spor salariu functionari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Spor salarial pentru functionarii ce stiu limba minoritatilor

Spor salarial pentru functionarii ce stiu limba minoritatilor

Senatorii din Comisia pentru drepturile omului au avizat marti favorabil o initiativa a UDMR care prevede acordarea unui spor salarial de 10% functionarilor publici care cunosc limba minoritatilor.

"Legislatia romana prevede ca in administratiile publice din localitatile cu 20% minoritati etnice trebuie angajati functionari care cunosc limba minoritatii respective. Intervine o problema la nivelul persoanelor.

Cand se da un concurs, unii considera aceasta prevedere care cere o competenta in plus ca fiind una discriminatorie, pe de alta nu sunt stimulati cei care cunosc limba sa o invete. Si mai e a treia problema ca cei care cunosc aceasta limba au o activitate in plus.

Pentru a compensa aceasta activitate si pentru a se stimula invatarea limbii am propus acest lucru. Ea nu contravine ideii de a depasi pragul de 30% a compensarilor salariale, sporurilor, pentru ca va fi unul din aceste sporuri. Este si din punct de vedere bugetar o prevedere salutara pentru ca altfel am avea nevoie de doi angajati, adica unul in plus care stie limba.

Daca persoana respectiva primeste cu 10% inseamna o economie de 90% la bugetul de stat", a declarat in comisie initiatorul legii, deputatul UDMR Marton Arpad.

El a mai spus ca o astfel de lege exista si in regiunea italiana Tirolul de Sud, care se bucura de un grad de autonomie. "In urma aplicarii acestei prevederi, italienii au renuntat la acest afront de a invata limba germana", a mai precizat Marton Arpad.

Potrivit legii... mai mult


Marti, 14 Februarie 2012, ora 15:32

4 comentarii
Sporuri de 75% din salarii pentru functionarii din ministere

Sporuri de 75% din salarii pentru functionarii din ministere

Desi guvernul a luat in anul 2009 masuri pentru scaderea cheltuielilor in sectorul bugetar, se pare ca angajatii institutiilor publice au primit salarii umflate in plina recesiune.

Acestora li s-au acordat sporuri salariale ilegale, desi nu lucrau cu fonduri structurale, nu aveau conditii vatamatoare de munca, nici radiatii sau alte prevederi care sa justifice majorarile.

Un exemplu in acest sens este Ministerul Afacerilor Externe, unde s-a constatat efectuarea de plati nejustificate in suma de 4,47 milioane de lei pentru suplimente si alte drepturi de natura salariala.

Din total, 3,6 milioane de lei s-au dus catre sporuri pentru conditii deosebite de munca, vatamatoare sau periculoase, fara a avea la baza un aviz emis de Inspectoratul Teritorial de Munca.

Cinci membri ai Corpului diplomatic si consular al Romaniei au beneficiat de sporuri de inca 282.000 de lei, iar 219.000 de lei s-au acordat ca spor pentru conditii vatamatoare personalului care isi desfasoara activitatea in sediile unde nivelul radiatiilor s-a situat sub limita admisibila.

Angajatii din cadrul aceluiasi minister au beneficiat de 240.000 de lei prin majorarea cu 75% a salariului de baza. Majorarea a avut loc ca urmare a infiintarii, cu nerespectarea prevederilor legale, a Unitatii de Management al Proiectului, in vederea derularii a doua proiecte PHARE.

Majorarea nelegala a salariului de baza cu 75% pentru o parte dintre salariatii APIA a generat un prejudiciu in suma de 1,6 milioane de... mai mult


Vineri, 04 Martie 2011, ora 12:55

3 comentarii
Un primar din Gorj s-a dat singur in judecata ca sa obtina mai multi bani la salariu (Video)

Un primar din Gorj s-a dat singur in judecata ca sa obtina mai multi bani la salariu (Video)

Edilul comunei Saulesti din Gorj a dat in judecata primaria anul trecut pentru ca vrea acordarea unui spor de fonduri europene de 75%.

Primarul PD-L Constantin Draghici Rucsanda a deschis actiunea in instanta alaturi de alti functionari publici din primarie, in calitate de parat, dar si de reclamant. Primarul si-a modificat si numele din buletin, pentru a nu-i fi recunoscuta identitatea, relateaza Impact in Gorj.

Primarul vrea spor de 75% la salariu doar pentru ca a realizat singur proiectul pentru fonduri europene, in loc sa apeleze la o firma de specialitate. Proiectul aprobat in 2008 era pentru realizarea canalizarii din comuna si trei sate si pentru asfaltarea a doua drumuri din Saulesti.

Prin Legea nr.339/2007, functionarii si personalul care implementeaza si gestioneaza fondurile europene pot si motivati prin aplicarea unui spor de 75% din salariul de incadrare.

Instanta i-a dat castig de cauza, pe 31 martie, lui Constantin Draghici, primarul Constantin Draghici Rucsanda fiind acum obligat sa-si plateasca sporul de fonduri europene, in urma unei decizii definitive si executorii.

mai mult


Marti, 09 Martie 2010, ora 08:35

Un functionar din Primaria Fagaras primeste 75% spor "de conditii"

Un functionar din Primaria Fagaras primeste 75% spor "de conditii"

Seful Biroului Strategii si Achizitii de la Primaria Fagaras primeste un "spor de conditii" de 75% din salariu, iar angajatii primariilor Fagaras, Feldioara si Lisa beneficiaza de o serie de sporuri "ilegale".

Presedintele ANFP, Szakal Andras, a spus ca nu a mai intalnit un "spor de conditii" pana acum si ca institutiile publice fac risipa de bani prin sporuri "ilegale".

Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), Szakal Andras, a precizat ca institutia pe care o conduce a facut controale la trei primarii din judet, Fagaras, Feldioara si Lisa, si la trei institutii deconcentrate - Directia Generala a Finantelor Publice Brasov, Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura Brasov si Directia Judeteana de Statistica, informeaza Mediafax.

Daca la cele trei institutii deconcentrate nu au fost gasite probleme in ceea ce priveste sporurile acordate angajatilor, insa la primarii au fost gasite situatii "deosebit de grave", Szakal spunand ca este "strigator la cer ce se intampla in aceste primarii".

Printre sporurile ilegale gasite de reprezentantii ANFP se numara sporurile de toxicitate, de mobilitate, de dispozitiv (spor de care pot beneficia doar angajatii MAI) sau spor de pensionare, toate acordate functionarilor publici din Lisa.

De asemenea, la aceeasi primarie, angajatii primesc indemnizatii de hrana, imbracaminte, prime pentru sarbatori si tichete-cadou.

De asemenea, la primariile verificate au fost gasite si alte nereguli,... mai mult


Duminica, 09 August 2009, ora 19:52

11 comentarii
Functionarii publici trebuie sa dea inapoi sporurile de zambet

Functionarii publici trebuie sa dea inapoi sporurile de zambet

Functionarii publici din mai multe judete au primit sporuri ilegale 6 ani la rand, iar acum sunt obligati sa le dea inapoi.

In urma unor verificari, reprezentantii Agentiei Nationale a Functionarilor Publici au constatat ilegalitatea sporurilor date pe baza contractelor de munca si au decis sa sesizeze Curtea de Conturi, Parchetul si Agentia Nationala de Integritate, informeaza Realitatea TV.

"Nciun spor nu este legal atata timp cat este dat pe contractul colectiv de munca. Toate sporurile trebuie date pe ordonante de salarizare, nicidecum pe contractul de munca", a explicat presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Szakal Andras.

Controalele au fost efectuate pana acum in doar cateva judete, printre care Brasov si Prahova, dar ele vor continua.

Potrivit presedintelui ANFP, aceste sporuri au fost acordate in perioada 2003-2009 si ele depaseau in unele cazuri chiar si 100% din salariu.

Politistii comunitari din Ploiesti primesc 15% spor de zambet

"Spor de zambet", asta au descoperit inspectorii Agentiei Nationale a Functionarilor Publici la Politia Comunitara Ploiesti, el fiind prevazut in contractul colectiv de munca, lucru ilegal.

"Am descoperit in municipiul Fagaras, 75% spor de conditii, care nici noi stim ce inseamna. Suntem convinsi ca si la celalte primarii, la care vom face controale vom descoperi alte si alte sporuri", a mai spus Szakal Andras. mai mult


Vineri, 07 August 2009, ora 14:47

37 comentarii
Statisticienii ameninta cu proteste daca Guvernul nu-si tine promisiunile

Statisticienii ameninta cu proteste daca Guvernul nu-si tine promisiunile

Statisticienii vor avea, joi, o greva de avertisment, in conditiile in care Guvernul nu va raspunde "foarte serios" cererilor privind acordarea sporurilor si plata orelor suplimentare, a anuntat, luni, presedintele Sindicatului functionarilor publici Sed Lex.

"Statisticienii au cele mai mici salarii din sistem, au aproximativ 7,4 milioane de lei (vechi,n. red.) brut. Cu 7,4 milioane nu poti sa-ti iei un statistician bun", a afirmat Vasile Marica, luni, la Realitatea Tv.

Informatia a fost confirmata de presedintele Federatiei Sindicale a Statisticienilor din Romania, Dan Paraschiv, potrivit caruia aproximativ 1.200 de sindicalisti din Statistica ar putea participa la greva de avertisment si greva generala.

Potrivit lui Paraschiv, in Statistica lucreaza in prezent 1.800 de persoane, din care 1.200 sunt inscrisi in sindicat. Federatia Sindicala a Statisticienilor din Romania este afiliata la Sed Lex.

"Am vorbit cu conducerea Institutului National de Statistica si ni s-a explicat ca nu sunt bani la bugetul institutiei. De aceea, dorim sa discutam cu reprezentantii Guvernului pentru a vedea modalitatile de plata a acestor drepturi, care sunt prevazute in lege", a adaugat liderul sindical.

"Desi au studii superioare, peste 60% din statisticieni sunt platiti cu mai putin de 800 lei, iar multi iau chiar 500 lei. Dupa rectificarea bugetara, am fost anuntati ca nu se vor mai plati orele suplimentare si sporurile, fapt ce a dus la scaderea salariilor cu aproximativ... mai mult


Luni, 25 Mai 2009, ora 23:23

Functionarii publici intra in greva de avertisment

Functionarii publici intra in greva de avertisment

25.000 de functionari publici vor fi luni in greva de avertisment. Sindicatul National al Functionarilor Publici a anuntat ca timp de doua ore, de la 8.30 la 10.30, activitatea din mai multe institutii va fi intrerupta.

Cei care au anuntat greva reprezinta o parte dintre angajatii ministerelor Muncii, Agriculturii, Afacerilor Externe, Finantelor, Economiei, Transporturilor, precum si angajati din CNSAS.

Sindicalistii sunt nemultumiti de anularea anumitor sporuri ale bugetarilor si neplata orelor suplimentare si atrag atentia asupra cresterii coruptiei.

"Reducerea sau anularea unor sporuri si stimulente acordate functionarilor publici va duce la diminuarea semnificativa a salariilor si va face ca venitul mediu al angajatilor din administratia publica sa scada la 900-1.000 lei de la 1.700 lei in 2008.

Bugetarii vor intra luni in greva de avertisment si vor declansa greva generala daca Guvernul nu va gasi solutii pentru plata orelor suplimentare si daca va elimina sporul pentru conditii de lucru vatamatoare si sporul de limbi straine acordat angajatilor MAE", a declarat saptamana trecuta, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu.

Liderul sindical avertizeaza ca odata cu diminuarea veniturilor bugetarilor exista riscul cresterii coruptiei la nivelul administratiei publice.

"Consideram ca toate deciziile luate arata rautatea cu care a venit la guvernare actualul executiv si razbunarea acestuia pe functionarii... mai mult


Luni, 02 Martie 2009, ora 07:17

Functionarii publici ies luni in strada

Functionarii publici ies luni in strada

Aproximativ 300 de functionari publici vor protesta luni fata de scaderea sporurilor si bonusurilor propusa de Guvernul Boc.

Acestia sunt nemultumiti ca masurile anticriza le afecteaza salariile si sustin ca nu vor mai fi in stare sa isi plateasca creditele pe care le au la banci, anunta Antena 3.

Guvernul a decis ca de la 1 martie acestia sa nu mai primeasca spor de vechime, spor de noapte, sporul de conditii deosebite de munca, cel de confidentialitate si cel pentrut conditii vatamatoare.

Prima de vacanta si al 13-lea salariu vor fi scoase de asemenea de pe grila de salarizare. mai mult


Duminica, 15 Februarie 2009, ora 10:52

2 comentarii
Functionarii care lucreaza cu fonduri UE nu mai primesc sporul de 75%

Functionarii care lucreaza cu fonduri UE nu mai primesc sporul de 75%

Functionarii din ministerul Agriculturii,atat de la nivel central, cat si local, precum si cei ai ministerului de Finante care au atributii in gestionarea fondurilor europene nu vor mai beneficia de sporul de 75%.

Acesta este o decizie de luni a senatorilor, care au admis o cerere de reexaminare a presedintelui Basescu, arata NewsIn.

Presedintele Basescu a cerut in luna octombrie 2008 Parlamentului adoptarea unei ordonante de urgenta a Guvernului Tariceanu, prin care sa nu se mai acorde sporul de 75% din salariu pentru functionarii din cele doua ministere care asigura asistenta in vederea atragerii fondurilor europene.

Sporurile pentru unii functionari din ministerul Agriculturii si ai Finantelor fusesera acordate in 2006, insa in 2008 Parlamentul nu a fost de acord cu eliminarea acestora propusa de Tariceanu si a respins ordonanta care abroga articolul referitor la acordarea beneficiilor respective.

In cererea de reexaminare, Basescu recomanda aprobarea ordonantei si eliminarea sporurilor motivand ca, intrucat doar anumite structuri beneficiaza de respectiva majorare salariala, se creeaza o discriminare fata de personalul din celelalte ministere care, desi lucreaza cu fonduri UE, nu primeste sumele respective.

Comisia pentru Buget a dat raport favorabil cererii presedintelui, iar in plen cererea de reexaminare a presedintelui a fost adoptata cu 71 de voturi pentru, 10 impotriva si trei abtineri.

Legea, ce are caracter ordinar, merge la Camera Deputatilor... mai mult


Luni, 09 Februarie 2009, ora 19:29

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)