speranta de viata romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Speranta de viata a romanilor a crescut - cu cat traiesc mai mult femeile decat barbatii

Speranta de viata a romanilor a crescut - cu cat traiesc mai mult femeile decat barbatii

Speranta de viata la nastere a romanilor a crescut putin in 2013 fata de 2008 si 2012, potrivit unor date furnizate de Institutul National de Statistica.

Astfel, speranta de viata la nastere a ajuns, in 2013, la 74,7 ani, in crestere cu 1,71 ani fata de anul 2008, arata Adevarul, citand raportul "Femeile si barbatii: parteneriat de munca si viata".

Ne imbolnavim mai repede - speranta de viata sanatoasa a romanilor a scazut cu 3,5 ani

Totusi, exista in continuare diferenta pe sexe, femeile traind cu sapte ani mai mult ca barbatii.

"Chiar daca speranta de viata la nastere pare sa fi crescut, Romania continua sa fie in urma tarilor europene din acest punct de vedere. Nu ne apropiem inca de media europeana. Vorbim de un cumul de factori: lipsa de acces la tratament, lipsa screeningului pe anumite patologii cum este cancerul de col uterin si, nu in ultimul rand, lipsa de informare.

Suntem cel mai putin informat popor din Uniunea Europeana din punct de vedere al sanatatii, asta e foarte grav", a explicat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Boli Cronice din Romania (APCR).

Aceleasi date arata ca starea de sanatate a romanilor a fost influentata si de lipsa personalului medical, dar si ca bolile de inima si tumorile raman principalele patologii care provoaca decesul oamenilor.

"Romanii nu au acces la investigatii cum sunt RMN-ul sau computerul tomograf. Intre timp, boala avanseaza, tratamentul nu vine la timp, iar pacientul moare cu zile.... mai mult


Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 08:57

Ne imbolnavim mai repede - speranta de viata sanatoasa a romanilor a scazut cu 3,5 ani

Ne imbolnavim mai repede - speranta de viata sanatoasa a romanilor a scazut cu 3,5 ani

Speranta de viata sanatoasa a romanilor a scazut cu 3,5 ani in numai doi ani de criza, din 2008 pana in 2010, a declarat, luni, fostul ministru al Muncii, Elena Dumitru, cu prilejul unei dezbateri despre capitalismul romanesc.

"Indicatorii Eurostat arata o scadere a sperantei de viata sanatoasa, in doar 2 ani de criza, din 2008 pana in 2010, cu 3,5 ani. Vorbim de o erodare a starii de sanatate a fortei de munca care mai devreme sau mai tarziu o sa se reflecte in cheltuielile firmelor si in felul in care functioneaza firmele. Cred ca este necesara o consolidare a sistemului de sanatate nu din perspectiva sociala, a responsabilitatii societatii fata de membrii proprii, chiar din perspectiva economica", a spus Elena Dumitru.

Speranta de viata in Romania, cu 5 ani mai mica fata de media europeana

Aceasta a aratat ca in 1989 salariatii romani primeau salarii reprezentand 53% din Produsul Intern Brut si ca pana in 1995 s-a inregistrat o cadere de 15 puncte procentuale.

"In acest moment suntem in urmatoarea situatie din punctul de vedere al lucratorilor, nu al detinatorilor de capital. Dupa 23 de ani de capitalism, de crestere a capitalismului in Romania, salariul mediu real in Romania este doar cu 24 de puncte procentuale mai mare decat in 1990.

In conditiile in care in Romania nu mai exista 8,1 milioane de salariati, ci 5,2 milioane si in conditiile in care salariul mediu nu se mai suprapune aproape pe salariu median, avem o distributie foarte dezechilibrata a... mai mult


Luni, 10 Iunie 2013, ora 22:00

2 comentarii
Care sunt cele mai bogate si cele mai sarace localitati din Romania

Care sunt cele mai bogate si cele mai sarace localitati din Romania

Un studiu publicat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) releva cu acuratete localitatile din Romania cu cea mai mare dezvoltare, respectiv pe cele mai subdezvoltate, din punct de vedere social.

"Clasamentul" se afla in Anexa 1 a raportului numit "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei", coordonat de prof. univ. Dumitru Sandu, sociolog la Universitatea Bucuresti.

Ierarhizarea realizata in cercetare este facuta in baza asa-numitului Indice de Dezvoltare Sociala Locala (IDSL), care ia in calcul sapte indicatori diferiti: nivelul de educatie, varsta medie, speranta de viata, numarul de autoturisme la mia de locuitori, suprafata medie a locuintei, consumul de gaze pe locuitor, categoria de marime a localitatii.

Cea mai bogata localitate din Romania nu este Bucuresti, asa cum am fi inclinati sa credem, ci comuna Comuna Dumbravita, din judet Timis. Capitala se regaseste abia pe locul 7. Afla mai multe despre prosperitatea localitatilor romanesti in continuarea articolului Care sunt cele mai bogate si cele mai sarace localitati din Romania pe Business24.ro mai mult


Vineri, 17 Mai 2013, ora 20:25

3 comentarii
Britanicii se tem ca vor ajunge ca romanii daca mai consuma droguri, alcool si tutun

Britanicii se tem ca vor ajunge ca romanii daca mai consuma droguri, alcool si tutun

Specialistii britanici sunt ingrijorati ca fumatul si consumul de alcool si droguri ii vor face pe englezi sa fie mai bolnavi decat sunt, in prezent, romanii sau thailandezii.

Stilul de viata al locuitorilor Regatului Unit este din ce in ce mai toxic, in conditiile in care tot mai multi tineri mor din cauza consumului abuziv de droguri si alcool. Mai mult, cercetatorii sustin ca generatia actuala va suferi de tot felul de boli ani la rand, scrie Daily Mail.

SUA: Reducerea poluarii a crescut speranta de viata cu cinci ani

Un studiu alarmant arata ca, in ciuda progreselor in depistarea cancerului, a imunizarii si a interzicerii fumatului in spatii publice, speranta de viata a britanicilor nu creste destul de repede, in comparatie cu alte natiuni.

Mai mult, englezii cu varste cuprinse intre 20 si 54 de ani sunt in pericol de a suferi perioade mai indelungate de boli fizice sau mentale decat adultii din majoritatea celorlalte tari dezvoltate, precum SUA, Australia si Canada.

Moartea prematura, mai frecventa decat in alte state dezvoltate

Cercetatorii au comparat evolutia Marii Britanii, din 1990 pana in prezent, cu alte 14 state UE, dar si cu Australia, Canada, Norvegia si SUA. Acestia au ajuns la concluzia ca moartea prematura a englezilor este mult mai frecventa decat media, rezultat pe care specialistii il considera "socant".

Studiul, publicat in revista The Lancet, a scos la iveala ca fumatul este principala cauza a mortii premature in Anglia, in... mai mult


Marti, 05 Martie 2013, ora 19:36

10 comentarii
Speranta medie de viata a romanilor, cu cinci ani mai scazuta decat a celorlalti europeni

Speranta medie de viata a romanilor, cu cinci ani mai scazuta decat a celorlalti europeni

Speranta medie de viata a romanilor este cu cinci ani mai scazuta decat a celorlalti europeni, conform celui mai recent raport OECD Health Data, citat de reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

"Speranta de viata scazuta a romanilor se justifica si prin faptul ca Romania se afla pe ultimele locuri si la alte capitole ale Sanatatii: alocarea procentuala din PIB, cheltuielile cu medicamente per capita sau consumul de medicamente. (...)

Daca Romania va aloca anual 1-1,5% din PIB in plus Sanatatii, in anul 2020 se va ajunge la nivelul mediu european. Astfel, cand Romania va privi Sanatatea ca pe o investitie si nu ca pe o cheltuiala, treptat va creste si speranta de viata a romanilor", a precizat coordonatorul grupului de comunicare din cadrul ARPIM, Sorin Popescu.

Conform reprezentantilor Asociatiei, pe primul loc in clasament se situeaza Elvetia, cu peste 80 de ani speranta de viata, urmata indeaproape de Islanda si Italia. Tarile vecine, Ungaria (73,3 ani) si Bulgaria (72,8 ani), desi sunt sub media europeana se situeaza deasupra Romaniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) si Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri si singurele tari unde speranta de viata este mai mica decat a romanilor.

"Speranta de viata este direct proportionala cu investitiile in sanatate si tocmai de aceea pozitia Romaniei in acest clasament nu reprezinta o surpriza. Investitia in medicamentele de ultima generatie este un factor al scaderii... mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 17:57

10 comentarii
Speranta de viata in Romania, cu 5 ani mai mica fata de media europeana

Speranta de viata in Romania, cu 5 ani mai mica fata de media europeana

Lipsa cadrelor medicale din sistemul de sanatate afecteaza conditia pacientului cronic, iar calitatea vietii acestuia inregistreaza un nivel redus fata de cei europeni, in conditiile in care speranta de viata in Romania este cu cinci ani mai mica fata de media europeana, potrivit APCR (Alianta Pacientilor Cronici din Romania).

"Conform estimarilor Colegiului Medicilor, deficitul de personal in sistemul medical romanesc este de peste de 40.000 de cadre medicale, medici si asistenti. Aceasta lipsa inseamna pentru toti pacientii timp si energie irosita in incercarea de a accesa serviciile medicale la care cu totii avem dreptul", spun reprezentantii APCR.

Potrivit sursei citate, toate problemele cu care se confrunta bolnavii cronici, in particular pacientii cu cancer, si situatia Institutului Cantacuzino au fost punctele de plecare pentru autosesizarea institutiei Avocatul Poporului, cu privire la situatia dramatica cu care se confrunta acestia.

"Bolnavii cronici din Romania, platitori de taxe si contributori la bugetul sistemului national de sanatate, au ajuns in situatia de a-si asigura tratamentul recurgand la medicamente cumparate din strainatate, pe propria cheltuiala, iar majoritatea care nu-si permit acest lucru mor", mai spun cei de la APCR.

Reprezentantii APCR solicita Guvernului Romaniei sa ia masuri urgente pentru remedierea acestei situatii "fara precedent in Romania."

"Dincolo de caracterul evident iresponsabil al modului in care Ministerul... mai mult


Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 16:00

7 comentarii
Romanii traiesc cel mai putin dintre cetatenii din Uniunea Europeana

Romanii traiesc cel mai putin dintre cetatenii din Uniunea Europeana

Romanii au printre cele mai scazute sperante de viata din Uniunea Europeana, de 73 de ani, arata statisticile.

In Uniunea Europeana, speranta de viata este de 80 de ani, cu sapte ani mai mult decat in Romania. In Italia, Franta si Suedia, speranta de viata este de 81 de ani, informeaza Realitatea TV.

In Romania, speranta de viata la femei este de 73 de ani, iar la barbati este de sub 70 de ani. Cea mai mare speranta de viata este in Bucuresti, de 77 de ani, pentru ca nivelul de trai este mai ridicat, iar cea mai mica in Satu Mare, de 70,3 ani. mai mult


Marti, 01 Martie 2011, ora 09:48

3 comentarii
Bucurestenii au viata lunga - vezi cine traieste cel mai putin in Romania

Bucurestenii au viata lunga - vezi cine traieste cel mai putin in Romania

Desi sunt cei mai stresati, cei mai mari consumatori de fast food si cei mai expusi poluarii, bucurestenii au si cea mai mare speranta de viata din Romania.

Explicatia este ca locuitorii Capitalei au la dispozitie si cele mai bune servicii sanitare, iar veniturile sunt cu mult peste media nationala, asa ca au acces la un tratament medical de calitate.

De altfel, un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viata mai sanatos, bani mai multi pentru sanatate si vacante.

Alaturi de bucuresteni, si cei din judetul Valcea au o medie de viata de 76,1 ani (date din 2010), peste media nationala.

Zona este una subcarpatica, cu o multime de statiuni balneoclimaterice si ape minerale renumite pentru rolul lor terapeutic si preventiv.

Potrivit datelor statistice obtinute de Adevarul de la INS, barbatii din Valcea sunt cei mai longevivi din tara, cu o speranta de viata de 71,2 ani, iar cei din Satu Mare au o durata de viata cu opt ani mai scurta decat media pe tara, fiind in extrema cealalta. De altfel, in vestul tarii se traieste cel mai putin.

Pe harta Romaniei exista doua regiuni aproape compacte unde durata de viata depaseste media nationala: zona centrala (judetele Sibiu, Brasov, Alba, Covasna, Harghita si Mures) si Moldova.

Cea mai mare durata medie de viata din Nord-Est se inregistreaza in Suceava: 73,7 ani.

Cel mai putin traiesc locuitorii din vestul si nord-vestul tarii, unde media este de 72,4 ani. Aici apare mai intai o problema general... mai mult


Luni, 28 Februarie 2011, ora 08:02

4 comentarii
Deutsche Welle: Viata scurta de roman slabanog

Deutsche Welle: Viata scurta de roman slabanog

De-a lungul anilor, politicienii romani au vorbit de multe ori despre starea deplorabila in care se zbate sistemul medical romanesc, dar nimic nu s-a schimbat. Sa existe un blestem al ineficientei care apasa asupra spitalelor romanesti?

Ultimul raport comparativ al politicilor de sanatate din cadrul Uniunii Europene, dat publicitatii, marti, de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), lamureste dilema, scrie Deutsche Welle.

Vestea cea mai proasta este aceea ca femeile din Romania au cea mai scazuta speranta de viata de pe cuprinsul Uniunii Europene: 76,2 ani. Un fapt provocat nu doar de buzunarele golite, ci si de spitalele insalubre.

Cel mai ingrijorator record negativ al sistemului medical romanesc este rata mortalitatii infantile, cea mai crescuta in Europa. Nici nu este de mirare, in conditiile in care Romania continua sa fie tara care aloca sanatatii cel mai mic procent din PIB si cea care cheltuie cei mai putini euro pe cap de locuitor pentru sanatate, asemanator Turciei si Bulgariei.

Citeste mai mult pe Deutsche Welle. mai mult


Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 12:49

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  2. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  3. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  4. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  5. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  6. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  7. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  8. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  9. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  10. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)