subventii culturi agricole

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ministrul Agriculturii dezvaluie subventiile primite de Ioana Basescu: A facut o afacere buna

Ministrul Agriculturii dezvaluie subventiile primite de Ioana Basescu: A facut o afacere buna

Ioana Basescu va primi aceeasi subventie de la stat ca ceilalti fermieri, respectiv 160 de euro pe hectar, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, astfel ca fiica presedintelui va beneficia anual un sprijin de 46.400 de euro.

"Ioana Basescu a facut o afacere buna pentru ca e foarte greu astazi in Romania sa mai gasesti 290 de hectare compacte. Terenurile sunt faramitate, iar aceasta este una din problemele pe care le are agricultura. Este un caz fericit ca doamna Ioana Basescu a gasit acel teren. Din acel punct de vedere e o afacere buna", a spus Constantin.

El a afirmat ca pentru orice ministru al Agriculturii daca seful statului s-ar orienta catre activitatea agricola ar fi o confirmare ca agricultura este un sector al economiei care s-a dezvoltat destul de bine si are viitor.

Ministrul a spus ca Ioana Basescu va primi aceeasi subventie ca toti fermierii.

"Daca vorbim de cultura mare va primi anul acesta 139 de euro, contributia europeana, la care se adauga 21 de euro contributia de la bugetul de stat. Deci 160 de euro pe hectar imnultit cu 290 de hectare. Iar in anul 2020, aceasta subventie va creste pana la 196 de euro pe hectar", a mai spus el.

Fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 290 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, contractand de la CEC Bank un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280.000 de euro.... mai mult


Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:20

2 comentarii
Ce subventie va primi familia Basescu pentru terenul agricol de 1,3 milioane de euro

Ce subventie va primi familia Basescu pentru terenul agricol de 1,3 milioane de euro

Pentru suprafata agricola pe care o va lucra familia presedintelui, subventiile incasate anual de la Uniunea Europeana se ridica la 46.400 de euro, din 2014. Astfel, in zece ani, familia Basescu va incasa 464.000 de euro, adica 35% din pretul platit pentru teren (1,3 milioane de euro).

Seful statului a declarat ca pe cele 290 de hectare de teren din comuna Nana (Calarasi), 140 sunt cultivate cu grau si restul de 150 cu orz. Tinand cont ca sunt culturi de cereale, familia presedintelui va incasa doar subventia pe suprafata, care va fi de 160 de euro la hectar. In aceasta suma, 139 de euro reprezinta plata europeana, iar restul de 21 de euro este contributia de la bugetul de stat.

Profituri estimate la hectar

La subventiile incasate de la Uniunea Europeana si de la statul roman se adauga si profitul pe care familia Basescu l-ar putea scoate lucrand terenul agricol de la Nana. La o productie medie de 5 tone de grau la hectar, productia totala estimata pentru cele 140 de hectare de teren este de 700 de tone de grau pe an.

Aflati ce proft va obtine familia Basescu din terenul de la Nana in continuarea articolului Ce subventie o sa primeasca familia Basescu pentru cele 290 de hectare de teren agricol pe Business24 mai mult


Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 15:36

14 comentarii
Macar un ministru fericit. 2013, un an agricol foarte bun

Macar un ministru fericit. 2013, un an agricol foarte bun

Romania a realizat o productie foarte buna de grau in cursul acestui an, de circa 7 milioane de tone de cereale, au declarat surse din domeniul agricol.

Potrivit specialistilor contactati de Ziare.com, pe langa vremea favorabila, un rol determinant in cresterea nivelului productiei l-a avut acordarea anticipata a platilor directe incepand cu octombrie anul trecut, astfel incat fermierii au avut la timp banii pentru infiintarea culturilor in toamna anului 2012.

"Fara indoiala, a fost o decizie foarte buna a Ministerului Agriculturii, ca si adeverintele pentru subventii si sunt asteptari mari ca si in acest an subventiile sa se acorde anticipat. Efectele pozitive se vad inclusiv in suprafetele cultivate, mai mari ca anul trecut", au spus sursele citate.

De ce nu e graul francez bun de paine - impact devastator asupra exporturilor

Conform acestora, o productie foarte buna s-a inregistrat si la orz si la rapita.

La nivelul anului 2012, randamentul obtinut de Romania in ceea ce priveste productia de grau a fost cel mai mic din Uniunea Europeana si la jumatate din media la nivelul blocului comunitar (2.624 kg/ha, fata de 5.434 kg/ha).

In ciuda secetei, Romania a exportat mai mult grau si porumb in 2012

Romania, pe ultimul loc la randamentul productiei de grau si porumb din UE

Productia a fost anul trecut de 5,19 milioane de tone, in scadere cu 28,4% comparativ cu anul precedent, de pe o suprafata de 1,98 de milioanede hectare.

De asemenea, la porumb... mai mult


Miercuri, 07 August 2013, ora 13:07

4 comentarii
Daniel Constantin dezvaluie un adevar socant: Aeroportul Otopeni a primit subventie pentru pasune

Daniel Constantin dezvaluie un adevar socant: Aeroportul Otopeni a primit subventie pentru pasune

Ministerul Agriculturii va redacta o lista neagra a celor care primesc subventii pentru terenuri, dar nu le folosesc in scop agricol, printre acestia numarandu-se si aeroportul Otopeni, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Aeroportul Otopeni primea pana acum pentru pasunea pe care o avea sprijin de intretinere a respectivei pasuni. Acum intra pe o lista neagra si nu va mai aparea in categoria fermierului activ, deci nu va mai primi sprijin din 2014", a spus Constantin.

El a afirmat ca masura "are darul de a tinti" fondurile europene catre cei care lucreaza cu adevarat in agricultura si care au nevoie de sprijinul respectiv.

"Pentru perioada 2014-2020 se va constitui o lista neagra unde vor fi cei exceptati din categoria fermierilor activi. Sprijinul pe suprafata atat pentru pasune, cat si pentru cultura mare va fi primit doar de cei care activeaza si care nu vor fi pe aceasta lista neagra", a adaugat ministrul.

Plata pentru agricultori, prelungita

Plata pe suprafata acordata fermierilor din fonduri europene (SAPS) va fi prelungita si pentru perioada 2014-2020 si va ajunge la 196 de euro pe hectar, fata de 139 de euro in prezent, a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la un seminar organizat de Mediafax.

Legea pajistilor

Constantin a mai anuntat ca Guvernul va aproba in sedinta de marti o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii pajistilor, care este in vigoare de doi ani, insa nu are norme de aplicare,... mai mult


Marti, 23 Aprilie 2013, ora 14:25

4 comentarii
Agricultorului cu minte ii ara Dumnezeu ogorul (II)

Agricultorului cu minte ii ara Dumnezeu ogorul (II)

Sepp Holzer considera ca agricultura moderna este o agricultura contra legilor naturale. Nicaieri in natura nu se gasesc lanuri de grau, de cartofi sau de porumb pe sute de hectare.

Acolo unde se practica monocultura, toate plantele se afla la concurenta, fiecare dintre ele avand nevoie de aceleasi substante minerale din sol. Astfel ca solul saraceste, iar agricultorul trebuie sa adauge ingrasaminte, ca plantele lui sa nu se usuce.

Plantele acestea vor fi firave, devin dependente de ingrasaminte si de interventia omului. In acelasi timp, un lan intreg cultivat cu aceeasi planta e un rai pentru daunatorii plantei respective, care se inmultesc exponential, asa ca agricultorul are nevoie si de insecticide.

Agricultorului cu minte ii ara Dumnezeu ogorul (I)

Insecticidele insa omoara si insectele folositoare, care se hranesc cu larvele si ouale celor daunatoare. Astfel ca, dupa tratamentul cu insecticide, insectele daunatoare navalesc din nou pe plante si se inmultesc si mai repede ca inainte, pentru ca nu mai au dusmani. Astfel ca agricultorul trebuie sa foloseasca acum si mai multe insecticide ca prima data.

Omul, prin activitatea lui, produce deci dezechilibre in natura, pe care ca sa le stapaneasca, are nevoie de tot mai multa energie. Actualmente, necesarul de combustibil in agricultura a devenit atat de mare, incat niciun agricultor nu mai poate sa-si desfasoare activitatile, daca nu primeste subventii de la stat.

Holzer mai pretinde ca in felul acesta... mai mult


Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 09:57

6 comentarii
Agricultura primeste subventii de 424 milioane de euro

Agricultura primeste subventii de 424 milioane de euro

Guvernul a hotarat, in sedinta de miercuri, acordarea de fonduri in valoare de 424 milioane euro in vederea platii subventiilor in agricultura pentru culturile de toamna, a afirmat astazi la finalul sedintei de Guvern, primul-ministru Emil Boc.

Premierul a aratat ca banii destinati acestor plati sunt imprumutati din Trezoreria Statului, urmand ca, dupa ce aceste sume vor fi primite de la Uniunea Europeana, sa se intoarca in Trezorerie.

"Am gasit acest mecanism pentru a-i putea ajuta pe agricultori sa primeasca, in timp real, banii necesari pentru sustinerea culturilor de toamna. Dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ, aceste sume de bani sunt operationale si pot fi la dispozitia agricultorilor", a spus primul-ministru, potrivit unui comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

O alta masura adoptata in sedinta de guvern vizeaza acordarea a 42 milioane euro pentru finantarea subventiilor pentru motorina, pentru activitatile desfasurate in agricultura.

"Este vorba despre subventii pentru 3,1 milioane de hectare de teren agricol, care raspund unor nevoi stringente, existente la nivelul fermierilor, pentru ca activitatea lor sa poata fi desfasurata", a precizat primul-ministru.

E.E. mai mult


Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 20:37

1 comentariu
2.500 de fermieri au ramas fara subventii din cauza unei erori

2.500 de fermieri au ramas fara subventii din cauza unei erori

2.500 de fermieri din Vrancea nu au primit subventiile aferente suprafetelor lucrate in anul agricol 2007-2008, din cauza unor erori la sistemul de teledetectie cu privire la identificarea culturilor agricole.

"In urma teledetectiei, am avut probleme, ma rog, succesive, de la recunoasterea unor suprafete de teren pe blocuri fizice, pornind de la 50% din suprafata care nu a fost identificata", a declarat Gabriel Laurentiu Bobocea, fermier, relateaza Realitatea TV.

Fermierii care au putut dovedi ca sistemul de teledectie a dat erori isi vor primii subventiile.

APIA ii sfatuieste pe cei care nu au avut asigurare sa mearga la primarie si sa demonstreze ca aceste terenuri exista in realitate. mai mult


Luni, 10 August 2009, ora 08:18

1 comentariu
Peste un milion de tarani trag nadejde sa ia subventii de la UE

Peste un milion de tarani trag nadejde sa ia subventii de la UE

Aproape 1,1 milioane de fermieri au depus cereri pentru a primi subventii pentru culturile agricole din acest an.

Fondurile provin atat de la Uniunea Europeana, prin Fondul European de Garantare Agricola si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, cat si de la bugetul de stat.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat la finele saptamanii trecute prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata.

Astfel au fost depuse circa 1,1 milioane cereri, pentru o suprafata de circa 9,3 milioane hectare, fiind inregistrata o crestere cu circa 36.000 de cereri si cu peste 560.000 hectare fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai multe cereri au fost depuse in judetele Dolj, Suceava si Olt.

APIA a anuntat ca fermierii mai pot solicita in continuare sprijinul pe suprafata, dar pentru cererile depuse in perioada 16 mai - 9 iunie vor fi percepute penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

De asemenea, cererile care vor fi depuse dupa data de 9 iunie nu mai sunt admise la calculul platii pentru campania SAPS 2009.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a... mai mult


Luni, 18 Mai 2009, ora 18:02

3 comentarii
Costurile pentru intretinerea culturilor agricole s-au dublat in 2008

Costurile pentru intretinerea culturilor agricole s-au dublat in 2008

Costurile pentru infiintarea si intretinerea culturilor agricole de primavara sunt de 2.000 de lei pentru un hectar, dublu fata de anul trecut, cele mai mari preturi fiind platite pentru ingrasaminte si pentru samanta, a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele LAPAR Teleorman, Ion Manaila.

"Costurile pentru infiintarea culturilor agricole in aceasta primavara sunt de 700-900 de lei pentru un hectar, la care se adauga cele de intretinere, astfel incat pentru a cultiva un hectar fermierul trebuie sa plateasca circa 2.000 de lei. Aceste costuri sunt aproape duble fata de anul trecut si, din pacate, pana la aceasta ora nu am primit nicio forma de sprijin financiar", a spus Ion Manaila.

Potrivit acestuia, principala problema cu care se confrunta fermierii tine de costurile pentu achizitionarea ingrasamintelor.

"La noi, un sac de ingrasaminte costa 60 de lei, iar in Ungaria 40 de lei. Mai mult, firmele producatoare de ingrasaminte exporta la un pret mai mic decat vand pe piata interna. Am solicitat Ministerului Agriculturii sa intervina si sa verifice preturile practicate, pentru ca se poate conditiona acordarea unei licente de mentinerea unor preturi mai mici", a explicat Manaila.

Reprezentantul LAPAR a mentionat ca dincolo de costurile la hectar, fermierii se confrunta cu imposibilitatea de a procura samanta necesara pentru infiintarea culturilor de primavara.

"Din cauza secetei de anul trecut, samanta este insuficienta, la porumb se poate asigura doar 20 %... mai mult


Luni, 25 Februarie 2008, ora 14:23

Alte articole despre: agricultura, subventii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)