statut psd

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pascu prevede sciziunea in PSD, Ponta ii raspunde - ce as are in maneca (Video)

Pascu prevede sciziunea in PSD, Ponta ii raspunde - ce as are in maneca (Video)

Premierul Victor Ponta a prezentat prioritatile PSD pentru urmatoare perioada, spunand ca se bazeaza pe sprijinul tuturor parlamentarilor, nu doar pe social-democrati, in ceea ce priveste activitatea Guvernului.

Prim-ministrul i-a raspuns astfel euroaparlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu, care a precizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca se asteapta la o sciziune a partidului.

I. M. Pascu: Ma intreb daca aceste alegeri puteau fi castigate. Ma astept la sciziunea PSD Interviu

"Eu cred ca PSD, alaturi de aliatii sai, va guverna foarte bine Romania in 2015-2016, dupa care ne prezentam la alegeri si oamenii decid", a raspuns Ponta, intrebat de jurnalisti cum comenteaza afirmatia europarlamentarului.

"Ma bazez pe toti cei 377 de parlamentari care au votat in Parlament noua formula a Guvernului", a continuat premierul, subliniind faptul ca activitatea coalitiei de guvernare este una stabila.

Legat de zvonurile ca anumiti membri ai coalitiei ar putea migra spre alte partide, Ponta a precizat: "Nu am vazut o singura declaratie serioasa a vreunui parlamentar PC, UNPR sau PLR. Activitatea coalitiei este o activitate stabila, vom guverna impreuna pana la sfarsitul lui 2016, chiar astazi avem prima sedinta a coalitie", a mentionat premierul.

De asemenea, Victor Ponta a vorbit si despre discutiile pe care le-a avut, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, precizand ca PSD isi doreste, pe langa acordul legat de bugetul Apararii, si alte intelegeri... mai mult


Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 14:11

1 comentariu
Congresul PSD: Statutul partidului, adoptat

Congresul PSD: Statutul partidului, adoptat

Congresul PSD a adoptat proiectul de modificare a Statutului partidului, prin care se introduce functia de presedinte executiv al formatiunii.

Acesta coordoneaza activitatea curenta de partid la nivel central, comunicarea interna cu organizatiile judetene, a municipiului Bucuresti si pentru Diaspora, precum si comunicarea cu institutiile si autoritatile publice centrale sau locale si cu alte partide sau organizatii din tara sau strainatate.

Totodata, presedinte executiv indeplineste orice alte atributii delegate de catre presedintele partidului sau stabilite prin hotararile Congresului sau care ies din prevederile Statutului PSD.

Potrivit noului Statut, PSD are 21 de vicepresedinti din care opt vicepresedinti alesi la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare a Romaniei, opt vicepresedinti alesi la nivel national, in ordinea descrescatoare a voturilor, si cinci vicepresedinti alesi la nivel national din cadrul organizatiei de femei a PSD, in ordinea descrescatoare a voturilor.

Consiliul National al PSD este alcatuit din maximum 1.001 membri alesi dintre candidatii desemnati de Conferintele judetene, a municipiului Bucuresti si a PSD Diaspora sau propusi de Congres si cate 25 de reprezentanti ai fiecaruia dintre structurile interne ale partidului (TSD, OFSD, O-PSD, LAL), desemnati de Comitetele Executive ale acestora.

Secretarul executiv al CN are urmatoarele atributii principale: coordoneaza activitatea administrativa a departamentelor constituite in cadrul... mai mult


Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 20:10

Alte articole despre: statut PSD adoptat
Aura Vasile risca sa ramana in afara PSD un an - afla ce spune statutul

Aura Vasile risca sa ramana in afara PSD un an - afla ce spune statutul

Statutul PSD, in varianta adoptata in octombrie 2010, prevede ca cererea de revenire in partid a membrilor PSD care s-au inscris in alta formatiune politica poate fi analizata de forurile partidului abia la un an de zile de la pierderea calitatii de membru.

Articolul 35 din Statutul PSD precizeaza: "Solicitarea pentru reprimire in partid pentru persoanele care au fost sanctionate cu excludere sau si-au pierdut calitatea de membru prin inscrierea in alte partide, poate fi luata in dezbatere si aprobata de conducerea organizatiei din care a facut parte, dupa trecerea unui termen de minim un an de la data excluderii sau a pierderii calitatii de membru".

Prevederea are relevanta in contextul trecerii deputatului Aura Vasile la UNPR. In acest moment, nu este clar daca plecarea pentru mai putin de o zi a Aurei Vasile din PSD nu a produs cumva efecte juridice sau ce greutate are revenirea ei asupra demisiei.

Deputatul Aura Vasile a declarat marti ca luni seara a rugat-o pe Roberta Anastase sa nu se mai citeasca in plen anuntul demisiei sale din PSD si ca vazand ca rugamintii ei nu i s-a dat curs in cursul acestei dimineti a anuntat grupul PSD din Camera prin fax ca nu mai pleaca.

"Azi noapte, am sunat-o pe Roberta Anastase si am rugat-o sa nu se citeasca in plen hartia cu demisia, pentru ca potrivit Regulamentului trebuia sa fiu de fata. Dupa ce am vazut ca acea hartie a fost citita in plen, am trimis fax la grupul PSD din Camera ca nu mai plec din partid", a spus... mai mult


Marti, 20 Decembrie 2011, ora 15:25

7 comentarii
Geoana vrea democratie in PSD - presedintele sa fie ales de toti membrii

Geoana vrea democratie in PSD - presedintele sa fie ales de toti membrii

Mircea Geoana propune modificarea statutului PSD, iar una dintre prevederi ar fi ca presedintele partidului sa fie ales in mod direct de catre toti membrii de partid, dupa modelul Partidului Socialist Francez.

Precizand ca nu face aceste propuneri pentru vreun interes personal, fostul presedinte al social-democratilor subliniaza ca este multumit "in acest moment" cu functia de senator de Dolj si nu vizeaza alta la congresul de peste cateva zile.

"Am propus, in forurile de partid, in mod statutar, ca sa nu fiu acuzat ca subminez din interior puterea de partid si unitatea de monolit a deciziilor, cateva teze pentru modificarea statului. Aceste teze nu contin nicio miza personala", scrie Mircea Geoana, pe pagina sa de Internet.

Titlul postului este "se teme cineva de un PSD deschis?", iar in cadrul sau Geoana afirma ca, in cazul in care nu va fi o reforma in PSD, partidul nu se va mai deosebi de PD-L.

"Daca nu luam masuri pentru continuarea democratizarii in interiorul PSD si daca nu deschidem partidul si daca nu marim puterea de care se bucura membrii simpli de partid, nu o sa putem sa facem o diferenta reala si concreta fata de PD-L, exponent a tot ce este astazi mai viciat in sistemul nostru partinic", scrie Geoana.

Printre modificarile propuse de actualul presedinte al Senatului se mai numara alegerea candidatului la presedintie prin votul tuturor membrilor partidului, dupa modelul alegerilor primare din SUA. In plus, in viziunea lui Geoana, candidatii PSD... mai mult


Marti, 05 Octombrie 2010, ora 17:36

26 comentarii
Nastase: Exista riscul radierii PSD

Nastase: Exista riscul radierii PSD

Daca modificarile aduse la statutul PSD in timpul Congresului sunt contestate in instanta si declarate neconstitutionale, exista riscul radierii partidului, avertizeaza Adrian Nastase.

Alegerea conducerii PSD pe liste are nevoie de doua treimi din voturile celor prezenti, a declarat vineri Adrian Nastase.

Modificarile de statut care sunt aprobate cu doua treimi din voturi la Congres pot intra in vigoare, iar conducerea poate fi aleasa dupa noi reguli, explica Nastase, adaugand insa ca aceste schimbari trebuie realizate "cu atentie", altfel pot duce la radierea partidului.

"Modul de alegere a conducerii pe liste are din ce in ce mai putini sustinatori si exista riscul ca ea sa nu fie aprobata pentru ca este nevoie de doua treimi din voturile celor prezenti la Congres", a declarat Adrian Nastase, la PSD.

O anumita modificare ar putea fi acceptata daca exista destule voturi pentru, explica Nastase, si ar putea fi pusa in aplicare imediat de Congres.

Modificarea ar trebui prezentata la tribunal si acea modificare poate fi contestata pe motive de neconstitutionalitate. Daca este declarata neconstitutionala, "ar exista riscul radierii partidului", explica Nastase, adaugand insa ca aceasta ar fi "o ipoteza extrema".

Motivul pentru care o propunere ar putea fi considerata neconstitutionala ar fi "o anumita afectare a dreptului de a alege si de a fi ales", adauga Nastase.

Liderii PSD au aprobat in sedinta Comitetului Executiv propunerea de modificare a... mai mult


Vineri, 19 Februarie 2010, ora 15:45

15 comentarii
Noul statut PSD: Se pregateste "debarcarea" liderilor incomozi?

Noul statut PSD: Se pregateste "debarcarea" liderilor incomozi?

Procedura de excludere din PSD, inclusiv a persoanelor cu functie in partid, ar putea fi simplificata, prin noul Statut, iar Comitetul Executiv sa aiba un cuvant decisiv, potrivit unui document intern obtinut de NewsIn.

Un prim amendament referitor la procedurile de sanctionare propune ca membrii simpli ai organizatiei sa poata sesiza conducerea acesteia in cazul unui pesedist care ar fi facut abateri de la Statut si disciplina de partid. Pana acum, procedura de sanctionare se declansa din oficiu de catre conducerea organizatiei din care respectivul face parte, sau la sesizarea organelor ierarhic superioare.

Cat priveste contestarea sanctiunii, potrivit unui alt amendament, aceasta nu se mai face, ca pana acum, la Comisia Judeteana de Arbitraj si Integritate Morala sau la Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala, ci in termen de 15 zile de la comunicare la organul ierarhic superior executiv, de nivel judetean, al municipiului Bucuresti sau national, dupa caz, care este obligat sa se pronunte in termen de 30 de zile.

Madalin Voicu si Miron Mitrea, exclusi mai usor?

Insa, cea mai importanta propunere de modificare a Statutului pe subiectul sanctiunilor este cea care faciliteaza procedura de exludere a unei persoane care face parte din Consiliul National, fara a fi insa si membri in CEx sau BPN (situatie in care se afla, in momentul de fata, Madalin Voicu si Miron Mitrea, primul cu o decizie de excludere primita de la PSD Giurgiu, celalalt in pericol de... mai mult


Joi, 11 Februarie 2010, ora 23:23

16 comentarii
O prima analiza a modificarilor la statutul PSD, saptamana viitoare

O prima analiza a modificarilor la statutul PSD, saptamana viitoare

Presedintele PSD Mircea Geoana a spus ca va fi convocata o sedinta a Comitetului Executiv National la finele saptamanii urmatoare care sa faca o prima analiza a propunerilor de modificare a Statutului facute in cadrul Consiliului National.

"Sunt convins ca si dupa ce vom asculta vocea filialelor noastre, la sfarsitul saptamanii viitoare vom putea convoca un Comitet Executiv National care sa traga o prima concluzie privind opiniile divergente privind modificarea Statutului, dar eu sper sa fie si o discutie de substanta cu privire la programul politic, la solutiile pentru Romania", a spus presedintele PSD, la finele sedintei de joi a Consiliului National al PSD.

Geoana s-a pronuntat pentru limitarea posibilitatii ca o persoana sa poata sa-si depuna candidatura la o functie in partid chiar si in timpul Congresului. "Avem o regula clara, ca depunerea oficiala a candidaturilor se face cu o zi sau doua de Congres. Intre un anunt si o candidatura oficiala este uneori o distanta foarte mare", a apreciat Geoana.

In ceea ce priveste criticile aduse propunerii sale ca liderii partidului sa fie alesi de pe liste inchise, pe baza unei motiuni, Geoana a afirmat: "Eu sunt deschis oricarei formule dorite de majoritatea din partid. Toate au punct de vedere valid. In varianta motiunii, daca se 'accidenteaza' din punct de vedere politic un vicepresedinte este foarte greu sa-l inlocuiesti. Cealalta varianta este un plus din punct de vedere al democratiei, dar un minus de coerenta." mai mult


Joi, 04 Februarie 2010, ora 20:19

Dragnea a prezentat propunerile de modificare a Statutului PSD

Dragnea a prezentat propunerile de modificare a Statutului PSD

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a prezentat in cadrul Consiliului National al partidului, principalele propuneri de modificare a Statutului PSD, printre care schimbarea modului de alegere a echipei de conducere, infiintarea functiei de prim-vicepresedinte, largirea atributiilor CEx.

Una dintre propunerile de modificare a Statutului PSD, expusa de Dragnea, se refera la schimbarea modului de alegere a echipei de conducere nationala. "Se propune ca, in Congres, sa se vina cu un candidat la functia de presedinte plus o echipa completa a Biroului Permanent National si un program politic. Este propunerea care trebuie analizata cu maxima atentie", a subliniat liderul PSD.

Alte propuneri prezentate de secretarul general al PSD vizeaza posibilitatea convocarii congreselor extraordinare de catre Comitetul Executiv sau de Consiliul National, completarea atributiilor Congresului extraordinar, care sa poata decide privind revocarea, alegerea sau completarea unor locuri vacante in structurile de conducere.

De asemenea, alte initiative vizeaza infiintarea functiei de prim-vicepresedinte sau presedinte executiv, coordonarea de catre un vicepresedinte a activitatii politice din diaspora, crearea unei sectiuni distincte in cadrul Statutului pentru organizatia PSD Bucuresti si clarificarea functionarii acesteia, in conditiile in care este o filiala mare.

"Au aparut propuneri de clarificare a atributelor presedintelui, pim-vicepresedintelui, vicepresedintilor, a intregii... mai mult


Joi, 04 Februarie 2010, ora 15:24

Social-democratii au pus la cale, la Poiana Brasov, modificari in statutul PSD

Social-democratii au pus la cale, la Poiana Brasov, modificari in statutul PSD

Liderii filialelor PSD reuniti sambata la Poiana Brasov par sa fi cazut de acord in privinta modificarii statutului partidului astfel incat la viitorul Congres sa se poata candida in echipa la functiile de conducere.

Informatia a fost oferita pentru Mediafax de surse din PSD, care au mai precizat ca propunerea respectiva va fi lansata dezbaterii Comitetului Executiv National, de luni.

In cazul in care propunerea va fi acceptata, candidatii la functia de presedinte al PSD vor trebui sa vina in fata delegatilor la congres cu o platforma politica si ideologica, dar si cu o echipa intreaga pentru functiile de conducere centrala, urmand ca votul sa se dea in bloc.

Alte modificari ale statutului intens dezbatute in aceste zile in PSD se refera la reinfiintarea functiei de presedinte executiv sau la depolitizarea semnificativa a functiei de secretar general.

Mai precis, se propune ca secretarul general al partidului sa nu fie o persoana politica, detinand si alte functii de conducere in partid, ci o persoana tehnocrata, care sa se ocupe exclusiv de organizare, dupa modelul care a functionat cand Cozmin Gusa a fost secretar general. mai mult


Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 13:20

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Scandal provocat de aparitia lui Michelle Obama fara val in Arabia Saudita (Foto & Video)
  2. Cum ar arata printesele Disney cu parul unei femei obisnuite (Galerie foto)
  3. Inca un gest uimitor de la papa Francisc: "Fiica diavolului", la Vatican
  4. Mumii false la Vatican: Oase noi in bandaje vechi
  5. Securitate made in Romania: S-a suit fara bilet in avion si a facut selfie in cabina pilotului
  6. SUA: Meteorologii cer scuze pentru "furtuna istorica de zapada" care nu a mai venit
  7. Viata in Transnistria, in imagini uimitoare (Galerie foto)
  8. O carte despre un hot de carti, cea mai furata carte in 2014 in Romania
  9. Cascadorie prea periculoasa pentru Cartea Recordurilor, organizata in Romania
  10. O mini-casa de doar 7 metri patrati, construita de cativa studenti la arhitectura (Galerie foto)