subventii agricultura

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum justifica Biserica subventiile agricole de 5 milioane de euro primite de la stat

Cum justifica Biserica subventiile agricole de 5 milioane de euro primite de la stat

Patriarhia Romana sustine ca bisericile si manastirile care detin terenuri agricole pot dovedi modul in care acestea sunt folosite, asa cum cere statul.

Recent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a aratat ca, anul trecut, 2.315 institutii de cult, care detin sau administreaza o suprafata de peste 23.000 de hectare de teren agricol, au primit subventii de la stat in valoare de aproape 5 milioane de euro.

Totusi, nu stie daca acestea sunt folosite in scopurile declarate, astfel ca le va cere sa demonstreze ca terenurile respective sunt lucrate si cultivate, daca vor vrea sa mai beneficieze de banii de la stat.

Subventii agricole de 5 milioane de euro pentru manastiri si parohii - ce reguli noi impune ministerul

In replica, Patriarhia Romana a aratat ca terenurile agricole, padurile, pasunile, viile, livezile, gradinile fac parte din patrimoniul bisericilor si ca sunt administrate conform destinatiei lor: intretinerea lacasurilor de cult sau "sustinerea operei misionar-pastorale, social-filantropice, educationale si culturale a Bisericii".

Pe de alta parte, cea mai mare parte a unitatilor bisericesti care detin in proprietate suprafete agricole mici le-au arendat, iar "arendasul este cel care, potrivit prevederilor legale, primeste subventia de la bugetul de Stat si are obligatia de a justifica modul utilizarii banilor primiti", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Mai mult, veniturile obtinute in urma arendarii suprafetelor... mai mult


Joi, 03 Aprilie 2014, ora 18:58

Subventii agricole de 5 milioane de euro pentru manastiri si parohii - ce reguli noi impune ministerul

Subventii agricole de 5 milioane de euro pentru manastiri si parohii - ce reguli noi impune ministerul

Manastirile si parohiile au primit, anul trecut, subventii agricole in valoare de 5 milioane de euro. Insa ministerul de resort vrea sa impuna reguli noi, pentru ca banii sa ajunga la cei care chiar muncesc pamantul.

Mai exact, e vorba de 2.315 institutii de cult, care detin sau administreaza o suprafata de peste 23.000 de hectare de teren agricol, informeaza Digi 24.

Se pregateste "lista neagra" cu fermierii care nu vor mai primi subventii - cine risca sa ajunga pe ea

Totusi, nu se stie daca acest pamant este cultivat. In consecinta, Ministerul Agriculturii vrea sa acorde subventiile doar pentru "fermierii activi".

Pentru a putea dovedi aceasta calitate, lacasurile de cult trebuie sa aiba obiectul de activitate agricola conform clasificarii CAEN sau sa aibe documente care sa ateste ca lucreaza pamantul, au aratat reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Un raport din 2011 al Avocatului Poporului a aratat ca 900 de primarii au returnat 34 milioane de euro, suma obtinuta pentru intretinerea pasunilor, care nu a ajuns la fermieri. mai mult


Joi, 03 Aprilie 2014, ora 11:44

Se pregateste "lista neagra" cu fermierii care nu vor mai primi subventii - cine risca sa ajunga pe ea

Se pregateste "lista neagra" cu fermierii care nu vor mai primi subventii - cine risca sa ajunga pe ea

Ministerul Agriculturii va pregati in acest an o "lista neagra" care va include fermierii inactivi si institutiile care detin terenuri si care primeau subventii, astfel incat acestia sa nu mai beneficieze de platile pe suprafata, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel incat nu mai pot beneficia de plati directe decat acei fermieri care inregistreaza si lucreaza in agricultura.

Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu stiu care din Bucuresti sau din alte zone care pana acum cel putin pe pajisti, pe administrarea corecta in bune conditii agricole si de mediu a pajistilor, primeau aceste plati directe", a spus ministrul.

El a explicat ca, nefiind fermieri activi, aceste institutii si fermieri vor figura pe "o lista neagra" si nu vor mai putea primi platile pe suprafata.

"Nu este o categorie foarte mare astfel incat sa creeze probleme. Mai mult, acest lucru cred ca aduce avantaje pentru cei care lucreaza in agricultura", a spus Daniel Constantin.

Ministrul a afirmat ca lista va fi definitivata in acest an, perioada in care va fi definit si conceptul de "fermier activ".

"Este o definitie pe care o vom lua impreuna pe parcursul anului 2014. In momentul de fata exista un inceput de lista neagra pe care vor figura toate categoriile pe care dumneavoastra le propuneti.

Ca atare, pana la sfarsitul acestui an va invitam sa ne spuneti ce categorii vreti sa... mai mult


Miercuri, 19 Martie 2014, ora 20:21

Ce profituri obtin mosierii statului din subventii

Ce profituri obtin mosierii statului din subventii

"Baietii destepti" din agricultura nu depind de meteo. Pe terenurile lor "ploua" cat trebuie si cand trebuie. Ei lucreaza terenurile statului pe care le platesc din subventiile de la UE. Redeventele "bine negociate" cu ADS le permit chiar sa ramana cu profit din subventiile primite.

Culita Tarata - subventie de 9,5 milioane de euro. Omul de afaceri Culita Tarata alaturi de partenerul lui de afaceri, Constantin Dulute au un singur contract cu ADS prin compania Agricost, care a concesionat 57.720 de hectare de teren de la ADS pentru perioada 2012-2032 in Balta Mare a Brailei. Exploatatia este considerata cea mai mare ferma din Europa.

Dupa ce Business24 a prezentat topul celor mai mari arendasi ai statului, dar si topul "baietilor destepti din agricultura" care au terenuri arendate si concesionate, va aratam ce subventii primesc si cu cati bani raman dupa ce isi platesc revedentele, in continuarea articolului Ce profituri obtin mosierii statului din subventii pe Business24.ro mai mult


Luni, 29 Iulie 2013, ora 19:36

Fermierii care arendeaza terenurile vor primi subventii cu 20% mai mari

Fermierii care arendeaza terenurile vor primi subventii cu 20% mai mari

Proprietarii de terenuri agricole vor fi stimulati, din 2014, sa arendeze sau sa vanda fermierilor activi suprafetele nelucrate, caz in care vor primi subventia de la UE si un plus de 20% din acest sprijin, a declarat luni, intr-o conferinta, comisarul european Dacian Ciolos.

"Avem acum un anumit numar de ferme mici, care au doua, trei, patru sau cinci hectare. Proprietarii terenurilor respective beneficiaza de subventia la hectar. Incepand cu 2014, pentru aceste ferme mici se va calcula o plata fixa", a spus Ciolos.

Astfel, potrivit schemei propuse de Ciolos, toate fermele mici, cu suprafete intre 1,5 si 5 hectare, ar putea primi, spre exemplu, 700 de euro pe ferma in fiecare an.

Daca dintre proprietarii de ferme mici sunt persoane in varsta care locuiesc la tara sau persoane care locuiesc la oras, dar au teren in mediul rural, si luau subventii fara sa lucreze terenul, din 2014 persoana respectiva va fi stimulata sa cedeze sau sa arendeze terenul unui agricultor care chiar il lucreaza.

"Ca sa incitam sa nu tina terenul respectiv pentru ca primea acea subventie de 700 de euro sau de 500 de euro pe ferma, va putea primi aceeasi suma plus inca 20% in fiecare an, cu conditia sa cedeze acel teren unui fermier activ", a afirmat comisarul european.

Masura va fi finantata prin Programul European de Dezvoltare Rurala, din fonduri europene. mai mult


Luni, 20 Mai 2013, ora 22:01

Dacian Ciolos, despre sansele agriculturii romanesti, subventii si relatia cu UE - Interviu

Dacian Ciolos, despre sansele agriculturii romanesti, subventii si relatia cu UE - Interviu

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, anunta ca reforma politicii agricole europene va aduce agricultorilor romani subventii mai mari, iar Guvernului posibilitatea sa foloseasca mai bine instrumentele de sustinere a acestui domeniu.

Nu se va mai putea spune "noi am fi vrut, dar nu ne lasa UE", insa Guvernul va trebui sa aiba o strategie si obiective clare, a explicat Dacian Ciolos intr-un interviu acordat Ziare.com.

Comisarul european, fost ministru al Agriculturii, afirma ca politica din acest domeniu dusa in ultimii ani in Romania a suferit de lipsa de coerenta, care a descurajat investitorii, dar si de o deficitara consultare cu mediul agricol si rural romanesc.

Dacian Ciolos afirma ca la finalul mandatului de la Bruxelles intentioneaza sa revina in Romania, dar nu neaparat in politica si, in niciun caz, pe post de prezidentiabil.

Ce aduce nou pentru Romania reforma politicii agricole comune pe care ati initiat-o?

Aduce o sustinere financiara mai consistenta decat in perioada bugetara actuala si o flexibilitate mai mare a instrumentelor de sustinere a agricultorilor la specificul agriculturii din Romania. Atat in modalitatea de a acorda subventiile cat, mai ales, in modalitatea de a utiliza banii din programe de dezvoltare rurala. Acestia pot contribui semnificativ la restructurarea agriculturii si la o sustinere mai tintita pe produse de calitate, diverse, pe solutii pentru diversitatea tipurilor de ferme din Romania.

Adica subventii... mai mult


Miercuri, 20 Martie 2013, ora 16:20

19 comentarii
Fermierii primesc subventii de la stat, dar platesc impozite mai mari. Cu ce mai raman?

Fermierii primesc subventii de la stat, dar platesc impozite mai mari. Cu ce mai raman?

Guvernul vrea sa schimbe modalitatea de impozitare pentru agricultori persoane fizice. Fermierii care depun documentatia pentru a primi subventiile de stat intra si in vizorul autoritatilor pentru plata impozitului pe suprafata sau dupa numarul de animale.

Cu ce bani mai ramane fermierul dupa ce primeste subventiile de la UE si isi plateste impozitul?

Daca pana acum fermierii persoane fizice plateau taxe pe venitul declarat, statul vrea sa aplice un impozit pe suprafata sau pe numarul de animale.

Masura nu este vazuta cu ochi buni de jucatorii din piata care sustin ca Romania vrea un sistem de impozitare la nivelul statelor europene dezvoltate, insa in ceea ce priveste subventiile suntem cu mult sub nivelul lor.

Citeste mai multe despre Fermierii primesc subventii de la stat, dar platesc impozite mai mari. Cu ce mai raman? pe Business24.ro. mai mult


Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 23:22

7 comentarii
An de foc pentru Agricultura romaneasca: Ce s-a intamplat in 2012

An de foc pentru Agricultura romaneasca: Ce s-a intamplat in 2012

Anul 2012 a fost unul de foc pentru agricultura romanesca. Seceta a dovedit inca o data ca economia Romaniei este meteo-dependenta si se raporteaza la rezultatele acestui sector.

Desi a fost un domeniu "rasfatat" de autoritati, intrucat la ultimele rectificari bugetare a primit cei mai multi bani, aceste masuri nu au putut diminua consecintele secetei.

La finalul lunii august, o recalculare a bugetului tarii a adus Ministerului Agriculturii fonduri suplimentare de 1,3 miliarde de lei, bani folositi in totalitate pentru sprijinirea fermierilor afectati de seceta. La a doua rectificare bugetara a guvernului Ponta de la finalul lunii octombrie, Agricultura a mai primit o suplimentare de 400 de milioane de lei.

Citeste mai multe despre An de foc pentru Agricultura romaneasca: Ce s-a intamplat in 2012 pe Business24.ro mai mult


Joi, 20 Decembrie 2012, ora 21:36

Agricultura a primit cel mai mult la rectificarea bugetara. Unde merg banii

Agricultura a primit cel mai mult la rectificarea bugetara. Unde merg banii

Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare suplimentare in cadrul rectificarii bugetare de saptamana trecuta, si anume 1,3 miliarde de lei, astfel incat bugetul total a crescut la 16,395 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor.

Suplimentarea bugetara va fi folosita in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta, potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, in conditiile in care peste 3,7 milioane de hectare de teren sau aproximativ 40% din suprafata arabila a tarii a fost afectata de lipsa precipitatiilor.

"Marti (4 septembrie 2012) ne intalnim cu ministrul si vom stabili exact cum impartim banii", a declarat Adrian Radulescu.

Cu toate acestea, ministerul Agriculturii a anuntat deja acordarea unui ajutor de minimis pentru combaterea efectelor secetei de 100 lei/ha, pentru suprafete de minim un hectar si de maxim 10 hectare cu culturi agricole. Banii vor fi virati in perioada 1-15 noiembrie 2012. Insa aceste ajutoare nu pot fi cumulate cu cele primite de agricultori pentru pagubele produse de ninsorile abundente de la inceputul anului.

Citeste mai multe despre Agricultura a primit cel mai mult la rectificarea bugetara. Unde merg banii pe Business24. mai mult


Miercuri, 29 August 2012, ora 10:37

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)