subventii agricole romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Stelian Fuia: Un sector din agricultura, in moarte clinica - Amenintarea de langa Marea Neagra Interviu

Stelian Fuia: Un sector din agricultura, in moarte clinica - Amenintarea de langa Marea Neagra Interviu

Romania trebuie sa profite de uriasul avantaj pe care il ofera agricultura si sa investeasca mult mai mult in cercetare in acest domeniu, mai ales in conditiile in care Ucraina reprezinta un concurent serios in regiune, considera Stelian Fuia, presedintele Partidului Miscarea Agricultorilor din Romania.

El a investit in ultimii 10 ani in cercetarea genetica din domeniul agricol de la compania Procera Agrochemicals, unde se desfasoara programe de creare a unor hibrizi de porumb si floarea-soarelui.

Stelian Fuia a mentionat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca acest domeniu se afla in moarte clinica in Romania si ca ar fi nevoie de investitii in valoare de 200 milioane de euro pentru ca anumite sectoare ale cercetarii agricole sa fie reinviate.

Mai mult, el a aratat ca statul mai are de facut multe pentru fermieri. Daca Romania isi doreste sa devina extrem de competitiva la nivel european, atunci subventiile trebuie marite pentru a ajunge la nivelul celor stabilite de statele din vestul continentului, sustine Stelian Fuia.

Ati decis sa investiti in cercetare genetica in domeniul agricol. Cand v-ati hotarat sa mergeti pe acest drum si care au fost motivele?

Am inceput in urma cu 10 ani de zile, insa noi spunem ca avem deja 20 de ani de cercetare, pentru ca in fiecare iarna ne mutam cu programul in Chile si astfel am castigat doi ani intr-un an in ceea ce priveste cercetarile.

Am facut aceasta investitie cu credinta ca nicio societate nu poate evolua fara... mai mult


Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 07:12

4 comentarii
Randamentele agricole ale Romaniei sunt mult sub cele europene

Randamentele agricole ale Romaniei sunt mult sub cele europene

Randamentele Romaniei la culturi sunt cele mai joase din Europa, spun specialistii in agricultura.

"Culturile de grau, porumb sau floarea-soarelui au randamente de 2,4, 3,4 sau 1,4 comparativ cu media europeana de 3,6 pentru grau, 5,3 pentru porumb si 2,3 pentru floarea-soarelui," explica directorul general al Cargill Grain & Oilseed Supply Chain Europe, Martin Schuldt.

Potrivit Danielei Giurca, director general al Directiei generale politici in sectorul vegetal, din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, exista intr-adevar diferente si de productivitate, in conditiile in care jumatate din suprafata care primeste subventii de hectar este cultivata de fermieri mari comerciali ce detin peste 100 de hectare.

"Am indoieli ca aceasta productie mica se datoreaza acestor persoane. Exista siun procent mare de piata neagra si asta influenteaza pretul", a declarat aceasta in cadrul conferintei "Romanian Agribusiness Forum 2011" organizate de revista The Diplomat.

Alti oficiali din domeniul agriculturii spun ca Romania si-ar putea atinge adevaratul potential agricol in 20 de ani. In prezent, doar 30% dintre cei care efectueaza activitati in domeniul agriculturii au acces sau contracteaza o finantare in Romania.

Potentialul mare al Romaniei in agricultura este sustinut de cresterea cererii pentru produse agricole in zona Marii Negre, o infrastructura buna in zona portului Constanta si de-a lungul Dunarii si in general, o cerere crescuta de produse agricole la... mai mult


Vineri, 13 Mai 2011, ora 18:37

1 comentariu
Dumitru: Romania nu va plati penalizari pentru subventiile agricole europene

Dumitru: Romania nu va plati penalizari pentru subventiile agricole europene

Romania a platit fermierilor romani 581 milioane euro din subventiile directe pe suprafata (SAPS) aferente anului 2009, fiind primul an in care nu va plati penalizari la Comisia Europeana, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, intr-o conferinta de presa.

Acesta a precizat ca suma autorizata la plata depaseste 595 milioane euro. Pentru campania SAPS 2009 au fost depuse 1,121 milioane cereri, aferente unei suprafete de 9,617 milioane ha. Plafonul total alocat pentru schema unica pe suprafata in anul 2009 este de 619,8 milioane euro. mai mult


Vineri, 18 Iunie 2010, ora 17:26

Cei trei mari arendasi ai Romaniei vor primi subventii de 7,5 milioane euro

Cei trei mari arendasi ai Romaniei vor primi subventii de 7,5 milioane euro

Aproximativ 7,5 milioane de euro este suma pe care primii trei mari arendasi ai Romaniei - Culita Tarata, Adrian Porumboiu si Ioan Niculae - o vor primi in acest an drept subventii agricole pe suprafata.

Este vorba de bani de la bugetul Uniunii Europene, la care se vor adauga alte sume de la bugetul de stat, care variaza in functie de culturile de pe suprafetele administrate.

Potrivit agro-consultanta.ro, care citeaza date obtinute de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), firma TCE 3Brazi SRL, care apartine familiei Tarata, care administreaza o suprafata de 55.520 hectare, va primi aproape patru milioane de euro, ocupand primul loc in topul beneficiarilor de subventii agricole.
TCE 3 Brazi a apartinut deputatului Culita Tarata, dar acesta a anuntat in martie acest an va transfera 90% din actiuni unui fiu al sau si 10% sotiei sale.

Cea de-a doua clasata, S.C.Comcereal SA, apartine lui Adrian Porumboiu, avand 27.413 hectare, pentru care suma incasata este de aproape doua milioane de euro.

Pe locul trei a urcat Interagro, care apartine lui Ioan Niculae, cu 21.088 hectare, desi suprafata s-a redus fata de 2008, cand detinea 22.118. Pentru aceasta suprafata, suma cuvenita Interagro se ridica la aproape 1,5 milioane euro.

Portalul citat scrie ca celelalte clasate sunt: SC Agrocereal Carani SRL cu 19.103 hectare (circa 1.356.313 euro), AJCOCTC Baraganu Ialomita cu 14.605 hectare (circa 1.036.955 euro), SC Intercereal SA Movila cu 11.264... mai mult


Marti, 18 Mai 2010, ora 11:25

2 comentarii
531.000 de fermieri au primit avansul subventiei agricole pe hectar

531.000 de fermieri au primit avansul subventiei agricole pe hectar

Aproximativ 531.000 de fermieri au primit avansul la subventia pe hectar, suma totala acordata fiind de 713 milioane de lei, respectiv 169 de milioane de euro, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, amintand ca avansul pentru subventia agricola este de 210 lei pe hectar.

Pentru accesarea diferentei de la 200 de lei la 571 de lei pe cap de bovina, respectiv de la 15 lei la 44 de lei pe cap de ovine si caprina, au fost emise de catre APIA un numar de aproximativ 24.000 de adeverinte, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com

Pe baza acestor adeverinte, producatorii agricoli pot accesa credite de la institutiile bancare cu care Ministerul Agriculturii a incheiat conventie - CEC, BRD, BCR Raiffeisen, Alpha Bank, Banc Post, a mai precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

A.G. mai mult


Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 20:48

4 comentarii
Mai putin de 1% dintre fermieri au primit subventia agricola pentru 2009

Mai putin de 1% dintre fermieri au primit subventia agricola pentru 2009

Doar 6.200 de fermieri au intrat in posesia subventiile pentru anul 2009, acestia reprezentand numai 0,5% din totalul celor 1,1 milioane de producatori care vor beneficia de aceste plati.

"Romania a primit avizul Comisiei Europene pentru acordarea unui avans din platile pe suprafata destinate producatorilor agricoli, cuvenite pe anul 2009, in limita a 209,9 lei/ha, incepand cu data de 16 octombrie", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, citat de Gandul.

Chiar si asa, vestea buna este ca pentru prima data producatorii agricoli isi primesc banii pentru anul in curs. Pana acum, statul acorda subventiile in anul urmator celui pentru care erau stabilite.

Cele mai mari zece firme din Romania dupa valoarea subventiilor incasate anul trecut au primit in total circa 18 milioane de euro, bani din partea UE.

Agricultorii mai au de primit pentru anul 2007 cate 50 euro/ha de la UE, la care se adauga 30 euro/ha de la bugetul de stat si inca 60 euro/ha de la UE, plus 47 euro/ha de la stat, pentru 2008.

Pentru 2009, avansul este de 209,98 lei/hectar, adica 70% din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata finantata din Fondul European de Garantare Agricola

Pentru anul 2009 cuantumul platilor directe unice pe suprafata este de 71,12 euro/hectar. mai mult


Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 09:32

1 comentariu
Agricultorii primesc ajutoare de 209,9 lei pe hectar

Agricultorii primesc ajutoare de 209,9 lei pe hectar

Agricultorii romani vor primi, din 16 octombrie, suma de 209,9 lei/ha, dupa ce Comisia Europeana a avizat acordarea avansului de 70% din platile pe suprafata destinate producatorilor agricoli pentru anul 2009.

In cadrul campaniei SAPS 2009, au fost depuse 1.121.107 cereri. Pentru aceasta, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 623,3 milioane de euro, bani din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), la care se adauga fonduri de la bugetul national si din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), se arata intr-un comunicat transmis vineri de APIA.

De acest avans beneficiaza fermierii din regiunile in care, in urma controlului, nu s-au constatat discrepante fata de datele declarate in cereri si care indeplinesc conditiile impuse de regulamentele europene.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Conform regulamentelor europene, plata pe suprafata se poate acorda incepand cu data de 1 decembrie, insa pentru acest an, conform Regulamentului CE nr.691/2009, plata se poate... mai mult


Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 16:41

1 comentariu
Romanii, intre cei mai mari beneficiari de subventii agricole din UE

Romanii, intre cei mai mari beneficiari de subventii agricole din UE

Companiile din Italia au primit cele mai mari subventii agricole in 2008, un numar de 180 dintre acestea reusind sa obtina sume de peste un milion de euro fiecare.

Potrivit EU Observer, companiile producatoare de zahar, Italia Zuccheri si Eridania Sadam, au fost singurele care au castigat mai mult de 100 milioane euro fiecare in cadrul Politicii Agricole Comune, fiind recompensate cu 139,8 si respectiv 125,3 millioane euro.

Astfel, 165 companii din Spania, 47 din Olanda, 38 din Portugalia, 22 din Belgia, 21 in Marea Britanie si cate 12 in Bulgaria si Romania au primit mai mult de un million de euro subventii. Per total 707 "milionari" au primit subventii reprezentand circa 10% din totalul PAC in 2008.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a decis recent sa ia masuri in justitie impotriva Germaniei, dupa ce regiunea de sud, Bavaria, a refuzat sa dezvaluie numele fermelor beneficiare de subventii agricole, asa cum prevad regulamentele europene in domeniu.

Germania a "ratat" termenul initial de 30 aprilie, data pana la care tuturor statelor membre li s-a cerut sa publice online subventiile europene acordate in domeniul agriculturii.

In timp ce guvernul federal al Germaniei a publicat datele, statul Bavaria - locul unde se gaseste un numar important de ferme si industrii agricole - a refuzat sa faca publice subventiile, invocand considerente de confidentialitate.

Reinhild Benning, o activista ecologista, citata de Deutsche Welle, a studiat modul cum au fost... mai mult


Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 09:37

2 comentarii
Abandonati de stat, taranii plang dupa CAP-uri

Abandonati de stat, taranii plang dupa CAP-uri

Tot mai multi tarani isi amintesc de vremea cand lucrau la CAP-uri si apoi ofteaza. De ce? La 20 de ani de cand CAP-urile au fost desfiintate, fermierilor le este imposibil sa se asocieze vreun fel pentru ca statul nu ii sustine.

Desi nu sustine niciunul dintre tipurile de asociere a fermierilor, asta nu inseamna ca statul roman se lauda ca salveaza economia cu o agricultura in perfuzii: in Romania se afla peste 3,5 milioane de hectare de pamant nelucrat din cele 15 milioane, informeaza Evenimentul Zilei.

Pe de-o parte, taranii spun ca Ministerul Agriculturii ar trebui sa debirocratizeze toate procedurile sa nu-i mai ceara omului mii de hartii, mii de taxe si de procese pana iese asociatia.

Un reprezentant din Agricultura, sustine, insa ca ministerul nu mai poate face nimic: "nu-i putem pune taranului mitraliera la cap si sa-i spunem sa bage pamantul intr-o asociatie. Ministerul nu-i mai poate ajuta cu nimic acum. Ei trebuie sa se ajute singuri".

In timp ce in alte tari din UE exista banci speciale pentru agricultori, la noi acestia sunt tratati ca oricare alt client pentru ca, asa cum spune si Ministerul Agriculturii, trebuie sa se descurce singuri!

Alaturi de tarani, un important sustinator al CAP-urilor este fostul presedinte Ion Iliescu.

"Demolarea fostelor CAP-uri a avut drept rezultat o fragmentare excesiva a proprietatii si a exploatatiilor agricole, determinand un nivel scazut de productivitate", spunea Iliescu in aprilie 2006. mai mult


Sambata, 21 Martie 2009, ora 10:31

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba