taxe notariale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum au reusit romanii sa ocoleasca taxa auto fara sa mearga la tribunal

Cum au reusit romanii sa ocoleasca taxa auto fara sa mearga la tribunal

Contestand timbrul de mediu pentru autovehicule inca din fasa, romanii au gasit diverse metode pentru a ocoli taxa. Unii au mers cu succes in instanta pentru a recupera contravaloarea timbrului achitat sau pentru a-si putea inmatricula masina fara a mai plati.

Altii au descoperit o cale mai simpla si mai sigura de a se sustrage platii, speculand lacunele legislative. Totusi, practica a ajuns la urechile legiuitorilor, care au decis sa ia masuri.

Deoarece ordonanta care introduce timbrul de mediu prevede scutirea de la plata taxei in cazul in care inmatricularea se face in urma partajului, numerosi romani au cumparat masini in coproprietate, s-au prezentat apoi in fata notarului pentru a face partajul de comun acord si au inmatriculat autoturismul fara a mai plati timbrul de mediu.

Ministrul Mediului n-a platit timbrul de mediu

Scutirea a fost impusa pentru evitarea dublei impuneri, in conditiile in care se plateste si o taxa pentru partaj.

"Consideram ca legiuitorul a fost de buna credinta considerand astfel ca in momentul in care se achizitioneaza autoturismul si se inscrie, se plateste si taxa auto, dupa care in mod normal urmeaza partajul. Nu a luat in calcul faptul ca intre contractul de vanzare-cumparare a autoturismului si momentul partajului exista o perioada in care fara a plati timbru de mediu, se poate face partajul", au explicat avocatii Decalex pentru Ziare.com.

Timbru de mediu cu 75% mai ieftin pentru masinile Made in Romania. E posibil?... mai mult


Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 21:22

2 comentarii
Taxa auto si pentru autovehiculele dobandite prin partaj

Taxa auto si pentru autovehiculele dobandite prin partaj

Autovehiculele dobandite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxa auto.

Autoritatile au descoperit ca sunt masini second-hand cumparate din statele Uniunii Europene in coproprietate, dar cumparatorii fac partajul la notariat asupra masinii inainte de inmatriculare.

Autovehiculele dobandite prin partaj sunt exceptate in prezent de la plata timbrului de mediu, dar aceasta exceptie va fi eliminata de Guvern prin ordonanta, informeaza Mediafax.

"S-a creat un mecanism de eludare a platii timbrului prin achizitionarea unui autovehicul second-hand din spatiul comunitar in coproprietate, iar anterior inmatricularii acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notariala, prin buna invoiala, asupra autovehicului respectiv.

Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor, se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat", explica Guvernul in document.

Acelasi mecanism de eludare poate fi folosit si in cazul autovehiculelor noi, achizitionate in regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notariala a autovehiculului anterior inmatricularii. mai mult


Marti, 30 Iulie 2013, ora 07:11

Guvernul modifica tarifele in domeniul notarial - vezi impactul asupra cetatenilor

Guvernul modifica tarifele in domeniul notarial - vezi impactul asupra cetatenilor

Guvernul va stabili un set de proceduri notariale pentru care va fi eliminat tariful minim impus pe o perioada de un an, a anuntat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Proiectul pilot, conceput de specialistii de la Ministerul Justitiei impreuna cu Uniunea Notarilor, ar urma sa genereze concurenta intre cabinetele notariale si va conduce la reducerea tarifelor, sustine ministrul Justitiei, care anuntat masurile intr-o conferinta de presa.

Acesta a adaugat ca actele si lucrarile pentru care va fi eliminat tariful minim urmeaza sa fie stabilite pana la inceputul lunii martie.

Pana la inceputul lunii aprilie, acestea vor fi introduse intr-un proiect de lege, in functie de rezultatele obtinute prin implementarea masurilor respective.

Tariful minim se stabileste in prezent de catre Ministerul Justitiei, la propunerea Uniunii Notarilor. mai mult


Marti, 21 Februarie 2012, ora 14:50

4 comentarii
Grila notarilor pentru 2012, publicata - Vezi cati bani face apartamentul in care stai

Grila notarilor pentru 2012, publicata - Vezi cati bani face apartamentul in care stai

Grila pentru acest an dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti a fost stabilita la valori mai mari in medie cu 5 la suta -10 la suta decat in 2011.

De exemplu, in cazul unui apartament cu doua camere de pe Bulevardul Magheru, din Piata Romana sau de pe Strada Polona, construit intre aceeasi ani, valoarea stabilita de notari este de 46.870 de euro, fata de 43.400 de euro in 2011.

In Drumul Taberei si in cartierul Ghencea, acelasi apartament are o valoare de 31.520-36.080 de euro, fata de 30.000-34.400 de euro in 2010.Pentru un apartament cu doua camere din cartierul Militari, de pe Bulevardul Iuliu Maniu, notarii au stabilit o valoare de minimum 26.200 de euro si un maxim de 32.280 de euro. In grila de anul trecut, minimul era de 25.300 de euro, iar maximul de 30.700 de euro.

Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2012 clasifica apartamentele din Bucuresti in 59 de zone, dupa numarul etajului, gradul de confort, precum si anul constructiei. mai mult


Luni, 20 Februarie 2012, ora 17:25

5 comentarii
Ce taxe platesti pentru achizitionarea unei locuinte prin credit?

Ce taxe platesti pentru achizitionarea unei locuinte prin credit?

Desi dobanda si comisioanele reprezinta principalele costuri ale imprumutului bancar, in cazul in care creditul este destinat cumpararii unei locuinte, costurile suportate de client se extind considerabil cel putin in faza de aprobare a creditului.

Clientul va suporta din buzunarul propriu taxele notariale aferente achizitionarii unui imobil, taxa de evaluare a imobilului si pachetul de asigurari impus de banca.

Taxele notariale includ onorariul pentru autentificarea contractului de vanzare - cumparare, care este de aproximativ 3.000 lei pentru un imobil in valoare de 50.000 de euro si onorariul pentru autentificarea contractului de credit, de peste 1.000 lei. Taxa catre Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pentru eliberararea extrasului de carte funciara, care atesta datele de identificare si situatia juridica a imobilului, este de aproximativ 300 lei in acest caz, potrivit tarifelor afisate de notari.

Totodata, ipotecarea imobilului adus in garantie in favoarea bancii presupune plata unei taxe catre ANCPI pentru inregistrarea ipotecii la cartea funciara, precum si onorariul notarului pentru autentificarea contractului de ipoteca.

In cazul in care creditul este accesat prin programului Prima Casa, contractul de credit nu se mai autentifica la notar, potrivit noilor norme privind Prima Casa 4.
Clientul va mai achita taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) a cesiunii garantiei reale mobiliare... mai mult


Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 12:50

Taxele notariale pentru imobiliare se reduc cu 10%

Taxele notariale pentru imobiliare se reduc cu 10%

Camera Notarilor Publici Bucuresti reduce, de la 1 septembrie, taxele pentru tranzactiile imobiliare cu 10% in Capitala, avand in vedere evolutia pietei din primele sapte luni ale anului.

De asemenea, masura se va aplica si in alte cinci judete, precum Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman.

"Avand in vedere evolutia pietei imobiliare din Romania in primele sapte luni ale anului 2010 ca urmare a influentei recesiunii economice, valorile orientative imobiliare cuprinse in Ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare - 2010, pentru municipiul Bucuresti si judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman se reduc cu 10 la suta, incepand cu data de 1 septembrie", se arata intr-un comunicat, de marti, al Camerei Notarilor Publici Bucuresti, potrivit Mediafax.

Ghidul privind valorile orientative a fost elaborat la sfarsitul anului trecut si este aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2010.

Acesta este comunicat tuturor birourilor notariale, instantelor judecatoresti si directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice din Bucuresti si judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov si Teleorman.

Notarii actualizeaza o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie a imobilelor. mai mult


Marti, 31 August 2010, ora 12:51

1 comentariu
Costurile de care nu stiati pentru programul "Prima Casa"

Costurile de care nu stiati pentru programul "Prima Casa"

Persoanele care vor sa isi achizitioneze o locuinta prin programul "Prima Casa" trebuie sa stie ca, pe langa avansul minim, mai au de suportat multe alte taxe.

Cei care vor o casa trebuie sa stie ca, pentru taxele notariale, asigurari, comisionul catre Fondul de Garantare si depozitul colateral, solicitantul trebuie sa mai scoata din buzunar cel putin 2.000 de euro, potrivit estimarilor Adevarul.

Taxa de autentificare la notar a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca debitorul nu mai detine alte imobile in proprietate si ca nu are alte imprumuturi ipotecare in derulare costa aproximativ 20 de lei, taxa de autentificarea la notar a antecontractului de vanzare-cumparare costa 150 de lei, plus TVA.

Banca va trimite inainte de a aproba contractul unul dintre evaluatorii imobiliari pentru a stabili pretul real al locuintei, iar tariful evaluatorului se ridica la aproximativ 360 de lei. Daca evaluatorul stabileste in raport un pret de 50.000 de euro, desi cel stabilit cu vanzatorul ajunge la 60.000 de euro, tot clientul va trebui sa suporte diferenta.

Solicitantul mai trebuie sa achite comisionul catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (institutie care acorda garantia statului), care se ridica la 0,49% pe an, aplicat la valoarea initiala a creditului, pentru prima plata, si la soldul creditului la finele fiecarui an pentru platile ulterioare.

Pentru inceput, trebuie suportat un cost de 280 de euro, 326 de euro, respectiv... mai mult


Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 08:11

2 comentarii
Au scazut taxele notariale pentru tranzactiile imobiliare

Au scazut taxele notariale pentru tranzactiile imobiliare

Din cauza prabusirii pietei imobiliare, taxele notariale si impozitele pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti au scazut cu 30-40 la suta.

Astfel, Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2010 stabileste ca, pentru zona 0 din Bucuresti, preturile stabilite de notari pentru acest an pentru un apartament cu doua camere pornesc de la 40.833 de euro pe Calea 13 Septembrie sau Calea Mosilor si ajung la 116.667 euro pe Bulevardul Unirii, relateaza Mediafax.

In aceasta zona sunt incadrate bulevardele Unirii, Corneliu Coposu, Mircea Voda, o parte din Splaiul Independentei, Piata Alba Iulia, unele blocuri din Piata Victoriei, Calea Victoriei, Stirbei Voda, Luterana, Matei Millo, Ion Campineanu.

Pentru apartamentele cu doua camere de pe Calea Victoriei, Stirbei Voda, Luterana, Piata Amzei, Bulevardul Magheru preturile de baza stabilite de notari sunt cu 40% mai reduse fata de 2009, respectiv 61.250 euro fata de 87.500 in 2009.

In zona 1 preturile au fost stabilite la 84.000 de euro pentru apartamentele cu doua camere confort 1 de pe Bulevardul Ferdinand - intre Piata Pache Protopopescu pana la soseaua Mihai Bravu -Calea Calarasilor, Matei Basarab. Comparativ cu 2009 nivelul din acest an este mai mic cu 23%.

Zona 1 include printre altele pe bulevardele Burebista, Decebal, Marasesti, Barbu Vacarescu, Ferdinand, Ion Mihalache sau Calea Calarasilor.

De asemenea, in Bulevardul Tineretului, inclus tot in zona 1, un apartament de acelasi... mai mult


Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 19:49

2 comentarii
Au scazut taxele notariale la tranzactiile cu terenuri si case

Au scazut taxele notariale la tranzactiile cu terenuri si case

Romanii care vor face tranzactii cu case si terenuri in acest an vor scoate din buzunare mai putini bani pentru taxele notariale comparativ cu anul trecut.

Motivul il constituie reducerea cu pana la 20% a darilor percepute de notari, conform noii grile valabile in acest an. Cele mai mari scaderi se inregistreaza la apartamentele din buricul Capitalei, in grila notariala acestea fiind evaluate la preturi in scadere cu cateva zeci de mii de euro, fata de valoarea din 2008.

Astfel, potrivit Imopedia.ro, grila notariala arata ca anul trecut, pentru un apartament din zona Unirii, cu doua camere construit dupa anul 1990, taxele si impozitele se calculau la o valoare de grila de 220.000 de euro.

Anul acesta valoarea a scazut cu aproape 40.000 de euro, ajungand la 183.000 de euro. In zona Dorobanti - Piata Charles de Gaulle, un apartament cu doua camere, terminat dupa anul 1990 si situat la ultimul etaj, era evaluat anul trecut, in grila de evaluarea a imobilelor la 132.000 de euro.

In 2009, valoarea este mai mica cu 20 de procente, adica 110.000 de euro. Daca in buricul Capitalei, pretul din grila de evaluarea a imobilelor a scazut anul acesta, in general, cu 20% nu putem spune acelasi lucru si despre zonele semicentrale sau de la periferie.

Aici diferentele pot fi si de o mie de euro intre preturile din grila de evaluarea a imobilelor de anul trecut si cea de anul acesta.

Conform aceleiasi surse, in Drumul Taberei, pentru un apartament cu doua camere, construit... mai mult


Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 21:25

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae