taxe scolarizare facultati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Invatamantul gratuit ... costa bani grei: Harta taxelor percepute de universitati la inscrierea la facultate

Invatamantul gratuit ... costa bani grei: Harta taxelor percepute de universitati la inscrierea la facultate

Absolventii de liceu care trec prin procesul de admitere la facultate au de scos bani grei din buzunar inca din primele zile ale vietii lor de studenti, avertizeaza Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

ANOSR a realizat o analiza prin care arata ca universitatile percep taxe aberante de la viitorii studenti, ce nu justifica valoarea costurilor serviciilor pe care le ofera, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Topul universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume - cum stau facultatile din Romania

Taxe de admitere de la 50 la 350 de lei

Lipsa serviciilor de consiliere si orientare de calitate din liceu ii face pe multi absolventi sa nu aiba o optiune clara cu privire la facultatea la care isi doresc sa se inscrie, asa ca isi depun mai multe dosare.

Acest lucru este speculat de universitati, care percep taxe de admitere (sau inscriere) generoase, pe care candidatii trebuie sa le plateasca pentru a fi luati in considerare in procesul de admitere. Desi costurile procesului de admitere implica doar plata personalului implicat in acest proces si a resurselor utilizate (care nu ar trebui sa depaseasca cativa lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania, devenind o afacere mai mult decat profitabila acolo unde "bataia" e mai mare, avertizeaza ANOSR.

Absurditatea valorii acestor taxe este demonstrata si de diferentele foarte mari dintre aceste taxe... mai mult


Marti, 28 Iulie 2015, ora 09:52

4 comentarii
Admiterea la facultate 2014: Universitatile din tara cu cea mai mare concurenta

Admiterea la facultate 2014: Universitatile din tara cu cea mai mare concurenta

Perioada de inscriere pentru sustinerea examenului de admitere s-a incheiat pentru majoritatea universitatilor din tara, cele mai multe dintre acestea inregistrand concurenta maxima la facultatile de medicina.

Peste 1.700 de candidati s-au inscris pentru a sustine examenul de admitere la cele trei facultati ale Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Victor Babes" din Timisoara, cea mai mare concurenta fiind la specializarea Tehnica Dentara, unde sunt 3,26 candidati pe un loc.

La cele patru facultati ale Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Victor Babes" din Timisoara au fost scoase la concurs 989 de locuri, dintre care 580 sunt cu taxa.

Admitere la Medicina, in Bucuresti: Unde sunt cei mai multi candidati pe loc

Conform reprezentantilor UMF, la Facultatea de Medicina, la specializarea Medicina Generala sunt 2,19 candidati pe un loc. In total, aici sunt 421 de locuri, dintre care 301 bugetate si 120 cu taxa, si s-au inscris 924 de candidati, iar la specializarea Asistenta medicina generala sunt 193 de candidati pe 98 de locuri.

La Facultatea de Medicina Dentara, la specializarea Medicina Dentara s-au inscris 192 de candidati pe 101 locuri, in timp ce 173 de candidati s-au inscris la specializarea Tehnica Dentara, pe cele 53 de locuri disponibile, atfel ca este o concurenta de 3,26 pe loc.

La Facultatea de Farmacie, specializarea Farmacie, sunt inscrisi 169 de candidati pe 136 de locuri, iar la specializarea Asistenta de farmacie, unde sunt... mai mult


Luni, 21 Iulie 2014, ora 17:09

4 comentarii
O profesoara din Pitesti a fugit cu banii de taxe ai studentilor

O profesoara din Pitesti a fugit cu banii de taxe ai studentilor

O profesoara de la Universitatea din Pitesti este acuzata de mai multi studenti ca le-ar fi incasat banii de taxa, pe care apoi nu i-ar mai fi depus la casierie.

In urma cu un an, profesoara le-a spus studentilor ca vor beneficia de o reducere a taxei de scolarizare daca achita banii prin intermediul ei, transmite Digi 24.

Profesoara din Neamt, cercetata penal pentru luare de mita

Patru studenti care nu au avut bani sa mai plateasca taxa inca o data au fost vizati de exmatriculare, dar conducerea Universitatii a revenit apoi asupra deciziei, in momentul descoperirii inselaciunii, care se ridica la sima de 27.000 de lei.

Universitatea a luat masura incheierii contractului de munca in cazul profesoarei de la Facultatea de Litere si a fost inaintata si o plangere catre Parchet pentru inselaciune.

Profesoare cercetate penal pentru trafic de influenta la bacalaureat

Si un profesor de la Facultatea de Mecanica a demisionat in urma cu cateva zile in urma, fiind acuzat ca a primit bani de la studenti pentru a le face proiecte. mai mult


Luni, 09 Aprilie 2012, ora 13:54

Facultatea: Greu de intrat, si mai greu de terminat - Examen de admitere si doua probe de licenta

Facultatea: Greu de intrat, si mai greu de terminat - Examen de admitere si doua probe de licenta

Dupa un proiect esuat, care prevedea ca absolventii de liceu care nu si-au luat examenul de Bacalaureat pot deveni totusi studenti si dupa ce mai multe voci avizate au acuzat ca invatamantul romanesc scoate absolventi pe banda rulanta, Ministerul Educatiei inaspreste regulile jocului.

Nu orice absolvent de liceu va calca in sala de curs a unei universitati de stat si nu orice student obtine o diploma de licenta.

Locurile in universitati sunt mai putine, taxele mai mari, iar tinerii trebuie sa sustina examen atat pentru admiterea la facultate, cat si pentru obtinerea unei diplome de licenta.

Locuri mai putine

Tanarul trebuie sa fie, inca de pe bancile scolii, extrem de competitiv. In acest an, trebuie sa dovedeasca ca isi merite locul in facultate si sa demonstreze ca e mai bun decat alti zece (plus sau minus) absolventi de liceu care ravnesc la acelasi loc.

Dupa rezultatele extrem de slabe de la Bac-ul de anul trecut, acum Ministerul Educatiei scoate la concurs mai putine locuri in facultati. Daca in 2011, 60.000 de tineri puteau deveni studenti, in acest an MECTS a solicitat doar 45.887 de locuri in facultatile de stat.

Decizia a fost luata si pentru ca universitatile sa nu mai fie in situatia in care sunt obligate sa organizeze o a doua sesiune de admitere, pentru ca locurile nu au fost ocupate.

Admiterea la facultate nu e chiar admitere

Dupa ce s-au inscris la facultate, tinerii trebuie sa sustina o proba de admitere. Ordinul emis de oficialii... mai mult


Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 15:51

10 comentarii
Cresc taxele la facultate

Cresc taxele la facultate

Studentii care nu reusesc sa ocupe un loc subventionat de stat la facultate ar putea sa fie nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar, in anul universitar urmator, pentru a-si plati taxele de scolarizare.

Ministerul Educatiei a marit finantarea pentru fiecare elev de la 2.600 de lei, cat era pana acum, la 4.000 de lei, precizeaza reprezentantii MECTS.

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a aratat ca, daca statul finanteaza cu aceasta suma un student, tot atat ar trebui sa fie si taxele la universitati. In acest context, instutiile ar putea mari taxele pentru anul universitar 2012-2013.

Cele mai mici taxe erau, pana acum, la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi, in timp de Universitatea de Vest din Timisoara era cea mai scumpa. Pentru a studia la Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Muzica - sectia interpretare muzicala, pana acum, taxa era de 10.000 de lei pe an, in timp ce la Universtitatea Ioan Cuza din Iasi taxa de scolarizare era de 1.600 de lei anual.

La Universitatea de Medicina Carol Davila, taxele pentru un an de scolarizare ajungeau la 6.000 de lei, iar la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu la 4.000 de lei pe an. De asemenea, la Universitatea Bucuresti taxele ajungeau, in medie, la 3.100 de lei pe an.

In timp ce universitatile isi regandesc in aceasta perioada sistemul de admitere, fie ca se pregatesc sa introduca examene, fie ca isi schimba algoritmul de stabilire a mediei finale, multe voci acuza ca invatamanul romanesc produce... mai mult


Joi, 05 Aprilie 2012, ora 11:14

1 comentariu
Ce facultati neacreditate au cele mai mari taxe de studiu

Ce facultati neacreditate au cele mai mari taxe de studiu

Taxa de studiu la specializarea "Informatica Economica" din cadrul Universitatii Agora din Oradea variaza intre 4.250 de lei si 6.120 de lei pe an, in functie de momentul in care alegi sa o achiti.

MONEY.ro a comparat taxele de scolarizare practicate de universitatile particulare neacreditate dar si cele de la specializarile autorizate sa functioneze provizoriu in cadrul facultatilor/universitatilor particulare acreditate.

Iata clasamentul facultatilor neacreditate, dupa cele mai mari taxe de studiu practicate in anul universitar 2011-2012.

-Facultatea de Statistica, Cibernetica si Informatica Economica din cadrul Universitatii Agora din Oradea este autorizata sa functioneze provizoriu. Facultatea antementionata are specializarea "Informatica Economica". Taxa de scolarizare la aceasta specializare (Informatica Economica) variaza intre 4.250 de lei si 6.120 de lei pe an, adica intre 1.000 de euro si 1.440 de euro pe an.

-Specializarea Medicina Veterinara din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara a Universitatii Spiru Haret (USH) din Bucuresti nu a fost acreditata in urma evaluarii ARACIS din 23 iunie 2011. Citeste mai multe despre Ce facultati neacreditate au cele mai mari taxe de studiu pe Money.ro. mai mult


Joi, 21 Iulie 2011, ora 12:16

1 comentariu
Universitatea Bucuresti: Eliminarea locurilor cu taxa la stat ar afecta negativ absolventii

Universitatea Bucuresti: Eliminarea locurilor cu taxa la stat ar afecta negativ absolventii

Conducerea Universitatii Bucuresti nu este de acord cu proiectul de eliminare a locurilor cu taxa la facultatile de stat, sustinand ca astfel studentii vor fi in mod artifical dirijati catre universitati private, pierzandu-si libertatea de a alege.

Doi deputati PDL, Catalin Croitoru si Petru Filip, au depus un proiect de lege care prevede desfiintarea locurilor cu taxa la universitatile de stat si mai multa autonomie pentru universitatile private. Proiectul este in dezbatere la Camera Deputatilor, iar Universitatea Bucuresti a reactionat, sustinand ca proiectul afecteaza negativ absolventii.

Universitatea Bucuresti considera ca, prin proiectul respectiv, universitatile private primesc "autonomie excesiva", pe cand Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 "nu face diferente intre universitatile publice si cele private, in spiritul invatamintului superior din tarile Uniunii Europene".

"Daca studentii care nu sint admisi exclusiv pe locurile de la buget vor fi impiedicati sa mai frecventeze universitatile publice, optiunea libera a acestora este anulata, iar ei sint dirijati artificial spre alte institutii. Universitatile publice sint de fapt mai atractive, ceea ce se dovedeste prin faptul ca desi practica taxe superioare, ele atrag, totusi, un numar mare de candidati", se arata intr-un comunicat al Universitatii Bucuresti, remis Ziare.com.

Absolventii si angajatorii prefera universitatile de stat

Conducerea Universitatii Bucuresti sustine ca modificarea... mai mult


Vineri, 24 Iunie 2011, ora 13:52

10 comentarii
Taxe reduse pentru studentii de la facultatea de Economie din Suceava

Taxe reduse pentru studentii de la facultatea de Economie din Suceava

Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica din Suceava a redus taxele de scolarizare cu pana la 100 % in semestrul II, pentru studentii care au o situatie sociala precara.

Studentii integralisti orfani, cei proveniti din casele de copii sau diagnosticati cu boli grave beneficiaza de reduceri intre 25 si 100%, iar pentru angajatii universitatii, copiii si sotii/sotiile lor, reducerile sunt cuprinse intre 30 si 90%, informeaza Ziarul de Iasi.

Studentii integralisti, pana in 25 de ani, orfani de un parinte, beneficiaza de reducerea taxei de scolarizare pe semestrul II cu 50%, pe cand cei cu ambii parinti decedati au 75% reducere. In cazul studentilor proveniti din centrele de plasament - casele de copii - studiile de licenta pe semestrul II vor fi gratuite, aplicandu-se o reducere de 100%.

De asemenea, studentii diagnosticati cu boli grave beneficiaza de o reducere de 25%, pe cand cei din Republica Moldova si Ucraina, cu alta cetatenie decat romana, vor plati doar jumatate din taxa de scolarizare aferenta semestrului II.

Se aplica reduceri substantiale pentru angajatii universitatii, copiii si sotii/sotiile lor cuprinse intre 30-90% pentru cate 20 de locuri la studiile de licenta si masterat.

Cele mai mari reduceri, cele de 90% sunt pentru studiile de masterat - cinci locuri - pentru personalul universitatii si copiii lor.

Reducerile de 30% vizeaza atat cursurile de master cat si cele de licenta - cate cinci locuri pentru fiecare, in ordinea... mai mult


Marti, 17 Martie 2009, ora 10:44

Clujul, centru universitar preferat de straini

Clujul, centru universitar preferat de straini

In timp ce invatamantul romanesc este cunoscut in prezent mai degraba prin scandalurile pe care le genereaza, exista si universitati care reusesc sa faca performanta si sa atraga tot mai multi studenti straini.

Spre deosebire de perioada de pana in 1990, cand afluxul de studenti straini era asigurat de tarile arabe si africane, acestia fiind adusi de apropierea ideologica a regimurilor din acele state de Nicolae Ceausescu, motivele care aduc acum mii de cursanti de peste hotare sunt calitatea programelor educationale din unele institutii si pretul accesibil, scrie Romania libera.

Una dintre institutiile care a reusit sa capete o cota buna in alte tari este Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. Printr-o oferta de studii comparabila cu cea a universitatilor de prestigiu din Occident, dar la preturi mult mai mici decat cele percepute de alte institutii de invatamant superior, Medicina din Cluj a reusit sa stranga peste 1.800 de studenti straini, adica aproape o treime din totalul celor inmatriculati.

Printre acestia se numara sute de studenti din tari precum Suedia, Germania sau Franta care au ales sa devina medici cu diploma de Cluj. Dupa ce studiaza la inceput in engleza sau in franceza, tinerii isi continua studiile in limba romana si incep sa lucreze in clinicile universitare din oras, sub supravegherea profesorilor lor.

Tinerii beneficiaza de faptul ca diplomele eliberate de autoritatile din Romania le dau dreptul sa practice medicina, farmacia sau... mai mult


Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 10:13

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae