tari producatoare petrol

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Top 10 cei mai mari producatori de petrol din lume

Top 10 cei mai mari producatori de petrol din lume

Petrolul este una dintre cele mai importante resurse energetice pentru economia unei tari. Totusi, doar cateva natiuni au fost binecuvantate cu "aurul negru", iar ele au beneficiat de o crestere rapida bazata pe aceasta industrie.

Publicatia Buzzle.com a realizat un clasament al celor mai mari tari producatoare de petrol, bazandu-se pe rezultatele obtinute in 2012.

1. Arabia Saudita

Arabia Saudita ocupa prima pozitie in acest clasament, cu o productie zilnica de 11,726 milioane de barili de petrol. De asemenea, tara are a doua cea mai mare rezerva dovedita de "aur negru" din lume, anume 267 miliarde de barili. Arabia Saudita are aproximativ 100 de campuri petroliere si gazeifere, insa 60% din productia totala vine din zona Ghawar.

2. Statele Unite

SUA au o productie zilnica de 11,115 milioane de barili de petrol si rezerve dovedite de 30 miliarde de barili. Desi este a doua tara producatoare de petrol din lume, importa o cantitate foarte mare din aceasta resursa, deoarece este cel mai mare consumator de produse petroliere de pe mapamond. Zonele in care se extrag cantitati importante de petrol sunt California, Alaska si Texas.

3. Rusia

10,397 milioane de barili este productia zilnica de petrol din Rusia, tara ale carei rezerve dovedite din aceasta resursa ajunge la 60 miliarde de barili. Cele mai mari exploatari se fac in vestul Siberiei. In plus, in Rusia se gaseste cea mai mare cantitate de gaze naturale din lume.

4. China

Pana la finalul anilor... mai mult


Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 08:14

1 comentariu
Romania, pe locul 10 in topul producatorilor de petrol din Europa si Eurasia

Romania, pe locul 10 in topul producatorilor de petrol din Europa si Eurasia

Romania ramane pe locul 10 in topul producatorilor de petrol din Europa si Eurasia, potrivit unei statistici realizare de British Petroleum.

Chiar daca productia a scazut cu 2,8 la suta, pana la 86.000 de barili/zilnic, tara noastra a reusit sa-si mentina un loc fruntas, scrie Jurnalul National.

Pe primul loc se afla Rusia, care in 2012 a extras zilnic 10,6 milioane de barili, urmata de Norvegia, cu 1,9 milioane de barili si de Kazahstan, cu 1,7 milioane de barili de petrol.

Potrivit cifrelor publicate de gigantul britanic, productia totala de petrol in Europa si Eurasia s-a ridicat, in 2012, la 17,2 milioane de barili zilnic, ceea ce reprezinta 20,3 la suta din productia mondiala.

Pe de alta parte, consumul de petrol si produse petroliere a scazut, in Romania, in 2012, cu 3,6 la suta fata de anul anterior, situandu-se la 182.000 de barili zilnic, ceea ce reprezinta 0,2 la suta din consumul mondial.

Cel mai mare consum din regiune a fost inregistrat de Rusia, cu 3,17 milioane de barili zilnic, urmata de Germania, Franta si Marea Britanie.

Conform statisticilor BP, rezervele dovedite de petrol ale Romaniei se ridica la 600 milioane barili, jumatate din cele inregistrate la finele lui 1992, de 1,2 miliarde barili. mai mult


Joi, 13 Iunie 2013, ora 07:51

2 comentarii
Bogatie subterana extraordinara pentru Italia - ar putea deveni al treilea producator european

Bogatie subterana extraordinara pentru Italia - ar putea deveni al treilea producator european

Zacaminte importante de petrol, descoperite sub culturile de maslini din Italia, ar putea propulsa economia tarii si ar putea face din Italia al treilea mare producator din Europa.

Geologii au gasit, in sudul Italiei, cel mai mare zacamant continental de petrol de pe continent, anunta Bloomberg.

Bogatia naturala a fost descoperita in regiunea Basilicata, slab populata, unde ar exista mai mult de un miliard de barili de petrol, oferind astfel regiunii o arma puternica pentru a se putea lupta cu recesiunea ce dureaza de doi ani.

Companiile Eni SpA, din Roma, si Total SA, din Franta, planuiesc sa dubleze productia de petrol a Italiei, la aproape 200.000 de barili pe zi, astfel ca tara ar deveni a treia forta din domeniu, dupa Marea Britanie si Norvegia.

De cand campurile au inceput sa produca petrol, in anii '90, dezvoltarea lor a fost incetinita de campaniile de mediu si amanarile birocratice.

Italia cheltuieste 60 de miliarde de euro anual pe importul de petrol, iar creserea productiei ar duce la economisirea a aproximativ cinci miliarde de euro si la crearea a circa 20.000 de locuri de munca, potrivit lui Claudio Descalzi, seful de explorari si productie al Eni.

De altfel, unul dintre scopurile guvernului italian, in ce priveste strategia energiei nationale este reprezentat de cresterea productiei de petrol si gaz.

Italia nu a fost niciodata o tara bogata in petrol, producand putin peste 100.000 de barili pe zi, adica aproximativ 7 la suta din totalul... mai mult


Joi, 30 Mai 2013, ora 21:23

3 comentarii
SUA, cel mai mare producator de petrol din lume?

SUA, cel mai mare producator de petrol din lume?

Statele Unite ale Americii ar putea deveni cel mai mare producator de petrol din lume, in 2020, depasind, astfel, Arabia Saudita.

Productia de petrol din SUA va fi mai mare cu 7% in 2012, fata de anul trecut, ajungand la o cantitate medie de 10,9 milioane barili pe zi, potrivit Daily Finance, care citeaza AP.

Acest avans a suprins chiar si expertii.

"Daca cineva mentiona aceste cifre, in urma cu cinci ani, toata lumea ar fi zis ca e nebun", a afirmat analistul de la IHS CERA, Jim Burkhard.

Acest avans este cauzat de incertitudinile politice si situatia tensionata in tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, precum si de cererea externa mare.

Departamentul de Energie al SUA se asteapta ca productia de petrol si alte hidrocarburi lichide, inclusiv biocombustibili, sa ajunga la 11,4 milioane de barili pe zi, in 2013, la doar un pas in spatele Arabiei Saudite (11,6 milioane barili/zi).

De asemenea, pentru 2020, Citibank a preconizat ca productia de petrol in Statele Unite va fi de 13-15 milioane barili/zi, astfel ca Amerca de Nord va deveni "noul Orient Mijlociu", potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, SUA vor continua sa importe petrol in viitorul apropiat, deoarece populatia consuma, in medie, 18,7 milioane de barili pe zi.

Conform sursei citate, cresterea productiei de petrol nu a dus la scaderea pretului la pompa. Dimpotriva, carburantii vor fi scumpi in urmatorii ani, deoarece a crescut cererea de petrol pe pietele externe, mai ales in... mai mult


Marti, 30 Octombrie 2012, ora 07:54

1 comentariu
Arabia Saudita a redevenit cel mai mare producator de petrol din lume, depasind Rusia

Arabia Saudita a redevenit cel mai mare producator de petrol din lume, depasind Rusia

Arabia Saudita a redevenit cel mai mare producator mondial de petrol, dupa 6 ani in care aceasta pozitie a fost detinuta de Rusia.

Regatul saudit a produs 9,923 milioane de barili pe zi in februarie, in timp ce Rusia a scazut la 9,920 milioane de barili pe zi, informeaza The Wall Street Journal.

Noul lider al clasamentului mondial a exportat 7,704 milioane de barili de petrol.

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), al carei lider informal e Arabia Saudita, a marit cu 2,2 milioane de barili pe zi productia de petrol, pentru a calma pietele ingrijorate de momentul in care va intra in vigoare embargoul asupra petrolului din Iran, tara supusa sanctiunilor internationale.

Cresterea productiei de petrol inseamna ca pretul mondial al petrolului, aflat in continua crestere in ultima perioada, e tinut sub control, pentru a nu afecta foarte grav economia mondiala. Arabia Saudita e interesata ca sanctiunile impotriva Iranului sa functioneze, intrucat considera aceasta tara drept rival si se teme de inarmarea sa. mai mult


Duminica, 20 Mai 2012, ora 23:22

4 comentarii
A fost adoptata carta Forumului Tarilor Exportatoare de Gaze Naturale

A fost adoptata carta Forumului Tarilor Exportatoare de Gaze Naturale

Statele exportatoare de gaze naturale au adoptat carta noului Forum al Tarilor Exportatoare de Gaze Naturale, care va avea sediul social la Qatar, a anuntat marti ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko.

"O noua organizatie s-a nascut azi. Carta a fost adoptata, iar sediul social va fi in Qatar", a declarat Smatko, la iesirea de la o reuniune de la Moscova a ministrilor energiei din principalele tari exportatoare de gaze naturale.

Forumul Tarilor Exportatoare de Gaze Naturale a fost pana in prezent o organizatie informala care ii reunea pe unii dintre marii detinatori de rezerve de gaze naturale din lume. Forumul nu este, insa, comparabil cu Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC),care este un adevarat cartel, cu statut si ale carui decizii trebuie respectate de fiecare stat membru in parte.

Premierul rus Vladimir Putin avertiza, marti, statele importatoare de gaze naturale ca pretul hidrocarburilor ar putea creste, cu ocazia forumului de la Moscova al principalilor producatori mondiali, care dadeau semnale ca ar putea crea un "OPEC" al gazelor, potrivit AFP.

"Epoca resurselor energetice ieftine, a gazelor naturale ieftine, se apropie de sfarsit, in pofida problemelor financiare pe care le cunoastem", a spus Putin. mai mult


Marti, 23 Decembrie 2008, ora 20:56

2 comentarii
Petrolul a ajuns sub 40 dolari/baril, chiar daca OPEC a redus productia

Petrolul a ajuns sub 40 dolari/baril, chiar daca OPEC a redus productia

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se asteapta la un soc financiar, dupa ce barilul a scazut sub pragul de 40 de dolari, cu toate ca organizatia a luat decizia de a reduce drastic productia in scopul redresarii cotatiilor.

In aceste conditii, guvernele sunt obligate sa ignore deciziile cartelului, din cauza preturilor care pot fi compensate partial prin majorari ale productiei, informeaza AFP.

Pretul petrolului situat sub pragul de 50 de dolari pe baril reprezinta o adevarata problema pentru toate statele producatoare de titei. In mod special Venezuela si Iran, din cauza dependentei acestora de preturile ridicate la petrol care le asigura finantarea unor importante proiecte.

"Toate tarile, in afara de Arabia Saudita, vor avea dificultati in a se conforma deciziei de reducere a productiei. Aceste state, daca vor dori sa supravietuiasca, vor trebui sa produca si la 40 de dolari pe baril", a declarat Tetsu Emori, director al companiei japoneze Astmax.

Si Rusia este intr-o situatie asemanatoare. Aceasta isi vede ambitiile strategice si cursul valutar, strivite de cotatiile titeiului.

Petrolul a inregistrat ieri pe bursele din Asia cotatii de aproximativ 40 de dolari pe baril, ajungand astfel la cel mai mic nivel al ultimilor patru ani, in ciuda deciziei OPEC de a reduce productia cu 2,2 milioane de barili/zi. mai mult


Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 11:41

2 comentarii
Ieftinirea petrolului va afecta tarile producatoare

Ieftinirea petrolului va afecta tarile producatoare

O continuare a scaderii pretului petrolului ii va afecta pe producatori, a declarat ministrul iranian al petrolului, Gholamhossein Nozari.

Declaratia lui vine cu trei zile inainte de reuniunea ministeriala a Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol, informeaza Reuters.

Potrivit lui Gholamhossein Nozari, Iranul, al patrulea exportator mondial de petrol, vrea un pret "echitabil" la petrol. La inceputul acestei saptamani, ministrul iranian declara ca nivelul de 100 dolari/baril ar fi pretul minim acceptabil.

Petrolul s-a ieftinit semnificativ, de la nivelul record de 147 dolari/baril atins in iulie pana sub 107 dolari/baril in tranzactiile de vineri.

"Daca tendinta de reducere a preturilor continua ca acum, producatorii vor fi afectati", a spus Nozari agentiei Shana, indicand ca nu a avut loc o reducere a costurilor de productie.

Inainte de reuniunea OPEC din 9 septembrie, de la Viena, oficialii iranieni din sectorul petrolului au sustinut ca membrii organizatiei trebuie sa reduca productia pentru a elimina supraoferta din piata.

Mohammad Ali Khatibi, guvernatorul iranian al OPEC, a declarat in aceasta saptamana, pentru Reuters, ca OPEC ar putea fi nevoita sa reduca oferta de petrol cu 1,5 milioane de barili/zi, sau aproape 5%, pentru a echilibra piata mondiala pana la inceputul anului viitor.

OPEC nu are, in mod oficial, cote de productie, insa termenul este folosit uneori pentru a descrie tintele de productie ale fiecarei tari membre.

Unele state,... mai mult


Sambata, 06 Septembrie 2008, ora 14:31

5 comentarii
Alte articole despre: petrol, ieftinire, tara, producatoare, afectat
Summit-ul petrolului va avea loc in septembrie, la Londra

Summit-ul petrolului va avea loc in septembrie, la Londra

Premierul britanic, Gordon Brown, a anuntat in cadrul summit-ului G8 ca un nou summit al tarilor producatoare si al celor consumatoare de petrol ar putea avea loc in decembrie, la Londra.

Reuniunea vine dupa summit-ul de la Jeddah, la jumatatea lunii iunie, si va lua in discutie recomandarile Grupului celor 8 asupra securitatii energetice si a schimbarilor climatice, informeaza Reuters.

Liderii celor opt state puternic industrializate au afirmat, in declaratia finala a summit-ului G8, ca dialogul dintre producatorii si consumatorii de petrol trebuie intensificat pentru asigurarea securitatii energetice la nivel global. mai mult


Marti, 08 Iulie 2008, ora 15:32

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  2. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  3. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  4. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  5. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  6. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  7. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  8. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  9. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  10. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala