subventii agricultura 2014

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Se pregateste "lista neagra" cu fermierii care nu vor mai primi subventii - cine risca sa ajunga pe ea

Se pregateste "lista neagra" cu fermierii care nu vor mai primi subventii - cine risca sa ajunga pe ea

Ministerul Agriculturii va pregati in acest an o "lista neagra" care va include fermierii inactivi si institutiile care detin terenuri si care primeau subventii, astfel incat acestia sa nu mai beneficieze de platile pe suprafata, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel incat nu mai pot beneficia de plati directe decat acei fermieri care inregistreaza si lucreaza in agricultura.

Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu stiu care din Bucuresti sau din alte zone care pana acum cel putin pe pajisti, pe administrarea corecta in bune conditii agricole si de mediu a pajistilor, primeau aceste plati directe", a spus ministrul.

El a explicat ca, nefiind fermieri activi, aceste institutii si fermieri vor figura pe "o lista neagra" si nu vor mai putea primi platile pe suprafata.

"Nu este o categorie foarte mare astfel incat sa creeze probleme. Mai mult, acest lucru cred ca aduce avantaje pentru cei care lucreaza in agricultura", a spus Daniel Constantin.

Ministrul a afirmat ca lista va fi definitivata in acest an, perioada in care va fi definit si conceptul de "fermier activ".

"Este o definitie pe care o vom lua impreuna pe parcursul anului 2014. In momentul de fata exista un inceput de lista neagra pe care vor figura toate categoriile pe care dumneavoastra le propuneti.

Ca atare, pana la sfarsitul acestui an va invitam sa ne spuneti ce categorii vreti sa... mai mult


Miercuri, 19 Martie 2014, ora 20:21

Stelian Fuia: Un sector din agricultura, in moarte clinica - Amenintarea de langa Marea Neagra Interviu

Stelian Fuia: Un sector din agricultura, in moarte clinica - Amenintarea de langa Marea Neagra Interviu

Romania trebuie sa profite de uriasul avantaj pe care il ofera agricultura si sa investeasca mult mai mult in cercetare in acest domeniu, mai ales in conditiile in care Ucraina reprezinta un concurent serios in regiune, considera Stelian Fuia, presedintele Partidului Miscarea Agricultorilor din Romania.

El a investit in ultimii 10 ani in cercetarea genetica din domeniul agricol de la compania Procera Agrochemicals, unde se desfasoara programe de creare a unor hibrizi de porumb si floarea-soarelui.

Stelian Fuia a mentionat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca acest domeniu se afla in moarte clinica in Romania si ca ar fi nevoie de investitii in valoare de 200 milioane de euro pentru ca anumite sectoare ale cercetarii agricole sa fie reinviate.

Mai mult, el a aratat ca statul mai are de facut multe pentru fermieri. Daca Romania isi doreste sa devina extrem de competitiva la nivel european, atunci subventiile trebuie marite pentru a ajunge la nivelul celor stabilite de statele din vestul continentului, sustine Stelian Fuia.

Ati decis sa investiti in cercetare genetica in domeniul agricol. Cand v-ati hotarat sa mergeti pe acest drum si care au fost motivele?

Am inceput in urma cu 10 ani de zile, insa noi spunem ca avem deja 20 de ani de cercetare, pentru ca in fiecare iarna ne mutam cu programul in Chile si astfel am castigat doi ani intr-un an in ceea ce priveste cercetarile.

Am facut aceasta investitie cu credinta ca nicio societate nu poate evolua fara... mai mult


Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 07:12

4 comentarii
Guvernul a aprobat bugetul pe 2014: Cel mai mare PIB dupa Revolutie - cum vor fi cheltuiti banii

Guvernul a aprobat bugetul pe 2014: Cel mai mare PIB dupa Revolutie - cum vor fi cheltuiti banii

Guvernul a aprobat, joi, bugetul pentru 2014, iar premierul Victor Ponta a precizat ca Romania va avea anul viitor cel mai mare produs intern brut (PIB) de dupa Revolutie.

"A fost o coincidenta fericita discutarea bugetului astazi, ziua in care Eurostat a confirmat ca Romania are cea mai mare crestere trimestriala din UE, de 1,6% in trimetrul trei fata de cel de-al doilea si de 4,1% fata de acelasi trimestru al anului 2012.

Aceasta crestere economica nu s-a facut doar pe baza agriculturii, care a contribuit cu doar 1% la avansul PIB, restul s-a datorat in special cresterii productiei industriale, de 7,5%, a serviciilor si din absorbti fondurilor europene", a precizat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa.

Economia Romaniei, crestere uriasa in trimestrul 3 - cum s-au descurcat alte tari din UE

In plus, el a mentionat ca in 2014, tara noastra va avea cel mai mare PIB de dupa Revolutie, iar in 2013, acesta va ajunge la nivelul celui din 2008.

Premierul a adaugat ca au existat doua modele de crestere, in perioada 2009-2012 a fost cel al austeritatii, bazat pe taieri de pensii si salarii, cresterea TVA si imprumuturi de la institutiile internationale.

Anul 2013 vine cu crestere economica, marirea veniturilor pentru categoriile afectate de criza, precum pensionarii si bugetarii, scaderea TVA la paine si perspectiva reducerii CAS in al doilea semestru din 2014.

Ponta spune ca si-a atins obiectivele pe 2013

Comform prezentarii Guvernului, remisa... mai mult


Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 17:31

17 comentarii
Ce subventie va primi familia Basescu pentru terenul agricol de 1,3 milioane de euro

Ce subventie va primi familia Basescu pentru terenul agricol de 1,3 milioane de euro

Pentru suprafata agricola pe care o va lucra familia presedintelui, subventiile incasate anual de la Uniunea Europeana se ridica la 46.400 de euro, din 2014. Astfel, in zece ani, familia Basescu va incasa 464.000 de euro, adica 35% din pretul platit pentru teren (1,3 milioane de euro).

Seful statului a declarat ca pe cele 290 de hectare de teren din comuna Nana (Calarasi), 140 sunt cultivate cu grau si restul de 150 cu orz. Tinand cont ca sunt culturi de cereale, familia presedintelui va incasa doar subventia pe suprafata, care va fi de 160 de euro la hectar. In aceasta suma, 139 de euro reprezinta plata europeana, iar restul de 21 de euro este contributia de la bugetul de stat.

Profituri estimate la hectar

La subventiile incasate de la Uniunea Europeana si de la statul roman se adauga si profitul pe care familia Basescu l-ar putea scoate lucrand terenul agricol de la Nana. La o productie medie de 5 tone de grau la hectar, productia totala estimata pentru cele 140 de hectare de teren este de 700 de tone de grau pe an.

Aflati ce proft va obtine familia Basescu din terenul de la Nana in continuarea articolului Ce subventie o sa primeasca familia Basescu pentru cele 290 de hectare de teren agricol pe Business24 mai mult


Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 15:36

14 comentarii
Fermierii care arendeaza terenurile vor primi subventii cu 20% mai mari

Fermierii care arendeaza terenurile vor primi subventii cu 20% mai mari

Proprietarii de terenuri agricole vor fi stimulati, din 2014, sa arendeze sau sa vanda fermierilor activi suprafetele nelucrate, caz in care vor primi subventia de la UE si un plus de 20% din acest sprijin, a declarat luni, intr-o conferinta, comisarul european Dacian Ciolos.

"Avem acum un anumit numar de ferme mici, care au doua, trei, patru sau cinci hectare. Proprietarii terenurilor respective beneficiaza de subventia la hectar. Incepand cu 2014, pentru aceste ferme mici se va calcula o plata fixa", a spus Ciolos.

Astfel, potrivit schemei propuse de Ciolos, toate fermele mici, cu suprafete intre 1,5 si 5 hectare, ar putea primi, spre exemplu, 700 de euro pe ferma in fiecare an.

Daca dintre proprietarii de ferme mici sunt persoane in varsta care locuiesc la tara sau persoane care locuiesc la oras, dar au teren in mediul rural, si luau subventii fara sa lucreze terenul, din 2014 persoana respectiva va fi stimulata sa cedeze sau sa arendeze terenul unui agricultor care chiar il lucreaza.

"Ca sa incitam sa nu tina terenul respectiv pentru ca primea acea subventie de 700 de euro sau de 500 de euro pe ferma, va putea primi aceeasi suma plus inca 20% in fiecare an, cu conditia sa cedeze acel teren unui fermier activ", a afirmat comisarul european.

Masura va fi finantata prin Programul European de Dezvoltare Rurala, din fonduri europene. mai mult


Luni, 20 Mai 2013, ora 22:01

Dacian Ciolos, despre sansele agriculturii romanesti, subventii si relatia cu UE - Interviu

Dacian Ciolos, despre sansele agriculturii romanesti, subventii si relatia cu UE - Interviu

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, anunta ca reforma politicii agricole europene va aduce agricultorilor romani subventii mai mari, iar Guvernului posibilitatea sa foloseasca mai bine instrumentele de sustinere a acestui domeniu.

Nu se va mai putea spune "noi am fi vrut, dar nu ne lasa UE", insa Guvernul va trebui sa aiba o strategie si obiective clare, a explicat Dacian Ciolos intr-un interviu acordat Ziare.com.

Comisarul european, fost ministru al Agriculturii, afirma ca politica din acest domeniu dusa in ultimii ani in Romania a suferit de lipsa de coerenta, care a descurajat investitorii, dar si de o deficitara consultare cu mediul agricol si rural romanesc.

Dacian Ciolos afirma ca la finalul mandatului de la Bruxelles intentioneaza sa revina in Romania, dar nu neaparat in politica si, in niciun caz, pe post de prezidentiabil.

Ce aduce nou pentru Romania reforma politicii agricole comune pe care ati initiat-o?

Aduce o sustinere financiara mai consistenta decat in perioada bugetara actuala si o flexibilitate mai mare a instrumentelor de sustinere a agricultorilor la specificul agriculturii din Romania. Atat in modalitatea de a acorda subventiile cat, mai ales, in modalitatea de a utiliza banii din programe de dezvoltare rurala. Acestia pot contribui semnificativ la restructurarea agriculturii si la o sustinere mai tintita pe produse de calitate, diverse, pe solutii pentru diversitatea tipurilor de ferme din Romania.

Adica subventii... mai mult


Miercuri, 20 Martie 2013, ora 16:20

19 comentarii
Ciolos: Problema unei crizei alimentare se poate pune, pe termen lung - Interviu (II)

Ciolos: Problema unei crizei alimentare se poate pune, pe termen lung - Interviu (II)

Desi subliniaza ca Uniunea Europeana nu este confruntata cu riscul unei crize alimentare pe termen mediu, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, este de parere ca, pe termen lung, aceasta este posibila.

"La nivel mondial cererea de alimente este in crestere, o crestere structurala, cauzata, in primul rand, de cresterea populatiei", a declarat Dacian Ciolos, pentru Ziare.com.

In timpul ultimei sale vizite in Romania, comisarul european s-a intalnit cu fermierii romani, carora le-a spus ca noua politica agricola comuna va propune si o schema de restructurare, care va permite modernizarea micilor ferme romanesti.

In plus, "micii fermieri vor putea beneficia de serviciile de consultanta si sprijin pentru dezvoltare economica, dar si de finantari de pana la 15.000 de euro pe ferma, acordate intr-un mod mai simplu, pentru pornirea unei afaceri".

In ce priveste subventiile agricole pentru perioada 2014-2020, Dacian Ciolos a afirmat ca Romania va primi o suma mai mare. "Fata de actuala perioada financiara, in 2014-2020 Romania va primi cu aproximativ 3 miliarde de euro mai mult - si asta numai pe platile directe - in conditiile in care cele mai multe state membre vor avea bugetele inghetate sau reduse", ne-a declarat comisarul european.

Dacian Ciolos, despre ce-i lipseste agriculturii ca sa fie performanta Interviu Ziare.com (I)

Citeste mai jos a doua parte a interviului acordat Ziare.com de Dacian Ciolos:

In cadrul proiectului de reforma a... mai mult


Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 13:39

5 comentarii
Fermierii romani vor subventii egale in toata Europa

Fermierii romani vor subventii egale in toata Europa

Fermierii romani nu sunt de acord ca subventiile pentru agricultura sa creasca treptat si au cerut sa primeasca la fel de multi bani ca si fermierii din statele care au aderat la UE de mai mult timp.

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) a cerut tratament egal pentru toate statele membre in ceea ce priveste platile pe hectar si anularea datelor istorice de referinta pentru calculul acestor plati din 2014, scrie Evenimentul Zilei.

Presedintele FNPAR, Viorel Matei, a declarat ca a cerut sa se tina cont de conditiile climatice la acordarea platilor la hectar.

De asemenea, FNPAR a mai cerut, la reuniunea noilor state membre UE privind dezvoltarea politicii agricole comune, introducerea de plati pentru zonele cu handicap natural in pilonul doi. mai mult


Luni, 20 Decembrie 2010, ora 13:32

3 comentarii
Subventiile pentru fermieri vor depinde de raportarile la recensamantul agricol

Subventiile pentru fermieri vor depinde de raportarile la recensamantul agricol

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a declarat sambata, la Brasov, ca spera ca la recensamantul agricol, ce va demara la inceputul anului viitor, raportarile de la producatori vor fi reale, de acest lucru depinzand subventiile.

"Am speranta ca acest recensamant va fi intocmit cu date reale. Este foarte important sa obtinem aceste date reale pentru a putea apoi sa trecem la intocmirea politicilor agricole pentru viitorii ani. Ne preocupa viitoarea politica agricola comunitara, imaginata de comisarul Dacian Ciolos pentru anii 2014-2020, care este favorabila Romaniei, dar pentru a ne putea inscrie cu performante in acest domeniu avem nevoie de aceste raportari corecte la viitorul recensamant agricol.

Chiar daca rezultatele in unele sectoare vor fi dureroase pentru cei care lucreaza in aceste sectoare, si nu numai pantru ei, este preferabil sa avem date reale pe care sa putem construi serios pentru viitor", a spus ministrul in cadrul intalnirii cu fermierii brasoveni.

Valeriu Tabara a exemplificat situatia actuala din agricultura romaneasca prin raportarile existente in domeniul zootehnic, unde cifrele raportate de catre institutiile cu atributii in domeniu difera, uneori aceste diferente fiind extrem de mari. Astfel, in domeniul cresterii taurinelor, diferentele de raportari intre Directiile Agricole Judetene si APIA au ajuns la nivel national sa insumeze 300.000 de capete de animale, o situatie si mai grava existand in cazul raportarilor in... mai mult


Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 22:30

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Oile rezidentiale
  2. Apple lucreaza la un produs pe care Steve Jobs il ura: "Daca ai asa ceva, esti mort"
  3. O fetita de 8 ani castiga peste 1,5 milioane de dolari din clipuri pe YouTube (Video)
  4. A mancat carne de vaca acum cateva decenii si a murit acum
  5. Povestea omului care intr-o zi a decis sa-si faca o tara si are deja zeci de mii de cereri de cetatenie
  6. Semnal de alarma de la experti: Un avion cu sute de pasageri poate fi prabusit de pe laptop
  7. A invatat totul despre sex de pe platoul Game of Thrones - Cel mai penibil moment
  8. Apel disperat la Vladimir Putin scris pe acoperisul unui cosmodrom
  9. Oamenii de stiinta au descifrat un mesaj "extraterestru" - Le vorbea... cuptorul cu microunde
  10. Reactia incredibila a unui sofer care si-a distrus Lamborghini-ul intr-un accident