tablouri grigorescu tonitza

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Topul celor mai scumpe tablouri romanesti

Topul celor mai scumpe tablouri romanesti

Operele de arta ale pictorilor romani sunt din ce in ce mai valoroase, iar unele dintre ele s-au vandut cu preturi de peste un milion de lei, adica peste 200.000 de euro.

Nu mai putin de patru picturi s-au vandut cu peste un milion de lei, la data licitatiei si, datorita cresterii monedei unice europene fata de leu, o a cincea pictura - achizitionata in euro - a depasit recent acelasi prag de un milion de lei.

Potrivit Adevarul, prima pictura romaneasca vanduta cu peste un milion de lei este "Fata cu margele rosii", de Nicolae Grigorescu, tablou expus la muzeul din Sibiu. Opera a fost achizitionata, in prima jumatate a anului 2011, cu pretul de 1.107.000 de lei, in urma unei licitatii organizate la Artmark si la care era cotata la cel mult 1.025.000 de lei.

Ulterior, doua alte picturi ale lui Grigorescu au obtinut, la licitatie, o suma de peste un milion de lei.

Recordul in materie il detine insa un tablou al lui Nicolae Tonitza, vandut cu 1.247.000 de lei, la ultima licitatie din anul 2011.

Ce s-a vandut in 2012

In anul 2012, nicio pictura nu a mai fost vanduta peste acest prag. Insa, in urma cresterii euro fata de leu, pictura "Carciuma la Rucar", a lui Nicolae Grigorescu, care a fost achizitionata anterior cu 230.000 de euro, a depasit in luna septembrie cotarea la un milion de lei, fiind cea de-a cincea pictura in acest top.

In plus, alte doua opere de arta care au fost adjudecate pentru 220.000 de euro se apropie de aceeasi suma in lei.

In... mai mult


Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 10:23

2 comentarii
Tablouri de Tonitza si Grigorescu, la licitatie in Bucuresti

Tablouri de Tonitza si Grigorescu, la licitatie in Bucuresti

Licitatia de Impresionism si Postmodernism, care va avea loc la sfarisitul lui septembrie in Bucuresti, este o ocazie ideala sa "gusti" din arta romaneasca asa cum se cuvine.

Pe lista lucrarilor propuse se numara si tablouri semnate de Tonitza sau Grigorescu, al caror pret de pornire este cuprins intre 50.000-150.000 de euro, dar si cateva zeci de opere cu un pret de pornire situat sub 1.000 de euro, sustin oficialii casei de licitatii.

Licitatia de Impresionism si Postmodernism va avea loc marti, 25 septembrie, la Ateneul Roman, unde colectionarii si iubitorii de arta vor putea sa cumpere una dintre cele 157 de lucrari scoase la licitatie, adauga oficialii.

Citeste mai multe despre Prinde gustul artei la urmatoarea licitatie din Bucuresti pe Business24 mai mult


Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 23:16

"Ciobanasul" lui Grigorescu, la prima licitatie internationala de arta

"Ciobanasul" lui Grigorescu, la prima licitatie internationala de arta

"Ciobanas cu turma de oi", tablou semnat de renumitul pictor Nicolae Grigorescu, participa la prima licitatie internationala de arta, si anume la editia de anul acesta a Licitatiei de Vara Romania - Moldova, organizata de Artmark.

Licitatia va avea loc pe data de 12 iunie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucuresti si, simultan, in Republica Moldova, la Palatul Republicii (Parlamentului) din Chisinau, se arata intr-un comunicat remis, vineri, Ziare.com.

Pregatit de licitatie? Operele lui Petrascu, Pallady si Bancila te asteapta

"La prima licitatie internationala, in sistem duplex Bucuresti - Chisinau, sunt scoase la vanzare lucrari de patrimoniu realizate de artisti consacrati precum Grigorescu, Tonitza, Pallady sau Grigorasenco, Ianchelevici si multi altii.

Opera vedeta a acestei licitatii este pictura 'Ciobanas cu turma de oi', semnata de Nicolae Grigorescu (ulei pe panza, 65 x 43 cm), organizatorii asteptandu-se sa fie vandut cu 150.000 - 250.000 de euro.

