statut psd

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Aberatia zilei: Un "scaun gol" la PSD

Aberatia zilei: Un "scaun gol" la PSD

Duminica seara, Victor Ponta a anuntat foarte limpede ca nu mai este presedintele PSD, fara sa pronunte insa cuvantul "demisie", cuvant care probabil ar fi declansat jihadul in partid. Ca si in alte cazuri (la Guvern sau la Parlament), Victor Ponta a fugit de responsabilitate, interpretand smechereste cadrul legal.

"Va aduc la cunostinta decizia mea de nu mai ocupa nicio functie de conducere in partid pana la momentul in care imi voi demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse (...) In cazul in care nu voi avea o solutie a justitiei in acest sens pana la data Congresului PSD, nu voi candida la nicio functie si voi lupta din simpla si onoranta calitate de membru de partid", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Conform art. 29 alin. k din Statutul PSD, un membru al partidului are dreptul "sa se autosuspende din partid sau din functia detinuta in cadrul acestuia ori din functiile politice sau administrative", in cazul in care "este cercetat pentru comiterea unei infractiuni pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa".

Prin urmare, Victor Ponta a anuntat duminica seara ca s-a autosuspendat din functia de presedinte al PSD in contextul in care era deja urmarit penal de DNA, dar si ca ramane in continuare simplu membru.

Cine preia conducerea PSD si cu ce legitimitate, situatia fiind una fara precedent in partid?

In timpul concediului medical petrecut in Turcia, Victor Ponta, pe atunci lider cu puteri depline, si-a delegat atributiile Rovanei... mai mult


Luni, 13 Iulie 2015, ora 13:13

6 comentarii
Ce l-ar determina pe Ponta sa renunte la sefia PSD: Daca colegii nu sunt de acord, vine altcineva

Ce l-ar determina pe Ponta sa renunte la sefia PSD: Daca colegii nu sunt de acord, vine altcineva

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, dupa sedinta CExN de la Sinaia, ca va renunta la sefia partidului daca, in luna martie, Consiliul National (CN) nu va adopta modificarile la statut privind sanctiunile impuse membrilor de partid care se afla in diverse stadii in procese penale.

Intrebat daca intentioneaza sa conditioneze adoptarea acestei masuri de catre CN de ramanerea in functia de presedinte, Ponta a raspuns: "Da. Eu cred ca daca merg cu o propunere la Consiliul National si majoritatea colegilor nu sunt de acord cu mine, vine altcineva, pentru ca nu pot sa spun ca nu am dreptate, dar mergem mai departe".

Sedinta cruciala pentru PSD la Sinaia: Reprimiri in partid si demiteri de sefi de organizatii

Ponta a spus ca la CN din 20-21 martie PSD va trebui sa ia decizii radicale legate de ceea ce trebuie schimbat in modul sau de organizare interna, dar si in exprimarile, mentalitatea si actiunea sa politica si publica.

Liderul PSD a spus ca masura introducerii unor sanctiuni clare in statut pentru cei care au probleme cu Justitia nu beneficiaza la acest moment de un consens, dimpotriva.

"Pana la Consiliul National trebuie sa ne hotaram. Nu toata lumea e de acord cu acest lucru, dupa cum deja ati aflat. Nu pot spune ca e un consens extraordinar pe aceasta tema", a spus Ponta, care a precizat ca a discutat despre subiect cu "toata lumea", inclusiv cu presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, care s-a declarat impotriva unor astfel de masuri. mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 16:30

10 comentarii
Pascu prevede sciziunea in PSD, Ponta ii raspunde - ce as are in maneca (Video)

Pascu prevede sciziunea in PSD, Ponta ii raspunde - ce as are in maneca (Video)

Premierul Victor Ponta a prezentat prioritatile PSD pentru urmatoare perioada, spunand ca se bazeaza pe sprijinul tuturor parlamentarilor, nu doar pe social-democrati, in ceea ce priveste activitatea Guvernului.

Prim-ministrul i-a raspuns astfel euroaparlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu, care a precizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca se asteapta la o sciziune a partidului.

I. M. Pascu: Ma intreb daca aceste alegeri puteau fi castigate. Ma astept la sciziunea PSD Interviu

"Eu cred ca PSD, alaturi de aliatii sai, va guverna foarte bine Romania in 2015-2016, dupa care ne prezentam la alegeri si oamenii decid", a raspuns Ponta, intrebat de jurnalisti cum comenteaza afirmatia europarlamentarului.

"Ma bazez pe toti cei 377 de parlamentari care au votat in Parlament noua formula a Guvernului", a continuat premierul, subliniind faptul ca activitatea coalitiei de guvernare este una stabila.

Legat de zvonurile ca anumiti membri ai coalitiei ar putea migra spre alte partide, Ponta a precizat: "Nu am vazut o singura declaratie serioasa a vreunui parlamentar PC, UNPR sau PLR. Activitatea coalitiei este o activitate stabila, vom guverna impreuna pana la sfarsitul lui 2016, chiar astazi avem prima sedinta a coalitie", a mentionat premierul.

De asemenea, Victor Ponta a vorbit si despre discutiile pe care le-a avut, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, precizand ca PSD isi doreste, pe langa acordul legat de bugetul Apararii, si alte intelegeri... mai mult


Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 14:11

1 comentariu
Congresul PSD: Statutul partidului, adoptat

Congresul PSD: Statutul partidului, adoptat

Congresul PSD a adoptat proiectul de modificare a Statutului partidului, prin care se introduce functia de presedinte executiv al formatiunii.

Acesta coordoneaza activitatea curenta de partid la nivel central, comunicarea interna cu organizatiile judetene, a municipiului Bucuresti si pentru Diaspora, precum si comunicarea cu institutiile si autoritatile publice centrale sau locale si cu alte partide sau organizatii din tara sau strainatate.

Totodata, presedinte executiv indeplineste orice alte atributii delegate de catre presedintele partidului sau stabilite prin hotararile Congresului sau care ies din prevederile Statutului PSD.

Potrivit noului Statut, PSD are 21 de vicepresedinti din care opt vicepresedinti alesi la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare a Romaniei, opt vicepresedinti alesi la nivel national, in ordinea descrescatoare a voturilor, si cinci vicepresedinti alesi la nivel national din cadrul organizatiei de femei a PSD, in ordinea descrescatoare a voturilor.

Consiliul National al PSD este alcatuit din maximum 1.001 membri alesi dintre candidatii desemnati de Conferintele judetene, a municipiului Bucuresti si a PSD Diaspora sau propusi de Congres si cate 25 de reprezentanti ai fiecaruia dintre structurile interne ale partidului (TSD, OFSD, O-PSD, LAL), desemnati de Comitetele Executive ale acestora.

Secretarul executiv al CN are urmatoarele atributii principale: coordoneaza activitatea administrativa a departamentelor constituite in cadrul... mai mult


Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 20:10

Alte articole despre: statut PSD adoptat
Aura Vasile risca sa ramana in afara PSD un an - afla ce spune statutul

Aura Vasile risca sa ramana in afara PSD un an - afla ce spune statutul

Statutul PSD, in varianta adoptata in octombrie 2010, prevede ca cererea de revenire in partid a membrilor PSD care s-au inscris in alta formatiune politica poate fi analizata de forurile partidului abia la un an de zile de la pierderea calitatii de membru.

Articolul 35 din Statutul PSD precizeaza: "Solicitarea pentru reprimire in partid pentru persoanele care au fost sanctionate cu excludere sau si-au pierdut calitatea de membru prin inscrierea in alte partide, poate fi luata in dezbatere si aprobata de conducerea organizatiei din care a facut parte, dupa trecerea unui termen de minim un an de la data excluderii sau a pierderii calitatii de membru".

Prevederea are relevanta in contextul trecerii deputatului Aura Vasile la UNPR. In acest moment, nu este clar daca plecarea pentru mai putin de o zi a Aurei Vasile din PSD nu a produs cumva efecte juridice sau ce greutate are revenirea ei asupra demisiei.

Deputatul Aura Vasile a declarat marti ca luni seara a rugat-o pe Roberta Anastase sa nu se mai citeasca in plen anuntul demisiei sale din PSD si ca vazand ca rugamintii ei nu i s-a dat curs in cursul acestei dimineti a anuntat grupul PSD din Camera prin fax ca nu mai pleaca.

"Azi noapte, am sunat-o pe Roberta Anastase si am rugat-o sa nu se citeasca in plen hartia cu demisia, pentru ca potrivit Regulamentului trebuia sa fiu de fata. Dupa ce am vazut ca acea hartie a fost citita in plen, am trimis fax la grupul PSD din Camera ca nu mai plec din partid", a spus... mai mult


Marti, 20 Decembrie 2011, ora 15:25

7 comentarii
Noul statut PSD: Se pregateste "debarcarea" liderilor incomozi?

Noul statut PSD: Se pregateste "debarcarea" liderilor incomozi?

Procedura de excludere din PSD, inclusiv a persoanelor cu functie in partid, ar putea fi simplificata, prin noul Statut, iar Comitetul Executiv sa aiba un cuvant decisiv, potrivit unui document intern obtinut de NewsIn.

Un prim amendament referitor la procedurile de sanctionare propune ca membrii simpli ai organizatiei sa poata sesiza conducerea acesteia in cazul unui pesedist care ar fi facut abateri de la Statut si disciplina de partid. Pana acum, procedura de sanctionare se declansa din oficiu de catre conducerea organizatiei din care respectivul face parte, sau la sesizarea organelor ierarhic superioare.

Cat priveste contestarea sanctiunii, potrivit unui alt amendament, aceasta nu se mai face, ca pana acum, la Comisia Judeteana de Arbitraj si Integritate Morala sau la Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala, ci in termen de 15 zile de la comunicare la organul ierarhic superior executiv, de nivel judetean, al municipiului Bucuresti sau national, dupa caz, care este obligat sa se pronunte in termen de 30 de zile.

Madalin Voicu si Miron Mitrea, exclusi mai usor?

Insa, cea mai importanta propunere de modificare a Statutului pe subiectul sanctiunilor este cea care faciliteaza procedura de exludere a unei persoane care face parte din Consiliul National, fara a fi insa si membri in CEx sau BPN (situatie in care se afla, in momentul de fata, Madalin Voicu si Miron Mitrea, primul cu o decizie de excludere primita de la PSD Giurgiu, celalalt in pericol de... mai mult


Joi, 11 Februarie 2010, ora 23:23

16 comentarii
O prima analiza a modificarilor la statutul PSD, saptamana viitoare

O prima analiza a modificarilor la statutul PSD, saptamana viitoare

Presedintele PSD Mircea Geoana a spus ca va fi convocata o sedinta a Comitetului Executiv National la finele saptamanii urmatoare care sa faca o prima analiza a propunerilor de modificare a Statutului facute in cadrul Consiliului National.

"Sunt convins ca si dupa ce vom asculta vocea filialelor noastre, la sfarsitul saptamanii viitoare vom putea convoca un Comitet Executiv National care sa traga o prima concluzie privind opiniile divergente privind modificarea Statutului, dar eu sper sa fie si o discutie de substanta cu privire la programul politic, la solutiile pentru Romania", a spus presedintele PSD, la finele sedintei de joi a Consiliului National al PSD.

Geoana s-a pronuntat pentru limitarea posibilitatii ca o persoana sa poata sa-si depuna candidatura la o functie in partid chiar si in timpul Congresului. "Avem o regula clara, ca depunerea oficiala a candidaturilor se face cu o zi sau doua de Congres. Intre un anunt si o candidatura oficiala este uneori o distanta foarte mare", a apreciat Geoana.

In ceea ce priveste criticile aduse propunerii sale ca liderii partidului sa fie alesi de pe liste inchise, pe baza unei motiuni, Geoana a afirmat: "Eu sunt deschis oricarei formule dorite de majoritatea din partid. Toate au punct de vedere valid. In varianta motiunii, daca se 'accidenteaza' din punct de vedere politic un vicepresedinte este foarte greu sa-l inlocuiesti. Cealalta varianta este un plus din punct de vedere al democratiei, dar un minus de coerenta." mai mult


Joi, 04 Februarie 2010, ora 20:19

Dragnea a prezentat propunerile de modificare a Statutului PSD

Dragnea a prezentat propunerile de modificare a Statutului PSD

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a prezentat in cadrul Consiliului National al partidului, principalele propuneri de modificare a Statutului PSD, printre care schimbarea modului de alegere a echipei de conducere, infiintarea functiei de prim-vicepresedinte, largirea atributiilor CEx.

Una dintre propunerile de modificare a Statutului PSD, expusa de Dragnea, se refera la schimbarea modului de alegere a echipei de conducere nationala. "Se propune ca, in Congres, sa se vina cu un candidat la functia de presedinte plus o echipa completa a Biroului Permanent National si un program politic. Este propunerea care trebuie analizata cu maxima atentie", a subliniat liderul PSD.

Alte propuneri prezentate de secretarul general al PSD vizeaza posibilitatea convocarii congreselor extraordinare de catre Comitetul Executiv sau de Consiliul National, completarea atributiilor Congresului extraordinar, care sa poata decide privind revocarea, alegerea sau completarea unor locuri vacante in structurile de conducere.

De asemenea, alte initiative vizeaza infiintarea functiei de prim-vicepresedinte sau presedinte executiv, coordonarea de catre un vicepresedinte a activitatii politice din diaspora, crearea unei sectiuni distincte in cadrul Statutului pentru organizatia PSD Bucuresti si clarificarea functionarii acesteia, in conditiile in care este o filiala mare.

"Au aparut propuneri de clarificare a atributelor presedintelui, pim-vicepresedintelui, vicepresedintilor, a intregii... mai mult


Joi, 04 Februarie 2010, ora 15:24

Social-democratii au pus la cale, la Poiana Brasov, modificari in statutul PSD

Social-democratii au pus la cale, la Poiana Brasov, modificari in statutul PSD

Liderii filialelor PSD reuniti sambata la Poiana Brasov par sa fi cazut de acord in privinta modificarii statutului partidului astfel incat la viitorul Congres sa se poata candida in echipa la functiile de conducere.

Informatia a fost oferita pentru Mediafax de surse din PSD, care au mai precizat ca propunerea respectiva va fi lansata dezbaterii Comitetului Executiv National, de luni.

In cazul in care propunerea va fi acceptata, candidatii la functia de presedinte al PSD vor trebui sa vina in fata delegatilor la congres cu o platforma politica si ideologica, dar si cu o echipa intreaga pentru functiile de conducere centrala, urmand ca votul sa se dea in bloc.

Alte modificari ale statutului intens dezbatute in aceste zile in PSD se refera la reinfiintarea functiei de presedinte executiv sau la depolitizarea semnificativa a functiei de secretar general.

Mai precis, se propune ca secretarul general al partidului sa nu fie o persoana politica, detinand si alte functii de conducere in partid, ci o persoana tehnocrata, care sa se ocupe exclusiv de organizare, dupa modelul care a functionat cand Cozmin Gusa a fost secretar general. mai mult


Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 13:20

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae