statistici demografie mondiala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Risc mare pentru pensii: Romania se afla in al 26-lea an consecutiv de declin demografic

Risc mare pentru pensii: Romania se afla in al 26-lea an consecutiv de declin demografic

Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic si aceasta evolutie reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, a declarat luni Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane, la Conferinta Nationala de Pensii Private.

"Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic. Un sfert de secol! Datele statistice sunt de netagaduit: in raport cu populatia de la inceputul anului 1990, cand Romania avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns in anul 2014 la o populatie cu resedinta in tara sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numara 26 de ani, reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii", a afirmat Ghetau.

El a explicat ca reducerea populatiei cu aproximativ 3,2 milioane locuitori isi are originea in scaderea naturala - 600.000 de persoane, emigratia definitiva - circa 300.000 de persoane si in imensa emigratie cu schimbare doar a resedintei in alte tari - aproape 2,4 milioane de locuitori.

Seful INS: Cea mai mica natalitate dupa Al Doilea Razboi Mondial (Video)

In ceea ce priveste rata fertilitatii, care indirect a devenit o amenintare la adresa sistemului public de pensii, acest indicator se afla in jurul valorii de 1,3 copii/femeie incepand cu anul 2000, comparativ cu aproximativ 3,7 in anii '70.

"Nu trebuie sa omitem faptul ca scaderea numarului de nou-nascuti a fost... mai mult


Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 18:55

5 comentarii
Atentat terorist la Paris: 5 lucruri care ar putea explica macelul de la Charlie Hebdo

Atentat terorist la Paris: 5 lucruri care ar putea explica macelul de la Charlie Hebdo

Atacul de miercuri asupra revistei de satira Charlie Hebdo a socat Franta, dar tensiunile cu imigrantii musulmani din tara au fost construite de-a lungul ultimilor ani.

Atentat terorist la Paris - LIVE

Se pare ca atentatul a fost motivat de furia militantilor musulmani, dupa ce saptamanalul de satira a publicat caricaturi jignitoare la adresa profetului Mohammed.

Nu exista nicio tendinta politica sau demografica astfel incat sa poata explica o astfel de crima cu sange rece, dar statisticile prezentate de Time spun o poveste tulburatoare despre modul in care aceasta crima va exacerba tensiunile deja crescute in Franta si in Europa si va face viata si mai grea pentru imigrantii musulmani.

Niveluri record ale imigratiei

Cresterea sentimentului anti-imigratie din Franta vine intr-un moment in care se inregistreaza niveluri istorice a imigratiei. Exista acum mai mult de 50 de milioane de oameni din intreaga lume stramutati prin violenta, cel mai mare bilant de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Toata aceasta miscare a refugiatilor s-a simtit de-a lungul granitelor Europei. Frontex, agentia de frontiera a UE, estimeaza ca 270.000 de oameni au incercat sa intre in Europa ilegal anul trecut, depasind cu mult maximul din 2011, anul Primaverii Arabe, cand 141.000 de refugiati au incercat sa treaca ilegal frontiera. In 2014, mai mult de 3.000 de migranti au murit in incercarea lor de a ajunge in Europa.

Realitatile economice dureroase

Somajul in randul tinerilor... mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 07:36

4 comentarii
Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - saracie si copii care muncesc (II)

Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - saracie si copii care muncesc (II)

La 31 octombrie 2011, aflam oficial ca suntem 7 miliarde de pamanteni, ceea ce inseamna o crestere semnificativa pentru populatia planetei, care la inceputul secolului al XX-lea numara 2 miliarde. Explozia demografica din Asia si Africa a bulversat, si continua s-o faca, echilibrele politice si economice ale intregii lumi.

Le Journal du Net a facut o lista a celor mai ingrijoratoare statistici pe plan mondial.

Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - de la handicapuri la analfabetism

Dupa cele referitoare la cresterea demografica, saracie, analfabetism si inegalitatea veniturilor, vezi mai jos cifrele care ar trebui sa ne ingrijoreze in privinta accesului oamenilor la chestiuni de necesitate:

7. Fara protectie sociala

Bit estimeaza ca numarul total al celor care lucreaza (de 15 ani si peste) care subzista cu cel putin 1,25 dolari pe zi a scazut intre 1991-2010 de la 874 milioane, la 476 milioane, iar al celor cu 2 dolari/zi a trecut de la 1,25 miliarde la 942 milioane.

Totusi, daca excludem China din ecuatie, numarul muncitorilor sub pragul de 1,25 dolari n-a scazut decat la 23 milioane. In ceea ce-i priveste pe cei care traiesc sub pragul de 2 dolari/zi, ei sunt de fapt mai numerosi, trecand de la 697 milioane la 794 milioane. De altfel, 5,1 miliarde de persoane nu beneficiaza de protectie sociala, dupa raportul publicat in octombrie 2011 de ONU.

8. Mahalele

In 2011, ONU-Habitat a scos la suprafata un rezultat estimativ. 827,6 milioane de persoane... mai mult


Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 23:22

2 comentarii
Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - de la handicapuri la analfabetism (I)

Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - de la handicapuri la analfabetism (I)

La 31 octombrie 2011, aflam oficial ca suntem 7 miliarde de pamanteni, ceea ce inseamna o crestere semnificativa pentru populatia planetei, care la inceputul secolului al XX-lea numara 2 miliarde.

Explozia demografica din Asia si Africa a bulversat si continua s-o faca echilibrele politice si economice ale intregii lumi.

Astazi, o persoana din doua traieste in mediul urban, dar numai in 35 de ani proportia va fi de doua din trei. Oamenii sub 25 de ani reprezinta 43% din populatia mondiala, fata de abia 8% pentru cei cu peste 64 de ani.

Le Journal du Net va propune, pentru a va edifica, un tur al lumii demografice si economice. Statisticile nu sunt deloc multumitoare.

1. Conditii igienice precare

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de 2,6 miliarde de persoane nu au intotdeauna acces la toalete sau alte forme de salubritate, in timp ce 910 milioane de fiinte umane nici macar nu au apa potabila. Totusi, de mentionat ca dupa 1990 aproximativ 1,1 miliarde de oraseni si 723 milioane de persoane din rural s-au putut bucura de acces la o sursa imbunatatita de apa potabila.

2. Probleme de sanatate

Mai mult de 14% din populatia globului prezinta o forma sau alta de handicap. Cifrele publicate la inceputul anului de aceeasi sursa vorbesc despre 800 milioane (11,55% din totalul populatiei) de indivizi care intampina greutati in ceea ce priveste accesul la ingrijire medicala.

Un studiu publicat de revista Lancet releva ca 500 milioane de oameni... mai mult


Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 21:06

5 comentarii
Cat de multi suntem pe Terra si ce ne mai asteapta in viitor?

Cat de multi suntem pe Terra si ce ne mai asteapta in viitor?

In prima parte a anului, unele publicatii si posturi TV au lansat stirea senzationala ca, pe planeta noastra, s-a nascut al "sapte miliardelea" cetatean.

Pe de o parte, sursa informatiei n-a prea fost explicata, pe de alta parte nu este usor sa-ti imaginezi un mecanism care centralizeaza operativ asemenea date, iar pe de a treia parte, nici nu poti pune baza pe stabilitatea cifrelor, care difera de la un moment la altul, dupa cum se nasc si mor in fiecare secunda cetatenii planetei.

Evidentele demografice nu confirma zvonurile

Cu toate acestea, un portal publicat de o organizatie demografica existenta in cadrul ONU, publica pe Population Mondiale cea mai recenta cifra privind populatia existenta pe glob intr-o anumita zi si la o anumita ora exacta, asa cum a putut fi prelucrata prin mijloace informatice.

Aflam astfel ca, in conformitate cu cele publicate pe site, in ziua de 25 iunie 2011, la ora 10:25 si 10 secunde erau declarate ca fiind in viata pe intreg globul un numar de 6.955.363.093 persoane.

Deci, ca sa ajungem la cele 7 miliarde, mai trebuie sa se adauge 44.636.907 persoane la cele existente. Este vorba de un numar mai mult decat dublu fata de populatia Romaniei. Dat fiind ritmul ridicat de crestere la nivel global, se pare ca nu mai avem mult de asteptat.

Cum evoluam pe globul "cel de tina"

Cu acest prilej, portalul ofera si alte date demografice, care sunt sigur ca vor satisface curiozitatea multora:

* Populatia globului nostru creste in... mai mult


Duminica, 26 Iunie 2011, ora 21:56

3 comentarii
Criza demografica, o bomba cu ceas pentru Europa

Criza demografica, o bomba cu ceas pentru Europa

Criza economica globala i-a pus pe oameni in situatia de a face alegeri cu efecte catastrofale pentru viitor. Singura solutia pentru depasirea recesiunii a fost reducerea drastica a cheltuielilor, ceea ce a accentuat declinul demografic. La aceasta se adauga fenomenul de imbatranirea a populatiei.

Practic fara o repopulare cu forta de munca tanara, economia nu se va putea relansa, scrie Gregg Samuel, director de cercetare la Acton Institute . Mai mult acesta sustine ca efectul demografic este o bomba cu ceas care ticaie. Europenii au in fata o problema mai mare decat actuala recesiuni, sustine Gregg Samuel - bomba demografica.

Efectul este de doua ori negativ, si este foarte bine rezumat intr-un raport al Fondului Monetar International, din 2006, cand nimeni nu se gandea la recesiune. "Populatia din 25 de membre ale Uniunii Europene, se reduce si imbatraneste, fapt care face imposibila o crestere economica substantiala si reprezinta o presiune semnificativa asupra cheltuielilor publice".

Tabloul demografic pentru Europa, inclusiv Europa de Est si Rusia este sumbru. Statistic vorbind, fiecare femeie trebuie sa nasca 2,1 copii pentru a se mentine un raport pozitiv. Cea mai buna rata a natalitatii este in Germania, iar cea mai scazuta, deloc intamplator, in Grecia, comenteaza Gregg Samuel.

Criza demografica isi are cauza in cele doua razboaie mondiale

Una din cauzele acestei situatii sunt cele doua razboaie mondiale care au produs "gauri mari in peisajul... mai mult


Joi, 15 Iulie 2010, ora 17:40

13 comentarii
Google a lansat un serviciu de explorare a datelor statistice

Google a lansat un serviciu de explorare a datelor statistice

Google a lansat serviciul Public Data Explorer, menit sa ajute foarte multe persoane din diverse domenii de activitate.

Aplicatia poate fi utila in explorarea hartilor care contin date publice, cum ar fi datele demografice sau rata criminalitatii, informeaza ITProPortal.

Serviciul centralizeaza date statistice de la Banca Mondiala, OCDE, Eurostat, Birourile de Statistica de Munca, de Analiza Economica si de Recensamant din Statele Unite, Center for Disease Control (CDC) din SUA, dar si de la Departamentul pentru Educatie din California.

Cu ajutorul acestei aplicatii pot fi explorate statistici economice globale, pe sectoare si tari, evolutia somajului, a inflatiei, a veniturilor populatiei sau a sectorului de retail la statistici demografice, date privind raspandirea bolilor cu transmitere sexuala si a cancerului sau statistici legate de educatie si invatamant. mai mult


Marti, 09 Martie 2010, ora 18:50

Presedintia a infiintat Comisia pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice

Presedintia a infiintat Comisia pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat miercuri, 14 ianuarie, Decizia de infiintare a Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania, care va functiona pana la data de 31 octombrie 2009.

Intr-un comunicat remis Ziare.com se arata ca scopul infiintarii acestei Comisii este "realizarea unor rapoarte de analiza a politicilor sociale, demografice, a situatiei distribuirii si redistribuirii resurselor catre populatia Romaniei in ansamblu, dar si catre anumite segmente sociale vulnerabile".

Potrivit sursei citate, principalele obiective ale rapoartelor sunt descrierea inechitatilor si a riscurilor sociale majore actuale si potentiale la care este supusa populatia Romaniei, descrierea segmentelor sociale cu risc ridicat de excluziune si a cauzelor acestor situatii, dar si formularea de propuneri pentru reducerea riscurilor si promovarea incluziunii sociale in contextul apartenentei Romaniei la Uniunea Europeana si al crizei economice mondiale.

Comisia va fi condusa de prof.univ.dr Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti si este alcatuita din experti in politici sociale, asistenta sociala, demografie, statistica sociala si alte domenii conexe.

Din comisie mai fac parte prof. univ. dr. Vasile Ghetau, diresctorul Centrului de Demografie Vladimir Trebici, Academia Romana, Manuela Stanculescu, cercetator stiintific principal gradul I la Institutul de Cercetare a Calitatii... mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 10:35

BNR: Suntem prea batrani pentru a sustine cresterea economica

BNR: Suntem prea batrani pentru a sustine cresterea economica

Populatia activa a Romaniei este prea batrana pentru a putea sustine, pe termen lung, cresterea economica in limitele actuale, sunt de parere reprezentantii BNR.

"Romania nu poate spera sa inregistreze aceeasi crestere economica pe termen lung din cauza problemelor demografice. In '90 si '91, inca s-au nascut cohorte mari, insa din '92, numarul nou-nascutilor a scazut, iar ei vor intra pe piata muncii abia din 2010", a precizat Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Centrale, citat de NewsIn.

Economistul sef al BNR a exemplificat corelatia intre crestere economica si demografie printr-un studiu al Bancii Mondiale, care arata ca doar sapte state si-au mentinut cresterea economica peste 5% mai mult de 20 de ani, printre acestea numarandu-se China, Guineea Ecuatoriala si Irlanda, tari in care nu au existat probleme demografice in acest interval.

Romania se afla in doar al zecelea an de crestere economica, iar problemele incep sa se accentueze.

Potrivit statisticilor, daca in 1989 s-au nascut in Romania 369.000 de copii - in conditiile in care avortul era interzis -, in 1990 numarul de nou-nascuti a fost de 314.000, in 1991 - de 275.000, iar in 1992 - de 260.000. In prezent, numarul anual de nou-nascuti s-a stabilizat in jurul a 220.000.

Ultimele estimari publicate de biroul european de statistica, Eurostat, indica o scadere dramatica a populatiei Romaniei in urmatoarele decenii, de la 21,42 milioane de persoane in 2008 pana la 19,62 milioane in 2035 si 16,92... mai mult


Joi, 18 Septembrie 2008, ora 12:30

11 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  2. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  3. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  4. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  5. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  6. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  7. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  8. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  9. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  10. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina