taxa radio televiziune

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Televiziunea ucisa incet si trist (Opinii)

Televiziunea ucisa incet si trist (Opinii)

Iar discutam despre datoriile TVR. A cata oara? Diferenta e suma, acum 800 de milioane de lei. Un fleac! Inca un presedinte - director general (PDG) cere majorarea taxei obligatorii si inca un PDG e refuzat de un premier.

Din nou se discuta despre restructurari, a se citi epurari, in vreme ce pe usa din dos se fac angajari masive, fara concurs pe sume imense, dupa cum dezvaluia intr-un interviu pentru Ziare.com, Ada Mesesan, pe cand era membru in CA al TVR.

Saga trista a TVR continua si, ca om care cunoaste destul de bine aceasta institutie, nu cred ca pentru ea exista iesire fericita in conditiile date.

Nu pentru ca TVR nu ar avea profesionisti veritabili. Dimpotriva, am mai spus-o, am intalnit acolo poate cei mai buni reporteri pe domeniile lor, asa cum sunt Alex Costache, Ramona Avramescu, Roxana Neagu sau Adelin Petrisor. Fuga din tara a lui Omar Hayssam a fost descoperita de un reporter, pe atunci TVR, Dana Vlad. Si exemplele ar putea continua.

Nu pentru ca misiunea reala a TVR ar fi depasita. Dimpotriva, un post public serios si cu adevarat echidistant, cu programe de calitate, cu stiri de real interes public, care sa sparga dictatura comercialului ar fi mai necesar ca niciodata. Si tocmai de aceea o astfel de televizune ar trebui sustinuta cu bani publici.

Problema nu e, asadar, dupa cum spune Victor Ponta, ca ar fi trecut vremea taxei. Problema este ca TVR, asa cum arata ea acum, nu justifica acesti bani. Nu isi indeplineste misiunea publica, fiind o... mai mult


Marti, 25 Martie 2014, ora 22:12

18 comentarii
O firma din Oradea a reusit imposibilul: Nu mai plateste taxa radio-TV

O firma din Oradea a reusit imposibilul: Nu mai plateste taxa radio-TV

Oradeanul Catalin Popa a reusit sa scape de la plata taxei radio-TV, impusa la pachet cu factura de la Electrica. In acest scop el s-a judecat timp de patru ani.

Catalin Popa detine o fabrica de confectii, iar in 2009 a decis sa nu mai plateasca si taxele radio-TV incluse pe factura de electricitate.

"Firma noastra nu-si plateste angajatii ca sa se uite la televizor. Fetele mai asculta radioul, dar nu programele SRR", s-a justificat Popa.

Prin urmare, el a dat in judecata Guvernul, care in 2003 a dat o ordonanta de urgenta prin care Electrica obliga consumatorii, persoane juridice, si la plata lunara a unei taxe radio de 10 lei si a unei taxe TV de 50 de lei.

Procesele au durat patru ani si s-au plimbat de la Tribunal la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosare in care au fost implicati Guvernul Romaniei, Societatea Romana de Televiziune si, in final, Electrica.

Toate au pierdut si toate au fost puse sa plateasca cheltuieli de judecata, mentioneaza Pagina de Media.

"TVR este un instrument politic, iar pe noi nu ne intereseaza stirile cu zapezile din New York sau cele despre un turist german din Konigsberg, tata a doi copii si posesor al unei pisici siameze muscat de un crocodil in Australia", a explicat Catalin Popa. mai mult


Marti, 25 Iunie 2013, ora 20:32

3 comentarii
Taxa radio-TV pentru smartphone-uri si tablete

Taxa radio-TV pentru smartphone-uri si tablete

Utilizatorii de smartphone-uri si tablete din Suedia vor plati taxa radio-TV, ca urmare a cresterii utilizarii mijloacelor neconventionale de acces la televiziunea publica suedeza, a anuntat institutia care se ocupa de colectarea acestei taxe, Radiotjanst.

In Suedia, persoanele care detin un televizor platesc o taxa radio-TV de 27 de dolari pe luna.

In cadrul noii scheme de colectare, agentia va verfica clientii din baza de date si ii va contacta pe cei care inca nu platesc taxa, informeaza Wall Street Journal.

Legislatia suedeza cu privire la taxa radio-TV nu precizeaza care sunt dispozitivele care pot fi taxate pentru transmiterea programelor TV.

O taxa similara a fost introdusa deja Danemarca.

Masura a generat reactii critice in Suedia, tara ai carei locuitori platesc unele dintre cele mai ridicate taxe din lume. mai mult


Marti, 05 Martie 2013, ora 19:49

6 comentarii
Firmele care dovedesc ca nu detin aparate radio sau TV, scutite de taxa

Firmele care dovedesc ca nu detin aparate radio sau TV, scutite de taxa

Firmele care fac dovada ca nu detin aparate radio sau TV nu vor mai fi obligate sa plateasca taxa pentru serviciile publice de radio si televiziune, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, publicata, luni, in Monitorul Oficial.

Curtea a respins inca din februarie recursul formulat de catre Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Radiodifuziune in procesul intentat de o firma din judetul Cluj, pentru anularea taxei. Prin decizia pronuntata, Inalta Curte a dispus anularea prevederilor legale prin care toate firmele cu sediul in Romania erau obligate la plata unei taxe lunare pentru serviciile publice de radio si tv, relateaza avocatnet.ro

Reclamanta a motivat in instanta ca obligativitatea platii taxelor pentru serviciul public de radio si televiziune ar trebui instituita doar in sarcina societatilor romane care detin efectiv aparate radio sau TV, ceea ce, de altfel, rezulta si din prevederile Legii nr. 41/1994, care precizeaza ca au obligatia de a achita aceasta taxa doar beneficiarii acestor servicii, precum si ale Legii finantelor publice, care defineste taxa ca fiind "suma platita de catre o persoana fizica sau juridica, de regula, pentru serviciile prestate acesteia de catre un agent economic, institutie publica sau serviciu public."

Pana in prezent, toate persoanele juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele, sucursalele, agentiile si reprezentantele acestora, precum si reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine... mai mult


Miercuri, 11 Mai 2011, ora 19:04

3 comentarii
Alte articole despre: taxa TV, taxa radio, firme plata taxa radio
Cum mentin vacile taxa radio-TV

Cum mentin vacile taxa radio-TV

Parlamentarii au discutat, marti, despre mentinerea taxei pentru radio si televiziunea publica, unii aducand argumentul ca muzica sporeste productia de lapte de vaca.

Senatorul PD-L Iulian Urban a propus modificare Legii 41/1994 privind organizarea si functionare Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune, insa cererea a fost respinsa si retrimisa la comisia sesizata in fond, care va intocmi un raport suplimentar, relateaza Mediafax.

Initiativa legislativa propune scutirea de plata taxelor radio si TV pentru persoanele juridice care declara ca nu detin receptoare radio sau TV. De asemenea, senatorul PD-L Orest Onofrei a sustinut ca nici persoanele fizice nu ar trebui obligate sa plateasca taxa, daca nu beneficiaza de aceste servicii.

El a adaugat ca a detinut o societate comerciala care se ocupa de animale "si animalele nu doreau televizor".

In schimb, senatorul PSD Ilie Sarbu a declarat ca muzica lui Mozart sau a altor compozitori celebri poate ajuta vacile sa dea mai mult lapte. Totusi, el a adaugat ca programele TVR si SRTV au o calitate discutabila si a recomandat Comisiei pentru cultura sa examineze grila de programe. mai mult


Marti, 16 Februarie 2010, ora 18:56

12 comentarii
Instanta a decis: Microintreprinderile scapa de taxa radio

Instanta a decis: Microintreprinderile scapa de taxa radio

Microintreprinderile din toata tara vor putea scapa de taxa radio dupa ce deciziile definitive prin care doua firme clujene au obtinut in instanta anularea obligativitatii achitarii vor fi publicate in Monitorul Oficial.

"Dupa ce se va publica in Monitorul Oficial, litigiile avand drept parte microintreprinderi nu vor mai avea obiect", a explicat Dana Revnic, avocatul firmei Web Consult, prima firma care a obtinut anularea taxei in instanta, informeaza Adevarul.

Sentintele civile prin care Curtea de Apel Cluj a decis anularea articolelor invocate in cererea de chemare in judecata sunt nr. 767/2008 (dosar 1428/33/2008) si nr. 733/2008 (dosar 1426/33/2008),

Aceste texte normative au fost considerate nelegale de catre instanta, fiind neconforme cu Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.

Magistratii Curtii de Apel Cluj au constatat nelegalitatea dispozitiilor articolului 3 din Hotararea de Guvern nr. 977 din 2003, care prevad obligatia microintreprinderilor de a plati o taxa lunara pentru serviciile radioului de stat, pe adresa sediului social, taxa in valoare de 120 de lei pe an.

Potrivit conilierului juridic al firmei Nova Taxi, HG 977 din 2003 contravine legii de organizare a Societatii Romane de Radio, care obliga la plata taxei doar in cazul utilizarii acestui serviciu.

Nova Taxi este a doua firma clujeana care a obtinut in instanta anularea taxei, dupa firma Web... mai mult


Joi, 11 Iunie 2009, ora 16:40

4 comentarii
Firmele vor plati in continuare taxa radio-TV

Firmele vor plati in continuare taxa radio-TV

Comisia de cultura, arte si mass-media a Camerei Deputatilor a respins, miercuri, o propunere legislativa a senatorului PD-L Iulian Urban, conform careia persoanele juridice pot fi scutite de la plata acestei taxe daca declara, pe proprie raspundere, ca nu detin aparate radio sau TV.

Vicepresedintele Comisiei, Victor Socaciu (PSD), s-a opus ferm introducerii acestei masuri argumentand prin faptul ca nivelul taxei este cel mai redus din toata Europa, de 10 ori mai mica decat penultimul loc, iar acest lucru influenteaza negativ activitatea posturilor publice de radio si televiziune.

Socaciu a invocat si faptul ca 60% din potentialii platitori ai taxei sunt scutiti. "Propunerea ar duce si mai mult la diminuarea posibilitatii TVR de a supravietui", a spus Socaciu in cadrul dezbaterilor din comisie.

Un alt pesedist, Madalin Voicu, a spus ca s-ar impune poate cresterea nivelului taxei, dar numai in conditiile in care ar creste calitatea emisiunilor oferite de SRR si SRTv.

"Problema este ca Televiziunea Romana este plina de naftalina si din acest motiv devine iritanta obligatia de a plati taxa. Aceasta nu ar trebui eliminata deocamdata, dar TVR merge prost", a spus Madalin Voicu.

Presedinta Comisiei, Raluca Turcan (PD-L) a apreciat ca, pe fond, initiativa lui Urban este corecta, dar este prematura si pripita.

Ea a sustinut ca, in prealabil, este necesara evaluarea rapoartelor de activitate ale celor doua institutii, o analiza de la societatile de colectare a... mai mult


Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 14:08

14 comentarii
Firmele ar putea scapa de plata taxei radio-tv

Firmele ar putea scapa de plata taxei radio-tv

Comisia pentru cultura discuta, marti, initiativa legislativa a senatorul PD-L Iulian Urban, care modifica Legea de functionare a SRTV si SRR astfel incat persoanele juridice care declara pe propria raspundere ca nu detin aparate de radio sau televizoare sa fie scutite de plata taxei radio-tv.

Urban arata, in motivarea demersului sau legislativ, ca "avalansa de taxe si impozite, cresterea preturilor la principalele servicii reprezinta tot atatea motive pentru a face reparatiile mult asteptate de agentii economici" care sunt obligati de lege sa plateasca taxa radio-tv, "neconstitutionala si care incalca in mod flagrant drepturile si libertatile persoanelor fizice si juridice".

"Persoanele juridice din Romania, care in anul 2009 se vor situa la granita falimentului din cauza crizei financiare care s-a instalat deja in taa noastra sunt obligate sa plateasca o taxa fara ca ele sa primeasca o prestatie in echivalenta sumelor de bani, fiind obligate sa suporte plata unor sume de bani pentru servicii pe care nu le consuma, nu le doresc si nu le primesc", explica senatorul PD-L in expunerea de motive a initiativei legislative.

Urban sustine ca foarte multe acte normative devin desuete in timp, sau raman fara corespondent in realitate. Argumentul lui este ca, daca in 1994 principala sursa de informare a romanilor erau televiziunea si radioul public si sustinerea lor se justifica, pe baza taxei radio-tv instituita prin legislatia adoptata la momentul respectiv, in ultimii... mai mult


Marti, 07 Aprilie 2009, ora 11:07

5 comentarii
Matematician mort de 450 de ani, somat sa-si plateasca taxa radio-tv!

Matematician mort de 450 de ani, somat sa-si plateasca taxa radio-tv!

Un matematician german care a murit acum 450 de ani a fost somat sa-si plateasca restantele la taxa radio-tv.

Cum "adrisantul" nu avea cum sa primeasca somatia, cei care locuiesc in casa care in anii 1500 apartinea matematicianului Adam Ries au primit cu mare uimire somatia biroului german de colectare a taxei radio-tv GEZ.

GEZ a trimis somatia la ultima adresa cunoscuta a lui Adam Ries, un expert in algebra care a murit in 1559, cu secole inainte de inventarea televiziunii si radioului, informeaza Reuters.

"Am primit o scrisoare adresata lui Adam Ries, cu rugamintea sa-si plateasca taxa radio-tv", a povestit Annegret Muench, care conduce fan-clubul organizat in fosta locuinta a matematicianului.

Nu este pentru prima data cand GEZ incearca sa colecteze taxa radio-tv de la persoanlitati moarte.

Anul trecut, o scoala care poarta numele poetului Friedrich Schiller a primit o somatie prin care i se cerea acestuia sa declare cate televizoare si radiouri are in casa si sa plateasca taxa radio-tv. mai mult


Luni, 16 Martie 2009, ora 17:03

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)