taxa auto inmatriculare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Taxa auto: Sistemul de rambursare contravine dreptului UE

Taxa auto: Sistemul de rambursare contravine dreptului UE

Sistemul de rambursare a taxei auto din 2008, prevazut in OUG nr. 9/2013 care instituie timbrul de mediu, contravine dreptului UE, a hotarat miercuri Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Decizia CJUE a fost luata in contextul unei intrebari preliminare adresate curtii de Tribunalul Sibiu.

Aceasta cerere a fost formulata in cadrul unui litigiu intre Ilie Nicula, pe de o parte, si Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, pe de alta parte, cu privire la refuzul acestora din urma de a admite cererea acestuia de restituire a taxei auto reglementate prin OUG nr. 50/2008, anulata ulterior intrucat era contrara dreptului UE, potrivit unei alte decizii a CJUE.

In cursul anului 2009, Ilie Nicula, resortisant roman cu resedinta in Romania, a achizitionat un autovehicul de ocazie care a fost inmatriculat pentru prima data in Germania. Pentru inmatricularea acestui autovehicul in Romania, Nicula a platit, in temeiul articolului 4 din OUG nr. 50/2008, suma de 5.153 de lei cu titlu de taxa pe poluare.

Vrei sa contesti taxa auto? Capcanele birocratice care te "ajuta" sa pierzi

In 3 mai 2012, Tribunalul Sibiu a admis actiunea introdusa de Nicula impotriva Administratiei Fondului pentru Mediu, beneficiara taxei pe poluare, si a dispus rambursarea taxei respective, pentru motivul ca ea a fost instituita cu incalcarea articolului 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE).

Instanta a respins insa... mai mult


Joi, 16 Octombrie 2014, ora 08:13

1 comentariu
Cu o mana a luat, cu alta a dat: cat a castigat statul din taxa auto

Cu o mana a luat, cu alta a dat: cat a castigat statul din taxa auto

Incasarile din timbrul de mediu in 2013 au fost de peste 732 de milioane de lei, in timp ce restituirile vechii taxe auto au totalizat peste 570 de milioane de lei, a anuntat, luni, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearap.

Restituirea vechii taxe auto s-a facut in baza unei hotarari judecatoresti definitive.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit ca taxa de prima inmatriculare, introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, incalca legislatia UE, ca si taxa auto care a inlocuit-o, in ianuarie 2012.

Aceasta din urma a fost inlocuita cu timbrul de mediu, pe 15 martie 2013. Timbrul de mediu se plateste o singura data la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atat in cazul masinilor noi, cat si al celor second hand, pentru care nu a fost platita fosta taxa auto.

In cazul restituirii vechii taxe, se va plati timbrul de mediu la prima transcriere a titlului de proprietate.

Astfel, Fondul pentru Mediu a beneficiat efectiv de o contributie de peste 162 de milioane de lei din timbrul de mediu. La acestea s-a adaugat suma de peste 190 de mii de lei reprezentand incasari din alte taxe, conform OUG 196/2005, si de peste 20 de mii de lei reprezentand dobanzi la Fondul pentru Mediu, potrivit aceluiasi act normativ.

Rezulta, astfel, contributii totale de peste 373 de milioane de lei la Fondul pentru Mediu in 2013.

Din aceste contributii, s-au platit peste 87,8 milioane de... mai mult


Luni, 07 Aprilie 2014, ora 17:44

2 comentarii
Decizie favorabile pentru inmatricularea unor masini fara plata taxei de poluare

Decizie favorabile pentru inmatricularea unor masini fara plata taxei de poluare

ICCJ a admis un recurs in interesul legii prin care a stabilit ca actiunile in care se cere obligarea prefecturilor, prin serviciile de specialitate, la inmatricularea masinilor second-hand aduse dintr-un alt stat UE, fara plata taxei de poluare sau parcurgerea procedurii prealabile, sunt admisibile.

Astfel, prin decizia din 14 noiembrie a Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, s-au admis recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instantei supreme.

Potrivit sursei citate, s-a stabilit ca "actiunea avand ca obiect obligarea Institutiei Prefectului, prin serviciul de specialitate, la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene fara plata taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 este admisibila".

Astfel, toate instantele sesizate cu cereri privind obligarea serviciilor de specialitate din cadrul prefecturilor la inmatricularea unor autovehicule second-hand aduse din alte state UE vor fi obligate sa le judece si sa ia o decizie de admitere sau de respingere, nemaifiind permisa decizia de a le respinge ca... mai mult


Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:58

1 comentariu
De ce e periculos sa inmatriculezi masina in Bulgaria? - TV Ziare.com

De ce e periculos sa inmatriculezi masina in Bulgaria? - TV Ziare.com

Inmatricularea masinii in Bulgaria este o portita legala prin care romanii pot scapa de taxa de poluare, insa poate aduce proprietarului mari probleme, a declarat, la TV Ziare.com, avocat Carmen Cretu, de la Biroul de Avocatura Coltuc.

Avocatul a explicat, pentru cititorii Ziare.com, de ce inmatricularea masinii in Bulgaria poate fi o capcana ce aduce mai multe cheltuieli chair si decat taxa de poluare din Romania.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Carmen Cretu

"Costurile pentru inmatricularea masinii in Bulgaria sunt mai mici, ajung la o taxa tot de 500-800 de euro in total, insa exista o serie de riscuri foarte mari", a declarat avocatul.

Pe de o parte, in cazul unui accident, este posibil ca firmele de asigurare din Bulgaria sa nu achite sumele necesare pentru reparatii, iar persoanele pagubite sa incerce sa isi recupereze sumele direct de la proprietar.

"Persoanele cu care ati avut accident va pot face probleme, in sensul ca nu se mai poate circula cu masina", explica avocatul.

Pe de alta parte, exista ordonanta 195/2002, care la Capitolul II, alineatul I, prevede ca "persoanele care domiciliaza sau isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania si detin autovehicule ori remorci inmatriculate in alte state sunt obligate ca in termen de 90 de zile sa le inmatriculeze in circulatie in Romania".

In plus, romanii apeleaza de obicei la intermediari, pentru a-si inmatricula masinile in Bulgaria, avand in vedere ca nu sunt familiarizari cu... mai mult


Vineri, 26 August 2011, ora 18:14

4 comentarii
Hotararea Curtii de Justitie a UE pe taxa auto nu e generalizata la toata piata - DAE

Hotararea Curtii de Justitie a UE pe taxa auto nu e generalizata la toata piata - DAE

Legea cu privire la taxa auto, in forma contestata, nu a ridicat problema de neconformitate cu dreptul european, spune seful Departamentului de Afaceri Europene (DAE), Bogdan Manoiu, care considera ca hotararea preliminara Curtii de Justitie a UE este legata strict de probleme de neconformitate.

"CJUE a pronuntat o hotarare preliminara, raspunzand unei solicitari exprese a Tribunalului Sibiu, in contextul solutionarii cauzei respective. Solicitarea Tribunalului Sibiu si hotararea preliminara a CJUE vizeaza Ordonanta 50/2008 privind taxa de prima inmatriculare, care a fost amendata succesiv in mai multe randuri", a declarat Manoiu, citat de Ziarul Financiar.

Acesta spune ca o hotarare preliminara a CJUE, care este o interpretare a dreptului european relevant, nu este susceptibila de a fi pusa in executie, insa ea este obligatorie pentru instanta nationala in procesul de solutionare a cauzei. Potrivit legislatiei europene, taxa de prima inmatriculare este ilegala deoarece produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei. mai mult


Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 11:01

4 comentarii
Taxa auto, impusa de Guvern, desfiintata de instante

Taxa auto, impusa de Guvern, desfiintata de instante

Din 2007, de cand Guvernul de atunci a introdus prima varianta a taxei auto, si pana in zilele noastre, practica judiciara a demonstrat ca toti romanii care s-au adresat Justitiei si-au inmatriculat masinile rulate, aduse din spatiul comunitar, fara a mai plati birul cu pricina sau le-au fost restituiti banii.

Taxa de prima inmatriculare auto (zisa si de poluare), intrata in vigoare acum trei ani si jumatate, a devenit de mult caduca. Teoretic, aceasta taxa ar trebui s-o plateasca toti aceia care isi inmatriculeaza in Romania masini aduse din strainatate. Practic, aceasta taxa n-o mai plateste decat acela care chiar vrea s-o plateasca.

Ceilalti - din ce in ce mai multi - care aleg sa se judece cu Statul, cerand fie inmatricularea masinii fara plata taxei, fie restituirea taxei deja platite, castiga procesele pe banda rulanta. Singurii romani care mai platesc taxa auto sunt doar cei ale caror masini aduse din Europa au motoare mici si pentru care taxa are valori de ordinul a o suta sau doua de euro. Bani pe care oamenii prefera sa-i dea, fara sa mai piarda timp cu procesele lungi contra statului.

Doctorat in drept pe tema taxei auto

Potrivit unui document intocmit de Daniel Salcudean, un avocat targumuresean, devenit intre timp specialist in materie si care isi pregateste acum, (si) pe aceasta tema, lucrarea de doctorat, absolut toate cele 16 Curti de Apel din tara au achiesat la o practica judiciara unitara cu privire la taxa auto.

"In prezent, practica... mai mult


Marti, 06 Iulie 2010, ora 18:08

9 comentarii
Scapati de taxa auto inmatriculand masina in tarile baltice

Scapati de taxa auto inmatriculand masina in tarile baltice

Pentru a evita taxa de prima inmatriculare, romanii s-au orientat, pe langa Bulgaria, catre Estonia sau Letonia, tari in care aceasta taxa nu exista.

Dupa inmatricularea in Bulgaria, unde nu se plateste taxa de mediu, intreprinzatorii romani au descoperit alte "doua rute ocolitoare" ale taxei: inmatricularea masinilor in Estonia si Letonia, relateaza Gardianul.

Legislatia celor doua state baltice permite cetatenilor din spatiul UE sa isi poata inmatricula masina fie in Estonia, fie in Letonia.
Servicii in acest sens au aparut deja, existand persoane care, contra unui commision, te pot scapa de calvarul taxei auto.

"Garantez inscrierea masinilor contra a 500 de euro in Bulgaria si contra a 1.000 de euro in Letonia sau in Estonia. Procedura este simpla. Proprietarul poate merge cu mine sau poate astepta in tara. Toata treaba dureaza maximum doua zile. Partea mea este inclusa in pret. De fapt, mai mult costa drumul pana acolo si inapoi decat inmatricularea masinii", este unul dintre anunturile in acest sens. mai mult


Luni, 29 Decembrie 2008, ora 08:49

9 comentarii
Alte articole despre: taxa auto, inmatriculare, Bulgaria, Estonia, Letonia
Romanii fenteza taxa auto cu masini din Bulgaria

Romanii fenteza taxa auto cu masini din Bulgaria

Frica de taxa de prima inmatriculare ii face pe romani sa alerge la vecinii de la sud pentru a-si lua masini. Totusi, multi dintre ei isi dau seama ca actele nu le permit sa circule si pe strazile din tara noastra. Mai mult, risca amenzi de cateva mii de lei.

Dealerii evita aceasta piata, preferand sa faca afaceri cu autoturisme cumparate din Germania sau Italia, arata Pro Tv.

Romanii dau iama in masinile bulgarilor, dar nu se asigura ca obtin si documentele care le permit sa circule in tara noastra. mai mult


Miercuri, 28 Mai 2008, ora 22:40

3 comentarii
Alte articole despre: masini, Bulgaria, taxa auto, inmatriculare, documente
Sulfina Barbu: Vladescu si Tariceanu au facut din taxa de mediu o taxa fiscala

Sulfina Barbu: Vladescu si Tariceanu au facut din taxa de mediu o taxa fiscala

Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu, membra PD-L, a declarat, la Focsani, ca taxa de inmatriculare nu a fost introdusa la solicitarea PD, ci a reprezentantilor PNL, mai exact a fostului ministru al Finantelor Sebastian Vladescu si a actualului ministru al Finantelor, Varujan Vosganian.

Sulfina Barbu a precizat ca pentru introducerea acestei taxe s-a format, la solicitarea premierului Calin Popescu Tariceanu, un grup de lucru cu reprezentanti ai Ministerelor Transporturilor, Mediului, Internelor si Finantelor, care a venit cu o propunere de taxa de mediu.

Sulfina Barbu a mai sustinut ca, in anul 2006, taxa de mediu stabilita a fost una modica, dar a fost modificata la solicitarea expresa a reprezentantilor primului-ministru.

"Prima propunere a fost ca taxa sa fie una modica, iar banii sa mearga la fondul de mediu, iar a doua propunere a fost ca sa fie o taxa fiscala. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a spus ca trebuie sa fie o taxa fiscala introdusa prin Codul Fiscal. Acest lucru a fost impus de Vladescu cu sustinerea primului-ministru Calin Popescu Tariceanu", a afirmat Sulfina Barbu, sambata, la Focsani.

Ea a adaugat ca au fost discutii referitoare la aceasta taxa."S-a stabilit sa nu iesim public, ci sa rezolvam problemele in interiorul Guvernului. Inca mai functiona Alianta", a spus Sulfina Barbu.

Fostul ministru al Mediului a mentionat ca actualul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian, in calitate de presedinte al Comisiei de... mai mult


Duminica, 30 Martie 2008, ora 14:26

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba