statutul functionarilor publici modificari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
CCR: Ordonanta de urgenta prin care s-a modificat Statutul functionarilor publici, neconstitutionala

CCR: Ordonanta de urgenta prin care s-a modificat Statutul functionarilor publici, neconstitutionala

Ordonanta de urgenta a Guvernului numarul 82/2013 pentru modificarea Legii numarul 188/1999 privind Statutul functionarilor publici este neconstitutionala, a decis, joi, Curtea Constitutionala (CC), judecatorii stabilind ca actul normativ afecteaza dreptul fundamental la munca al functionarilor.

Judecatorii CC au analizat, joi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului numarul 82/2013 pentru modificarea Legii numarul 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Exceptia a fost ridicata de mai multe persoane, respectiv Raul-Cristian Burac, Sorin-Marcel Cirti, Ioan Dan, Pavel Roman, Cosmin Adrian Sora si Filimon Ioan Tamas, in cadrul unui proces aflat pe rolul instantei.

Ei au reclamat ca articolul 4 al acestui act normativ este neconstitutional. Acesta stabileste ca in perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta poate sa le puna la dispozitia functionarilor publici.

Acelasi text stipuleaza ca "daca nu exista functii publice vacante corespunzatoare in cadrul autoritatii sau institutiei publice, autoritatea ori institutia publica poate solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in perioada de preaviz, lista functiilor publice vacante. In cazul in care exista o functie publica vacanta corespunzatoare, functionarul public poate fi transferat in interesul serviciului sau la cerere, pe baza acordului conducatorului autoritatii... mai mult


Joi, 07 Mai 2015, ora 19:12

3 comentarii
Guvernul a adoptat un proiect de modificare a statutului functionarilor publici

Guvernul a adoptat un proiect de modificare a statutului functionarilor publici

Descentralizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere este cea mai importanta prevedere din proiectul de lege privind noul statut al functionarilor publici.

Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), Andras Szakal a declarat, joi, ca documentul aduce modificari substantiale la actualul statut.

Astfel, concursurile nu se vor mai desfasura la sediul central din Bucuresti al ANFP, ci vor fi tinute in teritoriu.

ANFP va supraveghea concursurile doar prin intermediul unui responsabil de procedura sau prin intermediul functionarilor din prefecturi.

Andras Szakal apreciaza ca prin aceasta descentralizare costurile pentru desfasurarea concursurilor vor scadea cu 70-80%.

O alta modificare se refera la desfiintarea functiei de inspector guvernamental. Actualii inspectori guvernamentali nu isi vor pierde aceasta calitate, insa vor fi introdusi intr-un corp de rezerva si cand va fi nevoie de ei, vor fi angajati pe functii de conducere, precum prefect sau subprefect.

De asemenea, a fost redusa vechimea necesara pentru ocuparea unor functii publice de executie si conducere (de la 9 la 7 ani pentru gradul superior, de la 5 la 3 ani pentru gradul principal, iar in cazul functiilor de conducere vechimea s-a redus de la 5 la 3 ani).

Andras Szakal sustine ca aceasta masura este destinata sa incurajeze tinerii sa promoveze in sistem.

ANFP propune o modificare a intregului sistem al functionarilor, prin reducerea posturilor... mai mult


Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:41

1 comentariu
Guvernul ar trebui sa fie demis in urma deciziei CCR, sustine Nicolaescu

Guvernul ar trebui sa fie demis in urma deciziei CCR, sustine Nicolaescu

Guvernul condus de Emil Boc ar trebui sa plece din functie, sustine deputatul PNL Eugen Nicolaescu, dupa ce Curtea Constitutionala a admis exceptiile de neconstitutionalitate in cazul Legii privind statutul functionarilor publici.

"Din punct de vedere politic, in acest moment Guvernul ar trebui sa-si dea demisia sau sa fie demis. Este o sfidare fara precedent din partea Executivului la adresa normelor constitutionale", a sustinut Nicolaescu, referindu-se la modificarile Legii 188/1999.

Viceliderul grupului deputatilor PNL a subliniat ca spera ca Traian Basescu sa ia act de ultima decizie a CCR in privinta deconcentratelor. El a adaugat ca, in momentul in care presedintele ii va chema la discutii la Cotroceni pe membrii Cabinetului, seful statului ar trebui sa-i ceara demisia premierului Emil Boc.

Ponta: Mai exista un pic de ratiune in aceasta tara

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la Ramnicu Valcea ca decizia CCR de a admite exceptiile de neconstitutionalitate in cazul Statutului functionarilor publici arata ca "" si ca opozitia mai are "parghii de democratie si de constitutionalitate".

Ponta a fost intrebat cum comenteaza decizia CCR in cazul admiterii exceptiilor de neconstitutionalitate invocate de social-democrati in cazul Statutului functionarilor publici, adoptat de Camera Deputatilor.

"Inseamna ca mai exista un pic de ratiune in aceasta tara, evident ca modificarea impusa de doamna Roberta Anastase in modul anilor '50 in Parlament, prin... mai mult


Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 21:06

CCR: Patru prevederi din Statutul Functionarului Public, neconstitutionale

CCR: Patru prevederi din Statutul Functionarului Public, neconstitutionale

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, in sedinta de miercuri, neconstitutionale patru dintre prevederile legale care modifica Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Sesizarea de neconstitutionalitate fusese facuta de 34 de senatori, potrivit unui comunicat remis Ziare.com. Curtea a respins, insa, obiectia de neconstitutionalitate formulata de parlamentari apartinand grupurilor parlamentare PNL si PSD din Camera Deputatilor.

Articolele declarate neconstitutionale sunt art.I pct.1, pct.6, pct.27 si pct.28 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

"Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru", se arata in comunicat.

A.S. mai mult


Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 16:31

2 comentarii
ANFP modifica modul de obtinere a functiilor publice

ANFP modifica modul de obtinere a functiilor publice

Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) sustine ca proiectul de act normativ initiat modifica si completeaza reglemetarile in vigoare privind organizarea concursului de ocupare a unei functii publice, precum si alte prevederi ale Legii Functionarului Public, considerate a fi neconstitutionale.

"Prin initierea acestui proiect de act normativ, dorim sa eliminam unele deficiente existente in procesul de aplicare a legislatiei in domeniul functiei publice, constatate in cadrul activitatii de monitorizare si control, sa crestem mobilitatea si flexibilitatea carierei in cadrul corpului functionarilor publici, in vederea asigurarii continuitatii serviciului public si a mentinerii resurselor umane in cadrul acestui corp profesional in contextul social, politic, economic si administrativ actual, precum si sa eficientizam activitatea institutiilor publice si, implicit, sa crestem calitatea serviciului public oferit cetateanului", a declarat Andras Szakal, presedintele ANFP, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei Ziare.com.

Legea functionarilor publici, adoptata

Printre principalele modificari si completari aduse de ANFP Legii nr. 188/1999, ce reglementeaza Statutul functionarilor publici, se numara descentralizarea competentelor de organizare a concursurilor pentru ocuparea functiilor publice de conducere precum si posibilitatea de a promova in gradul profesional imediat superior, prin concurs sau examen.

Zgonea,catre PD-L: Ati modificat Statutul... mai mult


Marti, 02 Martie 2010, ora 17:20

PSD si PNL se aliaza impotriva modificarilor Statutului functionarilor publici

PSD si PNL se aliaza impotriva modificarilor Statutului functionarilor publici

PSD si PNL vor lucra impreuna, marti, pentru a contesta la Curtea Constitutionala modul in care PD-L a facut modificarile la legea ce reglementeaza Statutul functionarilor publici.

Anuntul a fost facut de deputatul social-democrat Valeriu Zgonea, care i-a informat, totodata, pe colegii parlamentari ca PSD nu va participa la sedinta de marti din plenul Camerei Deputatilor.

"Este o forma de protest cu privire la faptul ca PD-L si-a permis sa incalce regulamentul convocand o Comisie a Administratiei. Niciodata nu s-a intamplat ceea
ce luni doamna Barbu (Sulfina Barbu, n.red.) si-a permis. Nu putem sa fim martori la o ilegalitate si vom folosi toate mijloacele pentru a impiedica acest lucru. (...) La naiba, am intrat un Uniunea Europeana! La naiba, suntem membri in Parlament", a spus Valeriu Zgonea, intr-o interventie la Antena3.

Zgonea,catre PD-L: Ati modificat Statutul functionarilor pentru oameni care v-au pupat in fund

Intrebat ce pot face cele doua partide ale Opozitiei avand in vedere ca legea poate trece doar cu voturile celor din coalitia guvernamentala, Zgonea a spus ca are incredere in Curtea Constitutionala.

"Cred foarte mult in decizia Curtii Constitutionale si echipa noastra lucreaza astazi cu echipa liberala pentru a contesta aceasta lege la Crurtea Constitutionala", a mai spus Zgonea.

Si deputatul PSD Mircea Dusa a explicat principalele doua cauze ale boicotului din Parlament: incalcarea regulamentului si faptul ca in loc sa se incerce... mai mult


Marti, 02 Martie 2010, ora 11:40

15 comentarii
Orban: PD-L vrea sa impuna cu forta modificarile la Statutul functionarilor publici

Orban: PD-L vrea sa impuna cu forta modificarile la Statutul functionarilor publici

Vicepresedintele Camerei, Ludovic Orban, a acuzat luni "tentativa PD-L de a impune cu forta" adoptarea legii de modificare a Statutului functionarilor publici si a cerut acceptarea solicitarii Comisiei de munca de a elabora un raport asupra proiectului, in comun cu Comisia de administratie.