Tabloul ilustreaza una dintre imaginile cele mai cunoscute din arta romaneasca, ciobanasul lui Grigorescu, motiv caracteristic pentru satul romanesc traditional, de la inceputul secolului XX. Personaj indragit de artist, ciobanasul apare deseori in picturile maestrului, insotit de caine si de turma de oi, cu bata pe umar sau sprijinindu-se in ea, in mijlocul unui peisaj deluros", potrivit documentului citat.

Capodopera grigoresciana deschide seria celor aproximativ 30 de picturi cu proveniente... mai mult


Vineri, 08 Iunie 2012, ora 19:27

Licitatie de arta cu tablouri romanesti - s-a vandut de peste un milion de euro

Licitatie de arta cu tablouri romanesti - s-a vandut de peste un milion de euro

Lucrarea "Natura moarta cu gutui si narghilea" de Theodor Pallady a fost adjudecata la pretul cel mai ridicat la licitatia de toamna a Artmark, organizata joi seara in Capitala, fiind cumparata pentru suma de 65.000 de euro.

Tabloul lui Pallady a fost urmat in ordinea preturilor de achizitie de picturile "Portretul unui evreu galitian" de Nicolae Grigorescu, la 52.500 de euro, "Vedere in portul Chioggia" de Gheorghe Petrascu, "Peisaj din Costinesti" si "Ochii demiurgului" de Ion Tuculescu, fiecare la 48.000 de euro, "Natura statica cu pere verzi" tot de Petrascu si "Scherzzo" de Nicolae Tonitza, fiecare la 44.000 de euro.

La preturi mari au fost cumparate si alte lucrari semnate de Grigorescu, puse in vanzare la aceasta sesiune Artmark. Astfel, "Targ la Rucar" a fost adjudecata la 28.000 de euro, iar "Grota pescarilor la Granville", la 23.000 de euro. Cele doua picturi provin din colectia dr. Alexandru Obregia, medic psihiatru si profesor universitar, de al carui nume se leaga fondarea primului spital de neuropsihiatrie.

In plus, "Bordei in padurea de pe Paiu" tot de Grigorescu s-a vandut la 38.000 de euro, iar "Natura statica cu mere rosii', care a apartinut sotiei pictorului, Maria Danciu, la 23.000 de euro.

Printre lucrarile adjudecate la preturi ridicate s-au mai numarat "Dupa bal" de Theodor Aman, la 30.000 de euro, "Odalisca" de Theodor Pallady, la 26.000 de euro, "Dimineata la Balcic" de Nicolae Tonitza si "Compozitie cu taranci la rascruci" de Ion... mai mult


Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 07:17

3 comentarii
Tablouri de Grigorescu si Andreescu, expuse la Muzeul de Arta din Constanta

Tablouri de Grigorescu si Andreescu, expuse la Muzeul de Arta din Constanta

Lucrarile de patrimoniu "Trandafiri salbatici" de Nicolae Grigorescu si "Garofita in pahar" de Ioan Andreescu vor fi expuse la Muzeul de Arta din Constanta dupa ce proprietarii lor au decis sa le cedeze in custodia acestei institutii.

Cele doua tablouri vor ajunge marti la Muzeul de Arta din Constanta, unde vor fi expuse timp de un an.

Opera "Garofita in pahar", semnata de Ioan Andreescu, a fost achizitionata la o licitatie care a avut loc la inceputul lunii iulie la suma de 51.000 de euro. Lucrarea a figurat in expozitia inaugurala a Fundatiei Ioan I. Dalles din Bucuresti mai - iunie 1932 si este mentionata in monografia "Andreescu" de Radu Bogdan.

Autenticitatea i-a fost confirmata de istoricul de arta Radu Bogdan. Tabloul a apartinut colectiei Mariei Yarka si ulterior celei detinute de Horea Zaharia.

Lucrarea "Trandafiri salbatici", de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecata la Licitatia de Toamna din 2010 a Artmark pentru suma de 52.500 de euro.

