taxa prima inmatriculare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Taxa de prima inmatriculare: 400 milioane lei pentru despagubiri, alocate in 2013 (Video)

Taxa de prima inmatriculare: 400 milioane lei pentru despagubiri, alocate in 2013 (Video)

Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, luni, ca bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 include suma de 400 de milioane de lei pentru despagubirea persoanelor care au platit taxa de prima inmatriculare si ca Romania trebuie sa aplice decizia Curtii Europene de Justitie pe aceasta tema.

"Sumele pentru despagubiri referitor la taxa auto sunt prevazute in bugetul fondului de mediu. Noi avem prevazut in acest an o suma de aproape 400 de milioane de lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Intr-adevar, trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie", a spus Chitoiu.

Saptamana trecuta, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat dreptate unei sibience care a dat in judecata autoritatile romane, cerand ca, la restituirea taxei de poluare, sa primeasca si o dobanda calculata pentru perioada incepand cu plata respectivei taxe.

Mariana Irimie - care, pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Germania, a platit taxa de poluare prevazuta de OUG 50/2008 - este in proces cu Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legata de suma care trebuie sa ii fie restituita.

Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie (Video)

Sibianca a cerut ca sa primeasca si dobanda incepand de la data platii taxei si pana la cea a restituirii sale efective. Dobanda este de circa 9.500 de lei, iar taxa platita in 2008 a fost de 6.700 lei.

Avocatul persoanei... mai mult


Luni, 22 Aprilie 2013, ora 20:22

2 comentarii
Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie (Video)

Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie (Video)

Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie, desi fusese suspendata in luna ianuarie pentru un an de zile, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a precizat ca va suspenda aceasta prevedere, taxa urmand sa fie mai mica decat cea anterioara.

"De la inceputul anului, colectarea taxei de prima inmatriculare nu s-a mai facut, probabil ca la inceputul lunii septembrie vom veni cu pozitia oficiala a Guvernului Romaniei in ceea ce priveste taxa de prima inmatriculare. Cu siguranta pozitia mea este de a reduce nivelul taxei de prima inmatriculare", a mentionat Rovana Plumb, la The Money Channel.

Ministrul Mediului sustine ca este nevoie de acesti bani pentru a finanta investitiile de mediu.

"Suspendandu-se proiectul de lege nu a existat niciun venit la Fondul pentru Mediu. Veniturile obtinute din colectarea taxei de prima inmatriculare se utilizeaza pentru proiecte investitionale verzi si acest lucru vrem sa-l facem", a adaugat Rovana Plumb.

Aceasta a precizat ca noua formula a taxei de prima inmatriculare nu va mai tine insa cont daca masina este veche sau noua, ci doar de cat de mult polueaza.

"Este prematur ca sa va inaintez un anume cuantum, un anume nivel, deoarece se fac anumite scenarii privind impactul bugetar al acestei taxe si se coreleaza efectiv cu veniturile populatiei, desigur si cu numarul de masini care intra in tara intr-un an de zile, in niciun caz nu se va mai face niciun fel de discriminare intre... mai mult


Marti, 07 August 2012, ora 15:21

9 comentarii
Taxa de prima inmatriculare, modificata dupa model european

Taxa de prima inmatriculare, modificata dupa model european

Nivelul taxei de prima inmatriculare va fi reglementat, in acord cu normele si reglementarile europene, iar in luna iulie a acestui an vom avea o decizie finala in acest sens, a declarat, luni, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, intr-o conferinta de presa.

"Taxa de prima inmatriculare este in analiza ministerului. Am avut trei grupuri de lucru care s-au concentrat pentru a gasi cele mai bune solutii astfel incat sa venim cu o decizie clara in fata cetatenilor privind taxa auto. In momentul in care vom finaliza pozitia, o vom prezenta Guvernului si o vom comunica public", a spus ministrul Mediului.

Aceasta a precizat ca se va merge pe o varianta in acord cu normele si reglementarile europene, insa va fi adaptata particularitatilor Romaniei.

"Vom avea o decizie finala in cursul lunii iulie. Nu vom reveni la prima varianta ci vom merge pe una in acord cu normele si reglementarile europene si o vom adapta in functie de particularitatile Romaniei (...). Acest nivel al taxei de prima inmatriculare a fost ratiunea pentru care o parte dintre romani s-au indreptat catre Bulgaria, nivel pe care noi vrem sa-l reglementam si care face obiectul acestor grupuri de lucru", a adaugat Rovana Plumb.

Din cele trei grupuri de lucru care lucreaza la taxa de prima inmatriculare fac parte, pe langa reprezentantii MMP si cei ai Ministerelor Economiei, Finantelor Publice, Registrului Auto Roman si ai Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).... mai mult


Luni, 18 Iunie 2012, ora 20:51

4 comentarii
Taxa de prima inmatriculare, modificata din nou? Ar putea fi inlocuita cu o taxa anuala (Video)

Taxa de prima inmatriculare, modificata din nou? Ar putea fi inlocuita cu o taxa anuala (Video)

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a spus marti, la Pitesti, ca intentioneaza ca de la jumatatea lui 2012 sau cel mai tarziu 1 ianuarie 2013 sa inlocuiasca taxa de inmatriculare cu un sistem prin care se plateste anual in functie de noxele autovehiculului.

"Am intentia de a introduce, daca e posibil de la jumatatea anului vitor, daca nu, atunci de la 1 ianuarie 2013, o carte verde, care inseamna, ca si in alte state, ca trebuie sa te duci in fiecare an la cei care verifica noxele care ies din teava de asapament, fac masurarea, iar daca nu mai corespunzi normelor, nu poti sa mai circuli pe drumurile publice, trebuie sa repari masina si platesti o taxa in functie de noxe. Atunci plateste toata lumea", a declarat ministrul.

Borbely a mai spus ca toata lumea va avea ulterior acelasi statut si anume cine polueaza plateste. "Va fi o taxa mult mai mica, evident, iar atunci vom renunta la taxa de prima inmatriculare si toata lumea va avea acelasi statut, cel care polueaza plateste. Din pacate, toate masinile, chiar daca sunt mai noi, intr-o anumita masura polueaza", a mai precizat Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely a vizitat marti "Statia de tratare a Namolului, Solului si Apei" din Comuna Oarja, judetul Arges. In aceasta statie se deruleaza proiectul "Eliminarea deseurilor si ecologizare haldelor de namol-Arpechim, Pitesti".

mai mult


Marti, 06 Septembrie 2011, ora 14:18

11 comentarii
FORT: Noua taxa de prima inmatriculare va bloca si mai mult piata auto second-hand

FORT: Noua taxa de prima inmatriculare va bloca si mai mult piata auto second-hand

Federatia Operatorilor Romani de Transport critica noua propunere cu privire la incasarea taxei de prima inmatriculare, sustinand ca va bloca si mai mult piata auto second-hand si ascunde intentia Guvernului de a nu returna banii pe taxele percepute pana acum.

Conform transportatorilor, prin noua formula a taxei de prima inmatriculare Guvernul nu urmareste decat sa evite returnarea banilor asigurandu-se insa fata de Uniunea Europeana ca respecta hotararea Curtii de Justitii a Comunitatilor Europene.

"In fapt Guvernul mizeaza ca valoarea taxei de inmatriculare la vanzarea unui autovehicul second - hand achizitionat inainte de 2007 va fi suportata de cumparator si se va regasi in pretul astfel crescut al masinii", sustine presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport, Augustin Hagiu, potrivit unui comunicat de presa.

Proprietarii romani de autovehicule achizitionate "la mana a doua" inainte de 2007 nu pot fi insa obligati de nici o lege sa plateasca o taxa de inmatriculare in momentul instrainarii autovehiculului, deoarece inainte de achizitia bunului ar fi trebuit sa cunoasca aceasta obligatie urmand sa aleaga daca va mai achizitiona un atuovehicul second - hand sau nu.

Potrivit lui Hagiu, masura propusa de Guvern pune in opozitie trei categorii de posesori de autovehicule achizitionate "la mana a doua": cei care au platit taxa de prima inmatriculare si acum doresc sa le fie returnati banii, cei care au cumparat inainte de 2007 si acum ar trebui sa... mai mult


Marti, 31 Mai 2011, ora 17:49

4 comentarii
Taxa de prima inmatriculare ar putea fi scazuta

Taxa de prima inmatriculare ar putea fi scazuta

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca va cere Executivului diminuarea taxei de prima inmatriculare, fara a oferi un procent in acest sens.

"A fost o prima discutie saptamana trecuta (pe taxa auto, n.r.). O a doua nota va fi astazi (miercuri, 25 mai, n.r.) in Guvern pentru ca ni s-a cerut sa clarificam una dintre cele trei variante. Un principiu de baza si de la care nu abdic este ca poluatorul trebuie sa plateasca.

Deci, taxa nu va fi eliminata, dar va trebui sa eliminam aceasta discriminare indirecta. Voi veni in Guvern si astazi vom decide care dintre cele trei variante, care nu difera foarte una de cealalta, va fi cea mai buna. Ceea ce pot sa va spun este ca voi cere in Guvern sa reducem putin cuantumul taxei. Cu cat, o sa va comunic la briefingul de dupa sedinta de Guvern.

Borbely: Nu vom desfiinta taxa de prima inmatriculare

Dupa parerea mea, este jutificata reducerea taxei de prima inmatriculare, sa clarificam aceasta inegalitate, dar in ceea ce priveste taxa de prima inmatriculare va ramane in continuare, nu numai pentru ca trebuie sa luptam impotriva poluarii. Taxa va fi redusa pentru toate tipurile de masini, dar in functie cat de mult polueaza. Daca polueaza mai mult, taxa va fi redusa cu un procent mai mic", a explicat Borbely.

Acesta a adaugat ca decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ) face referire la legea din anul 2008, ale carei prevederi sunt considerate discriminatorii.

Intrebat daca initiativa de a... mai mult


Miercuri, 25 Mai 2011, ora 18:27

2 comentarii
Transportatorii ii propun lui Borbely alternative la taxa de prima inmatriculare

Transportatorii ii propun lui Borbely alternative la taxa de prima inmatriculare

Federatia Operatorilor Romani de Transport(FORT) i-a trimis o adresa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, prin care ii propune doua abordari diferite fata de cea a guvernului, in ceea ce priveste taxele de prima inmatriculare.

Prima dintre ele presupune scutirea de la plata de prima inmatriculare a proprietarilor persoane fizice sau juridice in cazul in care radiaza (caseaza) din circulatie un autovehicul comercial mai vechi si inmatriculeaza in Romania un altul mai nou.

Cea de-a doua propunere consta in aplicarea modelului austriac, eliminand total taxa de prima inmatriculare si introducand o formula de impozitare anuala a proprietatii autovehiculelor in functie de vechime.

Astfel, un proprietar de autovehicul va constata dupa 7-8 ani de utilizare ca impozitul pe care il plateste nu se mai justifica, fiind foarte mare comparativ cu cel pe care ar putea sa il plateasca daca ar detine un autovehicul nou.

"Aceste sisteme ar incuraja pe cale naturala achizitia de autovehicule noi, dar si second-hand in functie de posibilitatile fiecaruia, iar statul pe termen lung ar avea un venit constant si sigur ce ar putea sa sprijine implementarea programelor de mediu", se arata in adresa trimisa ministrului si remisa Ziare.com.

Propunerile au drept scop, conform transportatorilor, incurajarea reinnoirii parcului auto comercial din Romania pe fondul lipsei de posibilitati financiare pentru achizitia in sistem leasing sau credit de autovehicule noi. mai mult


Marti, 19 Aprilie 2011, ora 14:31

3 comentarii
Borbely: Nu vom desfiinta taxa de prima inmatriculare

Borbely: Nu vom desfiinta taxa de prima inmatriculare

Taxa de prima inmatriculare nu va fi desfiintata, iar orice poluator trebuie sa plateasca, a declarat, joi, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, cu ocazia unei vizite in judetul Vaslui.

"Am avut o nota in Guvern cu taxa de prima inmatriculare. Trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea, principiul 'poluatorul plateste' trebuie sa functioneze si in Romania. Curtea Europeana s-a referit la o speta din Ordonanta 50 din 2008.

Noi am modificat aceasta ordonanta in decembrie 2010 cu asistenta comisiei Uniunii Europene. De fapt, in cadrul procesului, comisia Uniunii Europene a fost de acord cu noi. Legea care este acum in vigoare este agreata de comisia Uniunii Europene, pentru ca toata lumea plateste taxa de prima inmatriculare indiferent ca e masina noua sau veche. Cine inmatriculeaza in Romania plateste", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, din punct de vedere juridic, in doua saptamani se va veni cu o solutie daca trebuie modificata sau nu legea.

"Toate ministerele trebuie sa isi spuna punctul de vedere. Deciziile Curtii Europene sunt obligatorii, trebuie sa gasim formula cea mai buna. E clar ca nu vom desfiinta aceasta taxa", a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Totodata, acesta a mai spus ca persoanele care intentioneaza sa achizitioneze autoturisme electrice vor fi sprijinite de stat, de 25% din pretul autovehiculului electric, dar nu mai mult de 5.000 de euro.

Acesta a afirmat ca in perioada urmatoare vor fi organizate o serie de... mai mult


Joi, 14 Aprilie 2011, ora 15:33

5 comentarii
CE cere Ungariei sa modifice taxa de prima inmatriculare

CE cere Ungariei sa modifice taxa de prima inmatriculare

Comisia Europeana a solicitat joi Ungariei, printr-un aviz motivat, sa modifice dispozitiile relevante privind taxa de inmatriculare auto, care se refera la deprecierea valorii ce trebuie aplicate autovehiculelor second-hand provenite din alte state membre la determinarea valorii lor impozitabile.

Desi Ungaria a facut unele modificari asupra legii, reglementarea respectiva continua sa discrimineze achizitia de masini second-hand din alte state membre ale UE. Daca Ungaria esueaza sa se conformeze cerintelor din avizul motivat, CE poate duce cazul in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ).

CEJ sustine ca un stat membru poate impune o taxa auto la prima inmatriculare a unui vehicul in acel stat membru, daca taxa este in conformitate cu cerintele din tratatul de aderare. Aceasta inseamna ca un stat membru nu trebuie sa impuna nicio taxare interna a produselor din alt stat membru care sa o depaseasca pe cea impusa produselor interne similare.

Pe 25 iunie, Comisia Europeana a solicitat si Romaniei informatii in legatura cu legislatia privind aplicarea taxei de poluare pentru autoturisme, suspectand ca actuala legislatie romaneasca are efecte protectioniste asupra industriei auto nationale. mai mult


Joi, 29 Octombrie 2009, ora 18:11

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba