taxa auto 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noua taxa auto: Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu

Noua taxa auto: Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu

Introducerea timbrului de mediu, care va inlocui actuala taxa auto si va fi perceput la inmatricularea masinilor, a primit, miercuri, aviz favorabil de Guvern.

Potrivit Realitatea Tv, Executivul a aprobat proiectul de hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.9/2013, privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care intra in vigoare incepand de vineri.

Taxa auto 2013: Cum putem evita plata timbrului de mediu - Tv Ziare.com

Noul bir va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, fata de vechea varianta, in care acestea aveau o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.

Timbrul de mediu va fi aplicat pentru autoturismele de tip M1 (locuri 8+1), M2 si M3, iar pentru camioane va fi aplicata, in continuare, taxa de prima inmatriculare.

De asemenea, noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4. In schimb, cei care vor achizitiona masini Euro 1, Euro 2 si non-euro, care sunt mai poluante, vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum.

Motivul comunicat de Ministerul Mediului, Rovana Plumb, este acela ca sunt vechi si ca au o durata de viata mai mica, deci vor polua o perioada mai scurta de timp decat cele Euro 3 si 4.

Taxa va fi calculata diferit si in functie de motorizare, astfel pentru masinile cu motoare pe benzina va fi mai mica decat cele diesel.

Ca noutate, statul acorda un ecotichet pentru achizitia... mai mult


Miercuri, 13 Martie 2013, ora 17:57

1 comentariu
Noua taxa auto este gata de aplicare. Mai poate fi dat statul in judecata?

Noua taxa auto este gata de aplicare. Mai poate fi dat statul in judecata?

Noul timbru de mediu va fi aplicat incepand cu data de 15 martie, a anuntat marti ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Desi autoritatile au lucrat mai bine de trei luni pentru aceasta noua varianta de taxa auto, avocatii sunt de parere ca statul va fi "bombardat" in continuare cu procese, iar soferii au toate sansele sa castige.

Instantele de judecata au dat castig de cauza soferilor in 300.000 de procese privind recuperarea taxei auto aplicata in 2012. Precizarea apartine chiar ministrului Rovana Plumb. Ea a subliniat ca in luna ianuarie, Administratia Fondului pentru Mediu a incasat 14 milioane de lei, dar a trebuit sa plateasca restituri de taxe in valoare de peste 19 milioane de lei, in baza deciziilor irevocabile obtinute de soferi.

Citeste mai multe despre Noua taxa auto este gata de aplicare. Mai poate fi dat statul in judecata? pe Business24.ro. mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 15:48

1 comentariu
Taxa auto: Ne putem astepta la noi surprize din partea Guvernului?

Taxa auto: Ne putem astepta la noi surprize din partea Guvernului?

Guvernul va lua marti o hotarare cu privire la timbrul de mediu ce va fi aplicat in 2013. Promisiunea a fost facuta chiar de premierul Ponta, care a anuntat ca noua taxa auto va fi avizata prin Ordonanta de Urgenta si aplica imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Trasportatorii cred ca nu mai este loc de noi surprize in ceea ce priveste timbrul de mediu aplicat din 2013.

August Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere, a precizat ca transportatorii nu au fost invitati la discutii cand s-a stabilit principiul care va sta la baza taxei si ca ei nu pot propune modificari pentru o varianta pe care o considera incorecta.

Citeste mai multe despre Taxa auto: Ne putem astepta la noi surprize din partea Guvernului? pe Business24.ro. mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 11:25

Taxa auto: Pentru ce sa dai statul in judecata si ce poti castiga

Taxa auto: Pentru ce sa dai statul in judecata si ce poti castiga

Noul timbru de mediu ar putea genera, asemenea taxei de poluare din 2012, un nou val de procese impotriva statului. Motivele pentru care proprietarii masinilor pot intenta un proces impotriva autoritatilor sunt printre altele incalcarea legislatiei privind libera circulatie a bunurilor in UE sau incalcarea principiului "poluatorul plateste".

Ce ar putea castiga clientii dupa un proces care nu dureaza mai mult de sase luni? Taxa achitata plus dobanzile legale sau cheltuielile de judecata.

Noul timbru de mediu aduce schimbari in sistemul de plata al taxei auto. Daca in 2012, taxa de mediu lua in calcul 30% din emisiile de dioxid de carbon si cilindreea, noua taxa auto, aplicabila in 2013, ia in calcul intreaga emisie de dioxid de carbon si va fi aplicata doar masinilor destinate transportului de persoane, cu cel mult opt locuri.

Citeste mai multe despre Taxa auto: Pentru ce sa dai statul in judecata si ce poti castiga pe Business24.ro. mai mult


Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:48

7 comentarii
Taxa auto, schimbarea la fata: Timbrul de mediu va fi o bomba sociala?

Taxa auto, schimbarea la fata: Timbrul de mediu va fi o bomba sociala?

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat, miercuri seara, ca noua taxa auto, denumita timbru de mediu, va fi aplicata doar masinilor personale, tinand cont de normele de poluare si uzura. Sunt oare avantajate firmele de transport si de ce se plateste o singura data?

Potrivit propunerii inaintate Guvernului, acest bir va fi platit doar de proprietarii autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30%, ca pana acum.

Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Rovana Plumb a mai mentionat ca valorile taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 vor fi mai mici comparativ cu cele actuale, chiar daca taxarea se va face si in functie de gradul de uzura a masinii.

Pentru celelalte categorii de autovehicule (tiruri, autocare sau microbuze) se va plati taxa auto, in formula actuala, la prima inmatriculare.

Insa adevarata problema va fi suma platita, sustin specialistii din domeniu.

"Daca i-am schimbat numele, e bine, pentru ca ne incadram in canoanele europene. Dar ar trebui umblat si la pret. Daca vom merge pe aceeasi idee si se vor percepe aceleasi sume, nu e benefic pentru nimeni, pentru ca cetateanul se asteapta sa plateasca mai putin, mai ales in perioadele de criza. Scopul final ar fi micsorarea cuantumului", a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Paticulari, pentru Ziare.com.

Ministrul Rovana Plumb a precizat ca despre acest subiect se va discuta... mai mult


Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 17:00

15 comentarii
PSD, despre taxa auto 2013: Nu trebuie sa fie un nou bir pus pe seama transportatorilor!

PSD, despre taxa auto 2013: Nu trebuie sa fie un nou bir pus pe seama transportatorilor!

Departamentul de Transporturi al PSD a analizat si a prezentat, joi, situatia noii taxe auto 2013, care s-ar putea numi timbru de mediu sau verde.

Politicienii social-democrati s-au consultat cu asociatiile patronale din domeniul transporturilor si au tras mai multe concluzii.

"Timbrul verde nu trebuie sa fie un nou bir pus pe seama transportatorilor! El trebuie corelat cu politica de impozitare si taxare care se aplica pana in prezent si categoric sa fie incurajata achizitia si pastrarea in circulatie a autovehiculelor care polueaza mai putin", se arata in comunicatul transmis Ziare.com.

Iata concluziile PSD:

1. Calculul acestei taxe trebuie sa aiba doua componente - una legata de capacitatea cilindrica si una legata de normele de poluare (euro) ale fiecarui autovehicul.

2. Impozitul perceput azi la nivelul autoritatilor locale sa fie si acesta corelat cu gradul de poluare, aplicandu-se un discount in functie de norma euro. Impozitul sa fie asimilat normei euro 0 si in functie de norma pe care o are autovehiculul in cauza, sa se practice reduceri.

3. Costul vignietei ar trebui sa se reduca pe baza normei de poluare, astfel, cuantumul perceput azi sa fie asimilat autovehiculelor cu norma de poluare euro 0 si sa se aplice reduceri in functie de norma euro pentru fiecare autovehicul in parte.

"Cu siguranta ca azi, la introducerea timbrului verde, nu pot fi corelate toate acestea, insa, pe parcursul anului, Guvernul trebuie sa faca o corelare, astfel... mai mult


Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 15:19

4 comentarii
Transportatorii propun aplicarea modelului german privind taxa auto

Transportatorii propun aplicarea modelului german privind taxa auto

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) propune Guvernului o serie de solutii in cazul taxei auto, printre care si aplicarea modelului german, prin stabilirea unei taxe anuale.

Astfel, una dintre solutiile propuse de UNTRR este aplicarea modelului german, prin stabilirea unei taxe anuale, suportata de proprietarii de autovehicule, corelata cu puterea de cumparare din Romania, care sa tina cont de clasa de poluare (non-euro, E1, E2, ...E6, Electric), tip de motorizare (benzina, diesel, electric), capacitate cilindrica - renuntarea la taxa auto si diferentierea impozitului anual perceput pentru proprietarii de autovehicule functie de normele de poluare, capacitate cilindrica/emisii de CO2, motorizare.

UNTRR mai propune stimularea achizitiei de autovehicule noi prin reducerea valorii rovinietei pentru vehiculele Euro 6 cu 50%, Euro 5 cu 40%, pentru Euro 4 cu 30%, pentru Euro 3 cu 20%, pentru Euro 2 cu 10%.

Transportatorii mentioneaza ca, in 2011, din taxa de poluare auto s-au incasat 365 milioane lei, iar in 2012, dupa estimaril lor, incasarile au fost mai mici cu 25-30%, adica 260-270 milioane lei.

In acest context, propunerea UNTRR este sa se renunte la taxa auto, iar impozitul anual sa ramana neschimbat la Euro 5 si in timp sa fie diferentiat pentru celelalte categorii 10% la Euro 4, 15-20% la Euro3, 30-50% la Euro 2, 50-100% la Euro 1, 100-200% la NonEuro.

Taxa auto 2013 si pericolele timbrului de mediu

Avand in vedere faptul ca... mai mult


Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:12

6 comentarii
Taxa auto 2013 si pericolele timbrului de mediu

Taxa auto 2013 si pericolele timbrului de mediu

Guvernul a anuntat ca vrea sa inlocuiasca taxa auto de prima inmatriculare cu timbrul de mediu, cuantumul fiind calculat in functie de normele de poluare. Insa aceasta modificare vine cu numeroase riscuri.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat, luni, intr-o conferinta de presa, ca decizia de adoptare a acestei taxe va fi luata dupa ce va fi organizata o dezbatere publica si a sustinut ca acest concept al timbrului de mediu se are in vedere a fi finalizat la adoptarea bugetului pe acest an.

Rovana Plumb a mai spus ca principiul de baza este cel potrivit caruia poluatorul plateste si a aratat ca, in cadrul dezbaterii publice, se va tine cont de normele Comisiei Europene, institutie cu care va exista de altfel un dialog in acest sens, pentru a nu se risca procedura de infringement.

Ea a mai remarcat ca, in acest moment, exista, in Romania, foarte multe masini care polueaza.

Intr-adevar, parcul auto din tara noastra este unul "imbatranit". In prezent exista 932.000 de automobile mai vechi de 20 de ani, 1,3 milioane de automobile vechi de 6-10 ani si doar 640.000 de unitati de maxim doi ani vechime, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

O masina veche emite mai multe emisii poluante, astfel ca timbrul de mediu se anunta a fi unul destul de scump, care va afecta, in mod evident, populatia cu venituri mici a Romaniei. In consecinta, clasica Dacia 1300, fabricata in anii '90, pe care proprietarul nu a avut bani sa... mai mult


Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 07:35

21 comentarii
Taxa auto 2013: Intre eliminare si protejarea mediului

Taxa auto 2013: Intre eliminare si protejarea mediului

Taxa auto a reprezentat un motiv de nemultumire pentru soferii romani, asa ca Guvernul Ponta a suspendat-o cel putin pana la 1 ianuarie 2013.

In timp ce premierul Victor Ponta se gandeste sa devina o taxa de mediu, Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) propune inlocuirea ei cu un impozit pe autovehicul.

"Taxa auto ar trebui sa dispara complet si sa fie platita sub forma unui impozit anual per vehicul, asa cum se intampla in Austria. Cu alte cuvinte, in functie de vechimea masinii, sa se plateasca impozitul anual diferentiat: cu cat masina este mai veche, cu cat impozitul sa fie mai mare", a declarat presedintele FORT, Augustin Hagiu, pentru Ziare.com.

De asemenea, el mentioneaza ca trebuie gasita o formula de calcul a impozitului, care sa includa si normele de poluare, pe langa vechimea masinii.

In plus, soferii care au achitat taxa de prima inmatriculare nu mai trebuie sa plateasca acest impozit, deoarece inseamna ca au fost deja acoperite cheltuielile pentru emisiile de carbon.

"Este singura masura menita sa aduca bani la bugetul de stat si sa satisfaca necesitatile de mediu, fara insa a intra in contradictie cu forma practicata, ca si model, in Uniunea Europeana", a evidentiat Hagiu.

El a mentionat ca cei care au platit taxa de prima inmatriculare, dar si-au recuperat-o ulterior vor fi nevoiti sa plateasca, totusi, impozitul.

"Aceasta metoda incurajeaza achizitia de automobile noi", a punctat presedintele FORT.

Taxa pentru emisiile... mai mult


Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:14

12 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)