tari uniunea europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Lovitura pentru Rusia si Putin: Tarile din Uniunea Europeana ar putea boicota Cupa Mondiala

Lovitura pentru Rusia si Putin: Tarile din Uniunea Europeana ar putea boicota Cupa Mondiala

Rusia si presedintele ei, Vladimir Putin, ar putea primi o importanta lovitura de imagine, tarile din Uniunea Europeana analizand posibilitatea de a boicota Cupa Mondiala din 2018.

Potrivit editiei britanice a ESPN, boicotul Cupei Mondiale ce va fi gazduita de Rusia reprezinta o parte din noul pachet de sanctiuni pregatit de UE, ca urmare a conflictului din Ucraina.

Sursa citata mentioneaza ca o alta sanctiune cu ramificatii sportive ar putea fi interzicerea sportivilor rusi la competitiile continentale.

FIFA a acordat Rusiei dreptul de a gazdui Mondialul de peste patru ani si, desi au existat presiuni uriase, forul mondial a refuzat sa ia in discutie pana acum posibilitatea de a atribui turneul final unei alte tari.

Cupa Mondiala din 2018 va fi gazduita de 12 stadioane din 11 orase, Rusia urmand a investi aproximativ 15 miliarde de euro in organizare.

M.D. mai mult


Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 19:23

9 comentarii
Uniunea Europeana vrea pret unic la gazul rusesc pentru toate statele membre

Uniunea Europeana vrea pret unic la gazul rusesc pentru toate statele membre

Uniunea Europeana vrea un pret unic pentru gazul rusesc pentru toate statele membre, a declarat vineri, la Varsovia, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, relateaza Reuters.

Afirmatia a fost facuta dupa o intalnire cu premierul polonez Donald Tusk, care promoveaza ideea unei comunitati enegetice europene si a unor achizitii comune de gaz rusesc, inaintea unor discutii cu Rusia si Ucraina privind securitatea livrarilor de gaze rusesti spre Europa.

"Vrem un pret uniform la gaze in piata comuna europeana", a spus Oettinger, intr-o conferinta de presa comuna cu Tusk. "Jocul 'divide et impera' - sau un joc de acest tip - propus de Moscova nu poate fi si nu va fi acceptat de statele membre ale UE", a afirmat el.

In prezent, statele membre ale UE cumpara gaz rusesc pe baza unor contracte bilaterale cu Moscova si platesc preturi diferite. Achizitiile in comun ar imbunatati puterea de negociere a UE si ar reduce preturile.

"Exista diferente foarte mari in privinta preturilor la gaze. Cu cat este mai mare cota gazului rusesc in achizitii si cu cat este mai mare monopolul Rusiei in alimentari, cu atat sunt mai mari preturile", a declarat Oettinger.

UE a facut progrese in a-si imbunatati securitatea energetica de la crizele gazului din 2006 si 2009, cand disputele privind facturile neachitate intre Kiev si Moscova au dus la intreruperi ale exporturilor de gaze spre vestul Europei. Insa, pana acum, dependenta UE de petrolul si gazul importate, in special... mai mult


Vineri, 02 Mai 2014, ora 14:33

8 comentarii
Spion rus prins in Lituania: Ce vrea Kremlinul sa afle despre Uniunea Europeana

Spion rus prins in Lituania: Ce vrea Kremlinul sa afle despre Uniunea Europeana

Lituania a anuntat luni ca a identificat un spion care lucra la ambasada Rusiei din Vilnius si incerca sa colecteze, contra unor sume de bani, informatii despre relatiile dintre Uniunea Europeana (UE) si fostele tari sovietice.

Conform Serviciului lituanian de contraspionaj, diplomatul rus Valeri Katula a lucrat pentru GRU, serviciul de informatii al armatei ruse.

"Katula a incercat sa recruteze un functionar lituanian cu scopul de a obtine informatii secrete si sensibile despre mandatul Lituaniei la presedintia Uniunii Europene", asigurat in al doilea semestru al anului 2013, anunta un comunicat al contraspionajului lituanian publicat luni.

"A existat o promisiune de bani in schimbul unor informatii", potrivit comunicatului.

Lituania a luat "masuri" impotriva lui Katula pentru "a-l impiedica sa mai efectueze activitati de spionaj", adauga Serviciul lituanian de contraspionaj, fara sa precizeze natura acestora.

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a refuzat sa comenteze acest caz.

Lituania, o fosta republica sovietica, a avut un rol important in definitivarea Acordului de Asociere intre UE si Ucraina, respins de Kiev in noiembrie. mai mult


Marti, 18 Martie 2014, ora 08:30

4 comentarii
Olli Rehn: UE va dovedi flexibilitate in aplicarea regulilor de disciplina bugetara

Olli Rehn: UE va dovedi flexibilitate in aplicarea regulilor de disciplina bugetara

Uniunea Europeana va da dovada de flexibilitate in aplicarea regulilor referitoare la disciplina bugetara in contextul in care statele membre au dificultati sa sustina cresterea economica in paralel cu reducerea datoriilor, crede comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

"Pactul bugetar permite o marja considerabila de analiza economica si juridica", a declarat Rehn, sambata, la un eveniment organizat de Institutul pentru Studii Europene din Bruxelles, citat de agentia de stiri Bloomberg

In opinia comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare, pactul permite diferentieri intre statele membre in functie de spatiul fiscal si conditiile macroeconomice.

Olli Rehn crede ca majorarea capitalului Bancii Europene de Investitii (BEI), impreuna cu alte propuneri de stimulare a investitiilor ar putea fi combinate intr-un pact pentru investitii care sa includa si emisiuni de obligatiuni pentru finantarea proiectelor de infrastructura si sustinerea tehnologiilor ecologice.

Cu economii europene, pornind din Spania si pana in Olanda, care aluneca in recesiune, alegerile din Franta si Grecia ar putea scoate in evidenta temerile potrivit carora masurile de austeritate menite sa calmeze criza datoriilor ar putea da gres.

In Franta, socialistul Francois Hollande, favorit in alegerile prezidentiale, a cerut sa se acorde o atentie mai mare masurilor de sustinere a cresterii economice, in timp ce in Grecia, sondajele arata ca multi alegatori prefera... mai mult


Duminica, 06 Mai 2012, ora 21:04

Basescu: Romania sustine aderarea la UE si NATO a tarilor din SEECP

Basescu: Romania sustine aderarea la UE si NATO a tarilor din SEECP

Presedintele Traian Basescu a reafirmat, la summit-ul SEECP sprijinul politic al Romaniei pentru accelerarea procesului de integrare in UE si NATO a statelor din Europa de sud-est, precum si disponibilitatea tarii noastre de a impartasi din experienta acumulata in propriul proces de aderare.

Seful statului a facut, la Istanbul, in discursul sustinut cu ocazia reuniunii la nivel inalt a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est, o trecere in revista a progreselor inregistrate de statele membre SEECP in procesul de integrare europeana si euroatlantica.

Totodata, Basescu a tinut sa reitereze faptul ca Romania este un suporter ferm al includerii in Uniune a tuturor statelor SEECP, in baza meritelor proprii.

"Pornind de la propria noastra experienta dobandita in procesul de aderare, pe care suntem pregatiti sa o impartasim tuturor celor interesati, incurajam tarile aspirante sa depuna eforturi sustinute pentru indeplinirea completa a criteriilor de aderare. Solidaritatea este valoarea de baza a SEECP, iar Romania intelege sa fie solidara cu toate statele participante, in eforturile lor de integrare europeana.

Gazda noastra de astazi, Turcia, stie ca poate conta pe sprijinul Romaniei, iar rezultatele pe care le-a obtinut in gestionarea presedintiei SEECP sunt argumente pe care le vom folosi in promovarea obiectivului nostru comun", a spus presedintele Romaniei.

In acelasi timp, a precizat Basescu, Romania sustine eforturile administratiei democratice de la... mai mult


Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 21:59

4 comentarii
Comisia Europeana: Discriminarea rromilor in UE este inacceptabila

Comisia Europeana: Discriminarea rromilor in UE este inacceptabila

Comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, a afirmat, vineri, la Praga, ca discriminarea rromilor in Europa este inacceptabila.

"Situatia actuala este inacceptabila, trebuie sa ne unim fortele pentru a o schimba", a declarat el intr-o conferinta de presa organizata dupa o reuniune la nivel de experti consacrata integrarii acestei minoritati.

Spidla a precizat ca CE va debloca cinci milioane de euro in plus in 2009, pentru diferite proiecte pilot.

O jumatate dintre rromi se declara victime ale discriminarii in ceea ce priveste locurile de munca, locuintele si educatia, iar un sfert dintre ei spun ca au fost victime ale unei agresiuni, amenintari sau hartuiri in ultimele 12 luni, arata un sondaj european dat publicitatii recent.

Spidla s-a declarat "foarte ingrijorat sa vada ca dezbaterea publica din diferite tari membre este influentata in permanenta de retorica populista antiromi, care poate reprezenta, in cazuri extreme, incitare la ura rasiala".

"In aceasta perioada de tensiuni care se intensifica si de agresiuni impotriva rromilor, un parteneriat puternic si o cooperare eficienta intre diferiti actori este o necesitate urgenta", a adaugat el.

Politia ungara a calificat vineri uciderea unui rrom in varsta de 50 de ani, in 22 aprilie, drept crima rasiala si nu a exclus posibilitatea implicarii unor politisti.

In Slovacia, noua politisti au fost suspendati la inceputul lunii aprilie, dupa ce au fost acuzati ca au maltratat rromi... mai mult


Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 23:14

6 comentarii
Ucraina reintroduce vize pentru tarile din Uniunea Europeana

Ucraina reintroduce vize pentru tarile din Uniunea Europeana

Ucraina va reintroduce in curand vizele pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene (ceea ce i-ar putea afecta si pe romani).

Informatia a fost confirmata de adjunctul sefului Administratiei prezidentiale de la Kiev, in conditiile in care in 2005 Ucraina suspendase regimul de vize pentru cetatenii europeni.

Cetatenii statelor membre ale UE si ai Elvetiei au primit dreptul de a intra fara vize pe teritoriul Ucrainei incepand cu 31 martie 2005, dupa semnarea unui decret in acest sens de presedintele Viktor Iuscenko.

La randul sau, UE a simplificat in 2007 regimul de vize pentru Ucraina, dar autoritatile de la Kiev se plang ca situatia s-a inrautatit dupa extinderea spatiului Schengen, care presupune reguli si mai stricte pentru eliberarea vizelor. mai mult


Luni, 06 Aprilie 2009, ora 16:48

3 comentarii
Tarile din UE ar fi cazut de acord sa reglementeze agentiile de rating

Tarile din UE ar fi cazut de acord sa reglementeze agentiile de rating

Statele europene au ajuns miercuri la un acord privind introducerea, pentru prima data, a unui control al agentiilor de evaluare financiara, ce ar putea duce, in caz de abateri grave, la interdictia de functionare sau la penalitati financiare, potrivit unor surse diplomatice.

"S-a ajuns la un acord preliminar" al ambasadorilor celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene (UE) care s-au reunit in cursul zilei, a declarat, pentru AFP, una dintre surse. Textul urmeaza sa fie supus spre aprobare Parlamentului European.

"Principala noutate este ca agentiile de rating vor trebui controlate in UE, ceea ce nu este cazul in prezent. Astfel, trecem de la o situatie de nereglementare la una de reglementare", a subliniat un alt diplomat.

Agentiile de evaluare financiara influenteaza semnificativ pietele financiare, pentru ca principala lor activitate consta in evaluarea capacitatii de rambursare a datoriilor de catre firme sau state si, prin urmare, de a se imprumuta. Din calificativele acordate de agentiile de rating depind dobanzile pe care le vor plati companiile sau statele.

Agentiile de rating sunt in colimatorul autoritatilor de la declansarea crizei creditelor in Statele Unite, in vara anului 2007. Agentiilor de evaluare financiara li se reproseaza ca nu si-au indeplinit corect misiunea de observatori ai pietelor, subestimand riscurile asociate plasamentelor opace si dubioase pe care si le tranzactionau bancile, pentru ca ulterior sa intarzie sa isi dea seama de... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2009, ora 23:02

Reuniune convocata de CE pe tema industriei auto

Reuniune convocata de CE pe tema industriei auto

Comisia Europeana a convocat vineri, la Bruxelles, toate statele membre ale UE, in cadrul unei reuniuni ministeriale a carei tema va fi "deteriorarea situatiei din industria auto".

Intalnirea a fost convocata in cursul zilei de joi, arata un comunicat, citat de AFP. mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 14:30

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Exorcizare in masa intr-o tabara religioasa: Un preot a vrut sa scoata Diavolul din copii
  2. Politistii britanici au ramas uimiti: ce-au descoperit intr-o Toyota
  3. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  4. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  5. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  6. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  7. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  8. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  9. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  10. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"