stagiune sala radio

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Eveniment muzical extraordinar cu doi artisti de calibru la Sala Radio

Eveniment muzical extraordinar cu doi artisti de calibru la Sala Radio

Rareori se intalnesc intr-un singur eveniment doi artisti de "calibru" atat de mare cum sunt pianistul Valentin Gheorghiu si violonistul Gabriel Croitoru si doua instrumente muzicale pe masura, cum sunt un pian Steinway si vioara Gaurneri, care a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National"George Enescu".

Recitalul extraordinar programatvineri, 27 iunie (19.00), ceincununeaza si inchide stagiunea Salii Radio, constituie evenimentul prin care este "lansat" noul pian de concert Steinway al scenei bucurestene.Vioara care a apartinut lui George Enescu se afla din 2008, prin concurs, in folosinta violonistului Gabriel Croitoru.

Recitalul propune publicului un program 100% Beethoven, reprezentand un prim episod al Integralei Sonatelor pentru pian si vioara de Beethoven pe care si-o propun Valentin Gheorghiu si Gabriel Croitoru la Sala Radio. Pe 27 iunie veti asculta 3 dintre cele 10 sonate pentru pian si vioara create de marele compozitor:Sonata nr. 1 in re major, Sonata nr. 5 in fa major -Sonata primaveriisiSonata nr. 8 in sol major.

Valentin Gheorghiu s-a remarcat ca un exceptional pianist si compozitor roman, colaborand cu nume importante ale vietii muzicale alaturi de care a evoluat in Austria, Franta, Germania, SUA, Elvetia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Ungaria, Polonia, Norvegia, Canada, Spania, Israel, Japonia. Pe langa o activitate solistica de exceptie, marcata de recitaluri si concerte, Valentin Gheorghiu se dedica si... mai mult


Marti, 24 Iunie 2014, ora 00:53

Intalnire cu doi mari artisti romani de talie internationala la Sala Radio

Intalnire cu doi mari artisti romani de talie internationala la Sala Radio

Primul concert al Orchestrei Nationale Radio din ultima luna a stagiunii 2013-2014, programat vineri, 6 iunie, ora 19:00, propune publicului o intalnire cu doi mari artisti romani de talie internationala: dirijorul Cristian Mandeal si violonistul Vlad Stanculeasa, concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Gothenburg (Suedia) si cu lucrarile a trei mari compozitori: Enescu, Mozart si Richard Strauss, de la a carui nastere se aniverseaza 150 de ani.

O poveste frumos construita in jurul numelui lui George Enescu este cea a violonistului Vlad Stanculeasa. A obtinut premiul al III-lea si Premiul Enescu pentru interpretarea lucrarii Impresii din copilarie (de Enescu) la Concursul International George Enescu (2007) si canta pe o vioara Sanctus Serafin din 1739 care i-a apartinut marelui compozitor (si ulterior lui Yehudi Menuhin). Anterior ocuparii pozitiei de concert maestru la Gothenburg, s-a bucurat de functia de concertmaestru invitat la Orchestra de Camera din Basel.

Cariera artistica a violonistului a inceput prin primirea unei burse de studii la Academia de Muzica Menuhin din Gstaad, unde a studiat cu Alberto Lysy si Liviu Prunaru, urmand apoi cursurile Conservatorului din Lausanne. In calitate de solist, Vlad Stanculeasa a concertat alaturi de Orchestra de Camera din Lausanne, Orchestra Simfonica din Gothenburg, Orchestra de Camera din Basel, Filarmonica George Enescu - Bucuresti.

In cei aproape 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal... mai mult


Luni, 02 Iunie 2014, ora 21:02

Doua bijuterii muzicale la Sala Radio

Doua bijuterii muzicale la Sala Radio

Doua "bijuterii" ale muzicii clasice, care sunt apreciate de orice ascultator mai mult sau mai putin avizat - "Imperialul", Concertul nr. 5 in mi bemol major pentru pian si orchestra al lui Beethoven si Bolero-ul lui Ravel, sunt reunite intr-un concert-eveniment la Sala Radio.

Vineri, 16 mai, ora 19.00, veti asculta cele doua "hit-uri" ale repertoriului simfonic, in interpretarea Orchestrei Nationale Radio si sub bagheta dirijorului francez Sebastien Rouland, apreciat pe scene din multe orase europene, ca Paris, Marsilia, Strasbourg, Lyon, Berlin, Stuttgart, Tel Aviv sau Ciudad de Mexico, fiind un "mesager" al repertoriului francez, de la Rameau si Poulenc la Offenbach sau Massenet.

Veti aplauda "Imperialul" lui Beethoven in interpretarea pianistei Dana Borsan, solista a Orchestrelor si Corurilor Radio, ce a sustinut concerte si recitaluri in Cehia, Germania, Italia, Franta, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franta, Norvegia etc. Este prezenta in fiecare stagiune si pe scenele filarmonicilor din tara.

Istoria "Imperialului" lui Beethoven, cel de-al cincilea si ultimul sau concert pentru pian, este una inedita. Marele compozitor si-a asternut notele pe portativ la Viena, in 1809, cand orasul era sub asediul armatelor lui Napoleon, fapt pentru care Beethoven, adapostit in pivinita fratelui sau, a compus cu perne la ureche pentru a nu fi deranjat de zgomotul bombardamentelor. Denumirea de "Imperialul", neatribuita lucrarii de compozitorul insusi, se pare ca este... mai mult


Marti, 13 Mai 2014, ora 10:03

Intalnire muzicala la "nivel inalt" cu Alexandru Tomescu la Sala Radio

Intalnire muzicala la "nivel inalt" cu Alexandru Tomescu la Sala Radio

Alexandru Tomescu si Cristian Macelaru isi dau intalnire, vineri 4 aprilie, la ora 19:00, la Sala Radio, cu iubitorii de muzica clasica pentru a a asculta doua opere seducatoare.

Seara incepe cu uvertura operei Freischutz (Carl Maria von Weber), prima opera romantica importanta compusa pe taram german, inspirata din povestile folclorice germane despre un tragator la tinta de elita care face un pact cu diavolul.

Evenimentul va continua cu apoi Concertul in la minor pentru vioara si orchestra, semnat de compozitorul Antonin Dvořak, compus cu dorinta de a-l dedica unuia dintre cei mai mari violonisti ai sec. XIX - Joseph Joachim - care insa nu a cantat niciodata lucrarea. Repertoriul serii se va incheia cu Simfonia a IV-a in mi minor, ultima lucrare de acest tip asternuta pe portativ de Brahms.

In varsta de doar 33 ani, Cristian Macelaru a plecat din Romania la 17 ani pentru a invata arta muzicala in S.U.A, iar astazi activitatea sa dirijorala este una in plina ascensiune. Si-a inceput cariera alaturi de Philadelphia Orchestra, iar in stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiasi orchestre, fiind apoi distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. Avand si formatie de violonist, Cristian Macelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutand la Carnegie Hall cu aceeasi orchestra. In prezent este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Macelaru a fost invitat, in februarie 2012, sa dirijeze Orchestra... mai mult


Luni, 31 Martie 2014, ora 18:18

Un important dirijor vienez, pe scena Salii Radio. Studentii au acces gratuit la concert

Un important dirijor vienez, pe scena Salii Radio. Studentii au acces gratuit la concert

"Simfoniile mele reprezinta continutul intregii mele vieti; am cuprins in ele toata experienta si suferinta mea", spunea unul dintre marii compozitori ai tuturor timpurilor, Gustav Mahler.

Simfonia a II-a, supranumita si "Invierea", este una dintre emotionantele sale partituri, despre care compozitorul insusi spunea ca reprezinta un raspuns pe care a incercat sa il dea la marile intrebari ale Omului.

Despre menirea vietii si rostul omului pe Pamant, subiecte care l-au preocupat pe compozitorul macinat de probleme interioare intreaga sa viata, povesteste Simfonia a II-a pe care veti avea bucuria de a o asculta vineri, 7 martie (19.00), la Sala Radio.

Alaturi de Orchestra Nationala Radio ii veti aplauda pe cei trei invitati speciali la Bucuresti: dirijorul vienez Sascha Goetzel, soprana de origine romana cu o deosebita cariera internationala, Simona Mihai, si mezzosoprana Valentina Kutzarova - Bulgaria. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijor:Dan Mihai Goia.

Dirijorul vienez Sascha Goetzel si-a inceput stagiunea 2013-2014 in Franta, alaturi de doua orchestre importante: Orchestre de Bretagne si Orchestre de Bordeaux. Este dirijor principal al Kuopio Symphony Orchestra, Finlanda si director artistic si dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. Din stagiunea 2012-2013 a fost de asemenea numit principal dirijor invitat pentru doua ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franta) si Kanagawa... mai mult


Luni, 03 Martie 2014, ora 18:40

Sala Radio, debut in forta in noul an. Concert dedicat Zilei Culturii Nationale!

Sala Radio, debut in forta in noul an. Concert dedicat Zilei Culturii Nationale!

Dupa un final de an incarcat de evenimente speciale care au adus un public numeros la Sala Radio, cea de-a doua parte a stagiunii 2013-2014 debuteaza in "forta" cu noi invitati din tara si strainatate, un repertoriu deosebit, seri muzicale cu lucrari celebre semnate de mari compozitori.

Miercuri, 15 ianuarie, ora 19:00, de Ziua Culturii Nationale, la Sala Radio startul in Noul An va fi dat de Orchestra de Camera Radio, la pupitrul careia este invitat dirijorul german Ralf Sochaczewsky. Agenda artistului in 2013 a insemnat o serie de succese pe scene internationale: debutul la Teatrul Balsoi din Moscova si lucrari dificile dirijate la Opera Comica Berlin si la Konzerthausorchester Berlin.

Dupa perioada sarbatorilor care ne-a purtat intr-o lume a povestilor, concertul de inceput de an propune spectatorilor un program bazat pe doua... serenade! Veti asculta lucrarile semnate de doi mari compozitori ai epocii romantice - artistul ceh Antonin Dvořak (Serenada in re minor), alaturi de contemporanul sau, Johannes Brahms (Serenada nr. 1 in re major). Prima serenada evoca atmosfera spectacolelor muzicale prezentate in castele in perioada barocului tarziu (sec. XVIII).

Programul serii va fi completat de unul dintre frumoasele concerte mozartiene: Concertul nr. 15 in si bemol major pentru pian si orchestra, prilej de a o aplauda pe pianista Dana Borsan, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio.

Biletele sunt disponibile pewww.bilete.ro, in oficiile Postei Romane,in... mai mult


Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 19:27

A facut spectacol cu Angela Gheorghiu iar acum se intoarce la Sala Radio

A facut spectacol cu Angela Gheorghiu iar acum se intoarce la Sala Radio

Dupa ce a avut bucuria de a dirija trei concerte extraordinare in aceasta toamna, alaturi de celebra soprana Angela Gheorghiu, dirijorul principal al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, Tiberiu Soare, se va afla la pupitrul Orchestrei de Camera Radio.

Miercuri, 27 noiembrie, ora 19:00, Tiberiu Soare si Orchestra de Camera Radio va propun o interesanta intalnire cu lucrarea "Una Volta alla Cotre del Principe" - "Odinioara la curtea principelui" (oratoriu de camera, cu solist, fara cor), opera semnata de Felicia Donceanu, artist roman pluridisciplinar (pictor, sculptor, compozitor).

Va veti bucura de reintalnirea cu mezzosoprana Antonela Barnat, aplaudata recent si la deschiderea stagiunii Orchestrei Nationale Radio in "Peer Gynt" (Edvard Grieg).

Veti asculta de asemenea unul dintre frumoasele concerte mozartiene - Concertul nr. 5 in la major pentru vioara si orchestra, supranumit si "Concertul turcesc" datorita ineditelor influente muzicale orientale, prilej de a o aplauda pe violonista Cristina Anghelescu, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania.

Seara se va incheia cu Simfonia nr. 6 in do major - semnata, la varsta de doar 17 ani, de un alt mare compozitor austriac: Franz Schubert, lucrare interpretata insa prima oara abia dupa disparitia autorului ei.

Tiberiu Soare isi desfasoara activitatea muzicala ca dirijor din anul 1999, lucrand alaturi de orchestrele a numeroase filarmonici si teatre de opera din tara si participand la... mai mult


Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:34

Victor Rebengiuc si Tiberiu Soare deschid stagiunea Orchestrei Nationale Radio

Victor Rebengiuc si Tiberiu Soare deschid stagiunea Orchestrei Nationale Radio

Victor Rebengiuc si Tiberiu Soare reprezinta doua generatii diferite in artele spectacolului in Romania. Curajul in a aborda noi dimensiuni ale complexului domeniu in care evolueaza ii aduce impreuna pe scena in Peer Gynt de Grieg, la Sala Radio, pe 11 octombrie (19:00), in deschiderea stagiuniiOrchestrei Nationale Radio (ONR).

O pleiada de mari artisti vor putea fi admirati la Sala Radio in acesta seara:Tiberiu Soare - dirijor principal al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, actorul Victor Rebenciuc, al carui nume nu mai are nevoie de nicio prezentare, tanarul violonist belgian Lorenzo Gatoo, care la doar 27 de ani a castigat importante competitii internationale, soprana Simonida Lutescu si mezzosoprana Atonela Barnat, alaturi de Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Repertoriul serii cuprinde doua compozitii romantice extrem de indragite de melomanii de pretutindeni. Prima lucrare audiata va fi Concertul nr. 1 in sol minor pentru vioara si orchestra semnat de compozitorul german Max Bruch, cea mai populara creatie a artistului, o lucrare de mare virtuozitate, pe care nici un violonist de seama nu o ocoleste in cariera sa. Concertul a avut premiera in 1866, dirijorul fiind atunci insusi compozitorul lucrarii!

In cea de-a doua parte a serii veti avea bucuria intalnirii cu una dintre cele mai celebre partituri ale muzicii clasice: selectiuni din cele doua suite Peer Gynt, asternute pe portativ de marele compozitor norvegian romantic Edvard Grieg.... mai mult


Luni, 07 Octombrie 2013, ora 20:20

Stagiunea Salii Radio se inchide cu Verdi

Stagiunea Salii Radio se inchide cu Verdi

Stagiunea 2012 - 2013 de la Sala Radio se va incheia vineri, 21 iunie, printr-un spectacol care va reda Recviemul lui Verdi, in anul in care intregul glob sarbatoreste 200 de ani de la nasterea marelui compozitor.

Lucrarea a fost asternuta pe hartie la moartea poetului si romancierului italian Alessandro Manzoni, care a initiat simbolic miscarea de unificare a Italiei - Risorgimento.

Prima interpretare a Recviemului a avut loc la biserica San Marco din Milano, in 1874, chiar sub bagheta compozitorului, tot Verdi fiind si cel care a dirijat lucrarea sa trei zile mai tarziu pe scena celebrului teatru Scala din Milano, obtinand imediat succes de public.

Ca o poveste care se inchide circular, Orchestra Nationala Radio va incheia stagiunea sub bagheta dirijorului ei principal, Tiberiu Soare.

Stagiunea 2012 - 2013

La inceput de octombrie 2012, stagiunea Orchestrelor si Corurilor Radio Romania se deschidea prin concertul eveniment conceput in jurul capodoperei "Carmina Burana" a lui Carl Orff.

Numerosi artisti invitati din tara si de peste hotare, romani si straini, evenimente speciale, primul concert din istoria Orchestrei Nationale Radio la Chisinau, participarea la cel mai important festival de muzica din China - Shanghai Spring International Festival 2013 - cea de-a doua editie a Festivalului Viori de colectie la Sala Radio, Concertul Regal in onoarea Zilei Regalitatii, participarea la concertul sustinut de Andrea Bocelli la Bucuresti, sunt numai cateva... mai mult


Vineri, 14 Iunie 2013, ora 19:09

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)