Lucrarea provine din celebra colectie clujeana Dr. Leon Daniello, fondatorul pneumoftiziologiei romanesti. Dr. Leon Daniello a infiintat primul dispensar din Romania si unul dintre primele din Europa (1926), organizand si primul dispensar TBC (1928).

Clinica clujeana de ftiziologie ii poarta numele. Opera este reprodusa in Catalogul Colectiei Daniello, Cluj-Napoca, 2010, si este clasata in categoria "Fond" a Patrimoniului national cultural mobil, din ianuarie 2011.

Potrivit Artmark, din septembrie 2010 trei... mai mult


Luni, 11 Iulie 2011, ora 14:33

Suspecti retinuti in cazul furtului tablourilor de Grigorescu, Tonitza si Luchian

Suspecti retinuti in cazul furtului tablourilor de Grigorescu, Tonitza si Luchian

Doi suspecti in cazul jafului de opere de arta petrecut miercuri, intr-o casa din Piatra Neamt, au fost retinuti pentru audieri, au declarat surse din cadrul anchetatorilor.

Potrivit acestora, suspectii au fost retinuti in urma recoltarii amprentelor de la locul faptei si compararea acestora cu baza de date a Politiei. Cei doi suspecti sunt audiati de procurorii care au preluat cazul.

Potrivit anchetatorilor, casa in care locuieste batrana jefuita de tablourile semnate de Nicolae Grigorescu si Nicolae Tonitza a fost filata cel putin trei saptamani dintr-un imobil parasit situata vizavi de aceasta.

Potrivit unor surse din Politie, cele noua tablouri furate sunt "Car cu boi", "Baiat", "Fata pe piatra" si "Peisaj" semnate de Nicolae Grigorescu, "Flori galbene" de Nicolae Tonitza, "Fructe" de Octav Bancila, "Flori" de Stefan Potop, "Natura moarta" de Corneliu Baba si "Vaci" de Stefan Luchian. mai mult


Miercuri, 18 Mai 2011, ora 20:38

3 comentarii
Grigorescu, un nou record - "Tarancuta odihnindu-se", vandut cu 270.000 de euro

Grigorescu, un nou record - "Tarancuta odihnindu-se", vandut cu 270.000 de euro

Tabloul "Tarancuta odihnindu-se", semnat de Nicolae Grigorescu, a stabilit, miercuri seara, recordul pietei de arta din Romania, fiind adjudecat la 270.000 de euro la licitatia de Art-Nouveau si Romantism a Casei Artmark.

Astfel, tabloul, estimat initial la 150.000 - 250.000 de euro de euro, devine cel mai bine tranzactionat tablou de pe piata de arta din tara, reusind sa depaseasca un alt record detinut tot de o opera semnata de Grigorescu, respectiv "Carciuma la Rucar", care a fost adjudecata la licitatia de primavara Artmark, desfasurata in luna martie, la suma de 230.000 de euro.

O alta opera-vedeta a acestei editii Artmark - "Crini imperiali" de Nicolae Tonitza a fost cumparata la 30.000 de euro. Apartinand ultimei sale perioade de creatie, cea definita printr-un stil decorativ, influentat de arta japoneza, opera atesta virtuozitatea pe care o atinsese Tonitza in utilizarea culorii.

O noutate absoluta a sesiunii a reprezentat-o pictura "Irisi", realizata de Regina Maria a Romaniei, una dintre putinele opere ale sale care a aparut pe piata de arta romaneasca. Lucrarea a fost adjudecata la 5.500 de euro.

La preturi ridicate au fost cumparate si tablourile "Culegatorii de cartofi" de Camil Ressu, la 18.000 de euro si "Doamna cu voal" de Nicolae Tonitza, la 15.500 de euro.

Evenimentul de miercuri seara a cuprins si o licitatie de Postmodernism si Arta Contemporana unde vedeta a fost lucrarea "Printesa", care reprezinta o locomotiva la scara reala. Opera,... mai mult


Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 22:46

1 comentariu
Lucrari de arta de un milion de euro, scoase la licitatie simultan la Bucuresti si Sibiu

Lucrari de arta de un milion de euro, scoase la licitatie simultan la Bucuresti si Sibiu

O suta de lucrari de pictura si grafica - semnate de cunoscuti artisti romani, printre care Grigorescu, Pallady, Tonitza, Petrascu si Bancila, si estimate la peste un milion de euro - vor fi scoase la licitatie, in 16 decembrie, intr-un duplex Bucuresti-Sibiu organizat de casa Artmark.

"Vedetele" evenimentului, potrivit organizatorilor, vor fi tablourile "Pastorita" al lui Nicolae Grigorescu, estimat la 60.000-80.000 de euro, "Noapte la Stefanesti" (foto), semnat Ion Tuculescu, estimat la 100.000 de euro, trei lucrari realizate Theodor Pallady si alte trei ale lui Nicolae Tonitza.

Lucrarile vor fi licitate simultan in sali din hotelurle Marriott Bucuresti si Hilton Sibiu, printr-un sistem electronic performant care le va permite participantilor la licitatie sa urmareasca in timp real ofertele facute in cealalta sala.

Infiintata in 2008, casa de licitatii Artmark evalueaza si pune in circuitul pietei de arta opere autentice, desfasurand in acelasi timp si activitati de galerie de arta. In mai 2010, a fost lansat Indexul Artmark, primul instrument de pe piata de arta din Romania care masoara randamentele anuale ale celor mai tranzactionati artisti romani din ultimii 15 ani. mai mult


Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 14:38

1 comentariu
Tablourile "Nud" de Tonitza si "Ciobanas" de Grigorescu nu si-au gasit cumparatori

Tablourile "Nud" de Tonitza si "Ciobanas" de Grigorescu nu si-au gasit cumparatori

Tablourile "Nud", pictat de Nicolae Tonitza, si "Ciobanas", al lui Nicolae Grigorescu, estimate la 366.000 lei si, respectiv, 143.000 lei, nu au fost vandute la licitatia organizata, duminica, de casa Goldart din Bucuresti.

Cele doua opere de arta urmeaza sa fie incluse in lictiatiile viitoare, organizate Goldart, informeaza NewsIn.

"Pentru cele doua picturi importante ale al lui Tonitza si Grigorescu nu a existat interes astazi (n.r. - duminica), dar cu siguranta vor veni oferte in viitor. Nu cred ca aceste tablouri nu s-au vandut din cauza crizei financiare.

In Romania, piata nu e inca pregatita pentru arta, iar cei care cunosc valoarea lucrarilor au deja in colectie tablouri ale acestor pictori", a explicat Alexandru Ghildus, reprezentant al Goldart.

La licitatia care a totalizat vanzari de 180.000 lei au fost vandute, in schimb, tablouri cu valoare mai mica, printre care Vara la conac" de Nicolae Vermont (30.000 lei), "Flori de mar" al lui Nicolae Enea (9.000 de lei), "Fata cu bluza rosie" pictat de Iosif Iser (8.500 de lei) si "Lampa neagra" de Alma Redlinger (7.250 de lei).

Tot la licitatia de duminica s-au vandut multe bijuterii de aur si argint, pentru a fi oferite ca martisoare. mai mult


Duminica, 01 Martie 2009, ora 22:46

3 comentarii
Alte articole despre: tablouri Grigorescu Tonitza

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Profesoara descoperita de elevi spanzurata in mijlocul clasei
  2. O actrita a pus capat casatoriei dupa ce sotul a vrut sa plateasca pe cineva pentru sex
  3. Orasul zombi din "Walking Dead" a fost scos la vanzare
  4. Lenea dusa la un alt nivel (Galerie foto)
  5. Viena va avea cel mai inalt zgarie-nori ... din lemn - care e marele pericol
  6. Sunt gemene, dar mai diferite nu se poate (Foto)
  7. Primarul din New York a marsaluit prin ninsoare la parada gay
  8. Studiu surprinzator: Diferenta majora intre castorii europeni si cei din America de Nord
  9. Cum a reusit o banala rochie sa creeze isterie pe Internet
  10. Cimitirele din Guatemala, adevarate atractii turistice (Galerie foto)