taxa masini 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Taxa auto - un bir halucinant. Cum recuperezi banii Sfatul specialistului

Taxa auto - un bir halucinant. Cum recuperezi banii Sfatul specialistului

Taxa auto, cunoscuta oficial ca taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare sau taxa de prima vanzare, achitata de romani incepand cu 2007, poate fi recuperata integral printr-o actiune deschisa in instanta, urmandu-se desigur pasii birocratici greoi specifici unui bir atat de confuz in scop si forma de aplicare.

Modificata in repetate randuri de-a lungul anilor, taxa auto si-a pastrat si consolidat caracterul ilegal, principalele aspecte contestate de soferi si institutiile europene fiind discriminarea creata prin favorizarea produselor nationale in raport cu cele din spatiul Uniunii Europene si interpretarea aberanta a principiului in virtutea caruia a fost introdusa respectiva taxa, si anume "poluatorul plateste".

In acest context, procesele pentru recuperarea taxei auto au cunoscut o mare amploare.

Hatisul legislativ care a stat la baza perceperii taxei auto

Taxa auto a fost introdusa in Codul Fiscal intrat in vigoare in anul 2007, sub denumirea "taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule", fiind reglementata ulterior prin OUG 50/2008, ordonanta de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare, intrata in vigoare in iulie 2008, care stabilea ca taxa este platita de cumparator doar cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania sau la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei anumite exceptari sau scutiri.

Ordonanta a fost modificata la randul ei de mai multe ori ca urmare a criticilor Comisiei Europene cu privire... mai mult


Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:31

5 comentarii
Timbru de mediu cu 75% mai ieftin pentru masinile Made in Romania. E posibil?

Timbru de mediu cu 75% mai ieftin pentru masinile Made in Romania. E posibil?

Mai multi deputati din Opozitie au inaintat o initiativa legislativa in scopul modificarii actului normativ privind timbrul de mediu, in sensul reducerii valorii taxei pentru masinile produse in Romania.

Initiativa alesilor se afla, insa, in contradictie cu obligatiile asumate de tara noastra in momentul aderarii la Uniunea Europeana, arata reprezentanti ai mediului legal.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentata in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pe 25 martie si inaintata la Senat in aceeasi zi de deputati PDL si PP-DD, vizeaza reducerea cu 75% a timbrului de mediu pentru masinile produse in Romania.

"S-a pornit de la ideea din 2007 de a se sprijini productia din Romania, produsele 'Made in Romania'", a spus deputatul PDL Camelia Bogdanici, unul dintre initiatori, pentru Ziare.com.

"In 2007, in timpul Guvernului condus de Calin Popescu-Tariceanu, romanii au fost indemnati sa sprijine economia nationala prin achizitionarea de produse 'Made in Romania'. Cei care au achizitionat produse in tara noastra si vandute prin intermediul unor dealeri autorizati din Romania au reprezentat un real suport pentru economia nationala. Insa la acel moment nu se discuta inca despre taxa de poluare, despre taxa de emisii poluante sau despre timbrul de mediu (...)

In concluzie, consideram absolut necesara si benefica... mai mult


Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:40

3 comentarii
Noua taxa auto: Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu

Noua taxa auto: Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu

Introducerea timbrului de mediu, care va inlocui actuala taxa auto si va fi perceput la inmatricularea masinilor, a primit, miercuri, aviz favorabil de Guvern.

Potrivit Realitatea Tv, Executivul a aprobat proiectul de hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.9/2013, privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care intra in vigoare incepand de vineri.

Taxa auto 2013: Cum putem evita plata timbrului de mediu - Tv Ziare.com

Noul bir va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, fata de vechea varianta, in care acestea aveau o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.

Timbrul de mediu va fi aplicat pentru autoturismele de tip M1 (locuri 8+1), M2 si M3, iar pentru camioane va fi aplicata, in continuare, taxa de prima inmatriculare.

De asemenea, noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4. In schimb, cei care vor achizitiona masini Euro 1, Euro 2 si non-euro, care sunt mai poluante, vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum.

Motivul comunicat de Ministerul Mediului, Rovana Plumb, este acela ca sunt vechi si ca au o durata de viata mai mica, deci vor polua o perioada mai scurta de timp decat cele Euro 3 si 4.

Taxa va fi calculata diferit si in functie de motorizare, astfel pentru masinile cu motoare pe benzina va fi mai mica decat cele diesel.

Ca noutate, statul acorda un ecotichet pentru achizitia... mai mult


Miercuri, 13 Martie 2013, ora 17:57

1 comentariu
Noua taxa auto: Timbrul de mediu, adoptat prin OUG

Noua taxa auto: Timbrul de mediu, adoptat prin OUG

Noua formula a taxei auto, numita timbru de mediu, va fi adoptata, marti, in sedinta de Guvern.

Potrivit actului normativ pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediu, noua forma de calcul va conduce la o crestere de 10 la suta a sumei de plata pentru masinile Euro 3 si Euro 4 si o scadere de cel putin 60 la suta pentru masinile Euro 1, Euro 2 si non-euro.

Ordonanta mai prevede ca cei care au platit taxa de mediu in ultimul an isi pot cere diferenta de bani inapoi, daca noua valoare este sub cea platita in perioada ianuarie 2012 - februarie 2013.

Timbrul va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere.

Luni, prim-ministrul Victor Ponta a anuntat ca si autovehiculele electrice vor fi taxate la prima inmatriculare, acest lucruu fiind o premiera in Romania.

Ponta: Vom avea o prima de inmatriculare pentru masinile electrice (Video)

Declaratia vine la doar o saptamana dupa e seful Guvernului a mentionat ca cei care isi vor cumpara acest gen de automobile vor obtine prime de la stat. mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 09:10

4 comentarii
Taxa auto, schimbarea la fata: Timbrul de mediu va fi o bomba sociala?

Taxa auto, schimbarea la fata: Timbrul de mediu va fi o bomba sociala?

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat, miercuri seara, ca noua taxa auto, denumita timbru de mediu, va fi aplicata doar masinilor personale, tinand cont de normele de poluare si uzura. Sunt oare avantajate firmele de transport si de ce se plateste o singura data?

Potrivit propunerii inaintate Guvernului, acest bir va fi platit doar de proprietarii autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30%, ca pana acum.

Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Rovana Plumb a mai mentionat ca valorile taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 vor fi mai mici comparativ cu cele actuale, chiar daca taxarea se va face si in functie de gradul de uzura a masinii.

Pentru celelalte categorii de autovehicule (tiruri, autocare sau microbuze) se va plati taxa auto, in formula actuala, la prima inmatriculare.

Insa adevarata problema va fi suma platita, sustin specialistii din domeniu.

"Daca i-am schimbat numele, e bine, pentru ca ne incadram in canoanele europene. Dar ar trebui umblat si la pret. Daca vom merge pe aceeasi idee si se vor percepe aceleasi sume, nu e benefic pentru nimeni, pentru ca cetateanul se asteapta sa plateasca mai putin, mai ales in perioadele de criza. Scopul final ar fi micsorarea cuantumului", a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Paticulari, pentru Ziare.com.

Ministrul Rovana Plumb a precizat ca despre acest subiect se va discuta... mai mult


Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 17:00

15 comentarii
Proprietarii de masini vechi ar putea fi scutiti de la taxa de prima vanzare

Proprietarii de masini vechi ar putea fi scutiti de la taxa de prima vanzare

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca unele inadvertente privind taxa auto vor fi eliminate odata cu introducerea timbrului de mediu, in 2013, si ca ministrul Mediului, Rovana Plumb, asteapta saptamana viitoare raspunsul Bruxelles-ului pe aceasta tema.

Potrivit lui Victor Ponta, proprietarii de vehicule inmatriculate inainte de anul 2007 ar putea fi scutiti de la plata taxei de prima vanzare auto, suspendata pe parcursul anului trecut, dar reintrata in vigoare incepand cu acest an.

"Tot ce vom incasa ca timbru de mediu ducem la fondul de mediu. Cine cumpara masini va plati o taxa de mediu, eu va spun ce se intampla cu banii. Luni, doamna Plumb asteapta ultima opinie de la UE. Trebuie sa fie totul ok, sa nu ne mai dea oamenii in judecata.

Trebuie sa incercam sa indreptam aberatiile, iar prima dintre aberatii era referitoare la masinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, inainte sa intram in Uniunea Europeana. Deci are omul o Dacie care face 300 de euro si plateste o taxa de 3.000 de euro, sigur ca e o aberatie. Banii vor fi inapoiati pe masura ce vin hotararile judecatoresti. Nu ma lasa altfel Curtea de Conturi. Trebuie sa existe documentele", a precizat Victor Ponta la Romania Tv.

Taxa auto 2013 si pericolele timbrului de mediu

Anul trecut, fostul Guvern a decis ca, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.... mai mult


Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:01

7 comentarii
Taxa auto 2013 si pericolele timbrului de mediu

Taxa auto 2013 si pericolele timbrului de mediu

Guvernul a anuntat ca vrea sa inlocuiasca taxa auto de prima inmatriculare cu timbrul de mediu, cuantumul fiind calculat in functie de normele de poluare. Insa aceasta modificare vine cu numeroase riscuri.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat, luni, intr-o conferinta de presa, ca decizia de adoptare a acestei taxe va fi luata dupa ce va fi organizata o dezbatere publica si a sustinut ca acest concept al timbrului de mediu se are in vedere a fi finalizat la adoptarea bugetului pe acest an.

Rovana Plumb a mai spus ca principiul de baza este cel potrivit caruia poluatorul plateste si a aratat ca, in cadrul dezbaterii publice, se va tine cont de normele Comisiei Europene, institutie cu care va exista de altfel un dialog in acest sens, pentru a nu se risca procedura de infringement.

Ea a mai remarcat ca, in acest moment, exista, in Romania, foarte multe masini care polueaza.

Intr-adevar, parcul auto din tara noastra este unul "imbatranit". In prezent exista 932.000 de automobile mai vechi de 20 de ani, 1,3 milioane de automobile vechi de 6-10 ani si doar 640.000 de unitati de maxim doi ani vechime, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

O masina veche emite mai multe emisii poluante, astfel ca timbrul de mediu se anunta a fi unul destul de scump, care va afecta, in mod evident, populatia cu venituri mici a Romaniei. In consecinta, clasica Dacia 1300, fabricata in anii '90, pe care proprietarul nu a avut bani sa... mai mult


Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 07:35

21 comentarii
Taxa auto 2013: Intre eliminare si protejarea mediului

Taxa auto 2013: Intre eliminare si protejarea mediului

Taxa auto a reprezentat un motiv de nemultumire pentru soferii romani, asa ca Guvernul Ponta a suspendat-o cel putin pana la 1 ianuarie 2013.

In timp ce premierul Victor Ponta se gandeste sa devina o taxa de mediu, Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) propune inlocuirea ei cu un impozit pe autovehicul.

"Taxa auto ar trebui sa dispara complet si sa fie platita sub forma unui impozit anual per vehicul, asa cum se intampla in Austria. Cu alte cuvinte, in functie de vechimea masinii, sa se plateasca impozitul anual diferentiat: cu cat masina este mai veche, cu cat impozitul sa fie mai mare", a declarat presedintele FORT, Augustin Hagiu, pentru Ziare.com.

De asemenea, el mentioneaza ca trebuie gasita o formula de calcul a impozitului, care sa includa si normele de poluare, pe langa vechimea masinii.

In plus, soferii care au achitat taxa de prima inmatriculare nu mai trebuie sa plateasca acest impozit, deoarece inseamna ca au fost deja acoperite cheltuielile pentru emisiile de carbon.

"Este singura masura menita sa aduca bani la bugetul de stat si sa satisfaca necesitatile de mediu, fara insa a intra in contradictie cu forma practicata, ca si model, in Uniunea Europeana", a evidentiat Hagiu.

El a mentionat ca cei care au platit taxa de prima inmatriculare, dar si-au recuperat-o ulterior vor fi nevoiti sa plateasca, totusi, impozitul.

"Aceasta metoda incurajeaza achizitia de automobile noi", a punctat presedintele FORT.

Taxa pentru emisiile... mai mult


Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:14

12 comentarii
Taxa auto la prima vanzare, suspendata un an

Taxa auto la prima vanzare, suspendata un an

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus coalitiei ca taxa auto de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 sa fie suspendata pentru circa un an, interval in care sa fie achitata doar taxa de poluare auto, redusa cu 25%, au declarat surse oficiale.

Propunerea a fost avansata in sedinta de luni a coalitiei si ar urma sa fie introdusa prin ordonanta de urgenta.

"Ministrul a cerut reanalizarea Legii privind taxa auto si amanarea cu aproximativ un an, pana la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vanzare pentru masinile inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007.

Motivul invocat a fost ca, desi noua taxa a fost anuntata cu mai multe luni in urma, proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Un alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa vanda masinile vechi, insa taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste de multe ori valoarea autovehiculului", au afirmat sursele citate.

Propunerea a fost prezentata coalitiei in contextul in care una dintre revendicarile formulate in timpul protestelor organizate in ultimele zile in Bucuresti si alte orase ale tarii vizeaza eliminarea taxei auto.

Taxa de prima vanzare pentru masinile vechi a fost introdusa la cerinta Comisiei Europene.

Cum sa-ti recuperezi o parte din banii platiti pe taxa auto

Taxa auto din prezent va fi platita pana in 2013

"In momentul de... mai mult


Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 11:26

13 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae