submarin al doilea razboi mondial

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Dezastrul de la Pearl Habour: atac japonez, sau capcana americana?

Dezastrul de la Pearl Habour: atac japonez, sau capcana americana?

In zorii zilei de 7 decembrie 1941, aviatia si flota japoneza s-au napustit cu toata forta asupra numeroaselor mjloace militare americane cantonate in portul Pearl Habour, situat in arhipelagul Hawaii.

Urgia

Lumea a ramas consternata: Japonia nu era in stare de razboi cu SUA si, inca de la inceput, apareau doua intrebari ciudate: cum de au putut americanii sa-si expuna elita flotei si aviatiei intr-o zona unde Japonia patrula, in conflict deschis cu China si cu alti vecini si cum a fost posibil ca japonezii sa pregateasca un atac de asemenea anvergura, fara ca serviciile de spionaj americane sa simta macar un semn?

Intreaga operatiune a constat in doua valuri de atac aerian, un al treilea fiind anulat in ultimul moment, se pare din lipsa de carburant. Bilantul celor doua valuri este insa halucinant. Au participat 353 avioane, lansate de pe 6 nave portavion.

Au fost scufundate 4 cuirasate americane, altele 4 grav avariate, 3 crucisatoare, 3 distrugatoare, un lansator de mine. Au pierit 2.402 militari americani, iar altii 1.282 au fost raniti.

Japonia a suferit pagube minore: 29 avioane doborate, 4 submarine de tonaj mic scufundate si numai 65 victime - morti si raniti. A doua zi, Statele Unite au atact Japonia, dupa ce Congresul n-a manifestat nicio opozitie fata de propunerea presedintelui.

La 11 decembrie 1941, Germania a considerat de datoria ei sa apere Japonia, cu care era aliata si a declarat razboi Statelor Unite, conflagratia generalizandu-se... mai mult


Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 10:05

12 comentarii
Lucruri uimitoare descoperite recent din cel de-Al Doilea Razboi Mondial

Lucruri uimitoare descoperite recent din cel de-Al Doilea Razboi Mondial

Desi de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial au trecut aproape 70 de ani, in fiecare an s-au facut nenumarate descoperiri care au tinut treaza atentia intregii lumi.

Dintre aceste artefacte descoperite din timpul razboiului mentionam comoara de obiecte de arta gasita la Munchen sau submarinul japonez din largul coastelor insulei Hawaii.

Cu toate acestea, mai exista multe alte lucruri importante care nu au fost gasite pana acum, precum tezaurul lui Hitler sau Camera de Chihlimbar din Palatul de la Sankt Petersburg, furata de nazisti, potrivit Oddee.

Va prezentam unele dintre cele mai interesante lucruri descoperite in ultima vreme din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

O carte postala din timpul razboiului a ajuns la destinatie

O carte postala care a fost trimisa in urma cu aproape 70 de ani, de la spitalul armatei din Rockford, Illinois, Statele Unite a ajuns in cele din urma la destinatie, in statul New York.

In timp ce parintii soldatului George Leisenring l-au vizitat la Rockford, acestia au trimis o carte postala rudelor, Pauline si Theresa Leisenring din Elmira, New York. In 2012, cartea postala a ajuns la fosta adresa, unde locuia o alta familie.

Comoara de miliarde dintr-un apartament din Munchen

O comoara ce cuprindea o colectie uimitoare de obiecte de arta, in valoare de miliarde de euro si care a fost considerata pierduta pentru totdeauna, a fost descoperita intr-un apartament din Munchen, la sfarsitul anului trecut.... mai mult


Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 16:30

2 comentarii
Tensiunile China-Japonia pot declansa Al Treilea Razboi Mondial?

Tensiunile China-Japonia pot declansa Al Treilea Razboi Mondial?

Tensiunile dintre China si Japonia generate de conflictul asupra unor insule din Marea Chinei risca sa fie "o amenintare serioasa pentru pacea globala", potrivit unui diplomat chinez. Un Al Treilea Razboi Mondial poate izbucni in regiunea Asia-Pacific, unde exista o mare concentrare de trupe militare ale Chinei, Japoniei, dar si ale Statelor Unite.

Ambasadorul Chinei la Londra a afirmat ca Japonia risca "o amenintare serioasa la adresa pacii mondiale" prin "reaprinderea" unei atitudini belicoase care a grabit extinderea conflictului global in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, potrivit Daily Mail.

Diplomatul chinez a comparat Japonia de astazi cu Lordul Voldemort, personajul negativ din romanele seriei Harry Potter.

Acest lucru vine dupa doar cateva saptamani dupa ce China, fara niciun avertisment prealabil, a declarat o regiune de sute de mii de kilometri patrati de deasupra Marii Chinei de Est ca propria zona de aparare aeriana. Aceasta include opt insule mici nelocuite, denumite Senkaku de Japonia si Diaoyu de China.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe a declarat ca China a inceput "un joc cu totul nou". Guvernul sau a amenintat ca va dobori orice drone ale Chinei, care vor aparea in insulele Senkaku.

La randul sau, Beijingul a anuntat ca un astfel de raspuns va insemna un act de razboi. Totusi, nimeni, inclusiv China, nu doreste un conflict militar.

Un analist al Institutului de studii strategice a spus ca in prezent China "impinge lucrurile dincolo de... mai mult


Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 15:42

23 comentarii
Submarinul Delfinul, tancurile si ostasii romani, in al Doilea Razboi Mondial (I) - imagini de arhiva - Documentar

Submarinul Delfinul, tancurile si ostasii romani, in al Doilea Razboi Mondial (I) - imagini de arhiva - Documentar

Surasetele ostasilor care merg pe front, nestiind ce ii asteapta la Stalingrad, chipurile obidite ale celor capturati in timp ce iau drumul Siberiei sau momentul unei priviri stinghere peste umar a unui tanar soldat incolonat pe cale sa lase in urma sa Moldova in mainile sovieticilor.

Toate acestea sunt surprinse in imaginile preluate de pe ww2incolor.com, locul unei colectii vaste, de peste cinci sute de fotografii, cu trupele romane in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.In mars pe Splaiul Unirii in Bucuresti 1940. Fotografie facuta de Margaret Bourke White pentru revista Life. In mai putin de un an trupele romane vor fi in prima linie.Un tanc romanesc la inceputul operatiunii Munchen. Pe 2 iulie 1941 ostasii romani trec Prutul si incep luptele pentru eliberarea Basarabiei, nordului Bucovinei si a tinutului Herta.Tancurile Diviziei I Blindate pe drumul spre Chisinau. In timpul operatiunii Munchen cele doua batalioane ale Regimentului I Care de Lupta au participat cu peste o suta de tancuri R2.Coloana de tancuri R35. Regimentul II Care de Lupta avea in componenta sa 75 de astfel de tancuri, bine blindate, insa lente si slab inarmate. Din acest motiv au fost intrebuintate mai ales in rolul de sprijinire a infanteriei.Soldati romani si germani pe Frontul de Est. In doar cativa ani ei se vor regasi luptand in tabere adverse.Pregatind trecerea Nistrului. La concluzionarea operatiunii Munchen, Hitler ii cere maresalului... mai mult


Sambata, 25 Mai 2013, ora 19:49

19 comentarii
Un avion intact din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, descoperit la Miami

Un avion intact din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, descoperit la Miami

Echipajul unui submarin de cercetare a descoperit in largul coastei de la Miami Beach un avion de vanatoare intact al US Navy, din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, la o adancime de aproximativ 73 de metri.

Cercetatorii au gasit avionul, model Grumman F6F Hellcat, cu ajutorul unui sonar tridimensional, potrivit Kansas City.

Ei au trimis footgrafiile si imaginile de inalta definitie ale avionului la U.S. Navy si la Institutul Smithsonian. Oficialii de la Naval History and Heritage Command din Washington D.C. au identificat avionul Hellcat, care a zburat din anul 1943 pentru a contracara modelul japonez "Zero".

Stockton Rush, CEO al Ocean Gate Inc., o companie privata care a pus la dispozitie submarinul a fost surprins si entuziasmat de acesta descoperire. "A fost o surpriza sa gasim epava", a spus Rush.

Originea exacta a avionului prabusit nu a fost stabilita inca, dar se spera ca expertii din Marina americana sa gaseasca toate detaliile in urmatoarele saptamani.

Potrivit istoricilor, 79 de avioane de tip Hellcat au fost pierdute pe coasta estica a Floridei intre anii 1943 si 1952. Dar multe dintre echipaje au supravietuit. Niciunul nu a facut parte din celebrul Zbor 19, "patrula pierduta" care a disparut intr-o misiune efectuata dincolo de Fort Lauderdale in anul 1945, in Triunghiul Bermudelor.

La Zborul 19 au luat parte cinci avioane TBM Avengers si un PBM Mariner, care a fost trimis in cautarea primelor.

"Descoperirea avionului, chiar si la o adancime... mai mult


Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 10:37

1 comentariu
Submarin din Al Doilea Razboi Mondial, descoperit dupa 70 de ani in SUA

Submarin din Al Doilea Razboi Mondial, descoperit dupa 70 de ani in SUA

Scafandrii au facut o descoperire impresionanta in largul coastelor din Nantucket, Statele Unite: un submarin german din cel de-Al Doilea Razboi Mondial aflat pe fundul Oceanului Atlantic. Submersibilul a fost gasit dupa 70 de ani, dupa ce a fost scufundat de marina americana.

Submarinul U-550 a fost gasit de un grup privat organizat de avocatul Joe Mazraani din New Jersey. Folosindu-se tehnica scanarii cu ajutorul unui sonar, echipa de cercetare l-a descoperit la aproximativ 112 kilometri sud de Nantucket, Massachusetts din Statele Unite, informeaza Fox News.

Pe 16 aprilie 1944, submarinul U-550 torpila tancul petrolier SS Pan Pennsylvania, care a ramas in urma convoiului de protectie si care transporta 140.000 de barili de benzina spre Marea Britanie.

Submarinul a fost lovit ulterior de catre nava USS Peterson, iar echipajul submersibilului a abandonat nava.

U-550 este unul dintre mai multe submarine germane din cel de-al Doilea Razboi Mondial, descoperit in largul coastelor Statelor Unite, dar este singurul care a fost scufundat in acesta zona.

Submarinul a fost greu de gasit, din cauza pozitiei imprecise la care s-a aflat in momentul scufundarii. Locul este departe in larg, iar vremea buna din regiune este limitata in timp.

Echipa de cercetare a efectuat a doua calatorie de cautare in ultimii doi ani. mai mult


Duminica, 29 Iulie 2012, ora 11:42

1 comentariu
Dosarele istoriei: Mistere nerezolvate din cel de-Al Doilea Razboi Mondial

Dosarele istoriei: Mistere nerezolvate din cel de-Al Doilea Razboi Mondial

Dintre misterele ramase nerezolvate din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial consemnam Batalia de la Los Angeles, enigmatica viata a nazistului Rudolf Hess, adjunctul lui Adolf Hitler si strania disparitie a Zborului 19 in regiunea Triunghiului Bermudelor.

Al Doilea Razboi Mondial a fost o perioada, care a produs schimbari dramatice in intreaga lume. Dar odata cu toate strategiile politice si militare s-au petrecut si unele lucruri bizare, potrivit io9.

Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai misterioase incidente din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Batalia de la Los Angeles

La cateva luni dupa atacul de la Pearl Harbor, America a fost infricosata, in special de-a lungul coastei de vest. Toata lumea a scrutat cerul si oceanul, de teama unui alt atac japonez.

De fapt, un submarin japonez a bombardat petrolierul Ellwood in apropiere de Santa Barbara, in februarie 1942. Mai tarziu, in acea luna, tensiunea a crescut. Un balon meteo a declansat panica.

Dupa aceea, rachete de semnalizare au aparut in noapte, pentru a avertiza un potential pericol. Oamenii au vazut flacarile mai multor atacatori si un baraj de foc antiaerian, care a umplut cerul.

Actiunile au continuat mai multe nopti. In final, au fost trei victime, datorita unor atacuri de cord si trei morti, datorita incendiilor. Nu s-a gasit nicio aeronava japoneza, iar mai tarziu Tokio a negat ca avioane ale sale s-ar fi aflat in apropierea Los Angelesului. Aceasta este versiunea... mai mult


Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 14:24

4 comentarii
Misterul unui submarin britanic scufundat, dezlegat dupa 70 de ani

Misterul unui submarin britanic scufundat, dezlegat dupa 70 de ani

In largul coastelor Maltei a fost descoperita epava submarinului britanic HMS Olympus, disparut in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in anul 1942.

Locul unde s-a scufundat submarinul a ramas un mister, timp de 70 de ani, insa acum o companie de explorari subacvatice l-a gasit pe fundul Marii Mediterane, informeaza Daily Mail.

Submarinul HMS Olympus a lovit o mina, in primele ore ale diminetii zilei de 8 mai 1942, la scurt timp dupa ce a parasit Malta. Aproape 90 de oameni au pierit, in ceea ce a fost unul dintre cele mai mari dezastre navale din razboi.

Doar 9 oameni au supravietuit dintre membrii echipajului, dupa ce au inotat 11 kilometri, pana la mal.

"Am avut suspiciuni ca a fost Olympus. Inarmati cu toate caracteristicle submarinului, am fost capabili sa-l identificam", a spus Timmy Gambin, directorul companiei Aurora Trust din Florida, care l-a gasit.

Olympus este in cea mai buna stare dintre toate epavele gasite de Aurora Trust. Inregistrarea video a confirmat elicea de pe Olympus, care a ramas intacta. S-au observat, de asemenea, antenele radio si mitralierele de pe submarin. mai mult


Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 09:19

1 comentariu
70 de ani de la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial

70 de ani de la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial

Deoarece istoria este scrisa de eroi si de invingatori, tuturor ne este mai usor sa retinem zilele in care dusmanul incepe in sfarsit sa se retraga, in care ridica mainile si se preda si in care semneaza o pace rusinoasa.

Reflectoarele istoriei fiind orientate intotdeauna spre victoria marilor puteri si a marilor diplomati nobili care incheie o pace, inceputul unui razboi se afla intotdeauna in ceata.

Nimeni nu poate spune cu certitudine cand porneste un razboi pentru ca, in general, cei care culeg laurii la finalul lui nu sunt in preajma sau stau cu spatele.

E nevoie de acorduri intre istorici pentru stabilirea unui eveniment care declanseaza totul. Totusi, chiar si asa, totul depinde de originea istoricului.

Cea mai vehiculata data pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial este 1 septembrie 1939, ziua in care Germania nazista a invadat Polonia. Doua zile mai tarziu, Marea Britanie impreuna cu tarile supuse din Commonwealth si Franta luau apararea aliatului polonez si declarau razboi Germaniei.

In realitate, cele doua super-puteri nu s-au implicat in lupta si au lasat armata poloneza, depasita numeric, tehnic si moral, sa fie zdrobita de masina de razboi a nemtilor care atacau din trei parti.O singura actiune militara a marilor-puteri Anglia si Franta in sprijinul Poloniei, urmata de o retragere, a ramas cunoscuta in istorie sub numele de "razboiul ciudat".

Cateva zile mai tarziu, pe 17 septembrie, URSS isi lua in primire rolul asumat... mai mult


Marti, 01 Septembrie 2009, ora 07:45

25 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Se angajeaza pisica. Nu e gluma. Salariul - 200 de euro - Vezi cerintele jobului
  2. Exorcizare in masa intr-o tabara religioasa: Un preot a vrut sa scoata Diavolul din copii
  3. Politistii britanici au ramas uimiti: ce-au descoperit intr-o Toyota
  4. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  5. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  6. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  7. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  8. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  9. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  10. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)