taxe notar apartament

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum te pregatesti pentru cumpararea unui apartament

Cum te pregatesti pentru cumpararea unui apartament

Cumpararea unui apartament este, pentru cei mai multi oameni, cea mai importanta achizitie facuta de-a lungul vietii. Aflati pentru prima data in fata unei astfel de provocari, viitorii cumparatori pot evita sa faca greseli majore daca pornesc la drum pregatiti.

Am intrebat specialistii de pe piata imobiliara care sunt sfaturile de baza de care ar trebui sa tina cont romanul care vrea sa cumpere un apartament. Raspunsurile se aplica in special pentru achizitiile de locuinte din blocuri vechi, in cazul constructiilor noi survenind anumite particularitati.

- Plan financiar bine intocmit si organizare

"Un cumparator trebuie sa aiba o oarecare vizibilitate asupra veniturilor sale pe termen mediu, in special daca vorbim de o achizitie prin creditare.

Lasand acest lucru deoparte, este extrem de important pentru cumparator sa stie exact ce isi doreste, sa isi intocmeasca o lista cu criterii la care nu ar renunta, respectiv o lista cu criteriile pe care si le doreste, dar care pot fi supuse unui compromis", a spus Daniel Crainic, marketing manager in cadrul portalului imobiliare.ro, pentru Ziare.com.

- Mai multi bani si informare temeinica

"In primul rand, trebuie stabilit bugetul, respectiv suma necesara achizitiei, sursa de finantare, cheltuieli de modernizare, comisioane, taxe etc. Este foarte important ca atunci cand achizitia se realizeaza prin credit sa se opteze pentru o locuinta deja finisata si mobilata, pentru ca toate aceste cheltuieli suplimentare... mai mult


Joi, 25 Iulie 2013, ora 07:10

2 comentarii
Grila notarilor pentru 2012, publicata - Vezi cati bani face apartamentul in care stai

Grila notarilor pentru 2012, publicata - Vezi cati bani face apartamentul in care stai

Grila pentru acest an dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti a fost stabilita la valori mai mari in medie cu 5 la suta -10 la suta decat in 2011.

De exemplu, in cazul unui apartament cu doua camere de pe Bulevardul Magheru, din Piata Romana sau de pe Strada Polona, construit intre aceeasi ani, valoarea stabilita de notari este de 46.870 de euro, fata de 43.400 de euro in 2011.

In Drumul Taberei si in cartierul Ghencea, acelasi apartament are o valoare de 31.520-36.080 de euro, fata de 30.000-34.400 de euro in 2010.Pentru un apartament cu doua camere din cartierul Militari, de pe Bulevardul Iuliu Maniu, notarii au stabilit o valoare de minimum 26.200 de euro si un maxim de 32.280 de euro. In grila de anul trecut, minimul era de 25.300 de euro, iar maximul de 30.700 de euro.

Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2012 clasifica apartamentele din Bucuresti in 59 de zone, dupa numarul etajului, gradul de confort, precum si anul constructiei. mai mult


Luni, 20 Februarie 2012, ora 17:25

5 comentarii
Ce taxe platesti pentru achizitionarea unei locuinte prin credit?

Ce taxe platesti pentru achizitionarea unei locuinte prin credit?

Desi dobanda si comisioanele reprezinta principalele costuri ale imprumutului bancar, in cazul in care creditul este destinat cumpararii unei locuinte, costurile suportate de client se extind considerabil cel putin in faza de aprobare a creditului.

Clientul va suporta din buzunarul propriu taxele notariale aferente achizitionarii unui imobil, taxa de evaluare a imobilului si pachetul de asigurari impus de banca.

Taxele notariale includ onorariul pentru autentificarea contractului de vanzare - cumparare, care este de aproximativ 3.000 lei pentru un imobil in valoare de 50.000 de euro si onorariul pentru autentificarea contractului de credit, de peste 1.000 lei. Taxa catre Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pentru eliberararea extrasului de carte funciara, care atesta datele de identificare si situatia juridica a imobilului, este de aproximativ 300 lei in acest caz, potrivit tarifelor afisate de notari.

Totodata, ipotecarea imobilului adus in garantie in favoarea bancii presupune plata unei taxe catre ANCPI pentru inregistrarea ipotecii la cartea funciara, precum si onorariul notarului pentru autentificarea contractului de ipoteca.

In cazul in care creditul este accesat prin programului Prima Casa, contractul de credit nu se mai autentifica la notar, potrivit noilor norme privind Prima Casa 4.
Clientul va mai achita taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) a cesiunii garantiei reale mobiliare... mai mult


Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 12:50

Notarii evalueaza apartamentele la 20% din valoarea lor din 2008

Notarii evalueaza apartamentele la 20% din valoarea lor din 2008

Grila valorica pentru apartamente stabilita de notari in 2011 contine preturi la jumatate fata de anul trecut si cu 80% mai mici decat nivelurile maxime atinse in 2008.

Grila este necesara notarilor pentru a stabili un pret minim al imobilelor, pentru a nu a avea situatii in care sunt declarate preturi mai mici decat cele reale, explica Ziarul Financiar.

Astfel, un apartament cu trei camere din cartierul Militari, notarii incasau taxe in 2008 pentru valoare de 110.000 de euro. Acum este evaluat, insa, la 29.000 de euro, cu 75% mai ieftin.

Si in Berceni, un apartament cu trei camere evaluat in 2008 la aproape 100.000 de euro, este cotat acum de grila notarilor la 25.000, in scadere cu 75% fata de acum trei ani.

Preturile apartamentelor din zonele centrale au inregistrat cele mai mari deprecieri in evaluarile notarilor. Un apartament de trei camere confort 1 din Piata Alba Iulia era evaluat in 2008 la 240.000 de euro, iar acum la doar 54.000 de euro. mai mult


Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 18:51

8 comentarii
Notarii reduc tarifele si cu 90% pentru vanzari si mosteniri

Notarii reduc tarifele si cu 90% pentru vanzari si mosteniri

Notarii publici propun ministrului Justitiei o noua scadere a onorariilor la unele categorii de servicii notariale cu impact direct asupra populatiei, cum ar fi vanzari, ipoteci sau mosteniri, cu pana la 90%, potrivit unui comunicat emis luni de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

"Avand in vedere faptul ca piata imobiliara din Romania nu pare sa se revigoreze semnificativ prea curand, notarii publici propun ministrului justitiei reducerea considerabila a onorariilor pentru serviciile notariale cu impact direct asupra populatiei: vanzari, ipoteci, mosteniri, etc. Astfel, micsorarea onorariului notarial pentru autentificarea actelor de garantie mobiliara sau imobiliara in cadrul programelor sociale adoptate de statul roman atinge limite semnificative. De exemplu, la o creanta de 400.000 lei, onorariul notarial va scadea, in baza propunerilor UNNPR, de la 1.775 lei la 500 lei" au precizat reprezentantii notarilor publici.

De asemenea, scaderi semnificative se vor inregistra si la autentificarea celorlalte acte de garantie, acestea atingand limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipoteca la un imprumut in valoare de 100.000 lei va fi de 575, lei fata de 875 lei cat este in prezent.

Totodata, pentru autentificarea oricaror alte acte privind creditarea bancara, daca imprumutul a fost acordat, si ipoteca instituita, cum ar fi spre exemplu, o refinantare, onorariul propus pentru serviciul notarial este de doar 100 lei,... mai mult


Luni, 27 Septembrie 2010, ora 22:42

1 comentariu
Alte articole despre: Notari publici scadere onorarii
Au scazut taxele notariale pentru tranzactiile imobiliare

Au scazut taxele notariale pentru tranzactiile imobiliare

Din cauza prabusirii pietei imobiliare, taxele notariale si impozitele pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti au scazut cu 30-40 la suta.

Astfel, Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2010 stabileste ca, pentru zona 0 din Bucuresti, preturile stabilite de notari pentru acest an pentru un apartament cu doua camere pornesc de la 40.833 de euro pe Calea 13 Septembrie sau Calea Mosilor si ajung la 116.667 euro pe Bulevardul Unirii, relateaza Mediafax.

In aceasta zona sunt incadrate bulevardele Unirii, Corneliu Coposu, Mircea Voda, o parte din Splaiul Independentei, Piata Alba Iulia, unele blocuri din Piata Victoriei, Calea Victoriei, Stirbei Voda, Luterana, Matei Millo, Ion Campineanu.

Pentru apartamentele cu doua camere de pe Calea Victoriei, Stirbei Voda, Luterana, Piata Amzei, Bulevardul Magheru preturile de baza stabilite de notari sunt cu 40% mai reduse fata de 2009, respectiv 61.250 euro fata de 87.500 in 2009.

In zona 1 preturile au fost stabilite la 84.000 de euro pentru apartamentele cu doua camere confort 1 de pe Bulevardul Ferdinand - intre Piata Pache Protopopescu pana la soseaua Mihai Bravu -Calea Calarasilor, Matei Basarab. Comparativ cu 2009 nivelul din acest an este mai mic cu 23%.

Zona 1 include printre altele pe bulevardele Burebista, Decebal, Marasesti, Barbu Vacarescu, Ferdinand, Ion Mihalache sau Calea Calarasilor.

De asemenea, in Bulevardul Tineretului, inclus tot in zona 1, un apartament de acelasi... mai mult


Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 19:49

2 comentarii
Notarii vor incasa mai putini bani pentru tranzactiile imobiliare

Notarii vor incasa mai putini bani pentru tranzactiile imobiliare

Evolutia preturilor locuintelor, care au scazut cu 20-30%, a fost, in sfarsit, luata in seama si de expertii care au realizat grila. Astfel, preturile in functie de care se vor taxa tranzactiile imobiliare vor fi mai mici cu mii de euro din aceasta luna fata de cele anuntate in grila notarilor pentru anul 2009.

Corectia aplicata preturilor din grila notariala valabila pentru anul 2009 vine dupa ce agentii imobiliari au semnalat faptul ca preturile sunt mult mai mari decat cele practicate pe piata, informeaza Cotidianul.

"Din pacate, fata de perioada de referinta avuta in vedere la realizarea ghidului, au intervenit in scurt timp mai multe elemente care necesita, in opinia noastra, introducerea unui coeficient de corectare globala a valorilor orientative din ghid", si-au explicat demersul notarii.

"Ne referim, in primul rand, la deprecierea masiva si accelerata a monedei nationale fata de euro, moneda in care sunt exprimate valorile orientative din ghid, dar si la acutizarea efectelor crizei economice asupra pietei imobiliare, constatata inclusiv de mass-media inca din primele zile ale acestui an", se arata intr-un comunicat al Colegiului director al Camerei Notarilor Publici Bucuresti.

"Societatile de expertiza au comunicat Camerei un coeficient de corectie de 15% a tuturor valorilor orientative din ghid, cu precizarea ca valorile reduse ale bunurilor imobile sunt aplicabile incepand cu 26 ianuarie 2009", se mai arata in comunicat.

Preturi cu 10.000 de euro... mai mult


Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 09:22

3 comentarii
Alte articole despre: preturi de grila, notari
Au scazut taxele notariale la tranzactiile cu terenuri si case

Au scazut taxele notariale la tranzactiile cu terenuri si case

Romanii care vor face tranzactii cu case si terenuri in acest an vor scoate din buzunare mai putini bani pentru taxele notariale comparativ cu anul trecut.

Motivul il constituie reducerea cu pana la 20% a darilor percepute de notari, conform noii grile valabile in acest an. Cele mai mari scaderi se inregistreaza la apartamentele din buricul Capitalei, in grila notariala acestea fiind evaluate la preturi in scadere cu cateva zeci de mii de euro, fata de valoarea din 2008.

Astfel, potrivit Imopedia.ro, grila notariala arata ca anul trecut, pentru un apartament din zona Unirii, cu doua camere construit dupa anul 1990, taxele si impozitele se calculau la o valoare de grila de 220.000 de euro.

Anul acesta valoarea a scazut cu aproape 40.000 de euro, ajungand la 183.000 de euro. In zona Dorobanti - Piata Charles de Gaulle, un apartament cu doua camere, terminat dupa anul 1990 si situat la ultimul etaj, era evaluat anul trecut, in grila de evaluarea a imobilelor la 132.000 de euro.

In 2009, valoarea este mai mica cu 20 de procente, adica 110.000 de euro. Daca in buricul Capitalei, pretul din grila de evaluarea a imobilelor a scazut anul acesta, in general, cu 20% nu putem spune acelasi lucru si despre zonele semicentrale sau de la periferie.

Aici diferentele pot fi si de o mie de euro intre preturile din grila de evaluarea a imobilelor de anul trecut si cea de anul acesta.

Conform aceleiasi surse, in Drumul Taberei, pentru un apartament cu doua camere, construit... mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 21:25

2 comentarii
Cum puteti scapa de taxele de la notar?

Cum puteti scapa de taxele de la notar?

Avocatul iesean Cristian Mosuti porneste razboi cu notarii publici, dupa ce a incheiat un contract de vanzare-cumparare a unui apartament si, pentru ca reprezentantii Oficiului de Cadastru nu-l intabulau, i-a dat in judecata si a castigat procesul impotriva lor.

Astfel, orice avocat ar putea de acum sa incheie contracte de vanzare-cumparare a unui imobil, la tarife care sunt de pana la de zece ori mai mici decat la notariat, scrie Libertatea, in editia online de joi.

In acest fel, in afara taxelor notariale de autentificare, a onorariului notarului se evita si plata impozitului de 3% din valoarea imobilului.

"Legea nu spune ca in cazul contractelor de vanzare-cumparare trebuie acte in forma autentificata, adica facute la notar. Eu am facut un act sub semnatura privata si l-am inregistrat la Oficiul de Cadastru, pentru ca legea imi permite acest lucru. Acest gen de contracte se refera doar la apartamente sau case fara terenuri. In cazul terenurilor trebuie acte autentificate si avocatul nu le poate face", a declarat Cristian Mosuti. mai mult


Joi, 31 Iulie 2008, ora 08:09

10 comentarii
Alte articole despre: contract, avocat, vanzare, cumparare, notari

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)