tari uniunea europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Poate esua complet Uniunea Europeana?

Poate esua complet Uniunea Europeana?

Liderii europeni se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta doua crize separate - a Greciei si a Marii Britanii. Problema reala este insa cu totul alta.

"Grexit"-ul (iesirea Greciei) ar fi oribil pentru UE, iar "Brexit"-ul, adica iesirea Marii Britanii, ar fi si mai rau, se arata intr-un articol publicat de BBC.

Autorul articolului afirma ca si mai grava este criza existentiala a Uniunii Europene, pentru ca aceste provocari pot conduce la o fractura sau fragmentare a UE. Dezbateri despre viitorul UE au existat si in perioada 2005-2009, dar pe atunci aceasta idee nu parea credibila. Astazi este.

"Europa va fi configurata de crize si va ajunge suma solutiilor adoptate pentru aceste crize", spunea Jean Monnet, fondatorul Uniunii Europene. De modul in care sunt solutionate criza Greciei si cea a Marii Britanii depinde viitorul UE.

E posibil ca la capatul drumului sa asistam la destramarea acestui proiect. Unii se vor bucura, altii vor fi tristi, cert este ca vor exista consecinte pentru intregul continent.

Ce s-ar intampla daca ar disparea Grecia asa cum o stim?

Trei sunt natiunile care ridica probleme - Grecia, Marea Britanie si Ucraina, se mai arata in articolul citat.

In ceea ce priveste Grecia, tensiunile intre implacabilul guvern elen si fermitatea de care dau dovada FMI si CE par sa fi ajuns la apogeu. Iesirea Greciei din zona euro poate duce la parasirea definitiva a Uniunii Europene, conform bancii centrale elene.

Exasperata de greci, sefa FMI... mai mult


Duminica, 21 Iunie 2015, ora 12:12

19 comentarii
Uniunea Europeana contracareaza propaganda Rusiei, care vrea sa-i strapunga flancul estic

Uniunea Europeana contracareaza propaganda Rusiei, care vrea sa-i strapunga flancul estic

Federatia Rusa este interesata nu doar de statele baltice, ci si de alte tari din regiune, pe care le-a amenintat deja, in timp ce Uniunea Europeana se pregateste sa contracareze propaganda Moscovei, afirma vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, fost premier al Letoniei.

Intr-un interviu acordat Romania Libera, acesta a fost intrebat daca Rusia ar putea destabiliza flancul estic al Uniunii Europene in perioada urmatoare.

"Cu siguranta ca au un interes in statele baltice, dar si in alte state din regiune, pe care Rusia le-a amenintat. Ucraina nu este prima tara care sufera de pe urma agresiunii Rusiei, inaintea ei a fost Georgia. Atentia noastra ar trebui sa se concentreze acum asupra capacitatilor noastre de aparare, incluzand o prezenta mai substantiala a NATO in zona in statele baltice, dar si instrumente prin care sa se poata raspunde la propaganda ruseasca, tot mai intensa, nu doar in statele baltice, dar si in multe altele", a declarat Dombrovskis.

Invitatii Ziare.com Constantin Degeratu: Razboiul romano-roman, rezultat al eforturilor Rusiei

Este Romania in razboi "hibrid"? Ungaria, destabilizatorul NATO? Interviu cu Dan Dungaciu

Vicepresedintele CE afirma ca cel mai bun instrument in acest scop este acela de a "furniza informatii clare si reale catre cei care urmaresc programele din tarile noastre, careia i se adreseaza si propaganda ruseasca".

"Exista si discutii despre felul in care Uniunea Europeana ar putea sa furnizeze surse... mai mult


Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 10:57

3 comentarii
Lovitura pentru Rusia si Putin: Tarile din Uniunea Europeana ar putea boicota Cupa Mondiala

Lovitura pentru Rusia si Putin: Tarile din Uniunea Europeana ar putea boicota Cupa Mondiala

Rusia si presedintele ei, Vladimir Putin, ar putea primi o importanta lovitura de imagine, tarile din Uniunea Europeana analizand posibilitatea de a boicota Cupa Mondiala din 2018.

Potrivit editiei britanice a ESPN, boicotul Cupei Mondiale ce va fi gazduita de Rusia reprezinta o parte din noul pachet de sanctiuni pregatit de UE, ca urmare a conflictului din Ucraina.

Sursa citata mentioneaza ca o alta sanctiune cu ramificatii sportive ar putea fi interzicerea sportivilor rusi la competitiile continentale.

FIFA a acordat Rusiei dreptul de a gazdui Mondialul de peste patru ani si, desi au existat presiuni uriase, forul mondial a refuzat sa ia in discutie pana acum posibilitatea de a atribui turneul final unei alte tari.

Cupa Mondiala din 2018 va fi gazduita de 12 stadioane din 11 orase, Rusia urmand a investi aproximativ 15 miliarde de euro in organizare.

M.D. mai mult


Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 19:23

9 comentarii
Olli Rehn: UE va dovedi flexibilitate in aplicarea regulilor de disciplina bugetara

Olli Rehn: UE va dovedi flexibilitate in aplicarea regulilor de disciplina bugetara

Uniunea Europeana va da dovada de flexibilitate in aplicarea regulilor referitoare la disciplina bugetara in contextul in care statele membre au dificultati sa sustina cresterea economica in paralel cu reducerea datoriilor, crede comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

"Pactul bugetar permite o marja considerabila de analiza economica si juridica", a declarat Rehn, sambata, la un eveniment organizat de Institutul pentru Studii Europene din Bruxelles, citat de agentia de stiri Bloomberg

In opinia comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare, pactul permite diferentieri intre statele membre in functie de spatiul fiscal si conditiile macroeconomice.

Olli Rehn crede ca majorarea capitalului Bancii Europene de Investitii (BEI), impreuna cu alte propuneri de stimulare a investitiilor ar putea fi combinate intr-un pact pentru investitii care sa includa si emisiuni de obligatiuni pentru finantarea proiectelor de infrastructura si sustinerea tehnologiilor ecologice.

Cu economii europene, pornind din Spania si pana in Olanda, care aluneca in recesiune, alegerile din Franta si Grecia ar putea scoate in evidenta temerile potrivit carora masurile de austeritate menite sa calmeze criza datoriilor ar putea da gres.

In Franta, socialistul Francois Hollande, favorit in alegerile prezidentiale, a cerut sa se acorde o atentie mai mare masurilor de sustinere a cresterii economice, in timp ce in Grecia, sondajele arata ca multi alegatori prefera... mai mult


Duminica, 06 Mai 2012, ora 21:04

Basescu: Romania sustine aderarea la UE si NATO a tarilor din SEECP

Basescu: Romania sustine aderarea la UE si NATO a tarilor din SEECP

Presedintele Traian Basescu a reafirmat, la summit-ul SEECP sprijinul politic al Romaniei pentru accelerarea procesului de integrare in UE si NATO a statelor din Europa de sud-est, precum si disponibilitatea tarii noastre de a impartasi din experienta acumulata in propriul proces de aderare.

Seful statului a facut, la Istanbul, in discursul sustinut cu ocazia reuniunii la nivel inalt a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est, o trecere in revista a progreselor inregistrate de statele membre SEECP in procesul de integrare europeana si euroatlantica.

Totodata, Basescu a tinut sa reitereze faptul ca Romania este un suporter ferm al includerii in Uniune a tuturor statelor SEECP, in baza meritelor proprii.

"Pornind de la propria noastra experienta dobandita in procesul de aderare, pe care suntem pregatiti sa o impartasim tuturor celor interesati, incurajam tarile aspirante sa depuna eforturi sustinute pentru indeplinirea completa a criteriilor de aderare. Solidaritatea este valoarea de baza a SEECP, iar Romania intelege sa fie solidara cu toate statele participante, in eforturile lor de integrare europeana.

Gazda noastra de astazi, Turcia, stie ca poate conta pe sprijinul Romaniei, iar rezultatele pe care le-a obtinut in gestionarea presedintiei SEECP sunt argumente pe care le vom folosi in promovarea obiectivului nostru comun", a spus presedintele Romaniei.

In acelasi timp, a precizat Basescu, Romania sustine eforturile administratiei democratice de la... mai mult


Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 21:59

4 comentarii
Comisia Europeana: Discriminarea rromilor in UE este inacceptabila

Comisia Europeana: Discriminarea rromilor in UE este inacceptabila

Comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, a afirmat, vineri, la Praga, ca discriminarea rromilor in Europa este inacceptabila.

"Situatia actuala este inacceptabila, trebuie sa ne unim fortele pentru a o schimba", a declarat el intr-o conferinta de presa organizata dupa o reuniune la nivel de experti consacrata integrarii acestei minoritati.

Spidla a precizat ca CE va debloca cinci milioane de euro in plus in 2009, pentru diferite proiecte pilot.

O jumatate dintre rromi se declara victime ale discriminarii in ceea ce priveste locurile de munca, locuintele si educatia, iar un sfert dintre ei spun ca au fost victime ale unei agresiuni, amenintari sau hartuiri in ultimele 12 luni, arata un sondaj european dat publicitatii recent.

Spidla s-a declarat "foarte ingrijorat sa vada ca dezbaterea publica din diferite tari membre este influentata in permanenta de retorica populista antiromi, care poate reprezenta, in cazuri extreme, incitare la ura rasiala".

"In aceasta perioada de tensiuni care se intensifica si de agresiuni impotriva rromilor, un parteneriat puternic si o cooperare eficienta intre diferiti actori este o necesitate urgenta", a adaugat el.

Politia ungara a calificat vineri uciderea unui rrom in varsta de 50 de ani, in 22 aprilie, drept crima rasiala si nu a exclus posibilitatea implicarii unor politisti.

In Slovacia, noua politisti au fost suspendati la inceputul lunii aprilie, dupa ce au fost acuzati ca au maltratat rromi... mai mult


Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 23:14

6 comentarii
Ucraina reintroduce vize pentru tarile din Uniunea Europeana

Ucraina reintroduce vize pentru tarile din Uniunea Europeana

Ucraina va reintroduce in curand vizele pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene (ceea ce i-ar putea afecta si pe romani).

Informatia a fost confirmata de adjunctul sefului Administratiei prezidentiale de la Kiev, in conditiile in care in 2005 Ucraina suspendase regimul de vize pentru cetatenii europeni.

Cetatenii statelor membre ale UE si ai Elvetiei au primit dreptul de a intra fara vize pe teritoriul Ucrainei incepand cu 31 martie 2005, dupa semnarea unui decret in acest sens de presedintele Viktor Iuscenko.

La randul sau, UE a simplificat in 2007 regimul de vize pentru Ucraina, dar autoritatile de la Kiev se plang ca situatia s-a inrautatit dupa extinderea spatiului Schengen, care presupune reguli si mai stricte pentru eliberarea vizelor. mai mult


Luni, 06 Aprilie 2009, ora 16:48

3 comentarii
Tarile din UE ar fi cazut de acord sa reglementeze agentiile de rating

Tarile din UE ar fi cazut de acord sa reglementeze agentiile de rating

Statele europene au ajuns miercuri la un acord privind introducerea, pentru prima data, a unui control al agentiilor de evaluare financiara, ce ar putea duce, in caz de abateri grave, la interdictia de functionare sau la penalitati financiare, potrivit unor surse diplomatice.

"S-a ajuns la un acord preliminar" al ambasadorilor celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene (UE) care s-au reunit in cursul zilei, a declarat, pentru AFP, una dintre surse. Textul urmeaza sa fie supus spre aprobare Parlamentului European.

"Principala noutate este ca agentiile de rating vor trebui controlate in UE, ceea ce nu este cazul in prezent. Astfel, trecem de la o situatie de nereglementare la una de reglementare", a subliniat un alt diplomat.

Agentiile de evaluare financiara influenteaza semnificativ pietele financiare, pentru ca principala lor activitate consta in evaluarea capacitatii de rambursare a datoriilor de catre firme sau state si, prin urmare, de a se imprumuta. Din calificativele acordate de agentiile de rating depind dobanzile pe care le vor plati companiile sau statele.

Agentiile de rating sunt in colimatorul autoritatilor de la declansarea crizei creditelor in Statele Unite, in vara anului 2007. Agentiilor de evaluare financiara li se reproseaza ca nu si-au indeplinit corect misiunea de observatori ai pietelor, subestimand riscurile asociate plasamentelor opace si dubioase pe care si le tranzactionau bancile, pentru ca ulterior sa intarzie sa isi dea seama de... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2009, ora 23:02

Reuniune convocata de CE pe tema industriei auto

Reuniune convocata de CE pe tema industriei auto

Comisia Europeana a convocat vineri, la Bruxelles, toate statele membre ale UE, in cadrul unei reuniuni ministeriale a carei tema va fi "deteriorarea situatiei din industria auto".

Intalnirea a fost convocata in cursul zilei de joi, arata un comunicat, citat de AFP. mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 14:30

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae