subventie cap animal

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ministrul Agriculturii, despre supermarketuri inchise, noile CAP-uri si cum va impune statul ieftinirea mancarii Interviu video

Ministrul Agriculturii, despre supermarketuri inchise, noile CAP-uri si cum va impune statul ieftinirea mancarii Interviu video

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, aduce lamuriri cu privire la evolutia preturilor la raft dupa scaderea TVA, de la 1 iunie, precum si la strategia marilor magazine in aceasta privinta.

Daniel Constantin sustine, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca exista o opinie unanima cu privire la afisarea a doua preturi la raft dupa 1 iunie - cel anterior si cel dupa reducerea TVA.

De asemenea, ministrul Agriculturii ne-a vorbit despre subventiile acordate producatorilor romani, initiativa legislativa privind inchiderea supermarketurilor duminica si despre crearea de noi Cooperative Agricole de Productie (CAP).

Referitor la reducerea TVA la alimente, ati declarat ca veti discuta cu retailerii despre "inghetarea" preturilor. Ce s-a intamplat pana acum, ce au decis magazinele - le vor "ingheta" sau vor afisa ambele preturi?

Am spus ca voi discuta cu retailerii si, din discutiile pe care le-am avut, a rezultat acest proces de "inghetare" a preturilor. Vreau sa fiu foarte clar: sigur ca statul, pe zona aceasta, nu poate sa simplifice foarte mult, e o economie de piata libera, o economie de piata functionala, pentru care am muncit foarte multi politicieni si economisti de-a lungul vremurilor.

Si am ajuns in aceasta situatie foarte buna pentru Romania, in care economia este libera, iar pretul este dat de cerere si de oferta. Insa Guvernul vine, in anul 2015, cu o masura extrem de importanta pentru economie si va avea efecte benefice, daca se intampla un lucru pe... mai mult


Joi, 14 Mai 2015, ora 07:12

10 comentarii
Subventiile pentru fermieri vor depinde de raportarile la recensamantul agricol

Subventiile pentru fermieri vor depinde de raportarile la recensamantul agricol

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a declarat sambata, la Brasov, ca spera ca la recensamantul agricol, ce va demara la inceputul anului viitor, raportarile de la producatori vor fi reale, de acest lucru depinzand subventiile.

"Am speranta ca acest recensamant va fi intocmit cu date reale. Este foarte important sa obtinem aceste date reale pentru a putea apoi sa trecem la intocmirea politicilor agricole pentru viitorii ani. Ne preocupa viitoarea politica agricola comunitara, imaginata de comisarul Dacian Ciolos pentru anii 2014-2020, care este favorabila Romaniei, dar pentru a ne putea inscrie cu performante in acest domeniu avem nevoie de aceste raportari corecte la viitorul recensamant agricol.

Chiar daca rezultatele in unele sectoare vor fi dureroase pentru cei care lucreaza in aceste sectoare, si nu numai pantru ei, este preferabil sa avem date reale pe care sa putem construi serios pentru viitor", a spus ministrul in cadrul intalnirii cu fermierii brasoveni.

Valeriu Tabara a exemplificat situatia actuala din agricultura romaneasca prin raportarile existente in domeniul zootehnic, unde cifrele raportate de catre institutiile cu atributii in domeniu difera, uneori aceste diferente fiind extrem de mari. Astfel, in domeniul cresterii taurinelor, diferentele de raportari intre Directiile Agricole Judetene si APIA au ajuns la nivel national sa insumeze 300.000 de capete de animale, o situatie si mai grava existand in cazul raportarilor in... mai mult


Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 22:30

Fermierii raman fara subventia pe cap de vaca

Fermierii raman fara subventia pe cap de vaca

Secretarul de stat din ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu, a declarat ca se ia in calcul eliminarea sprijinului pe cap de vaca, din cauza ca ministerul a consumat bugetul pe 2010 si nu sunt sanse sa mai primeasca alte fonduri.

"Noi luam in calcul eliminarea acestui sprijin, de la 570 lei/cap de animal la zero. Adica se ia in calcul sa nu dam nimic. Noi bugetul pe 2010 l-am terminat. Daca nu ni se va majora bugetul, si sunt mari sanse sa se intample asa, nu mai vom putea da bani", a declarat Adrian Radulescu.

Acesta a afirmat ca in cursul acestei saptamani se va lua o decizie in acest sens.

Ministrul de resort Mihail Dumitru a declarat marti ca sprijinul pe cap de vaca ar putea fi redus la jumatate in acest an.

Circa 1.000 de membri Agrostar vor participa miercuri la mitingul organizat in Capitala de marile centrale sindicale, iar saptamana viitoare va avea loc Comitetul Executiv de urgenta in care vor fi stabilite actiunile de protest fata de intentia de reducere a subventiei pe cap de vaca.

Federatia Agrostar a anuntat marti ca cere demisia imediata a conducerii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) ca urmare a declaratiei de marti a ministrului Mihail Dumitru cum ca se intentioneaza reducerea subventiei pe cap de vaca in 2010. mai mult


Marti, 18 Mai 2010, ora 22:02

2 comentarii
Fermierii vor primi subventiile restante in februarie

Fermierii vor primi subventiile restante in februarie

Ministerul Agriculturii va plati subventiile restante catre fermieri din septembrie si octombrie 2009 in prima jumatate a lunii februarie, in timp ce restantele aferente lunii decembrie 2009 vor fi achitate pana la sfarsitul lunii februarie.

Astfel, ministerul va da 990 de milioane lei in prima parte a lunii februarie, iar a doua parte reprezentand de 370 milioane lei in a doua jumatate a lunii.

"MADR a platit in luna ianuarie a anului 2010, suma de 448.630.708 lei, reprezentand sprijinul financiar aferent lunii septembrie 2009, decontat din bugetul anului 2010. Sprijinul a vizat, printre altele, achizitionarea motorinei, sectorul zootehnic, cel vegetal, infrastructura de imbunatatiri funciare si altele.

De asemenea, in prima jumatate a lunii februarie, MADR va plati restantele aferente lunilor octombrie si noiembrie 2009, inclusiv subventiile acordate pe cap de animal la specia bovina, ovina si caprina, in limita sumei de 0,99 miliarde lei. Din aceasta suma 0,95 miliarde lei se vor acorda sectorului zootehnic, restul de 0,04 miliarde urmand a fi alocate sectorului vegetal", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. mai mult


Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 14:08

1 comentariu
Basescu i-a convins pe fermieri sa renunte la proteste

Basescu i-a convins pe fermieri sa renunte la proteste

Crescatorii de taurine renunta la protestele programate pentru zilele de joi si vineri, acestia acceptand solutia propusa de Presedintie privind acordarea subventiilor pe cap de animal prin intermediul unor imprumuturi de la banci, a declarat pentru NewsIn, presedintele SCTR, Costel Caras.

Presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania (SCTR), Costel Caras, a explicat ca joi va fi semnat un protocol intre asociatiile crescatorilor de animale, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Fondul de garantare a creditului rural si banci, prin care va fi stabilita o modalitate simpla de acordare a banilor catre fermieri.

"Am cerut sa semnam acest protocol pentru ca bancile sa nu aiba niciun motiv mai tarziu sa nu ne acorde banii. Chiar daca nu am reusit sa obtinem subventiile in mod normal, ci doar prin intermediul bancilor, macar am obtinut o modalitate mai simpla de acordare a banilor. E vorba doar de doua documente pe care fermierii trebuie sa le duca la banca si speram ca nu vor fi probleme", a explicat Caras.

Acesta a adaugat ca fermierii sunt multumiti de ceea ce au obtinut, chiar daca vor primi doar 90% din subventie. "Nu mai puteam cere altceva, mai ales in conditiile in care ni s-a explicat ca, efectiv, nu sunt bani. E totusi un pas inainte, primim niste bani si ne putem face treaba", a adaugat presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania.

Reprezentantii crescatorilor de ovine si bovine au avut o intalnire in... mai mult


Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 23:27

13 comentarii
Fermierii vor primi bani de la CEC, BRD si BCR

Fermierii vor primi bani de la CEC, BRD si BCR

In urma negocierilor cu fermierii, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri seara, ca in acest moment sunt trei banci care au semnat conventii de finantare: CEC, BRD si BCR.

"In proces de discutare a conditiilor de acordare a finantarii pentru crescatorii de animale mai sunt si Reiffeisen Bank si Bancpost", a adaugat seful statului.

Presedintele a explicat ca intelegerea este legata de achitarea diferentei care a ramas neachitata, excluzand sumele pe care le-au platit deja APIA si Guvernul Romaniei catre crescatorii de animale, proces care este in derulare.

"S-au platit 200 de lei pentru fiecare cap de vita si 15 lei pentru fiecare oaie. Au mai ramas de platit in interiorul subventiei pe care Guvernul o plateste anul acesta 371 de lei pe cap de vita si inca 29 de lei pentru fiecare oaie", a afirmat Traian Basescu.

Seful statului a mai declarat ca in candrul conventiei semnate intre CEC, BRD, BCR, APIA si fondul de garantare se stabileste plata a 334 lei pe fiecare cap de vita si plata a 26 de lei pentru fiecare oaie.

"Singurul lucru care a ramas de stabilit este mecanismul si actele cu care crescatorii de animale trebuie sa se prezinte la banca, lucru care se va stabili maine (joi, n.red) In acest moment eu mi-am indeplinit angajamentul asumat in urma cu 10 zile si ramane ca mecanismul sa fie stabilit intre banci, APIA, fondul de garantare si reprezentantii crescatorilor de animale", a conchis Traian Basescu.

Guvernul a... mai mult


Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 21:07

6 comentarii
Presedintele promite fermierilor 90% din subventia stabilita de Guvern

Presedintele promite fermierilor 90% din subventia stabilita de Guvern

Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, ca incepand de luni crescatorii de animale pot lua de la CEC 90% din subventia deja stabilita de Guvern, cate 26 de lei pe cap de animal pentru ovine si 334 de lei pe cap de animal pentru bovine.

Seful statului a spus, miercuri, la Alexandria, ca in aceasta seara, la intalnirea cu fermierii care va avea loc la Palatul Cotroceni, va face publice acordurile cu bancile CEC, BCR, BRD si Raiffeisen, prin care crescatorii de animale vor primi completarea la subventiile pe care Guvernul le-a promis saptamana trecuta.

"Pentru ovine mai puteti lua cate 26 de lei pe cap de animal, iar pentru vaci 334 de lei," a spus presedintele Basescu.

Seful statului a precizat ca acesti bani reprezinta 90% din subventia pe care crescatorii de animale o mai aveau de luat, 10% din valoarea diferentei de subventie va fi retinuta de banca (ca dobanda n.r.), iar regularizarea se va face in luna februarie.

"Incepand de luni se vor putea lua banii de la CEC. BCR si BRD, care au semnat astazi, si Raiffeisen care va semna diseara nu stiu cand vor incepe. Banii sunt garantati de stat," a mai spus Basescu.

Presedintele se va intalni miercuri cu reprezentantii fermierilor la ora 18.00 la Cotroceni.

CEC Bank, APIA si FGCR au semnat luni o conventie privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, in baza careia banca va acorda... mai mult


Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 17:40

3 comentarii
Protestul fermierilor: cerinte simple, solutii complicate

Protestul fermierilor: cerinte simple, solutii complicate

570 de lei pe cap de bovina si 44 de lei pe cap de ovina. Aceastea sunt singurele cerinte ale celor peste 1.000 de fermieri care au protestat miercuri in Capitala.

Astfel, subventiile acordate de stat pentru fermieri s-ar ridica la suma de putin peste un miliard de lei, avand in vedere ca exista 1,4 milioane de vaci si aproximativ sase milioane de oi, potrivit lui Costel Caras, Presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine.

Banii ar fi trebuit sa intre in buzunarele crescatorilor de animale la inceputul lunii octombrie, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, fapt ce i-a determinat pe fermieri sa demonstreze violent in fata Ministerului Finantelor Publice, a Ministerului Agriculturii si in fata Palatului Cotroceni, amenintand chiar cu boicotarea alegerilor prezidentiale, de pe 22 noiembrie, daca problemele nu le sunt rezolvate.

Insa Radu Berceanu, ministrul interimar al Agriculturii, este de parere ca suma ceruta de fermieri este prea mare, pentru posibilitatile actuale. Potrivit spuselor sale, daca Guvernul ar acorda suma integrala a subventiilor pentru fermieri, deficitul bugetar ar depasi tinta agreata cu Fondul Monetar International, de 7,3 de procente din produsul intern brut.

In urma unei prime runde de negocieri, Berceanu a propus plata unei prime transe, de 260 de milioane de lei, restul banilor urmand a ajunge la fermieri, sub forma unor alte doua transe, de abia in lunile ianuarie - februarie a anului viitor.

De altfel, Radu Berceanu sustine... mai mult


Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 23:50

40 comentarii
Guvernul da subventii de 15 de lei pentru ovine si 200 de lei pentru bovine

Guvernul da subventii de 15 de lei pentru ovine si 200 de lei pentru bovine

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri valoarea subventiei in sectorul zootehnic pentru ovine si caprine in cuantum de 44 de lei pe cap de animal, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Executivul a aprobat, de asemenea, acordarea primei transe in valoare de 15 lei pe cap de ovina sau caprina, incepand cu data de 2 noiembrie 2009, conform unui comunicat remis Ziare.com.

"Reamintesc faptul ca, saptamana trecuta, s-a aprobat valoarea subventiei in sectorul zootehnic pentru bovine, in cuantum de 571 de lei pe cap de animal, si s-a adoptat acordarea primei transe, in valoare de 200 de lei pe cap de bovina, care se va plati tot incepand cu 2 noiembrie 2009", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Ioana Muntean a adaugat ca pentru plata subventiei pentru ovine s-au acordat 75 de milioane de lei din Fondul de Rezerva al Guvernului si 25 de milioane de lei din bugetul Ministerului Agriculturii.

"Reamintesc faptul ca pentru plata subventiei pentru bovine, s-au acordat 160 de milioane din Fondul de Rezerva al Guvernului si 100 de milioane din bugetul Ministerului Agriculturii", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului. mai mult


Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 19:28

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)