sucevita unesco

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Manastirea Sucevita, pe lista patrimoniului UNESCO

Manastirea Sucevita, pe lista patrimoniului UNESCO

UNESCO a inclus manastirea Sucevita pe lista monumentelor de patrimoniu international, extinzand astfel zona protejata a manastirilor din Moldova.

Sapte manastiri (Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet) din Bucovina construite in secolele al XV-lea si al XVI-lea au fost incluse in 1993 pe lista de patrimoniu mondial, iar acum in zona protejata va intra si manastirea Sucevita, informeaza Sydney Morning Herald.

39 de monumente au fost propuse pentru a fi incluse pe lista patrimoniului UNESCO in cadrul comitetului World Heritage, care are loc in Brazilia.

Printre acestea au fost deja acceptate castelul Eggenberg din Austria, construit in secolul al 17-lea, 11 foste inchisori din Australia si un sit cu 645 de gravuri de pe o stanca din Siega Vede, in regiunea Castilla a Spaniei. mai mult


Luni, 02 August 2010, ora 08:03

1 comentariu
Tv Ziare.com Un sit subacvatic de la Portile de Fier poate deveni patrimoniu UNESCO

Tv Ziare.com Un sit subacvatic de la Portile de Fier poate deveni patrimoniu UNESCO

Secretarul general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, Serban Ursu, a declarat joi la televiziunea Ziare.com ca au fost pregatite si depuse aproximativ 12 dosare pentru adaugarea de noi monumente din Romania in patrimoniul mondial, printre care se afla si un proiect comun cu Serbia.

"UNESCO aproba mai usor dosare de patrimoniu care contin bunuri care apartin mai multor state. Noi avem un asemenea proiect cu Serbia, adica Portile de Fier. Este vorba de un sit al patrimoniului mondial subacvatic pentru ca acolo se regasesc vestigiile romane. Dar nu este vorba doar despre asta, lista este mult mai lunga", a previzat acesta.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Serban Ursu.

Serban Ursu a spus ca organizatia din care face parte se straduieste sa dezvolte contributia Romaniei la patrimoniul mondial al UNESCO, atat cel material, cat si cel imaterial.

"Romania are in lista 12 monumente, iar printre ele se afla ansamblul lui Brancusi de la Targu Jiu, Parcul national Vanatorii de la Neamt, dosarul Sibiu a fost depus in 2005 si inca se lucreaza. Dar mai este si dosarul Sucevita si de asemenea sunt presiuni mari de a fi inscris si situl de la Rosia Montana.

Colinda de ceata barbateasca este propusa sa fie inclusa pe lista UNESCO a patrimoniului mondial de bunuri imateriale, iar noi speram sa fie introdusa", a declarat secretarul general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

Serban Ursu a mentionat insa ca succesul acestor actiuni depinde si... mai mult


Joi, 11 Martie 2010, ora 13:33

Bavaria face lobby pe langa Romania sa adauge trei castele pe lista UNESCO

Bavaria face lobby pe langa Romania sa adauge trei castele pe lista UNESCO

Ministerul Finantelor din landul german Bavaria incearca sa convinga Romania sa propuna, pe langa castelul Peles si Pelisor, si castelele bavareze Neuschwanstein, Linderhof si Herrenchiemsee pe lista monumentelor protejate de UNESCO.

Cum propunerile Bavariei pentru lista monumentelor protejate de Organizatia natiunilor unite pentru educatie, stiinta si cultura (UNESCO) au sanse de a fi incluse abia in 2017, ministrul finantelor din Bavaria, Georg Fahrenschon, incearca "pe canale diplomatice" sa convinga Romania sa includa cele trei castele pe lista proprie de propuneri, alaturi de Peles si Pelisor.

"Ne luptam pentru recunoasterea castelelor regale bavareze ca patrimoniu cultural mondial", a spus Fahrenschon sambata, in deschiderea unui festival de muzica clasica gazduit in castelul Neuschwanstein, pe care ministrul l-a numit un "factor economic important" si "un brand de elita recunoscut la nivel global".

Pe langa castelele Peles si Pelisor, biserica de la Manastirea Sucevita si centrul orasului Sibiu au mai fost propuse pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

In prezent, pe lista monumentelor si ariilor naturale protejate de UNESCO in Romania se numara Delta Dunarii, centrul istoric al orasului Sighisoara, bisericile pictate din Moldova (Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet), satele sasesti din Transilvania (Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri), manastirea Horezu, bisericile de lemn din Transilvania... mai mult


Duminica, 20 Septembrie 2009, ora 18:22

6 comentarii
Centrul Sibiului ar putea intra in patrimoniul UNESCO

Centrul Sibiului ar putea intra in patrimoniul UNESCO

Romania a inscris pe 14 obiective pe listele Comisiei patrimoniului mondial UNESCO.

O reuniune pentru alegerea celor 45 de obiective naturale sau arhitecturale carora le vor fi recunoscute in acest an "valoarea universala exceptionala" a fost initiata miercuri, in Quebec, scrie AFP.

Comisia de experti din cele 21 de state membre ale ONU pentru educatie, stiinta si cultura (UNESCO) va aborda problema delicata a inlaturarii din patrimoniu a vaii Elbei de la Dresda (Germania) in cursul reuniunii care se va incheia pe 10 iulie.

Aproximativ 851 de obiective au fost inscrise pe lista Patrimoniului Mondial pentru a fi luate in discutie ca sa devina parte a patrimoniului mondial, dintre care 660 sunt culturale, 166 naturale si 25 mixte. In acest an, 45 de obiective, din cele 851 propuse, vor fi incluse pe lista Patrimoniului Mondial.

Romania are inscrise pe aceasta lista 14 obiective: Manastirea Neamt, bisericile bizantine si postbizantine de la Curtea de Arges, ansamblul monumental de la Targu-Jiu, ansamblul rupestru de la Basarabi, biserica Trei Ierarhi din Iasi, culele din Oltenia (case fortificate etajate), biserica Densus, centrul istoric din Alba-Iulia, centrul istoric din Sibiu, Manastirea Sucevita (Biserica Invierii), situl paleontologic de la Sanpetru, Masivul Retezat, varful Pietrosu din Muntii Rodnei, codrul secular Slatioara, potrivit site-ului oficial al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Potrivit lui Ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, cele... mai mult


Joi, 03 Iulie 2008, ora 15:19

Alte articole despre: Sibiu, unesco

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)