"Am ramas surprins de sedinta Biroului Permanent, in care nu s-a luat nicio decizie (n.r. in privinta proiectului de modificare a Statutului functionarilor publici). E o tentativa PD-L de a impune cu forta adoptarea legii de modificare a Statutului functionarilor publici. Am constatat o intrunire neregulamentara a Comisiei de administratie (n.r. care a dat raport favorabil proiectului), fara participarea PNL si PSD ", a spus Ludovic Orban, la finalul sedintei Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

Liberalul a adaugat ca a constatat refuzul presedintelui Camerei Deputatilor de a supune la vot solicitarea presedintelui Comisiei de munca de a participa, alaturi de Comisia de administratie la elaborarea raportului privind acest proiect.

"De asemenea, am constatat o fortare de mana, ca plenul Camerei sa introduca pe ordinea de zi abuziv dezbaterea si adoptarea acestui proiect de lege in baza unui raport al Comisiei de administratie care nu intruneste conditiile regulamentare", a mai spus Orban.

El a precizat ca PNL cere ca raportul la proiect sa fie realizat in comun de Comisia de administratie si cea de munca si ca dezbaterea "sa nu se faca pe picior".

Membrii Conducerii... mai mult


Luni, 01 Martie 2010, ora 20:01

1 comentariu
Noul statut al soldatilor si gradatilor voluntari, adoptat de Senat

Noul statut al soldatilor si gradatilor voluntari, adoptat de Senat

Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, care prevede ca acestia sa poata fi tinuti in armata pana la 45 de ani si sa aiba aceleasi drepturi ca si cadrele militare, a fost adoptata luni de Senat, in prezenta ministrului Apararii Gabriel Oprea.

Astfel, in cadrul prezentarii din plenul Senatului, ministrul Gabriel Oprea a subliniat necesitatea imbunatatirii cadrului legislativ care reglementeaza statutul soldatilor si gradatilor voluntari.

"Armata Romana are statutul de armata profesionista si a dovedit de multe ori ca este un corp de elita si este firesc sa aiba si drepturi pe masura profesionalismului. Trebuie sa adoptam acele masuri menite sa sporeasca drepturile militarilor. Statul nu trebuie sa ii abandoneze pe militari la 40 de ani, dimpotriva, trebuie sa le putem oferi militarilor mai multe sanse, chiar dupa terminarea carierei in Armata", a spus ministrul Apararii, care a adaugat ca modificarea legii soldatilor si gradatilor voluntari va atrage mai multi tineri in Armata, se arata intr-un comunicat al MApN, remis, luni, agentiei NewsIn.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 384/2006 privins Statutul soldatilor si gradatilor voluntari a fost adoptat de Senat cu 105 voturi pentru, niciunul impotriva si fara abtineri.

Senatul a votat modificarile Guvernului asupra Statutului functionarilor publici

Plenul Senatului a adoptat luni si proiectul de modificare a Legii 188/1999... mai mult


Luni, 22 Februarie 2010, ora 21:31

PD-L analizeaza in Biroul Permanent legea privind statutul functionarilor publici

PD-L analizeaza in Biroul Permanent legea privind statutul functionarilor publici

Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat joi, la Suceava, ca luni, in cadrul Biroului Permanent National al PDL, vor avea loc discutii pe tema legii de modificare a statutului functionarului public declarata neconstitutionala.

Flutur a precizat ca, desi modificarile la legea privind statutul functionarilor publici au fost declarate neconstitutionale, ordonanta guvernului prin care au fost desfiintate functiile de director executiv si director executiv adjunct din cadrul institutiilor deconcentrate ramane in vigoare.

"Noi respectam decizia Curtii Constitutionale, dar ordonanta isi urmeaza cursul ei firesc in ce priveste institutiile deconcentrate. Nu am discutat alte amanunte, sa vedem care va fi strategia in continuare, dar Curtea s-a pronuntat ca s-a schimbat ceva pe fond de la o camera la alta si nu ai voie, nu e constitutional sa modifici o lege pe fond", a spus Flutur.

Flutur: Este o problema la care va trebui gasita corectura

Gheorghe Flutur a spus ca legea privind statutul functionarilor publici va fi una din temele de discutie din cadrul sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL si ca trebuie gasita o solutie.

"Este o problema la care va trebui gasita corectura. Vom discuta luni, la Biroul Politic", a precizat Flutur.

CCR a declarat miercuri, cu unanimitate de voturi, ca fiind neconstitutionala modificarea statului functionarului public, motivand ca se incalca principiul bicameralismului Parlamentului.

"Astfel, intre forma... mai mult


Joi, 07 Mai 2009, ora 14:44

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  2. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  3. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  4. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  5. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  6. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  7. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  8. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  9. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  10. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina