragos Micu pe plan international. Articolele despre noile specii din Marea Neagra au fost publicate in revistele de specialitate Aquating Invasions (Finlanda) si Marine Biodiversity Records (Marea Britanie).

Este vorba de o specie de creveta si doua de crabi, care au ajuns in Marea Neagra datorita navelor comerciale ce strabat lumea. Creveta japoneza a fost descoperita intamplator, in largul coastei romanesti, pe cand scufundatorul preleva probe pentru o campanie de mediu.

Nu este prima descoperire pe care biologul constantean o face in adancurile Marii Negre. In 2008 in cursul unei expeditii de explorare subacvatica a coastei bulgare a Marii Negre, a descoperit recifi de stridii de mari dimensiuni, unici in lume. Vechimea acestora a fost estimata la peste 2.000 de ani. mai mult


Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 10:55

Ultimii sturioni din Marea Neagra risca sa dispara

Ultimii sturioni din Marea Neagra risca sa dispara

Tot mai multe specii de pesti din Marea Neagra sunt pe cale de disparitie printre care si populatia de sturioni juniori care a scazut cu peste 70%, dar in pericol este si delfinul, calcanul, rechinul si palamida.

Institutului National de Cercetare Marina "Grigore Antipa" avertizeaza ca cel mai amenintat este sturionul, impreuna cu pestii care au habitat in zona costiera, in apele de mica adancime, informeaza Gandul.

Populatia sturionilor este pe cale de disparitie din cauza braconajului si poluarii, care le-au stricat habitatul. Pentru a-si depune icrele ei au neaparat nevoie de straturi de pietris foarte bine oxigenate, iar acestea nu se gasesc decat in apele curate.

Alte specii amenintate sunt si rechinii, calutii de mare si delfinii din cauza ca se sinucid. In ultimii 30 de ani, Marea Neagra deja a pierdut cateva specii de vietuitoare cum ar fi: foca, creveti si unele scoici, impreuna cu alte cateva zeci de specii de plante si vietuitoare. mai mult


Marti, 27 Octombrie 2009, ora 11:31

2 comentarii
Marea Neagra risca sa devina o mare moarta din cauza poluarii

Marea Neagra risca sa devina o mare moarta din cauza poluarii

Mai multe specii de pesti, plante si alte vietuitoare din Marea Neagra au disparut sau sunt pe cale de disparitie din cauza stratului de apa "moarta" de pe fundul marii, care s-a format exclusiv din cauza poluarii, potrivit unui raport publicat luni.

Concret, Marea Neagra risca sa devina o mare moarta in adevaratul sens al cuvantului pentru ca apa moarta continua sa inghita apa oxigenata in care traiesc pestii si nevertebratele, cu atat mai mult cu cat este un bazin aproape inchis, fara posibilitatea de curatare a apei.

Una dintre concluziile raportului prezentat, luni, de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" este ca mediul marin ar avea nevoie de mai multe decenii pentru refacerea echilibrului natural din urma cu 50 de ani, insa asta doar daca poluarea ar fi stopata si resursele Marii Negre nu ar mai fi exploatate, in conditiile in care multe specii de pesti, plante si alte vietuitoare au disparut ori sunt pe cale sa dispara.

"In ultimii 30 de ani, pe fondul alterarii continue a calitatii apelor costiere si a presiunii exercitate prin exploatare, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic care a condus, in unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile. Pe fondul diminuarii semnificative a stocurilor de peste si chiar a disparitiei anumitor specii, din anul 1990 cantitatea de peste prins in Marea Neagra se afla in scadere continua", se precizeaza in raportul remis, luni, Ziare.com.

Astfel, daca la... mai mult


Luni, 26 Octombrie 2009, ora 13:52

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba